Diyarbakır merkezli yapılan ve 21 ilde gerçekleşen şafak operasyonunda, gazeteci, avukat ve siyasetçilerin de aralarında bulunduğu en az 128 kişi gözaltına alındı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, operasyonun bir terör operasyonu olduğunu açıkladı. Özgürlük için Hukukçular Derneği ve Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği, gözaltına alınanlar arasında kendi üyelerinin ve çok sayıda avukatın olduğunu duyurdu. HDP Sözcüsü Ebru Günay ve 33 baro, operasyona tepki gösterdi.
25 Nisan 2023

Almanya'daki koalisyon hükümeti, zayıflayan Alman ekonomisini canlandırmak için 'Ekonomik Büyüme Fırsatları Yasası' adlı bir paket üzerinde anlaştı. Bu yasa, yatırım ve inovasyonu teşvik etmeyi, şirketlere iklim dostu yatırımlar yapma konusunda teşvikler sağlamayı ve araştırmalara ve şirketlere vergi teşvikleri sunmayı hedefliyor. Toplamda 7 milyar avroluk bir kurumlar vergisi indirimi planlanıyor. Bu anlaşma, hükümet içindeki ekonomik ve sosyal politikalar konusundaki anlaşmazlıkların ekonomiyi olumsuz etkilediği bir dönemde geldi.
29 Ağustos 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Almanya'ya planladığı ziyaret, Almanya'da tartışmalara neden oldu. Bazı Alman siyasetçiler, Erdoğan'ın İsrail'e yönelik söylemleri ve Hamas ile dayanışması nedeniyle ziyaretin iptal edilmesi gerektiğini belirtti. Ancak, bazıları da diyalogun devam etmesinin önemli olduğunu ve Türkiye'nin Ortadoğu'daki durumu stabilize etmede rol oynayabileceğini ifade etti. Ana muhalefetteki Hristiyan Birlik'in gençlik teşkilatı başkanı ise Erdoğan'ın ziyaretinin iptal edilmesi gerektiğini savundu.
3 Kasım 2023

Almanya, 1 Nisan itibariyle 18 yaş üstü kişilere halka açık yerlerde 25 grama kadar marihuana bulundurma ve hane başına en fazla üç bitki yetiştirme hakkı tanıyarak marihuana kullanımını kısmen yasallaştırdı. 1 Temmuz'dan itibaren 500'e kadar üyesi olan yetiştirici dernekleri veya sosyal kulüpler kurulabilecek. Polis sendikaları ve doktorlar, yeni düzenlemenin karaborsayı güçlendireceği, bağımlılık ve ruh sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratacağı konusunda endişelerini dile getiriyor.
1 Nisan 2024

İsveç ve Danimarka'da Kuran yakılmasına verilen izinler Türkiye'de tepkilere neden oldu. Bu olayların ardından Almanya, Hollanda ve Britanya'nın İstanbul başkonsoloslukları güvenlik endişeleri sebebiyle geçici olarak hizmetlerini durdurdu. Almanya ve Hollanda konsolosluklarından yapılan açıklamalarda, Batı karşıtı duyguların ve protestoların olabileceği, saldırı tehdidinin arttığı belirtildi. Britanya Dışişleri Bakanlığı da benzer bir terör saldırısı tehdidi olduğunu ve başkonsolosluğun tedbir amaçlı kapalı olduğunu duyurdu.
1 Şubat 2023

Almanya'da Bakanlar Kurulu, 18 yaşından büyüklerin 25 gram marihuana bulundurmasına ve evlerinde üç kök kenevir bitkisi yetiştirmesine izin veren yasa tasarısını kabul etti. Tasarının yasalaşıp yürürlüğe girebilmesi için Federal Meclis ve Eyaletler Meclisi'nde onaylanması gerekiyor. Tasarıya muhalefet partileri ve polis sendikası tepki gösterdi.
17 Ağustos 2023

ABD'nin, İsveç'te gerçekleşen Kuran yakma eylemi sonrasında Türkiye'de olası misilleme saldırılarına karşı vatandaşlarını uyardığı güvenlik uyarısının ardından, İçişleri Bakanlığı Türkiye'de güvenlik tedbirlerinin en üst seviyeye çıkarıldığını duyurdu. ABD'nin uyarı notunda adı geçen şahısların gözaltına alındığı ve yapılan aramalarda herhangi bir silah veya eylem emaresine rastlanmadığı, ancak soruşturmanın tüm yönleriyle devam ettiği belirtildi. Ayrıca, IŞİD ve El Kaide'nin bu tür olayları eylem gerekçesi olarak kullanabileceği bilgisi de değerlendirilmekte.
31 Ocak 2023

