Kahramanmaraş merkezli çifte deprem sonrası Diyarbakır'da evsiz kalan depremzedeler için ev arayışı başladı. Bazı ev sahipleri kiraları iki katına çıkarırken, bazıları evlerini depremzedelere açıyor. Emlak sitelerinde kira fiyatları 5 bin liradan başlayıp 6 bin 500 liraya kadar çıkıyor. Emlakçılar ise depremzede ailelerden komisyon almayacaklarını ve yüksek kiralar için aracılık yapmayacaklarını belirtiyor. Ayrıca, dayanışma örnekleri de mevcut; bazı ev sahipleri ve aileler depremzedelere ücretsiz olarak evlerini açıyor.
20 Şubat 2023

İstanbul Planlama Ajansı'nın araştırmasına göre, İstanbul'da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti aylık 42 bin 593 lira olarak belirlendi. Bu maliyet bir önceki aya göre yüzde 9,69, bir önceki yılın aralık ayına göre ise yüzde 54,34 oranında arttı. Ayrıca, hanelerin sık kullandığı bazı ürünlerin fiyatlarına bakıldığında en yüksek artışın yüzde 144,37 ile zeytinyağı fiyatlarında yaşandığı görüldü.
5 Eylül 2023

Yüzde 25'lik kira artış sınırlamasını yetersiz bulan ve tahliye sorunlarından kaçınmak isteyen mülk sahipleri, piyasanın yükselmesini bekleyerek evlerini boş tutmaya başladı. İstanbul'da 400 bin 'hayalet konut' olduğu tahmin ediliyor. Bazı yabancı yatırımcılar da evlerini boş bırakıyor. TÜGEM Başkanı Hakan Akdoğan, arz sıkıntısı nedeniyle kira fiyatlarında artışın devam edeceğini öngörüyor.
7 Haziran 2023

Eşinin kendisini aldattığını iddia eden bir kadın, eşinin sevgilisine 'kişilik değerlerine zarar verildiği' gerekçesiyle manevi tazminat davası açtı. Mahkeme davayı reddetti ve kadın, 'aile hayatına saygı hakkı'nın ihlal edildiği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurdu. AYM, başvurucunun hakkının ihlal edilmediğine karar verdi. Yargıtay İçtihatları Birleştirme Büyük Genel Kurulu daha önce, manevi tazminatın sadece kusurlu eşten ve ancak boşanma davasıyla istenebileceğine karar vermişti.
1 Kasım 2023

Türkiye'de hanehalkı gelirlerinin yüzde 70'e yakını gıda, konut ve ulaşım giderlerine ayrılıyor. Resmi verilere göre geçen sene enflasyon yüzde 85'in üzerine çıktı ve bağımsız sosyal bilimciler bu oranın daha yüksek olduğunu belirtiyor. TÜİK'in üç yıl sonra açıkladığı verilere göre, hanelerin gelirlerinden en çok pay ayırdığı harcamalar sırasıyla gıda, kira ve konut harcamaları, ulaştırma oldu. Eğitim, sağlık ve eğlence ve kültür harcamaları ise en düşük paya sahip.
9 Haziran 2023

İstanbul Planlama Ajansı'nın araştırmasına göre, İstanbul'da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti aylık 44 bin 561 lira oldu. Bu maliyet, bir önceki aya göre yüzde 4,62, bir önceki yılın aralık ayına göre ise yüzde 61,47 oranında artış gösterdi. Araştırmada, et-kıyma ürünlerinin yıllık bazda yüzde 117,10 oranında arttığı ve saç bakım ürünlerinde yüzde 183,33'lük bir artış olduğu belirtildi.
3 Ekim 2023

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) verilerine göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için gerekli asgari harcama tutarı olan açlık sınırı 13 bin 334 lira, yoksulluk sınırı ise 43 bin 433 lira oldu. Bekar bir çalışanın yaşama maliyeti ise aylık 17 bin 336 TL olarak hesaplandı. Asgari ücretin 2023'ün ortasında yapılan zamla 11 bin 402 lira olduğu göz önüne alındığında, açlık sınırı asgari ücretten 2 bin lira fazla.
29 Eylül 2023

