Bloomberg HT tarafından yapılan bir ankete katılan piyasa aktörleri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bu ayki para politikası kurulu toplantısında faiz oranlarını sabit tutacağını öngörüyor. Mayıs 2023'ten itibaren faiz oranlarını artıran Merkez Bankası, en son Ocak ayında politika faizini yüzde 45'e yükseltmişti. Şubat ayında faiz oranını sabit bırakan banka, artış döngüsünün sona erdiğini belirtmişti. Ankete katılan 24 kurumun medyan beklentisi, politika faizinin yüzde 45 seviyesinde sabit tutulması yönünde.
18 Mart 2024

Türk Lirası, Hazine ve Maliye Bakanlığı'na Mehmet Şimşek'in atanmasının ardından döviz kurları karşısında önemli bir değer kaybı yaşadı. Dolar 23 TL, avro 25 TL seviyelerini aştı. Uzmanlar, beklenen kademeli değer kaybının ölçülü olmadığını ve bu durumun Merkez Bankası'ndan bir faiz artışı beklentisini güçlendirebileceğini belirtiyor. Ayrıca, Aralık 2021'deki gibi bir kur şokunun tekrarlanmayacağı ve fiyatların dengelenmesiyle volatilitenin azalacağı öngörülüyor.
8 Haziran 2023

ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs, Türk Lirası'nın değer kaybının devam edeceğini öngörerek, dolar/TL için 12 aylık kur tahminini 22'den 28'e çıkardı. Banka, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimleri kazanması ve ekonomide Mehmet Şimşek'in dümene geçmesi sonrasında yabancı bankaların Türkiye piyasalarına ilişkin tahminlerini güncellediğini belirtti. Goldman Sachs, dolar/TL'nin üç ay içinde 23, altı ay içinde 25 ve 12 ay içinde 28 seviyelerine ulaşacağını öngörüyor ve bu seviyelerin gelişmelere bağlı olarak daha erken de görülebileceğini ifade etti.
5 Haziran 2023

Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanlığı'na getirilmesi ve Hafize Gaye Erkan'ın Merkez Bankası Başkanı olarak atanması sonrasında, yabancı bankalar Türkiye'nin faiz politikaları hakkında raporlarını güncelliyor. Deutsche Bank, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizini yakın zamanda yüzde 25 seviyesine çıkaracağını tahmin ediyor. Banka, TL'nin değer kaybı ve hükümetin kredi büyümesini dengeleme ihtiyacı nedeniyle büyük bir faiz artışının gerekebileceğini belirtiyor ve üç farklı faiz senaryosu sunuyor.
12 Haziran 2023

JPMorgan analisti Anezka Christovova, Türk Lirası'nın zaten ucuz olduğunu ve ilave devalüasyona gerek olmadığını belirtti. Ayrıca, Dolar/TL'nin adil değerinin 35,7 olduğunu ekledi. Analist, Türk Lirası tahvil pozisyonunun 'piyasaya paralel getiri', Türk Lirası pozisyonununsa 'piyasa üzeri getiri' düzeyinde olduğunu belirtti. Analistler, Türk Lirası'nın ucuz ve rekabetçi olduğuna işaret eden analizlerin yetkililerin enflasyonla mücadele sürecine yardımcı olmak için lira istikrarına öncelik verebileceğine inandıklarını belirtti.
6 Ekim 2023

ABD merkezli yatırım bankası JPMorgan, Türkiye'de özel bankaların sermaye benzeri tahvillerinin görece cazip olduğunu belirtti. Konstantin Rozantsev liderliğindeki analist ekibi, Türkiye'deki istikrarlı ortamı gerekçe göstererek bu tavsiyede bulundu. Rapor, politika duruşunun çok kısıtlayıcı olmadığını ve yüksek faizlerin kredi talebini tamamen düşürmediğini kaydetti. Garanti, İş Bankası, Akbank, Vakıfbank ve Eximbank'ın belirli vadeli tahvilleri için 'ağırlığını azalt' tavsiyesinden 'nötr'e revize edildi.
6 Şubat 2024

Döviz işlemcileri, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerin ardından Türk Lirası'nın (TL) dolar karşısında değer kaybedeceğini öngörüyor. TL, geçen yıl dolar karşısında yüzde 30 değer kaybetti ve Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın görevden alınmasından sonra yüzde 160 oranında değer kaybı yaşadı. Merkez Bankası, kuru sabit tutmak için 2022'de 108 milyar dolarlık müdahalede bulundu. Bloomberg analizine göre, seçim sonrası dolar/TL kuru yıl sonunda 25'e kadar yükselebilir. Muhalefetin ekonomi yönetimini yeniden yapılandırma planlarına rağmen, Türkiye'nin yapısal sorunları nedeniyle TL'nin zayıf kalması bekleniyor.
2 Şubat 2023