Almanya Federal Meclisi, 'marihuananın kontrollü kullanımı' başlıklı yasa tasarısını 407'ye karşı 226 oyla kabul etti. Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, yasanın amacının karaborsayı azaltmak ve gençleri korumak olduğunu belirtti. Yasa ile yetişkinlerin kişisel ihtiyaç için belli miktarlarda marihuana ekmesine ve bulundurmasına izin verilecek. Ayrıca, 1 Temmuz'dan itibaren ticari amaç gütmeyen kulüpler aracılığıyla marihuana satışı yapılmasına olanak tanınacak.
23 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Almanya ziyareti dönüşünde gazetecilere yaptığı açıklamada, cumhurbaşkanı seçilebilmek için gereken 'yüzde 50+1' oy alma şartının kaldırılması gerektiğini ifade etti. Erdoğan, bu modelin partileri yanlış yollara sevk ettiğini ve ittifaklar oluşturulmasına neden olduğunu belirtti. En fazla oyu alan adayın seçilmesi gerektiğini savunarak, bu değişikliğin seçimleri daha seri ve sorunsuz hale getireceğini dile getirdi.
18 Kasım 2023

Deutsche Bank, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yeni başkanı Fatih Karahan altında bu yıl faiz indirimine gitmeyeceğini ve faiz oranlarında artış yapılacağını öngörüyor. Mayıs 2023 seçimlerinden sonra ekonomi yönetiminde yapılan değişikliklerle faiz oranları yüzde 45'e yükseltilmişti. Hafize Gaye Erkan'ın görevden ayrılmasının ardından yerine Fatih Karahan'ın atanması, ekonomi politikalarında bir değişiklik olup olmayacağına dair tartışmaları beraberinde getirdi. Deutsche Bank, Karahan'ın atanmasıyla 250 ila 500 baz puanlık bir faiz artırımı alanı gördüğünü belirtiyor.
5 Şubat 2024

İsveç, Kur'an yakma eylemlerine ve bu eylemlere yurt dışından gelen tehditler nedeniyle terör alarm seviyesini 2016'dan bu yana ilk kez, en üst ikinci seviyeye yükseltti. İsveç istihbarat servisi Säpo'nun başkanı Charlotte von Essen, alarm seviyesinin yükseltilmesinin tek bir olaya dayalı olmadığını ve bunun uzun vadeli bir değerlendirme olarak görülmesi gerektiğini belirtti. Yakın geçmişte Stockholm'de küçük gruplarca düzenlenen İslamofobik eylemlerde Kur'an nüshaları ateşe verilmiş ya da üzerlerine basılarak çiğnenmişti.
17 Ağustos 2023

Hollanda'nın Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı olan Sigrid Kaag, ailesine yönelik artan tehditler sebebiyle siyasetten çekilme kararı aldığını açıkladı. Kaag, popülizm ve İslamofobi karşıtı duruşuyla tanınan bir politikacıydı ve özellikle aşırı sağ kesimler tarafından hedef alınıyordu. Ailesinin güvenliği için bu kararı aldığını belirten Kaag, kadın düşmanlığının da kendisine yönelik tepkilerde etkili olduğunu ifade etti. Kaag, yeni hükümet kurulana kadar görevine devam edeceğini söyledi.
13 Temmuz 2023

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, ülkede gerçekleşen bazı eylemlerin İsveçlilerin güvenliğini tehlikeye attığını ve İsveç'in imajına zarar verdiğini belirtti. Özellikle Rasmus Paludan'ın Kuran yakma eylemi ve Erdoğan maketiyle yapılan eylemler, Türkiye ile olan diplomatik ilişkilerde gerilime yol açtı. Kristersson, bu tür eylemleri yapanları 'kullanışlı aptallar' olarak tanımlayarak, İsveç karşıtlarının işine yaradığını ifade etti.
1 Şubat 2023

