Bursa'da çöp evde ihmal edilmiş ve sağlıksız koşullarda bulunan bir çocuğun teyzesi, çeşitli suçlamalarla yargılanmak üzere 30 yıl 6 aya kadar hapis cezası talebiyle hazırlanan iddianame mahkeme tarafından kabul edildi. Çocuk, teyzesini annesi olarak bildiğini ve evde mutlu olduğunu ifade etmiş, ancak son zamanlarda maddi sıkıntılar ve hijyen eksikliği yaşadıklarını belirtmişti. Çocuğun biyolojik annesi ve eski eşi de ifade vermiş, çocuğun teyzesi ve kuzeninin ayrı bir soruşturma altında olduğu belirtilmiştir.
8 Ocak 2023

Britanyalı sokak sanatçısı Banksy'nin finanse ettiği MV Louise Michel adlı göçmen kurtarma gemisi, İtalya devleti tarafından el konuldu. Banksy, geminin alıkonulmasını 'aşağılık ve kabul edilemez' olarak nitelendirdi. Gemi, Orta Akdeniz'de 17 refakatsiz çocuğu kurtardıktan sonra İtalyan yetkililer tarafından Lampedusa limanında 20 gün boyunca alıkonuldu. Mürettebat, geminin Sicilya'ya çıkma emrine uymadığı için gözaltına alındığını belirtti ve geminin serbest bırakılması çağrısında bulundu.
5 Temmuz 2024

UEFA, kulüp lisansı ve finansal fair-play kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle İtalyan futbol kulübü Juventus'u Avrupa Konferans Ligi'nden ihraç etti ve 20 milyon avro para cezası verdi. Bu cezanın 10 milyon avroluk kısmı, üç yıl içinde kulübün mali tablolarında başka bir ihlal olması durumunda uygulanacak. Ayrıca, eksik mali bilgi sunduğu gerekçesiyle İngiliz futbol kulübü Chelsea'ye de 10 milyon avro ceza verildi.
29 Temmuz 2023

2024 Paris Olimpiyat Oyunları sırasında Eyfel Kulesi'ne tırmanmaya çalışan 33 yaşındaki bir İngiliz vatandaşı polis tarafından gözaltına alındı. Olay sırasında Eyfel Kulesi kısa süreliğine tahliye edildi. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, kişinin kuleye tırmanırken üstsüz olduğu ve olimpiyat halkalarının üstünde yer aldığı görüldü. Fransa, 100 yıl aradan sonra ev sahipliği yaptığı olimpiyat oyunlarını bugün sonlandırıyor.
11 Ağustos 2024

Avusturya'nın UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Hallstatt kasabası, turistlerin ve özellikle selfie çeken ziyaretçilerin yoğun ilgisinden dolayı yoruldu. Bu nedenle kasabanın ünlü manzarasına geçici bir süre için çit çekildi. Belediye başkanı Alexander Scheutz, turistlere bölgede insanların yaşadığını hatırlatmak için bir pankart asmak istediğini belirtti. Kasabaya her gün yaklaşık 7 bin kişinin ziyaret ettiği tahmin ediliyor.
20 Mayıs 2023

Arnavutluk'un Berat kentinde bir restorandan hesap ödemeden ayrılan bir grup İtalyan turistin faturası, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni tarafından ödendi. Meloni'nin talimatıyla, turistlerin yaklaşık 80 avro tutarındaki faturası ödendi. İtalya'nın Tiran Büyükelçiliği, İtalyanların kurallara saygılı olduğunu ve borçlarını ödediğini belirtti. Faturanın Meloni'nin kişisel ödenekten karşılandığı belirtildi.
19 Ağustos 2023

Polonya'nın başkenti Varşova'da bir kişi, vitrin mankeni gibi davranarak dükkanın kapanış saatinden sonra mücevherat çalmakla suçlandı. 22 yaşındaki zanlı, güvenlik kameralarında elinde bir çanta tutarken vitrinde hareketsiz dururken görüntülendi. Polis, zanlının mağazanın birkaç bölümünde dolaştığını, ardından da mücevherat kısmında durakladığını açıkladı. Zanlı, başka bir mağazadan da ürün çalmakla suçlandı ve 10 yıla kadar hapis cezası alabilir.
20 Ekim 2023

