Araştırmacılar, DVD ile aynı boyut ve şekle sahip ancak 1.6 petabit veri depolayabilme kapasitesine sahip bir optik depolama cihazı üretti. Bu kapasite, 40 binden fazla DVD'nin depolanabileceği veya 100 yıldan fazla süreyle her gün bir film izlenebilecek kadar büyük bir veri miktarını temsil ediyor. Bu teknoloji, mevcut en yüksek kapasiteli sabit disklerin yaklaşık 24 katı kapasiteye sahip olup, veri merkezlerinin boyutunu önemli ölçüde küçültebilme potansiyeline sahip.
5 Mart 2024

Elektrikli araç üreticisi Tesla, CEO Elon Musk'ın pazar payını artırma hedefi doğrultusunda 2023 yılında altı defa fiyat indirimine gitti. Model 3'ün fiyatı 63 bin dolardan 40 bin doların altına düşerken, Model S ve Model X modellerinin ABD'deki fiyatları yüzde 20 oranında azaldı. Analistler, Tesla'nın bu stratejiyle kısa vadeli mali durumunu riske atabileceğini ve kar marjlarını düşürdüğünü belirtiyor. Tesla'nın karı yıllık yüzde 24 düşüşle 2,5 milyar dolara gerilerken, hisseleri de yaklaşık yüzde 10 değer kaybetti. Ayrıca, Tesla'nın Y modeli 4 Nisan itibarıyla Türkiye'de de satışa sunuldu.
24 Nisan 2023

Netflix, popüler dizisi Squid Game'in 2. sezonundan ilk tanıtım fragmanını yayınladı. Yeni sezonda, 456 numaralı oyuncu Gi-hun, oyunu kazandıktan üç yıl sonra oyunun arkasındakileri bulmak ve bu acımasız yarışmaya son vermek için yeniden oyuna giriyor. İkinci sezonun prömiyeri 26 Aralık 2024'te yapılacak ve son sezon ise 2025'te gelecek.
1 Ağustos 2024

Amazon Prime Gaming Türkiye, haziran ayında üyelerine sunacağı ücretsiz oyunları duyurdu. 6 Haziran'dan itibaren Star Wars Battlefront II (Classic, 2005), Weird West Definitive Edition ve Genesis Noir gibi oyunlar erişime açılacak. 13 Haziran'da ise Everdream Valley, Mythforce ve Blast Brigade vs. the Evil Legion of Dr. Cread gibi oyunlar ücretsiz olarak sunulacak. Ayrıca, Prime Gaming üyeleri Twitch üzerinden diledikleri bir yayıncının kanalına 30 gün ücretsiz abonelik gibi fırsatlardan da yararlanabilecek.
4 Haziran 2024

Rockstar Games, uzun süredir beklenen Grand Theft Auto serisinin yeni oyunu GTA 6'nın fragmanını yarın yayınlayacağını duyurdu. Bloomberg'in haberine göre, oyunun yakın zamanda duyurulacağı önceden bildirilmişti ve Rockstar da bu duyuruyu teyit etmişti. Geçen yıl oyunun ilk görüntüleri internete sızdırılmış ve Rockstar bu duruma tepki göstermişti. Oyunun Miami'nin kurgusal bir versiyonunda geçeceği ve iki ana karakter içereceği belirtiliyor.
4 Aralık 2023

Marvel, Blade karakterinin başrolde olduğu 'Marvel’s Blade' isimli yeni bir video oyununu duyurdu. Oyun, Bethesda, Arkane ve Marvel Games iş birliğiyle geliştiriliyor ve tek oyunculu, üçüncü şahıs perspektifinden oynanacak bir yapıya sahip olacak. Oyunun Paris'te geçeceği ve 'çok yakında' piyasaya sürüleceği belirtiliyor, ancak net bir çıkış tarihi verilmedi.
8 Aralık 2023

ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy, yapay zeka uzmanlarından oluşan bir ekiple çalışmalar başlattıklarını ve yapay zeka ile soru üretip değerlendirmeler yapacaklarını açıkladı. Bu adımın sınav süreçlerinde etkili koordinasyon sağlayacağını ve sınavları daha verimli hale getireceğini belirtti. Ayrıca, dijital tabanlı sınavların sayısının artacağını ve deprem bölgesinde hassas bir çalışma yürütüldüğünü ifade etti.
13 Şubat 2024

Alman bir oyuncak şirketi ve Çin teknoloji devi Xiaomi, yetişkinler için tasarlanmış gelişmiş özelliklere sahip su tabancalarını piyasaya sundu. Spyra adlı Alman ürünü ortalama 150 avro, Xiaomi'nin Mijia Pulse modeli ise yaklaşık 100 dolar fiyat etiketiyle satışa çıktı. Bu su tabancaları, LED ekranlar, USB bağlantıları ve lityum piller gibi özelliklerle donatılmış ve farklı oyun modları sunuyor. Mijia Pulse, 7 ila 9 metre mesafeden su püskürtme yeteneğine sahipken, Spyra'nın özellikleri ve fiyatı ürünün kendine özgü niteliklerini yansıtıyor.
17 Mayıs 2023