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ülkenin içinde bulunduğu durgunluktan çıkması için modernizasyon çağrısı yaptı. Scholz, 'Almanya Paktı' adını verdiği bu süreçte planlama süreçlerinin hızlandırılması, ekonomik büyümenin güçlendirilmesi, kamu yönetiminin dijitalleşmesi ve düzensiz göçün sınırlandırılması gibi önlemler alınmasını önerdi. Ayrıca, muhalefete de bu sürece katılma çağrısı yaptı.
6 Eylül 2023

Almanya hükümeti, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Almanya'da yakınları bulunan Türk ve Suriye vatandaşları için vize süreçlerini hızlandırmış ve önceliklendirmişti. Bu kapsamda 9 bin 500 Türkiye vatandaşına vize verilmişti. Şimdi ise, 6 Şubat – 7 Mayıs tarihleri arasında Almanya'ya giriş yapmış ve 7 Mayıs itibarıyla yasal olarak ülkede bulunan depremzedelerin vizeleri, 6 Ağustos'a kadar otomatik olarak uzatılacak.
6 Mayıs 2023

Türkiye'den ekonomik ve siyasi gerekçelerle Avrupa'ya yapılan göç, özellikle Almanya'ya olan iltica başvurularıyla devam ediyor. Almanya Federal Göç ve Mülteciler Dairesi'nin (BAMF) paylaştığı verilere göre, 2024'ün ilk iki ayında Türk vatandaşlarından 7 bin 649 iltica başvurusu yapıldı, bu sayı geçen yılın aynı dönemine göre %12,3 artış gösterdi. Suriye ve Afganistan vatandaşlarından gelen başvurular da yüksek oranlarda kabul edilirken, Türk vatandaşlarının başvurularının sadece %7,8'i kabul edildi.
7 Mart 2024

Türkiye'den ekonomik ve siyasi gerekçelerle Avrupa'ya yapılan göç, özellikle Almanya'ya olan iltica başvurularıyla devam ediyor. Almanya Federal Göç ve Mülteciler Dairesi'nin (BAMF) paylaştığı verilere göre, 2024'ün ilk iki ayında Türk vatandaşlarından 7 bin 649 iltica başvurusu yapıldı, bu sayı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,3 artış gösterdi. Suriye ve Afganistan vatandaşlarından gelen başvurular da yüksek oranlarda kabul edilirken, Türk vatandaşlarının başvurularının sadece yüzde 7,8'i kabul edildi.
7 Mart 2024

Botsvana Devlet Başkanı Mokgweetsi Masisi, ülkesindeki fil nüfusunun kontrol altına alınması amacıyla Almanya'ya 20 bin fil göndermekle tehdit etti. Botsvana, dünya fil nüfusunun yaklaşık üçte birine ev sahipliği yapmakta ve fil avcılığı konusunda 2014'te getirilen yasağı 2019'da kaldırmıştı. Masisi, Almanya'nın av malzemesi satışına kısıtlama getirme planına tepki göstererek, fil nüfusundaki artışın yerel halka zarar verdiğini ve bu tehdidin şaka olmadığını belirtti.
3 Nisan 2024

Zülal Kalkandelen, Türkiye'de laiklik ilkesini savunan gruplara anında müdahale edilirken, şeriatçı grupların rahatça toplanıp açıklama yapabilmesine dikkat çekiyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın şeriatın İslam olduğunu söylemesi ve şeriat taleplerinin artışı, AKP yönetimine bağlanıyor. Ayrıca, cumhuriyet savcılarının bu konularda sessiz kalması ve görevlerini yerine getirmemeleri, Türkiye'de hukuk devletinin sona erdiğine dair kanıtlar olarak sunuluyor.
28 Şubat 2024

Almanya Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, marihuananın kontrollü kullanımı isimli yasa tasarısının ayrıntılarını tanıttı. Tasarıya göre marihuana uyuşturucu maddeler listesinden çıkarılacak ve yetişkinlerin 25 grama kadar marihuana bulundurmasına ve kişisel tüketim için üç bitki yetiştirmesine izin verilecek. Ayrıca, en fazla 500 üyeye sahip olacak kenevir sosyal kulüpleri adı verilen dernekler, kenevir yetiştirebilecek ve dernek üyelerine marihuana tedarik edebilecek. Yasa tasarısıyla marihuana kullanımının kontrollü yasallaşması yönelik bir plan sunduklarını aktaran Lauterbach, tüketimi sınırlamak ve daha güvenli hale getirmek istediklerini belirtti.
16 Ağustos 2023
İşaretlediklerim