Hazine ve Maliye eski bakanı Nureddin Nebati, Mehmet Şimşek hakkında kullandığı iddia edilen aşağılayıcı ifadelerin gerçekte muhalefet için söylendiğini açıkladı. Gazeteci Sevilay Yılman, Nebati'nin İngiliz vatandaşı bir maliyeciyle karşılaştırılmasına tepki gösterdiği ve görevi Şimşek'e devrederken rahatladığını gösteren bir ifade kullandığını iddia etmişti. Nebati, bu sözlerin seçim döneminde Mersin'de yaptığı bir konuşmadan alındığını ve yanlış bağlamda servis edildiğini, aslında muhalefetin yabancı danışmanlara ve reçetelere olan tutumunu eleştirdiğini belirtti.
7 Haziran 2023

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile arasında gerginlik olduğuna dair sosyal medyada dolaşan iddialara Twitter üzerinden yaptığı açıklamayla yanıt verdi. Soylu, Erdoğan'ı 'davamızın lideri' olarak nitelendirdi ve milletvekili adaylığı konusundaki tartışmalara girmeyeceğini belirtti. Ayrıca, AKP'nin 14 Mayıs seçimleri için mevcut bakanların çoğunu milletvekili adayı olarak göstermeyi planladığı ve özellikle deprem bölgelerinden aday gösterilecek bakanlarla kaybedilen desteği geri kazanmayı hedeflediği bilgisi verildi.
25 Mart 2023

Türkiye'de seçimlerin ardından ekonomik durumun nasıl iyileştirileceği tartışılmaktadır. Cumhurbaşkanı Erdoğan, eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'i ekonomi yönetimine getirmeyi düşünüyor. Uzmanlar, Türkiye'nin ekonomik politikalarının risk taşıdığını ve zorlu önlemler gerektirebileceğini belirtiyor. Merkez Bankası'nın döviz rezervleri negatif bölgeye düşmüş durumda. Analistler, faiz oranlarını yükseltmek veya Türk Lirası'nın değer kaybına izin vermek arasında bir seçim yapılması gerektiğini ifade ediyor. Ayrıca, Şubat ayındaki depremlerin ekonomi üzerindeki etkisi ve hükümetin faiz oranlarını yükseltme zorunluluğu da gündemde.
31 Mayıs 2023

Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine başlamasının ardından dolar/TL kuru ilk iş gününde 21 seviyesinin üzerinde işlem gördü. Gece saatlerinde sığ piyasalarda 21,15 ile rekor seviyeye ulaşan dolar/TL, piyasalarda yeni kabine ve verilen mesajların etkileri takip ediliyor. Avro/TL kuru ise 23 sınırına yaklaştı.
5 Haziran 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'yi 'kayıp bakan Nemo' olarak nitelendirerek eleştirdi. Nebati, sel bölgesinde çamurlu suya battığı bir fotoğrafını paylaşarak Akşener'e yanıt verdi ve gerçekleri eğip bükerek kendi eğrilerini düzeltemeyeceklerini ifade etti. Akşener'in eleştirileri ve Nebati'nin yanıtı, Türkiye'deki ekonomik durum ve siyasi tartışmaların bir parçası olarak değerlendiriliyor.
29 Mart 2023

MIT'den Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine tek başına geldiğini ve sistemin büyük bir değişiklik göstermediğini ifade etti. Acemoğlu, faizlerin birden artırılmasının sorun yaratabileceğini, bu durumun ABD'de iki bankanın batmasına yol açtığını örnek göstererek belirtti. Şimşek'in bakanlık görevine başlamasının üzerinden 16 gün geçmesine rağmen, piyasaların olumlu tepki verdiği 'rasyonel politikalara dönüş' mesajına rağmen somut bir değişiklik yapılmadığına dikkat çekildi.
20 Haziran 2023

Eski AKP milletvekili ve Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun görev süresi boyunca döviz kurları ve enflasyon rekorları kırmasının ardından BDDK Başkanlığına atanması ekonomistler tarafından eleştirildi. Ekonomist Uğur Gürses, Kavcıoğlu'nun 'gölge bakan' gibi oyunda tutulduğunu ve Mehmet Şimşek'in markaj altına alındığını ifade etti. Prof. Burak Arzova, Kavcıoğlu'nun atamasını futbol terminolojisiyle yorumlarken, Prof. Selva Demiralp ve iktisatçı Mustafa Sönmez de atamanın ekonomi politikaları üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Diğer ekonomistler de Kavcıoğlu'nun atamasının beklenmedik olduğunu ve yeni ekonomi yönetiminden umutlu olup olmamak konusunda şüphe uyandırdığını dile getirdi.
9 Haziran 2023

