Çiğdem Toker, Merkez Bankası'nın asgari ücretin yılda bir kez güncellenmesinin enflasyon hedeflemesi açısından önemli olduğunu belirten açıklamasını ve emeklilere zam yapılmamasını eleştirdi. Merkez Bankası'nın bu tutumunun, asgari ücretlinin geçim koşullarını göz ardı ettiğini ve emeklilerin beklentilerini karşılamadığını ifade etti. Ayrıca, Banka'nın politikalarının ve faiz oranlarının belirlenmesindeki siyasi ve popülist motivasyonlara dikkat çekti. Toker, Merkez Bankası'nın bağımsızlığı ve politikalarının sonuçları üzerine düşüncelerini paylaştı.
10 Nisan 2024

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), emeklilere şehirler arası otobüslerde yüzde 20 indirim yapılacağını duyurdu. Bu indirim, 31 Aralık 2024'e kadar geçerli olacak. Emekliler, en düşük maaşın 10 bin lira olmasına rağmen geçim sıkıntısı yaşadıklarını belirterek zam talep ediyordu. Ancak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, emeklilere zam yapılmayacağını açıklamıştı.
31 Mayıs 2024

En düşük emekli maaşının 10 bin liradan 12 bin 500 liraya çıkarılmasının ardından zamlı maaşlar emeklilerin hesabına yattı. Ancak emekliler, 2 bin 500 liralık fark ödemesini yeterli bulmayarak duruma tepki gösterdi. Emekli Meclisi aktivisti Eşref Bozkuş, verilen fark ödemesini 'sadaka' olarak nitelendirirken, emeklilerin örgütlenmesi gerektiğini vurguladı. Emekli Mehmet Kızılgöl ve Selim Kızılel de maaşlarının hayat koşullarını karşılamadığını belirtti.
7 Ağustos 2024

2024 yılının ikinci yarısında memur ve memur emeklilerinin maaşlarına yapılacak zam oranları açıklandı. TÜİK verilerine göre, haziran ayında TÜFE yüzde 1,64 artarken, yıllık enflasyon yüzde 71,6 olarak belirlendi. Bağımsız akademisyenlerin oluşturduğu ENAG ise aylık enflasyonu yüzde 4,27, yıllık enflasyonu ise yüzde 113,08 olarak hesapladı. TÜİK'in altı aylık enflasyon oranı yüzde 24,73 olarak belirlenirken, bu oran memur maaşlarına yapılacak zammın temelini oluşturdu.
3 Temmuz 2024

Can Ataklı, devletin ekonomik zorluklar karşısında aldığı tasarruf önlemlerini eleştiriyor. Özellikle memurların servis hizmetlerinin kaldırılmasına dikkat çeken Ataklı, bu önlemlerin yetersiz olduğunu ve devletteki makam aracı saltanatının daha büyük bir israf kaynağı olduğunu vurguluyor. Ataklı, Mehmet Şimşek'in memurların servislerinden tasarruf etmeyi bildiğini ancak makam araçlarına ses çıkarmadığını belirtiyor.
2 Haziran 2024

Son üç yılda, özel sektör ve kamu dahil, yapılan ücret artışları asgari ücret ile diğer ücretler arasındaki farkı daralttı. Enflasyonun etkisiyle, işçilerin satın alma gücü ciddi şekilde azaldı. Bu durum, sendikalı ve sendikasız işçilerin ortak taleplerle eylemler yapmasına yol açtı. İş bırakma, toplu yürüyüşler ve basın açıklamaları gibi çeşitli eylemlerle, işçiler yaşadıkları ekonomik sıkıntılara dikkat çekmeye çalışıyorlar.
15 Şubat 2024

Hükümet, en düşük emekli maaşını 12 bin 500 liraya çıkaran bir teklifi Meclis’e sundu. Bu düzenlemeden 3,7 milyon emekli yararlanacak. Ancak bu artış, sadece 10 bin lira ve altı maaş alan emeklilere yönelik bir telafi niteliğinde. Ayrıca, emekli olup çalışanların 5 puanlık teşviki de kaldırılıyor.
17 Temmuz 2024

