Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomideki sıkıntıları aşmak için eski maliye bakanı Mehmet Şimşek ile görüşmüş, ancak Şimşek aktif siyasete dönmeyi reddetmiştir. Erdoğan, ekonomi politikalarının devam edeceğini belirtirken, mevcut Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli'nin ülkenin kalkınması ve refah düzeyinin artırılması için doğru bir adım olduğunu ve bu modelle yatırım, istihdam, ihracat ve cari fazla üzerinden büyümeyi hedeflediklerini ifade etmiştir. Nebati, turizmde de büyük hedefler koyarak 2023 yılı sonunda 60 milyon ziyaretçi ve 56 milyar dolar gelir elde etmeyi hedeflediklerini belirtmiştir.
23 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekonomi modeli eleştirilirken, eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yeni ekonomi politikalarında etkin bir rol alabileceği iddiaları piyasalarda temkinli bir yaklaşıma neden oldu. İş Yatırım'ın değerlendirmesine göre, piyasalar Şimşek'in aktif siyasete dönmeyeceğini açıklaması ve Naci Ağbal tecrübesi nedeniyle bu gelişmeleri önden satın almayacak. Şimşek, Erdoğan'ın daveti üzerine AKP genel merkezini ziyaret etmiş ve ekonomiye katkı vermeye hazır olduğunu belirtmiş, ancak kabinede yer almayacağını ifade etmiştir.
6 Nisan 2023

Yurt dışına giden Türk vatandaşları, 12 Ağustos'tan itibaren yurt dışı çıkış harcı olarak 500 lira ödeyecek. Bu değişiklik, 2 Ağustos'ta Resmi Gazete'de yayımlanan ve yürürlüğe giren vergi kanunlarıyla ilgili düzenlemeler kapsamında yapıldı. Gelir İdaresi, bugünden alınan harç pullarının çıkış tarihinde geçerli olmayacağını belirtti.
11 Ağustos 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Temmuz ayında yıllık cari açığın 20 milyar doların altına gerilediğini açıkladı. Şimşek, düşen cari açık ve artan dış kaynak girişlerinin kalıcı rezerv birikimine katkı sağladığını belirtti. Ayrıca, sermaye girişlerinin son bir yılda 43,3 milyar dolara ulaştığını ve Temmuz ayında 10 yılın en yüksek aylık portföy girişinin gerçekleştiğini ifade etti. Şimşek, makroekonomik ve finansal istikrarı yapısal reformlarla kalıcı hale getirmeyi hedeflediklerini vurguladı.
12 Eylül 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi denetiminin tamamen elektronik ortama taşınacağını duyurdu. Yeni sistemle mükelleflerin yurt dışından gelmesine gerek kalmayacak ve farklı şehirlerdeki müfettiş ve mükellefler elektronik ortamda bir araya gelebilecek. Elektronik tutanak, telekonferans uygulamaları, makine öğrenmesi ve yapay zeka entegrasyonları ile dijital dönüşüm hedefleniyor. Bu sistem, mükelleflerin ve müfettişlerin zaman ve maliyet tasarrufu yapmasını sağlayacak.
19 Ağustos 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 5 milyon lira ve üzerinde vergi borcu ve cezası bulunan mükelleflerin listesini eylül sonuna kadar ödememeleri durumunda kamuoyuna açıklayacaklarını belirtti. Şimşek, bu adımın vergi adaletini güçlendirmek amacıyla atıldığını ifade etti. Listeler, 15-31 Ekim 2024 tarihleri arasında vergi dairelerinde ve 1-15 Kasım 2024 tarihleri arasında Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinde yayınlanacak. Depremden etkilenen bölgelerdeki mükelleflerin borçları ise açıklanmayacak.
1 Eylül 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonla mücadelede geçiş döneminin tamamlandığını ve haziran ayından itibaren dezenflasyon sürecine girileceğini belirtti. TÜİK, yıllık enflasyonu yüzde 75,45 olarak açıklarken, ENAG bu oranı yüzde 120,66 olarak duyurdu. Şimşek, enflasyonda en yüksek seviyenin bu ay görüldüğünü ve üçüncü çeyrek sonunda yıllık enflasyonun yüzde 50'nin altına gerileyeceğini öngördü. Mali disiplinin güçlendirilerek dezenflasyon sürecine destek verileceğini vurguladı.
3 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in 2015 yılında göktaşından vergi alınıp alınmaması gerektiğiyle ilgili yaptığı paylaşım yeniden gündeme geldi. Bingöl'ün Sarıçiçek köyüne düşen göktaşlarının satışıyla ilgili vergi tartışmaları o dönemde büyük ilgi görmüştü. Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı'na yaptırdığı inceleme sonucunda, göktaşı satışının gelir vergisine tabi olup olmayacağına dair hukuki durumu açıklamıştı. Buna göre, göktaşı satışının ticari bir organizasyon kapsamında yapılması durumunda vergiye tabi olacağı belirtilmişti.
23 Haziran 2024