Netflix, kullanıcıların televizyonlarından oyun oynayabilmesini sağlayacak 'Game Controller' isimli bir uygulama üzerinde çalışıyor. Bu uygulama, kullanıcıların telefonlarını veya tabletlerini bir oyun konsolu gibi kullanmalarını sağlayacak. Netflix'in oyun sektörüne girişi beklenen ilgiyi yaratamamış ve kullanıcıların sadece yüzde 1'i Netflix Games oyunlarını oynamıştı. Şirket, bu durumu değiştirmeyi amaçlıyor.
14 Ağustos 2023

Çip üreticisi Nvidia, beklentileri aşan bir bilanço açıklaması ve yapay zeka sektöründe kullanılan çiplerin arzının artırılacağına dair açıklamaların ardından hisse değerinde yüzde 28'lik bir artış yaşadı. Şirketin CEO'su Jensen Huang, talebin çok yüksek olduğunu ve ek siparişler verildiğini belirtti. Ayrıca, Nvidia'nın ikinci çeyrek gelirleri Wall Street tahminlerinin yüzde 50 üzerinde gerçekleşti. Bu gelişmeler sonucunda Nvidia'nın borsa değeri yaklaşık 300 milyar dolar artarak 950 milyar doların üzerine çıktı ve şirket, dünyanın en değerli yonga üreticisi ve Wall Street'in en değerli beşinci şirketi konumuna yükseldi.
25 Mayıs 2023

Rockstar Games, uzun süredir beklenen Grand Theft Auto serisinin yeni oyunu GTA 6'nın fragmanını yayınladı. Bloomberg'in haberine göre, oyunun duyurusunun yakın zamanda yapılacağı önceden bildirilmişti. Fragman, 5 Aralık'ta yayınlandı ve 1 dakika 30 saniye uzunluğunda. Fragmanda, oyunun Miami benzeri Vice City'de geçtiği ve iki ana karakterden birinin kadın olduğu görülüyor. Oyunun çıkış tarihi olarak 2025 belirtilmiş ancak kesin bir tarih verilmemiş.
5 Aralık 2023

Rockstar Games, 25'inci yıl dönümünü kutlama amacıyla Grand Theft Auto serisinin yeni oyunu GTA 6'yı bu hafta duyurmayı ve aralık ayında bir fragman yayınlamayı planlıyor. Geçen yıl oyunun ilk görüntüleri internete sızdırılmış ve Rockstar bu sızıntıyı doğrulamıştı. Londra'da iki genç, bu hack olayı nedeniyle ceza almıştı. Bloomberg'e göre, oyun Miami'nin kurgusal bir versiyonunda geçecek ve iki ana karakter içerecek.
8 Kasım 2023

Netflix, izleyicileri 'Çığlık Çığlığa' bırakacak yeni oyun, film ve dizileri kütüphanesine eklemeye başladı. Bu seçkide Çağan Irmak'ın 'Yaratılan', Mike Flanagan'ın 'Usher Evi'nin Çöküşü', Chloe Dumont'un 'Fair Play', David Fincher'ın 'The Killer', Julia Roberts'ın başrolde olduğu 'Leave the World Behind' ve 'Reptile' gibi yapımlar yer alıyor. Ayrıca 'Society of the Snow' ve 'Lupin: 3. Kısım' gibi hikayeler de seçkide bulunacak. Platformun oyun kataloğuna ise 'Dead Cells: Netflix Edition', 'Slayaway Camp: Netflix & Kill' ve 'Oxenfree II: Lost Signals' ekleniyor.
9 Ekim 2023

Gaming İstanbul Kurucu Ortağı Meriç Eryürek, Türk oyun endüstrisinin 1,4 milyar dolara ulaştığını belirtti. Eryürek, Türkiye'de 36 milyon aktif oyuncu olduğunu ve bu oyuncuların yaklaşık 12 milyonunun oyunlara veya oyun içi mağazalara para harcadığını ifade etti. Ayrıca, Türkiye'deki profesyonel e-spor oyuncu sayısının 600'e ulaştığını ve 2022'de oyun sektörünün 424,7 milyon dolar yatırım aldığını söyledi. İstanbul'un, oyun sektöründe en fazla anlaşmanın gerçekleştirildiği Avrupa'daki ikinci kent olduğunu da ekledi.
20 Eylül 2023

ChatGPT'yi geliştiren yapay zeka şirketi OpenAI, metni videoya dönüştürebilen yeni yapay zeka robotu Sora'yı duyurdu. Sora, 60 saniyeye kadar olan, detaylı sahneler ve karmaşık kamera hareketleri içeren videolar oluşturabiliyor. OpenAI, Sora'yı kullanıma sunmadan önce yanlış bilgi, nefret içeriği ve ayrımcılıkla ilgili güvenlik önlemleri alacaklarını belirtti. Şirket, Sora ile oluşturulan bazı örnek videoları da paylaştı.
16 Şubat 2024

Prime Video, ilk Türk orijinal belgeseli olan 'Arda Turan: Yüzleşme'nin galasını 13 Ağustos'ta gerçekleştirdi. Belgesel, Arda Turan'ın yaşamını, kariyerini ve kişisel yüzleşmelerini ele alıyor. Galaya spor ve sanat dünyasından birçok ünlü isim katıldı. Prime Video Türkiye Ülke Müdürü Alptuğ Çopuroğlu, belgeselin Prime Video kataloğuna eklenmesinden gurur duyduğunu belirtti.
15 Ağustos 2024
İşaretlediklerim