İsmail Saymaz, Mehmet Şimşek'in tasarruf tedbirlerinin Beştepe ve iktidara yakın aileler için geçerli olmadığını belirtiyor. Saymaz, devletin üst kademelerinde lüks harcamaların devam ettiğini, ancak işçi, memur ve emeklilerden tasarruf beklenildiğini vurguluyor. Ayrıca, AK Parti Genel Merkezi'nde çalışanların ikramiyelerinin kesildiğini ve bu durumun adaletsiz olduğunu ifade ediyor.
30 Mayıs 2024

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'nun mart dönemi verilerine göre, Türkiye'de dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 20 bin 98 lira, yoksulluk sınırı ise 57 bin 280 lira olarak belirlendi. Bu rakamlar, 17 bin 2 lira olan asgari ücretin oldukça üzerinde yer alıyor. Açlık sınırı ve yoksulluk sınırındaki artış, Türkiye'de yaşayan milyonlarca insanın geçim sıkıntısını daha da artırıyor. Son bir yılda açlık sınırı 9 bin 207 lira, yoksulluk sınırı ise 27 bin 731 lira artış gösterdi.
25 Mart 2024

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Deniz Yücel, Türkiye'de asgari ücretin en az 25 bin lira olması gerektiğini belirtti. Yücel, Türkiye'nin Avrupa'da asgari ücretin en düşük olduğu ülkeler arasında yer aldığını ve çalışan nüfusun yarısının asgari ücretle geçinmeye çalıştığını vurguladı. Ayrıca, en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çıkarılması gerektiğini ve emeklilere refah payı verilmesi gerektiğini ifade etti. Yücel, Sinan Ateş davasının titizlikle takip edildiğini ve bu davanın hukukun siyaset tarafından esir alındığını belirtti. Ayrıca, Erdoğan'ın Suriye politikalarını eleştirerek, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in Temmuz ayında Şam'a bir ziyaret planladığını duyurdu.
8 Temmuz 2024

Türkiye Emekliler Derneği ve 2021 Tüm Emekliler Sendikası, Mersin'de 'Geçinemiyoruz, ek zam istiyoruz' sloganıyla bir eylem düzenledi. Emekliler, maaşlarının yetersiz olduğunu belirterek, aylık bağlama oranının artırılması, en düşük emekli maaşının en düşük memur maaşına eşitlenmesi ve emekli maaşlarının gerçek enflasyon oranına göre güncellenmesi gibi taleplerde bulundu. Ayrıca, emeklilere yılda dört kez asgari ücret düzeyinde ikramiye ödenmesi ve sağlık kesintilerinin kaldırılması gibi istekler de dile getirildi. Eylem, emeklilerin ekonomik koşullarının iyileştirilmesi için hükümete çağrıda bulunmayı amaçlıyor.
15 Kasım 2024

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Sinop'ta düzenlenen bir mitingde emekli maaşlarının yetersizliğine dikkat çekerek, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a emekli maaşlarına seçimden önce zam yapılması için Meclis'te kanun teklifi geçirme çağrısında bulundu. Özel, 2002 yılında en düşük emekli maaşının bir buçuk asgari ücret düzeyinde olduğunu belirterek, emeklilere asgari ücret düzeyinde, yani 7 bin lira seyyanen zam yapılması gerektiğini ifade etti. Özel, bu teklifin seçimden önce, önümüzdeki hafta Meclis'te ele alınmasını önerdi.
21 Mart 2024

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul Kasımpaşa'daki Beyoğlu Emekli Evi'nde yaptığı konuşmada, en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çıkarılmasını talep etti. Özel, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin iktidara geldiğinde en düşük emekli maaşının 1,5 asgari ücret olduğunu, ancak bugün bu oranın 0,6 asgari ücrete düştüğünü belirtti. İktidar olduklarında en düşük emekli maaşını iki ay içinde asgari ücret düzeyine, iki yıl içinde ise 1,5 asgari ücrete çıkaracaklarını ifade eden Özel, bu talebin yerine getirilmesi halinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür edeceğini söyledi.
21 Temmuz 2024

TBMM Genel Kurulu'nda, en düşük emekli maaşının 12 bin 500 lira olmasını öngören teklif kabul edildi. Ayrıca, kısa vadeli sigorta kolları prim oranı yüzde 2,25 olarak belirlendi ve bu oranı değiştirme yetkisi cumhurbaşkanına verildi. Yaşlılık, malullük ve ölüm aylığı ödemeleri de temmuz ayından itibaren 12 bin 500 liraya yükseltilecek. Teklifin diğer maddeleri üzerindeki görüşmeler devam ediyor.
27 Temmuz 2024