İsmet Berkan, AK Parti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, gelirleri kayıt dışı olan bir grubu korumaya ve onları vergi ödemeden yaşatmaya kararlı olduğunu belirtiyor. Meclis'e sunulan yeni vergi düzenlemeleri teklifinde, Mehmet Şimşek'in önemle üzerinde durduğu asgari gelir vergisi ve 'Bu geliri nereden buldun' sorusunun sorulmasına olanak tanıyan maddelerin yer almadığına dikkat çekiliyor. Berkan, bu durumun ülkede demokrasi ve ekonomik düzelme açısından olumsuz sonuçlar doğuracağını savunuyor.
18 Temmuz 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'deki kiralık konut fiyatlarının artışını kontrol altına almak için konut arzının artırılacağını belirtti. Murat Muratoğlu, bu yaklaşımı eleştirerek, ekonominin genel durumunun iyileştirilmesi halinde konut ve kira fiyatlarının da normalleşeceğini savunuyor. Muratoğlu, AKP'nin 22 yıldır ekonomiyi canlı tutmak için inşaat sektörüne odaklandığını ve bu süreçte yüzbinlerce yeni konut inşa edildiğini, ancak ülkeye kabul edilen mültecilerin de konut talebini artırdığını ifade ediyor.
13 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, eski maliye bakanı Mehmet Şimşek ile ikinci kez bir araya geldi. Şimşek, aktif siyasete girmeyeceğini ancak ekonomi alanında katkı sağlamaya hazır olduğunu belirtti. Hürriyet Gazetesi yazarı Hande Fırat'a göre, Şimşek kabinede yer almasa da yeni ekonomi programının yazımında önemli bir rol üstlenecek. Şimşek'in sağlık sorunları nedeniyle stresten uzak durması gerektiği ve bu durumun kabine görevini kabul etmemesinde etkili olduğu ifade edildi.
4 Nisan 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TÜSİAD'da yaptığı konuşmada ekonomik zorlukların geride kaldığını ve programın bedelini dar gelirliye ödetmeyeceklerini belirtti. Ancak, Şimşek'in açıklamalarına göre ekonomik sıkıntılar üç yıl daha sürecek. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, şirketlerin zor durumda olduğuna dair dedikoduların yayıldığını ve bunun ahlaksızlık olduğunu söyledi. İlk altı ayda 600 firma konkordato ilan etmek için başvuruda bulundu.
12 Temmuz 2024

