Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkan Yardımcısı Gita Gopinath ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme, Gopinath tarafından sosyal medya üzerinden duyuruldu ve Türkiye ile dünya ekonomisinin görünümü üzerine yapılan mükemmel bir sohbet olarak nitelendirildi. Gopinath, paylaşımında Mehmet Şimşek'i etiketleyerek, görüşmenin içeriğine dair olumlu bir mesaj paylaştı.
20 Nisan 2024

Irak Başbakanı Muhammed Sudani, Suriye ile Türkiye arasında uzlaşma ve diyalog zemini oluşturmaya çalıştıklarını açıkladı. Sudani, Suriye'nin güvenliğinin Irak'ın güvenliği ve istikrarı anlamına geldiğini belirtti. Ayrıca, Suudi Arabistan ve İran arasında yakınlık kurulmasında Irak'ın aktif bir rol üstlendiğini ve benzer bir rolü Türkiye ve Suriye arasında da üstlenmeye çalıştıklarını ifade etti. Sudani, Erdoğan ve Esad ile bu konuyla ilgili görüşmelerin devam ettiğini ve yakında bazı adımlar atılacağını söyledi.
1 Haziran 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Ankara'da bir araya gelerek iki ülke arasında 17 anlaşma imzaladı. Bu anlaşmaların çoğu ekonomi alanında olup, ticaret hacmini artırma ve enerji iş birliğini geliştirme hedeflerini içeriyor. Erdoğan, Mısır ile diyaloğun üst seviyede olduğunu ve iş birliğini daha da ileriye taşıyacaklarını belirtti. Sisi ise Erdoğan'ın şubattaki ziyaretinin ilişkileri ivme kazandırdığını ve birçok alanda ortak adımlar atma kararı aldıklarını ifade etti.
4 Eylül 2024

Suudi Arabistan, yapay zeka teknolojilerine yatırım yapmak amacıyla yaklaşık 40 milyar dolarlık bir fon oluşturmayı hedefliyor. Kamu Yatırım Fonu (PIF) yetkilileri, bu plan kapsamında ABD'li girişim şirketi Andreessen Horowitz ve diğer finansörlerle potansiyel ortaklıkları görüştü. Suudi Arabistan, çip üreticileri ve büyük ölçekli veri merkezleri gibi yapay zeka ile ilişkili teknoloji girişimlerini desteklemeyi amaçlıyor. PIF yöneticisi Yasir Al-Rumayyan, ülkenin yapay zeka projelerini desteklemek için gerekli siyasi iradeye ve finansmana sahip olduğunu belirtti.
20 Mart 2024

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ile Suudi Arabistan arasında imzalanan ve Süper Kupa finaliyle ilgili krize neden olan sözleşme hakkında bilgilerinin olmadığını belirtti. Aralık 2023'te Suudi Arabistan'da düzenlenmesi planlanan Süper Kupa finali, Suudi yönetiminin Türk takımlarının Atatürk ve milliyetçi temalı pankart ve tişörtlerine itiraz etmesi üzerine iptal edilmişti. Koç, Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nin bu konuda yanıltıcı bilgi yaydığını ve Fenerbahçe'nin haksız yere suçlandığını ifade etti. Ayrıca, devletin bu konuyu soruşturmasını talep etti.
15 Şubat 2024

Suudi Arabistan, İsrail'in Filistin halkına yönelik saldırılarını durdurmak ve Filistin'in uluslararası tanınırlığını artırmak için yoğun çaba gösterdiklerini belirtti. Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'ya göre, bakanlar kurulunun toplantısında, İsrail'in saldırılarını durdurmak için dost ülkelerle siyasi ve insani işbirliği yapıldığı ifade edildi. Ayrıca, Filistin devletinin dünya çapında daha fazla tanınması için uluslararası düzeyde hareket edileceği açıklandı.
3 Temmuz 2024

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Suudi Arabistan'ın Mekke ve Medine şehirlerindeki Türk okullarının 2024-2025 eğitim döneminde yeniden açılacağını duyurdu. Bakanlık, Riyad ve diğer şehirlerdeki Türk okullarının 2020-2021 eğitim yılından itibaren kapatıldığını hatırlattı. Türkiye'nin diplomatik temasları sonucunda bazı okulların yeniden açıldığı ve Mekke ile Medine'deki okulların da bu kapsamda yeniden faaliyete geçeceği belirtildi. Öğrenci kabulleri ve diğer işlemlerle ilgili çalışmaların başladığı bildirildi.
23 Ağustos 2024