AKP'nin eski maliye bakanı Mehmet Şimşek'in sekiz yaşındaki oğlu, Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçim kampanyası videosunu yanlışlıkla beğendi. Durumun fark edilmesi üzerine Şimşek beğeniyi geri çekti. Gazeteci Uğur Dündar, Şimşek ile ortak bir arkadaşları aracılığıyla yaşananları doğruladı. Şimşek de Twitter üzerinden durumu kabul ederek kamuoyundan özür diledi. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekonomi modeli ve Mehmet Şimşek'in siyasete dönüşüyle ilgili spekülasyonlar da makalede yer alıyor.
31 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, deprem bölgesi Şanlıurfa'yı ziyaret ederken, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin kameralar karşısında ön sıralarda yer almak için çaba sarf ettiği gözlendi. AKP Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım, Nebati'yi ön sıraya çağırarak yerini almasını sağladı. Bu sırada Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Nebati'nin göz göze geldiği ve Erdoğan'ın konuşmasında bir duraklama yaşandığı belirtildi.
11 Şubat 2023

Eski maliye bakanı Mehmet Şimşek'in ekonomi politikalarında yeniden etkin rol alacağı yönündeki haberlerin borsa üzerindeki olumlu etkisi sadece 4,5 saat sürdü. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekonomi modeli yüzünden yabancı yatırımcılar Türkiye'yi terk etti. Şimşek, Erdoğan'ın daveti üzerine AKP genel merkezini ziyaret etti ve yeni ekonomik programın yazımında rol alacağı belirtildi. Ancak Ekonomist Tunç Şatıroğlu, Şimşek'in tek başına karar alamayacağını ve bu nedenle piyasalara güven veremeyeceğini ifade etti.
8 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin açıklamaları sonrasında, 14 Mayıs'ın Türkiye'de seçimler için muhtemel tarih olarak öne çıktığı belirtiliyor. Hürriyet gazetesi, seçim takvimine ilişkin detayları paylaştı. Takvimde, cumhurbaşkanı adayları için son başvuru tarihi, kamu görevlileri ve belediye başkanlarının istifa etme süreleri gibi önemli tarihler yer alıyor. Seçim kararının Meclis'te alınması gerektiği, ancak AKP ve MHP'nin gerekli çoğunluğa sahip olmadığı için Erdoğan'ın kararnameyle Meclis'i feshederek seçime gitmesinin beklendiği ifade ediliyor.
19 Ocak 2023

İş dünyası temsilcileri, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile yaptıkları toplantıda, mevcut para politikasının ve 'faizlerin hiç artırılmayacağı' söyleminin terk edilmesini istedi. Ayrıca, yüzde 5'lik enflasyon hedefinin revize edilmesi, ürün bazında seçici teşvikler ve uygun faiz koşullarında finansman gibi konuları önerdiler. Kur korumalı mevduatın (KKM) 2024 sonuna kadar devam etmesi ve yaz aylarında kademeli bir çıkış yapılması gerektiği belirtildi. Merkez Bankası (MB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) arasındaki yetki çatışmasının çözülmesi gerektiği de vurgulandı.
19 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamu harcamalarının rasyonelleştirileceğini belirten bir genelge yayımladı. Genelgede, deprem kaynaklı maliyetler haricinde tüm harcamaların gözden geçirilmesi gerektiği ifade edildi. Bakan Şimşek'in bu açıklaması, sosyal medyada ve vatandaşlar arasında tartışma yarattı. Vatandaşlar, hükümetin yüksek maliyetli projeleri ve cumhurbaşkanlığı harcamalarını örnek göstererek, bu tür harcamaların da rasyonelleştirilip rasyonelleştirilemeyeceğini sorguladı.
17 Temmuz 2023