Kamil Tekin Sürek, kamu sektöründe uygulanacak tasarruf tedbirlerinin halk ve kamu çalışanları üzerindeki olumsuz etkilerini ele alıyor. Üç yıl boyunca kamuda sadece emekli olan personel kadar alım yapılacak olması, sağlık, eğitim ve yargı gibi kritik alanlarda hizmet kalitesinin düşmesine yol açacak. Ayrıca, muhalefet belediyelerine fon sağlanmayacak, ancak iktidar bürokrasisinin lüks harcamaları devam edecek. Bu tedbirler, işsizlik oranını artıracak ve kamu çalışanlarının yaşam koşullarını zorlaştıracak.
14 Mayıs 2024

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), emekli aylığı alan 12,7 milyon emekliye yönelik promosyon ödemelerinin kamu bankalarında iki katına çıkarıldığını duyurdu. Yeni düzenlemeyle promosyon ödemeleri 8 bin ila 12 bin lira arasında belirlendi. Ayrıca, ölüm aylığı alan 3,3 milyon hak sahibine de 5 bin lira promosyon ödemesi yapılacağı açıklandı. Bu hamle, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın emeklilere zam yapmayacağını açıklamasının ardından geldi ve emeklilere yönelik diğer desteklerin de sinyalini verdi.
25 Mart 2024

TOKİ taksitlerinde aylık artış oranı yüzde 24 olarak belirlendi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, bu zam oranının TÜFE oranı esas alınarak belirlendiğini açıkladı. Daha önce memur maaş artışına göre düzenlenen zam oranları, bu kez yüzde 49 yerine yüzde 24 olarak belirlendi. Bu değişiklikle vatandaşlara yüzde 50 oranında katkı sağlandığı belirtildi.
18 Temmuz 2024

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'nun Ar-Ge birimi KAMU-AR, Temmuz 2024 raporuna göre açlık sınırını 20 bin 776 lira, yoksulluk sınırını ise 62 bin 302 lira olarak belirledi. Türkiye'de şu anki asgari ücret 17 bin 2 lira olup, açlık sınırının altında kalıyor. Raporda, dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenme ile diğer ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için yapması gereken harcamalar dikkate alındı. Hükümetin 12 bin 500 liraya yükselttiği en düşük emekli maaşı ise açlık sınırının yüzde 60'ını karşılayabiliyor.
28 Temmuz 2024

Fikret Bila, en düşük emekli maaşının 10 bin liradan 12 bin veya 12 bin 500 liraya çıkarılmasının emeklilerin geçim sıkıntısını çözmeyeceğini savunuyor. Büyük şehirlerdeki yüksek kira ve gıda fiyatları nedeniyle emeklilerin yine geçinemeyeceğini belirtiyor. Üç büyük konfederasyonun ortak taleplerinin iktidar üzerinde baskı oluşturabileceğini, ancak taleplerin yerine getirilmesi için daha etkili yöntemlerin kullanılabileceğini ifade ediyor. TÜRK-İŞ Başkanı Atalay'ın açıklamaları, konfederasyonların taleplerinin karşılanmaması durumunda işçilerin sahaya inerek mitingler düzenleyebileceğini işaret ediyor.
10 Temmuz 2024

TÜİK verilerine göre Türkiye'de kişi başı milli gelir 13 bin 110 dolar olarak belirlenmiş olmasına rağmen, bu ortalama herkese eşit dağılmıyor. Asgari ücretliler ve emekliler, ortalama milli gelirin çok altında gelirlerle yaşamak zorunda kalıyor. İş gücü ödemelerinin milli gelirden aldığı payın artmasına rağmen, bu durum geçici bir iyileşme olarak değerlendiriliyor ve gelir dağılımındaki dengesizlikler devam ediyor. Türk-İş'in verilerine göre, açlık ve yoksulluk sınırı her geçen gün artarak, dört kişilik bir ailenin temel ihtiyaçlarını karşılaması giderek zorlaşıyor.
1 Mart 2024
İşaretlediklerim