6 Şubat depremleri sonrasında yaklaşık 1 milyon kişinin Elazığ, Konya, Mersin, Ankara, Antalya gibi şehirlere göç etmesiyle bu bölgelerde kira fiyatları önemli ölçüde arttı. Ticaret Bakanlığı'nın fahiş kira artışlarına yönelik düzenlemeleri yetersiz kalırken, yüksek kira artışı nedeniyle mühürlenen daireler, karaborsa yoluyla yüksek fiyattan kiraya verilmeye başlandı. Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı, özellikle Erzurum, Konya, İstanbul, Mersin ve Antalya'dan yüksek kiralarla ilgili yoğun şikayet aldıklarını belirtti.
9 Mayıs 2023

İstanbul Planlama Ajansı'nın araştırmasına göre, İstanbul'daki bir üniversite öğrencisinin ortalama aylık yaşam maliyeti 12 bin 535 lira ile 14 bin 583 lira arasında değişiyor. Araştırmada öğrenciler 'özel yurtta' ve 'üç kişilik öğrenci evinde' kalan olmak üzere iki kategoriye ayrıldı. Geçen seneye göre özel yurtta kalan öğrencinin maliyeti yüzde 184, öğrenci evinde kalan öğrencinin maliyeti yüzde 134 arttı.
6 Ekim 2023

Huffpost'un haberine göre, evlilik terapistleri, evlilikleri sessizce öldürebilecek altı davranışı açıkladı. Bunlar arasında birbirine yeterince alan tanımamak, az temas, yanlış arkadaşlarla çevrilmek, iş bölümü yapmamak, iletişim eksikliği ve oda arkadaşı sendromu bulunuyor. Terapistler, bu davranışların farkında olunması ve üzerinde çalışılması gerektiğini vurgulayarak, sağlıklı bir evlilik için çözüm önerileri sunuyorlar. Özellikle arkadaşlarla vakit geçirmenin, dokunmanın önemi, doğru arkadaş çevresi, ev işlerinde iş bölümü, derin iletişim ve ilişkiye tutkuyu geri getirme yolları üzerinde duruluyor.
3 Mart 2024

Türkiye'de akraba evliliği oranı %23.2 olup, bu durum nadir kalıtsal hastalıkların görülme sıklığını artırıyor. Ancak, yeni doğan bebeklerde sadece altı nadir hastalık için tarama yapılıyor, bu sayı Tayvan, Kanada, İtalya ve ABD gibi ülkelerde çok daha yüksek. Türkiye'de tahminen 5 milyondan fazla bireyin bir nadir hastalığı varken, nadir hastalıkların erken tanı ve tedavisi için yenidoğan tarama programlarının genişletilmesi gerekiyor. Ayrıca, nadir hastalıklardan etkilenen bireyler ve aileleri, sağlık harcamaları nedeniyle ekonomik zorluklarla karşı karşıya kalıyor.
3 Mart 2024

İstanbul Planlama Ajansı'nın araştırmasına göre, İstanbul'da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti aylık 38 bin 828 lira olarak belirlendi. Bu maliyet, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 73,24 artış gösterdi. Temmuz ayında yaşam maliyeti, hazirana göre 3 bin 448 lira arttı. Hanelerin sık kullandığı ürünler arasında en yüksek fiyat artışı yüzde 94,31 ile zeytinyağı fiyatlarında görüldü.
4 Ağustos 2023

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın kirada yüzde 25 artış sınırı uygulamasının süresini uzatmayı düşündüklerini açıklamasının ardından, konut sektörü temsilcileri bu sınırın piyasa gerçekliğinden uzak olduğunu ifade ediyor. Uzmanlar, konut fiyatlarındaki yükselişin ardından bu uygulamanın piyasanın gerçekliğini yansıtmadığını belirtiyor. Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Koçak, ev sahiplerinin ya konutlarını satmaya başladığını ya da altı aydan kısa süreli kontratlar yaparak veya günlük ve haftalık kiralamalara yönelerek bu sınırlamaya tepki gösterdiğini aktarıyor.
27 Nisan 2023