Bank of America (BofA) stratejistleri, Türk varlıklarına yatırım yapmayı değerlendirirken dört ana kriteri göz önünde bulunduracaklarını açıkladı. Bu kriterler arasında Türkiye Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 40'a çıkarması, dolar/TL kuru 25'in üstünde olması, döviz piyasasına yönelik müdahalelerin ve kısıtlamaların kaldırılması ve dolar için küresel görünümün yukarı yönlü olmaması yer alıyor. Bu koşulların sağlanması halinde BofA, TL'de uzun pozisyon almayı veya 10 yıl vadeli tahvilleri satın almayı düşünecek.
9 Haziran 2023

Bloomberg HT tarafından düzenlenen ankete göre, katılan 27 kurumun medyan beklentisi, Türkiye Merkez Bankası'nın kasım ayında faizi 250 baz puan artırarak yüzde 37,5 seviyesine çıkarması yönünde. Yıl sonu için medyan faiz beklentisi yüzde 40 olarak belirlendi. Türkiye'de ekonomi politikalarının 'normalleştirilmesi' ve faiz artırımı beklenirken, geçmişteki artışlar ekonomistler tarafından yetersiz bulunmuştu. Türkiye'nin döviz ihtiyacı devam ederken, yetkililer Batı yatırımlarını çekmek için çeşitli girişimlerde bulunuyor.
20 Kasım 2023

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye Merkez Bankası'nın (MB) politika faizini mevduat faizlerine yakın bir seviyeye çekmesini beklediğini açıkladı. Mevcut politika faizi yüzde 8,5 iken, TL mevduat faizleri yüzde 25-30 aralığında bulunuyor. Uzmanlar ve uluslararası kuruluşlar, faiz artırımının önemli olduğunu belirtiyor ve farklı tahminlerde bulunuyorlar. Bank of America ve Goldman Sachs yüzde 40, Deutsche Bank bir-iki ay içinde yüzde 25, Morgan Stanley yüzde 20 ve JP Morgan yüzde 25 artış bekliyor. Bloomberg Economics ise en düşük tahmini yaparak yüzde 15 artış öngörüyor.
20 Haziran 2023

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin dış finansman risklerinin azaldığını açıkladı. Fitch Bankalar Direktörü Ahmet Emre Kılınç, Mayıs 2023 seçimleri sonrasında birçok Türk bankasının kısa sürede dış finansmana erişebildiğini ve bu durumun para politikası sayesinde gerçekleştiğini belirtti. Kılınç, bankaların sermaye yapısının yeterli olduğunu ve yabancı para likiditesinin yüksek olduğunu ifade etti. Ayrıca, Türkiye’nin not görünümünün pozitife çıkarıldığını ve bankaların karlılıklarının iyi seviyelerde olduğunu vurguladı.
12 Haziran 2024

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin kredi notunu 'B' olarak teyit etti ve not görünümünü 'negatif'ten 'durağan'a çıkardı. Fitch, bu değişikliği 'kısa vadeli makro-finansal istikrar risklerini azaltan ve ödemeler dengesi baskılarını hafiften daha geleneksel ve tutarlı bir politika karışımına dönüş' olarak açıkladı. Ancak, Merkez Bankası'nın politika faizini 2023 sonuna kadar yüzde 35'e çıkaracağı ve 2024'te de bu seviyede kalacağı belirtilirken, para politikası sıkılaştırmasının gelecekteki hızı ve süresi konusunda 'yüksek belirsizlikler' olduğuna dikkat çekildi.
9 Eylül 2023

Bloomberg Economics, Türkiye Merkez Bankası'nın (MB) yaklaşan toplantısında faiz oranını yüzde 15'e çıkaracağını tahmin ediyor. İktidarın düşük faiz politikası nedeniyle ekonomide yaşanan kriz sonrası, piyasa tarafından olumlu karşılanan isimlerin ekonomi yönetimine getirilmesiyle, faiz artırımı beklentileri güçlenmiş durumda. Uzmanlar ve uluslararası kuruluşlar, faiz artırımının önemini vurgularken, bazı bankalar yüzde 20 ila 40 arasında bir artış öngörüyor.
19 Haziran 2023