Kamuoyunda 'Airbnb düzenlemesi' olarak bilinen yasa Resmi Gazete'de yayınlandı. Düzenlemeye göre, izin belgesi olmadan turizm amaçlı konutlarını kiraya verenlere 100 bin lira para cezası kesilecek ve 15 gün içinde izin belgesi alarak faaliyete dönmeleri gerekecek. İzin belgesi almadan turizm amaçlı kiralamaya devam edenlere 500 bin Türk Lirası, faaliyetlerin devam etmesi durumunda ise 1 milyon Türk Lirası ceza verilecek. Kiraladığı konutu başkasına kiraya verenler ve izin belgesi olmayan konutların turizm amaçlı kiralanmasına aracılık edenler hakkında da cezalar uygulanacak.
2 Kasım 2023

Ankara'da bir ev sahibi, bekara ev kiralamak istememesi nedeniyle ayrımcılık yaptığı gerekçesiyle Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) tarafından 5 bin 958 lira idari para cezasına çarptırıldı. B.C.H isimli şahıs, ev sahibinin bekara ev kiralamak istememesi üzerine TİHEK'a başvurdu ve emlakçıyla yaptığı görüşmenin ekran görüntüsünü delil olarak sundu. TİHEK, yapılan incelemenin ardından ev sahibinin ayrımcılık yasağını ihlal ettiğine karar verdi ve para cezası uyguladı.
17 Şubat 2024

Britanya'da Lucy Faithfull Vakfı, aşırı pornografi erişiminin gençleri çocuk istismarı videoları izlemeye ittiği konusunda uyarıda bulundu. Vakıf, 18 yaş altı gençlerle iletişime geçme oranlarında %30, gençlerin davranışlarından endişe duydukları için iletişime geçen yetişkinlerin oranında ise %26 artış olduğunu bildirdi. Bu durum üzerine vakıf, gençlere yardım etmeyi amaçlayan bir internet sitesi açtı. Siteye gelen maillerde en endişe verici gelişme, küçüklerin yasadışı çocuk istismarı materyallerini izlemesi veya paylaşması oldu.
26 Eylül 2023

Avustralya'da eski bir çocuk bakıcısı, 91 çocuğa cinsel istismarda bulunduğu, istismarı kayda aldığı ve içeriği internette dağıttığı iddiasıyla yargılanıyor. Zanlı, 15 yıl boyunca Avustralya ve yurt dışındaki bir düzine merkezde kız çocuklarını kurban seçtiği iddia ediliyor. Zanlı, çocuklara 246 tecavüz ve 673 saldırı suçlamasıyla karşı karşıya ve suçlu bulunması halinde ömür boyu hapis cezası alması bekleniyor. Zanlı, çocuk istismarını kaydetmek ve dağıtmaktan da yüzlerce suçlamayla karşı karşıya.
1 Ağustos 2023

İngiliz iklim aktivistleri, Vincent Van Gogh’un 'Ayçiçekleri' tablosunun antika çerçevesine zarar verdikleri gerekçesiyle yargılanıyor. İki 'Just Stop Oil' aktivisti, 2022'de Londra Ulusal Müzesi'ndeki tabloya domates çorbası atmıştı. Mahkeme, tablonun zarar görmediğini ancak antika çerçevenin yüzeyinin zarar gördüğünü belirtti. Aktivistler suçlamaları reddederken, yargıç inançların suçun savunması olamayacağını ifade etti.
23 Temmuz 2024

İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde Atatürk Anıtı'na sprey boyayla hakaret içerikli yazı yazdığı iddia edilen 16 yaşındaki bir çocuk tutuklandı. Olay, 9 Eylül Cumartesi gecesi meydana geldi. Güvenlik kamerası kayıtlarını inceleyen polis, şüphelinin İ.Y. olduğunu belirledi. Şüpheli, polis ekiplerince gözaltına alındı ve adliyeye sevk edildi.
11 Eylül 2023