Diyanet İşleri Başkanlığı, 24-28 Nisan tarihleri arasında Ürdün üzerinden Kudüs ve Mescid-i Aksa'ya bir ziyaret turu düzenleyeceğini duyurdu. Bu ziyaret, Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürlüğü koordinesinde gerçekleştirilecek ve 'üç gece dört gün' sürecek. Türkiye'de siyasi iktidarın İsrail ile olan ilişkileri ve İsrail-İran gerilimi devam ederken, Diyanet'in bu turu düzenlemesi ve İsrail'den vize alınarak gerçekleştirilmesi dikkat çekici bulunuyor.
18 Nisan 2024

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Alanya Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen bir toplantıda Türkiye'nin 2028 yılında turizmden 100 milyar dolar gelir elde etmeyi hedeflediğini açıkladı. Ersoy, geçen ay turizm sektöründe Türkiye'nin tarihindeki en iyi rakamlara ulaşıldığını, 56,7 milyon ziyaretçi ve 54,3 milyon dolar gelir elde edildiğini belirtti. Ayrıca, 2024 yılı için 60 milyon ziyaretçi ve 60 milyar dolar gelir hedefinin olduğunu ifade etti.
17 Şubat 2024

Saygı Öztürk, Suudi Arabistan tarafından Türkiye'ye tanınan hac kontenjanlarının Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından adil bir şekilde dağıtılmadığını iddia ediyor. VIP hacı, yandaş hacı gibi kontenjanların torpilli kişilere verildiğini ve normal vatandaşların yıllardır kurada çıkmadığını belirtiyor. Öztürk, Diyanet'in bu duruma açıklık getirmesi gerektiğini ve çözüm bulunmasını talep ediyor.
18 Haziran 2024

Türk gazeteci Kurtuluş Demirbaş, U19 maçlarını takip etmek üzere Suudi Arabistan’a gitmişti ve 6 Temmuz’da Türkiye’ye dönmesi bekleniyordu. Ancak, Demirbaş’ın dönmemesi üzerine eşi Pınar Demirbaş durumu yetkililere bildirdi. Dışişleri Bakanlığı, Suudi Arabistan makamlarından resmi bilgi talep ederek konuyu yakından takip etmeye başladı. Demirbaş’ın ailesi düzenli olarak bilgilendiriliyor.
9 Temmuz 2024

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Rize-Artvin Havalimanı ile Bahreyn arasında karşılıklı uçak seferlerinin başlayacağını duyurdu. Bahreyn ve Ürdün ile imzalanan mutabakat zaptları çerçevesinde, Rize-Artvin-Bahreyn ve Rize-Artvin-Amman hatlarında haftalık yedi frekans sefer düzenleme yetkisi verildi. Bu gelişme, Rize'nin turizmde ivme kazanmasına ve yerel ekonominin canlanmasına katkı sağlayacak. Anlaşmalar, Türkiye'nin uluslararası havacılık alanındaki rolünü pekiştirmeyi hedefliyor.
25 Ekim 2024

Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Birleşik Arap Emirlikleri Toplumsal Gelişim Bakanlığı arasında aile ve kadının güçlendirilmesi, kadınların istihdamına yönelik politikaların geliştirilmesi ve engelli bireylerin toplumsal hayata katılımının sağlanması gibi konularda işbirliği mutabakatı imzalandı. İstanbul’da Şeyh Zayed Çocuk Evleri Sitesi’nin yeniden inşası ve geliştirilmesi de bu mutabakat kapsamında yer alıyor. Törende Türkiye adına Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, BAE adına ise Toplumsal Kalkınma Bakanı Shamma bint Sohail Faris Al Mazrouei imza attı.
2 Temmuz 2024

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da, Mukaab adı verilen ve dünyanın en büyük binası olması planlanan projenin inşaatına başlandı. 50 milyar dolarlık bu proje, tamamlandığında 20 Empire State Binası'nın sığabileceği bir hacme sahip olacak. Yapı, ofisler, restoranlar, dükkanlar, 104 bin konut ve 9 bin odalık bir otel içerecek. Projenin Suudi Arabistan'ın petrol dışı gayrisafi yurt içi hasılasına önemli bir katkı sağlaması ve 334 bin kişiye istihdam yaratması bekleniyor.
27 Ekim 2024

