Goldman Sachs, Türkiye'nin döviz rezervlerinin azalması ve dolar/TL kuru üzerindeki maliyetli müdahaleler nedeniyle seçimler öncesinde döviz piyasasında istikrarsızlık yaşanabileceğini belirtti. Türk Lirası, yanlış ekonomi politikaları ve Merkez Bankası başkan değişikliği sonrasında dolar karşısında önemli oranda değer kaybetti. Merkez Bankası ve hükümet, kuru sabit tutmak için çeşitli müdahalelerde bulundu. Goldman Sachs, seçim sonuçlarının ekonomi politikaları üzerinde belirleyici olacağını ve mevcut 'heterodoks' politikalar yerine 'ortodoks' politikalara geçişin Türkiye için daha faydalı olabileceğini ifade etti.
2 Mart 2023

Merkez Bankası tarafından düzenlenen piyasa katılımcıları anketine göre, yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 37,77 olarak sabit kaldı, ancak 12 ve 24 ay sonrası enflasyon beklentileri bir miktar düştü. Yıl sonu politika faizi beklentisi yüzde 8,73'e yükseldi. Dolar/TL kuru için yıl sonu beklentisi 23,15 TL'ye, 12 ay sonrası için ise 24,08 TL'ye çıktı. 2023 ve 2024 yılı büyüme beklentilerinde ise bir değişiklik olmadı ve sırasıyla yüzde 3,5 ve yüzde 4,4 olarak kaldı.
19 Nisan 2023

ABD Merkez Bankası'nın (FED) Beige Book raporu, enflasyon kaynaklı baskıların yavaşladığına dair işaretler olduğunu ancak ekonomik büyüme üzerindeki baskı nedeniyle ekonomik aktivitenin yavaşladığını belirtiyor. ABD'nin 12 bölgesinden beşinde ekonomik aktivitede hafif artış, altısında değişiklik olmadığı veya hafif yavaşlama, birinde ise keskin düşüş gözlemlendi. Raporda, katılımcıların gelecek aylarda hafif bir büyüme bekledikleri ifade ediliyor. Enflasyonda düşüş eğilimi, Fed'in talebi azaltıcı adımlar attıktan sonra gözlemleniyor.
19 Ocak 2023

Rusya Merkez Bankası, Ocak 2024'ten itibaren iç piyasadaki döviz işlemlerine devam edeceğini duyurdu. Bu işlemler, Ulusal Refah Fonu ile ilgili olacak ve fonun artırılması ve harcanmasına yönelik gerçekleştirilecek. Banka, rublenin değer kaybı nedeniyle 10 Ağustos'ta döviz alımını durdurmuştu. Rusya'nın bütçe kuralları, petrol ve doğal gaz gelirlerine bağlı olarak Ulusal Refah Fonu'ndan döviz satışı veya alımı yapılmasını öngörüyor.
28 Kasım 2023

ABD'de nisan ayı enflasyon oranı yıllık bazda yüzde 4,9 olarak gerçekleşti ve piyasa beklentilerinin altında kaldı. Beklenti yüzde 5 seviyesindeydi. Aylık bazda ise enflasyon oranı beklentilere paralel yüzde 0,4 oldu. Bu enflasyon verisinin açıklanmasının ardından Bitcoin değeri yaklaşık yüzde 1,5 artarak 28 bin 120 dolara yükseldi.
10 Mayıs 2023

Bloomberg'in hesaplarına göre, Türkiye Merkez Bankası'nın Aralık 2021'den Haziran 2023'e kadar döviz kurlarını sabit tutmak amacıyla yaptığı 'arka kapı' müdahalelerin toplam maliyeti 199 milyar dolara ulaştı. Bu müdahalelerin en yoğun yaşandığı dönem, seçim yarışının kızıştığı nisan ve mayıs ayları olup, bu dönemde 52 milyar dolarlık bir müdahale gerçekleşti. Muhalefet partileri, özellikle CHP, Merkez Bankası'nın döviz rezervlerinden satılan 128 milyar doların akıbetinin bilinmediğini iddia ediyor. Bloomberg ekonomisti Selva Baziki, bu müdahalelerin aylık ortalama 12 milyar dolar olduğunu belirtiyor.
13 Haziran 2023