Muğla'nın Milas ilçesindeki İkizköy sakinleri, Işıkdere mevkiindeki kömür madeni projesi için yapılan çalışmaların 4 bin yıllık tarihi eserleri yok ettiğini iddia ederek YK Enerji hakkında suç duyurusunda bulundu. İkizköy halkı, daha önce Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ve Muğla 3. İdare Mahkemesine başvurmuş, ancak herhangi bir yanıt alamamıştı. Avukat İsmail Hakkı Atal, yasaların ve uluslararası sözleşmelerin ihlal edildiğini belirtti. Yargı süreci devam ederken, şirketin arkeolojik bölgeyi kepçelerle kazdığı ve İkizköylülerin bu durumu jandarmaya ve savcılığa taşıdığı bildirildi.
7 Ocak 2023

Muğla'nın Milas ilçesine bağlı İkizköy'de bulunan ve Bizans ile Roma dönemine ait arkeolojik SİT alanı, YK Enerji tarafından mahkeme süreci devam ederken dozerlerle yıkıldı. İkizköylüler ve avukatları, yasaların uygulanmadığını ve 4 bin yıllık tarihi bir bölgenin yok edildiğini belirtiyor. Arkeolojik kazılarda bulunan eserlerin bir kısmının taşındığı iddia edilirken, bölge halkı ve avukatları, yıkımın ve taşınmanın yasalara aykırı olduğunu ve yargı sürecinin ihlal edildiğini ifade ediyor. İkizköy Çevre Komitesi sözcüsü ve diğer köylüler, yaşananlara tepki göstererek, doğaya, tarihe ve kültüre saygısızlık yapıldığını ve vatan hainliği olarak nitelendiriyor.
3 Ocak 2023

Amerikan Ulusal Doğa Tarihi Müzesi küratörü Prof. Lorenzo Prendini, İstanbul Havalimanı'nda endemik türlerde yaklaşık 1500 akrep ve tarantula ile yakalandı. Prendini, Türkiye'de izinli araştırma yapmak üzere bulunuyordu ve bu canlıları yasadışı şekilde ülkesine götürmeye çalıştığını itiraf etti. Olay, Türkiye'nin biyolojik çeşitliliğinin korunması açısından önemli bir suç teşkil etmektedir.
13 Mayıs 2024

Antalya'daki Limak Lara Hotel, Britanya üzerinden yapılan bir rezervasyon sonrası müşterinin Türk olduğunu anlayınca 120 avro 'milliyet farkı' adı altında ek ücret talep etti. Bu durum sosyal medyada büyük tepki topladı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından otel hakkında inceleme başlatıldı. Bakanlık, otelden resmi savunma talep etti ve mevzuat gereği cezai işlem uygulanacağını belirtti.
28 Nisan 2024

İzmir merkezli 24 ilde düzenlenen 'Define-1' operasyonunda, uluslararası tarihi eser kaçakçılığı yapan organize suç örgütü üyesi 47 şüpheli yakalandı. Şüphelilerin Türkiye'ye ait tarihi eserleri yurt dışındaki müzayede evlerine yasa dışı yollardan sattığı tespit edildi. Operasyonda 6 bin 325 sikke, 997 obje, beş dedektör, iki ruhsatsız tüfek, bir ruhsatsız tabanca ve çok sayıda fişeğe el koyuldu. Örgüt elebaşısına Avrupa ve ABD'deki beş müzayede evinden 72 milyon lira döviz gönderildiği belirlendi.
11 Temmuz 2024

Britanya, IŞİD’in Suriye ve Kuzey Irak’ta Ezidilere yönelik gerçekleştirdiği katliamları soykırım olarak tanıdı. Bu karar, Britanya Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu’dan Sorumlu Devlet Bakanı Lord Ahmed tarafından açıklandı. Açıklamada, bu kararın Ezidilerin tazminat almasını ve adalete erişmesini sağlama taahhüdünü güçlendirdiği belirtildi. Ayrıca, Almanya'nın da ocak ayında benzer bir karar aldığı hatırlatıldı.
1 Ağustos 2023

Hikaye ve şiir paylaşım platformu Wattpad, Ankara 10’uncu Sulh Ceza Hakimliği’nin kararıyla erişime kapatıldı. Bilişim hukukçusu Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Wattpad'in erişime engellenen ilk ülke olarak Türkiye'yi işaret etti. Engellemenin gerekçesi olarak 'çocukları zararlı içeriklerden korumak' veya 'kamu düzenini korumak' gibi nedenler öne sürülse de, kesin bir açıklama yapılmadı.
16 Temmuz 2024
İşaretlediklerim