Türkiye, Arap Ayaklanması döneminde izlediği ve özellikle Türkiye-Mısır ilişkilerini olumsuz etkileyen politikaları gözden geçiriyor. Bölgede yeni bir istikrar ve barış ortamının oluşmasıyla birlikte, Türkiye 'Masaya dahil değilsem masayı yıkarım', 'Oyun kuramazsam oyunu bozarım' anlayışını terk etmeye karar verdi. Bu yeni dönemde Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Mısır ile yakınlaşma niyetleri belirginleşti. Özellikle Mısır ile yıllar sonra karşılıklı elçiler atandı ve dışişleri bakanları düzeyinde ziyaretler gerçekleştirildi, bu süreç Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Mısır ziyareti ile taçlandırıldı.
15 Şubat 2024

Suudi Arabistan havayolu şirketi Saudia Group, Alman start-up’ı Lilium’dan 100 adet elektrikli uçan taksi siparişi verdi. Anlaşma, 50 uçan taksi için kesin satın alma ve 50 uçan taksi için satın alma hakkı içeriyor. Saudia Group, bu araçları hacıları Mekke ile Cidde arasında taşımak ve turistleri Riyad’daki spor etkinliklerine götürmek için kullanmayı planlıyor. Uçan taksiler, tam uçuşa hazır olduğunda 350 km menzile sahip olacak ve saatte 250 km hıza ulaşabilecek.
18 Temmuz 2024

Türkiye ve Umman, yükseköğretimde işbirliğini artırmak amacıyla bir mutabakat zaptı imzaladı. YÖK Başkanı Erol Özvar, Umman'dan daha fazla öğrenciyi Türkiye'de misafir etmek istediklerini belirtti ve bu öğrencilerin iki ülke arasındaki ilişkilerde insan kaynağı yetiştirilmesine katkı sağlayacağını ifade etti. Umman Yükseköğretim Araştırma ve İnovasyon Bakanı Rahma bint Ibrahim Al Mahrooqi, Türkiye'yi ikinci vatan olarak gördüklerini ve ilişkileri daha da ileriye taşımak istediklerini söyledi.
30 Ekim 2024

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye'nin turizm konusunda dünyada en yoğun ve en etkili reklam veren ülke olduğunu açıkladı. Bakan Ersoy, Türkiye'nin global haber kanallarıyla tanıtım anlaşmaları yaptığını ve 55 ülkede reklamlarının yayınlandığını belirtti. Tanıtım çalışmalarının makul ve rekabetçi şartlarda yapıldığını vurgulayan Ersoy, sosyal medya ve ulusal kanallar dahil olmak üzere geniş kapsamlı bir tanıtım stratejisi izlediklerini ifade etti.
9 Ağustos 2024

The Best Chef ödüllerinin sekizincisi Dubai'de düzenlendi ve Türkiye'den dört şef ödül aldı. Burçak Kazdal, Maksut Aşkar, Aret Sahakyan ve Fatih Tutak, gastronomi alanında sürdürülebilirlik ve yenilikçi yaklaşımlarıyla tanındı. Bu ödüller, Türk mutfağının uluslararası alanda tanınmasına katkı sağladı. Etkinlik, dünya genelinde en iyi şefleri seçmeyi amaçlayan prestijli bir organizasyon olarak dikkat çekiyor.
6 Kasım 2024

Melih Altınok, Suudi Arabistan'da hac sırasında yaşanan ölümlerin artışını ele alıyor. 2022-23 sezonunda yaklaşık 200 kişi hacda hayatını kaybederken, bu yıl ölü sayısının artmasında kavurucu sıcakların ve kaçak hacıların etkili olduğu belirtiliyor. Altınok, Suudi Arabistan'ın sağlık hizmetleri ve acil müdahale ekiplerinin yetersizliğini vurguluyor ve hacı gönderen ülkelerin Suudi Arabistan'ı bu konuda daha fazla sorumluluk almaya zorlaması gerektiğini savunuyor.
23 Haziran 2024
İşaretlediklerim