Merkez Bankası tarafından düzenlenen piyasa katılımcıları anketine göre, yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 37,77 olarak sabit kaldı, ancak 12 ve 24 ay sonrası enflasyon beklentileri bir miktar düştü. Yıl sonu politika faizi beklentisi yüzde 8,73'e yükseldi. Dolar/TL kuru için yıl sonu beklentisi 23,15 TL'ye, 12 ay sonrası için ise 24,08 TL'ye çıktı. 2023 ve 2024 yılı büyüme beklentilerinde ise bir değişiklik olmadı ve sırasıyla yüzde 3,5 ve yüzde 4,4 olarak kaldı.
19 Nisan 2023

Ekonomist Selva Demiralp, Merkez Bankası'nın yüzde 25 civarında bir faiz artışı yapması halinde Türk Lirası'ndaki değer kaybının devam edeceğini ifade etti. Demiralp, Merkez Bankası'nın geçmişte döviz kurlarına müdahale ettiğini ve bu müdahalelerin devam ettiğini belirtti. Ayrıca, adil piyasa değerinin arz ve talebin serbestçe dengelendiği kur seviyesi olduğunu ve analistlerin farklı politika faizi senaryolarına göre 25 ile 30 arasında bir adil değer tahmininde bulunduğunu söyledi. Demiralp'e göre, yüzde 25'lik bir faiz artışı, enflasyonun önüne geçmeye ve kur korumalı mevduattan doğal çıkışı sağlamaya yetmeyecek ve bu durumda politika faizinin kademeli olarak yükseltilmesi gerekecek.
21 Haziran 2023

Merkez Bankası'nın nisan ayı piyasa anketine göre, yıl sonu dolar/TL beklentisi bir önceki aya göre düşerek 40,01 TL olarak belirlendi. Aynı ankette, 12 ay sonrası için dolar/TL beklentisi 42,47 TL, yıl sonu enflasyon beklentisi ise yüzde 44,16 olarak kaydedildi. Merkez Bankası'nın bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı beklentisi yüzde 50 seviyesinde sabit kaldı. Ek olarak, 2024 yılı için ekonomik büyüme beklentisi yüzde 3,3, 2025 için ise yüzde 3,7 olarak belirlendi.
19 Nisan 2024

Londra merkezli banka HSBC, Türkiye Merkez Bankası'nın politika faizini 250 baz puan artırarak yüzde 32,5'e çekmesini bekliyor. Bu tahmin doğru çıkarsa politika faizi yüzde 30'dan yüzde 32,5 çıkacak. HSBC'nin tahmini, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in son dönemde para politikası duruşunun politika faizinin ima ettiğinden daha sıkı olduğu ve pozitif reel faize yaklaşıldığı mesajıyla uyumlu. Ancak, banka yılın son çeyreği için ek faiz artışı beklemiyor.
18 Ekim 2023

Ekonomist Tunç Şatıroğlu, Türkiye Merkez Bankası'nın (MB) politika faizini yüzde 40'ın altında artırmasının kalıcı bir etki yaratmayacağını ifade etti. Yabancı bankaların raporlarına göre, MB'nin 22 Haziran'daki toplantıda faizleri yükseltmesi bekleniyor. JP Morgan, Deutsche Bank ve Goldman Sachs gibi büyük bankalar, MB'nin faiz oranlarını artıracağını öngörüyor. Şatıroğlu, negatif reel faizin devam edeceğini ve en az yüzde 30 olması gerektiğini, ancak yüzde 40'ın altında bir artışın geçici etkiler yaratabileceğini belirtti.
12 Haziran 2023

Merkez Bankası, kendisinde tutulan yabancı para serbest hesaplara ödenecek faizi 25 baz puan indirerek yüzde 4,75'ten yüzde 4,50'ye düşürdü. Bu karar, Türk lirası cinsinden ve ihbarlı döviz mevduat hesap bakiyelerinin fazla tesis edilen kısmına uygulanan faiz oranını etkiliyor. Merkez Bankası Piyasalar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, bu indirimin gerekçeleri ve olası etkileri hakkında bilgi verilmedi.
7 Haziran 2024

ABD'nin önde gelen yatırım bankalarından JPMorgan, Türkiye Merkez Bankası'nın politika faizini yıl sonunda yüzde 40'a çıkaracağını tahmin ediyor. Banka, kasım ve aralık aylarında Merkez Bankası'ndan 250'şer baz puanlık artış bekliyor. JPMorgan'ın 2023 yıl sonu için önceki tahmini yüzde 35'ti. Banka, yüzde 45 olan 2024 yıl sonu tahminini ise sabit bıraktı.
1 Kasım 2023
İşaretlediklerim