Merkez Bankası'nın düzenli olarak yaptığı piyasa katılımcıları anketinde yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 35,76 olarak belirlendi. Ocak ayında bu beklenti yüzde 32,46 idi ve bu ay itibarıyla üç puanın üzerinde bir artış gösterdi. Aynı zamanda, piyasanın yıl sonu dolar/TL beklentisi ocak ayındaki 23,11'den şubatta 22,83'e düştü. Uzmanlar, enflasyonda beklenen baz etkisi düşüşünün seçimlere yaklaşırken iktidar tarafından fiyatlar gerilemiş gibi sunulabileceğini öngörüyor.
17 Şubat 2023

Bloomberg HT tarafından düzenlenen ankete göre, katılan 27 kurumun medyan beklentisi, Türkiye Merkez Bankası'nın kasım ayında faizi 250 baz puan artırarak yüzde 37,5 seviyesine çıkarması yönünde. Yıl sonu için medyan faiz beklentisi yüzde 40 olarak belirlendi. Türkiye'de ekonomi politikalarının 'normalleştirilmesi' ve faiz artırımı beklenirken, geçmişteki artışlar ekonomistler tarafından yetersiz bulunmuştu. Türkiye'nin döviz ihtiyacı devam ederken, yetkililer Batı yatırımlarını çekmek için çeşitli girişimlerde bulunuyor.
20 Kasım 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), kendi bünyesinde tutulan yabancı para serbest karşılıklarına ödenen faizi yüzde 4,50'den yüzde 4,75'e yükseltti. Bu karar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) politika faizini 25 baz puan artırarak 4,75-5,00 aralığına çıkarmasının ardından geldi. Faiz ödemeleri, Türk Lirası cinsinden ve ihbarlı döviz mevduat hesap bakiyelerinin fazla tesis edilen kısmına yapılıyor.
12 Mayıs 2023

Bitcoin ve Ether, son dönemde yaşadıkları yükselişlerle dikkat çekti. Bitcoin, 10 ay sonra ilk kez 30 bin doları aşarken, Ether de son yedi ayın en yüksek değerine ulaştı. Kripto para piyasaları, FTX'in batması, Binance'ın düzenleme ihlalleri ve bazı bankaların iflası gibi olaylar nedeniyle güven kaybı yaşamıştı. Ancak, faiz artırma döngüsünün sona ermesi ve bankacılık krizinin etkisiyle yatırımcıların yeniden kriptoya yönelmesi mümkün görünüyor. Nasdaq'ın dijital varlıklar için saklama hizmetleri sunmaya başlaması gibi gelişmeler de piyasaya olumlu etki yapabilir.
17 Nisan 2023

Anadolu Ajansı tarafından düzenlenen ankete katılan ekonomistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 20 Temmuz'daki toplantısında politika faizini yüzde 20'ye çıkarmasını bekliyor. Daha önce yüzde 8,5'ten yüzde 15'e yükseltilen faiz oranının piyasalar tarafından yeterli bulunmadığı ve döviz kurlarının arttığı belirtiliyor. Ankete göre, ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentileri yüzde 25 ile 50 arasında değişirken, medyan beklenti yüzde 28,50 olarak öngörülüyor.
15 Temmuz 2023

Merkez Bankası'nın haziran ayında gerçekleştirdiği piyasa katılımcıları anketine göre, yıl sonu TÜFE artış beklentisi %38,55 olarak belirlendi. Dolar/TL kuru için yıl sonu beklentisi 26,18 iken, 12 ay sonrası için bu beklenti 28,99'a yükseldi. Ayrıca, cari işlemler açığı beklentisi de artarak 40,3 milyar dolar oldu. Merkez Bankası'nın eski başekonomisti Hakan Kara, ankete daha gerçekçi tahminlerde bulunan katılımcıların dahil edilmesi gerektiğini önerdi.
16 Haziran 2023

Türkiye'de yaşanan yüksek enflasyon ve Türk Lirası'ndaki değer kaybı, yatırımcıların altına olan talebini artırdı ve bu durum, özellikle seçim belirsizliği ile birleşince altın ithalatında rekorlara yol açtı. Ocak ayında 68 bin 330 kg ile tarihi bir seviyeye ulaşan altın ithalatı, şubat ayında da 57,5 ton olarak yüksek kaldı. Habertürk yazarı Abdurrahman Yıldırım, şirketlerin seçim yılında döviz yerine altın tutmayı tercih ettiğini ve bu durumun altın ithalatındaki artışın bir nedeni olduğunu belirtti. Yıldırım, ayrıca faiz politikalarının ve ekonomi yönetiminin yarattığı dengesizliklerin davranış değişikliklerine yol açtığını ifade etti.
5 Nisan 2023