Mehmet Şimşek, ABD'de bir IMF panelinde 'locals' terimini kullanarak Türk varlıklarına olan ilgiyi ve yerel yatırımcıların enflasyonun düşeceğine ikna edilmesi gerektiğini belirtti. Bu kullanım bazı tepkilere neden oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı, bu terimin ekonomi ve finans alanında rutin olarak kullanıldığını ve 'yerel yatırımcılar' anlamına geldiğini açıkladı. Bakanlık, Şimşek'e yönelik kasıtlı ithamları kınadığını belirtti.
22 Nisan 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, üçüncü kez seçilmesinin ardından eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme hakkında detaylı bilgi verilmezken, Bloomberg muhabirleri Fırat Kozok ve Kerim Karakaya tarafından Twitter üzerinden duyuruldu. Erdoğan'ın yeni kabineyi cuma günü açıklaması bekleniyor. Daha önce ekonomi modeli nedeniyle yabancı yatırımcıların ülkeyi terk ettiği ve Erdoğan'ın Şimşek ile ekonomik sıkıntıları aşmak istediği belirtilmiş, ancak Şimşek aktif siyasete dönmeyi reddetmişti.
29 Mayıs 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ile Hindistan'da düzenlenecek olan G20 toplantısında bir araya gelecek. Görüşmede, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari işbirliği olanaklarının geliştirilmesi ve ABD'nin Türkiye'deki yatırımlarının artırılması konuları ele alınacak. Türkiye'nin Batı'dan yatırım çekme çabaları devam ederken, Şimşek daha önce Körfez ülkelerini ziyaret ederek döviz arayışında bulunmuştu.
15 Temmuz 2023

Türkiye'de KDV oranının %18'den %20'ye yükseltilmesi, yurt dışından getirilen telefonların kayıt harcının 6 bin 91 liradan 20 bin liraya çıkarılması ve harç tutarlarının %50 artırılması gibi vergi ve harçlara yapılan zamlar sonrasında İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Twitter üzerinden hükümete yönelik eleştirilerini dile getirdi. Akşener, adı konmamış bir IMF programının uygulandığını iddia ederken, Babacan iktidarın beceriksizliğini ve Davutoğlu ise ekonomi yönetiminin yanlışlığını eleştirdi.
7 Temmuz 2023

Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'i eleştirerek, Şimşek'in yetkisiz olduğunu ve sadece Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın harcaması için para bulduğunu savundu. Babacan, faiz politikalarını ve bütçe açığını eleştirirken, Erdoğan'ın ekonomide yaptığı hataları kabul etmesi gerektiğini belirtti. Babacan, ekonomideki en büyük riskin Erdoğan'ın ani politika değişiklikleri yapması olduğunu vurguladı.
26 Temmuz 2024

28 Mayıs seçimlerinin ardından Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanan Mehmet Şimşek, önceki bakan Berat Albayrak ve ona yakın çevrelerle çekişme içindedir. Şimşek'in kabine toplantısında geçmiş dönem hatalarını vurgulaması ve zamları bu hatalara bağlaması, Albayrak ve ona yakın bürokratlar tarafından suçlayıcı bulunmuş ve medyada Şimşek'e yönelik eleştiriler artmıştır. Ayrıca, kamuda tasarruf genelgesi ve tanıtım giderlerinin kısılması, iktidara yakın medya gruplarında rahatsızlık yaratmıştır. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu durumu yakından izlediği ve yerel seçimler öncesinde kararlar alabileceği düşünülüyor.
18 Temmuz 2023

Ekonomist Ali Ağaoğlu, Mehmet Şimşek'in ekonomi yönetiminin başına geçmesiyle borsada bir yükseliş olabileceğini ancak bu yükselişin sınırlı kalacağını belirtti. Piyasaların bir haftadır Şimşek'in bakan olma ihtimalini fiyatladığını ve borsanın bu süreçte yükseldiğini ifade etti. Ağaoğlu, Şimşek'in açıklayacağı programın güven oluşturup oluşturmayacağını ve kurdaki hareketlerin bu programa bağlı olarak nasıl etkileneceğini zamanla göreceğimizi söyledi.
5 Haziran 2023

Hakan Kara, Türkiye'nin yılın ikinci yarısında düşük büyüme ve yüksek enflasyon ile karakterize edilen stagflasyon yaşayacağını öngördü. İktidarın son bir buçuk yıldır uyguladığı ekonomi politikaları sonucu bütçe sorunları, dış açık ve enflasyon rekorlarına dikkat çekti. Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanması ve piyasalar tarafından olumlu karşılanmasına rağmen, Kara, ekonomik sorunların faturasının Şimşek'e kesileceğini ifade etti. Ayrıca, döviz kurlarında yaşanan büyük artışlar ve Şimşek'in ekonomide sıkılaştırıcı önlemler alması bekleniyor.
8 Haziran 2023
İşaretlediklerim