Hürriyet gazetesi, İstanbul Finans Merkezi'nin açılışı ve doğalgaz keşifleri gibi önemli projelerde eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın imzasının bulunduğunu vurguladı. Albayrak, Kasım 2020'de sağlık sebepleriyle bakanlık görevinden istifa etmişti. Hürriyet, geçmişte Albayrak'ın projelerdeki rolünü ve açıklamalarını içeren haberler yapmıştı. Albayrak son olarak 'Burası Çok Önemli! – Enerjiden Ekonomiye Tam Bağımsız Türkiye' isimli bir kitap yayımlamıştı.
17 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın atama ve görevden alma kararları Resmi Gazete'de yayımlandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı gibi birçok kamu kurum ve kuruluşunda atamalar yapıldı. Örneğin, Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesindeki Gelir İdaresi Başkanlığı'na Bekir Bayrakdar, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı'na Ali Rıza Özdemir atandı.
7 Ekim 2023

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimler öncesinde muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik eleştirilerde bulundu. Erdoğan, Kılıçdaroğlu'nun 'FETÖ' ve PKK destekli olduğunu ima ederek, milletin ona ülkeyi teslim etmeyeceğini belirtti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de muhalefeti sert bir dille eleştirdi. AKP Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş ise bu tür tehlikeli açıklamalardan kaçınılması gerektiğini ve seçim sonuçlarının demokratik bir sonuç olduğunu vurguladı.
11 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, 14 Mayıs tarihini işaret ederek, muhalefetin oluşturduğu Altılı Masa'yı 'darbe şakşakçıları' ve 'kifayetsiz muhterisler' olarak nitelendirdi. Erdoğan, geçmişte Demokrat Parti'nin tek parti dönemini sona erdirdiği 14 Mayıs 1950 seçimlerine atıfta bulunarak, milletin aynı tarihte muhalefete 'Yeter' diyeceğini belirtti. Ayrıca, enflasyonun düşüşe geçtiğini ve muhalefetin siyasi deja-vu yaşattığını ifade etti. Erdoğan, savunma sanayii ve askeri personel hakkında yapılan eleştirilere de sert tepki gösterdi.
18 Ocak 2023

Hürriyet Ankara Temsilcisi Hande Fırat, AKP'nin seçimlere 65 gün kala cumhurbaşkanı yardımcılığı için Hakan Fidan, İbrahim Kalın ve Mehmet Şimşek isimlerini değerlendirdiğini yazdı. Fırat, iktidarın deprem sürecindeki eleştiriler nedeniyle düşen desteğini toparlamak ve muhalefetin aday belirsizliğini aşmasına karşılık olarak 'sürpriz hamleler' planladığını belirtti. Ayrıca, Hüda-Par’a kontenjan verilmesi ve Yeniden Refah Partisi ile uzlaşma sağlanması gibi ittifak stratejilerinin de gündemde olduğunu aktardı.
10 Mart 2023

Sözcü yazarı İsmail Saymaz, eski Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile eski Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu arasında kur korumalı mevduat (KKM) üzerinden bir kavga yaşandığını iddia etti. Saymaz'a göre, Nebati, Türkiye ekonomi modelinin başarısızlığa uğraması ve KKM kaynaklı borç yükünün artmasından dolayı Kavcıoğlu'nu suçluyor. Kavcıoğlu'nun Nebati'nin bilgisi ve onayı olmaksızın, doğrudan Erdoğan'ı ikna ederek ya da cumhurbaşkanıyla birlikte hareket ederek ekonomi politikalarını belirleyip yönlendirdiği iddia ediliyor.
5 Eylül 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, eski Halkbank yöneticisi Hakan Atilla'nın Kıbrıs'a girişinin engellenmesi ve pasaportuna el konulması olayına ilişkin yorumlarda bulundu. Akşener, bürokratların yasa dışı talimatlara uymamaları gerektiğini ve Atilla'nın durumunun, işlerine yarayan bir bürokratın sonrasında nasıl kenara atılabileceğinin bir örneği olduğunu belirtti. Atilla, ABD'de İran yaptırımlarını ihlal etmek suçlamasıyla yargılanmış ve hapis cezası almış, Türkiye'ye dönüşünde ise dönemin Hazine Bakanı Berat Albayrak tarafından karşılanmıştı.
2 Mayıs 2023
İşaretlediklerim