Türkiye'de konut ve kira fiyatlarındaki rekor artış, geçim sıkıntısı ve konaklama sorununu beraberinde getiriyor. Yüksek enflasyona rağmen hükümetin kira artışlarını yüzde 25'le sınırlandırmasından sonra yeni tutulan evlerin kira bedelleri fırladı. Euronews Türkçe'nin haberine göre 15-29 yaş arasındaki gençlerin yarısı 'aşırı kalabalık evlerde' yaşıyor. Türkiye'de bu oran yüzde 51 iken Avrupa Birliği'nde (AB) yüzde 26. Toplam nüfusa bakıldığında Türkiye'de 10 kişiden dördü aşırı kalabalık evlerde ikamet ediyor.
26 Haziran 2023

Asgari ücretteki artışın trafik sigortasına yansıyacağı belirtildi. Sektör yetkilileri, asgari ücretteki zammın trafik sigortasında maliyeti yüzde 40 artıracağını ve bu oranda bir zammın olacağını bildirdi. Trafik sigortasında vefat ve sakatlık tazminatı anlaşmazlıklarının yüzde 80’i mahkemelerde çözülüyor ve sonrasında ödenecek rakam mevcut asgari ücrete göre hesaplanıyor.
28 Haziran 2023

Türk-İş'in Aralık ayı raporuna göre, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 8 bin 864 lira, yoksulluk sınırı ise 28 bin 874 lira olarak belirlendi. Açlık sınırı, bir önceki aya göre 734 lira, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise 4 bin 614 lira 5 kuruş artış gösterdi. Yoksulluk sınırı da bir önceki aya göre 2 bin 391 lira, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise 15 bin 31 lira arttı. 2023 yılı için belirlenen asgari ücret olan 8 bin 500 lira, açlık sınırının altında kaldı.
30 Ocak 2023

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası'nın (BİSAM) verilerine göre, Türkiye'de dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için gerekli asgari harcama tutarı olan açlık sınırı 12 bin 612 lira, yoksulluk sınırı ise 43 bin 623 lira oldu. Yoksulluk sınırı, bir ailenin eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma, ulaşım gibi giderlerle birlikte yapması gereken harcama tutarı olarak belirleniyor. Asgari ücretle (11 bin 402 lira) geçinmeye çalışan milyonlarca yurttaşın durumu her geçen gün daha da zorlaşıyor.
16 Ekim 2023

Birleşik Metal-İş Sendikası'nın (BİSAM) verilerine göre, Türkiye'de dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için gerekli asgari harcama tutarı olan açlık sınırı 12 bin 34 TL'ye, yoksulluk sınırı ise 41 bin 626 TL'ye yükseldi. Yoksulluk sınırı, bir ailenin eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma, ulaşım gibi giderlerle birlikte yapması gereken harcama tutarı olarak belirleniyor. BİSAM'ın temmuz raporunda açlık sınırı 11 bin 525 TL, yoksulluk sınırı ise 39 bin 886 TL idi.
17 Eylül 2023

İstanbul Planlama Ajansı'nın (İPA) Ocak 2024 araştırmasına göre, İstanbul'da dört kişilik bir ailenin yaşam maliyeti 53 bin 58 lira olarak hesaplandı. Bu maliyet, üç net asgari ücretin toplamından daha fazla. Ocak ayında yaşam maliyeti bir önceki aya göre yüzde 7,93 ve geçen yılın aynı ayına göre yüzde 80,29 artış gösterdi. En dikkat çekici fiyat artışlarından biri yüzde 52,83 ile makarna oldu.
10 Şubat 2024

Birleşik Metal-İş Sendikası'nın haziran dönemi raporuna göre, Türkiye'de dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için gerekli asgari harcama tutarı olan açlık sınırı 10 bin 434 TL'ye, yoksulluk sınırı ise 36 bin 91 TL'ye yükseldi. Yoksulluk sınırı, eğitim, sağlık, barınma gibi temel ihtiyaçlar dahil edilerek hesaplanıyor. Ayrıca, asgari ücretin ilk açıklandığı zamandan bu yana TL'nin dolar karşısında değer kaybetmesi sonucu asgari ücretlilerin maaşlarında 48,5 dolarlık bir azalma yaşandı.
18 Temmuz 2023
İşaretlediklerim