Ekonomist Atilla Yeşilada, Merkez Bankası'nın döviz rezervlerinin azaldığını ve bu durumun seçim sonrasında vatandaşların bankalardan döviz çekimine kısıtlamalar getirilmesine yol açabileceğini belirtti. Merkez Bankası'nın 'arka kapı' satışlarıyla döviz kuru stabilizasyonu yapmaya çalıştığı ve net döviz rezervlerinin son bir buçuk ayda 12,5 milyar dolar azaldığı ifade edildi. Yeşilada, bankaların şirketlere ve vatandaşlara döviz satışında zaten kısıtlamalar uyguladığını ve bu durumun gelecekte daha da sıkılaşabileceğini öne sürdü.
6 Mayıs 2023

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 30'dan yüzde 35'e yükseltti. Bu artış, piyasa aktörlerinin ve uluslararası kurumların beklentileriyle paralel bir hareket oldu. Daha önce düşük faiz politikasında ısrar eden iktidarın bu tutumu ekonomiyi krize sokmuştu. Ancak yeni yönetimin ekonomi politikalarını 'normalleştirmesi' ve Merkez Bankası'nın faiz artırması bekleniyordu. Bu faiz artışı, piyasalar tarafından olumlu karşılandı.
26 Ekim 2023

Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 58’den yüzde 65’e yükseltti. Ayrıca, 2024 ve 2025 yılları için enflasyon beklentileri de yüzde 36 ve yüzde 14 olarak belirlendi. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, 2024’ün ikinci yarısında parasal sıkılaştırmanın birikimli etkilerinin de devreye girmesiyle güçlü ve sürekli bir dezenflasyon sürecinin başlamasını öngördüklerini bildirdi. Ancak, Merkez Bankası'nın enflasyon hedeflerini son 12 yılda tutturamadığı belirtildi.
2 Kasım 2023

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Kongre'ye gönderdiği mektupta, federal hükümetin finansman kabiliyetinin Haziran başına kadar sürdürebileceği, ancak Kongre'nin borç limitini artırmaması veya askıya almaması durumunda 1 Haziran itibarıyla hükümetin nakit sıkıntısı çekebileceği uyarısında bulundu. Yellen, tahminlerin mevcut verilere dayandığını ve Hazine'nin ne zaman ödeme yapamayacağını kesin olarak belirlemenin mümkün olmadığını belirtti. ABD'de 31,4 trilyon dolarlık borç limitine ulaşıldı ve bu durum, Demokratlar ile Cumhuriyetçiler arasında bir açmaz yaratıyor.
2 Mayıs 2023

Phillip Capital yöneticisi Üzeyir Doğan, borsadaki kısa vadeli düzeltmelerin orta vadede alım fırsatı oluşturabileceğini ifade etti. Seçim sonrası borsada yaşanan yükselişin devam ettiği ve piyasaların Merkez Bankası'nın 20 Temmuz'daki faiz toplantısına odaklandığı belirtiliyor. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Körfez ziyaretlerinin ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) beklenen faiz artışının piyasalar üzerinde etkili olacağı öngörülüyor.
11 Temmuz 2023

Merkez Bankası'nın 750 baz puanlık faiz artışının ardından, ABD'nin büyük bankalarından JPMorgan, yıl sonu için politika faizi ve enflasyon tahminlerini 5'er puan artırdı. Kurum Ekonomisti Fatih Akçelik, yıl sonuna kadar her toplantıda 250'şer baz puan faiz artırımı beklediklerini belirtti. Ayrıca, JPMorgan yıl sonu enflasyon beklentisini de yüzde 57'den yüzde 62'ye yükseltti.
25 Ağustos 2023

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın göreve atanmasının ardından, Merkez Bankası faizi 6,5 puan artırarak yüzde 15'e çekti. Ancak bu artış piyasa beklentilerinin altında kaldığı için döviz kurlarında ters tepki görüldü ve dolar/TL kuru yeni bir rekor kırarak 25,46 seviyesine ulaştı. Ekonomist Tunç Şatıroğlu ve eski Merkez Bankası başekonomisti Hakan Kara, beklenti yönetiminin yetersizliğini eleştirerek, eski Merkez Bankası başkanı Naci Ağbal'ın göreve geri dönmesi çağrısında bulundu.
23 Haziran 2023
İşaretlediklerim