Meta, sahibi olduğu Instagram ve Threads platformlarında siyasi içeriklerin daha az tavsiye edilmesi kararını aldı. Bu kararın, platformların X (Twitter) gibi siyaset ağırlıklı mecralara dönüşmesini önlemek ve daha fazla gelir elde etmek amacıyla alındığı belirtiliyor. Ayrıca, Meta'nın algoritmalarının son dakika haberlerini de kısıtlayabileceği ve kötü amaçlı kullanımlara karşı yapay zeka ile görselleri etiketleyeceği ifade ediliyor.
10 Şubat 2024

Tesla ve SpaceX'in CEO'su Elon Musk, yapay zeka sohbet robotu ChatGPT'nin geliştiricisi OpenAI ve şirketin CEO'su Sam Altman'a, kuruluşun misyonunu terk ettiği iddiasıyla San Francisco Mahkemesi'nde dava açtı. Dava dilekçesinde, OpenAI'nın 'insanlık yararına' yapay zeka geliştirecek bir laboratuvar olarak kurulduğu, ancak zamanla Microsoft'un yan kuruluşu haline gelerek, kar amacı gütmeye başladığı ve bu durumun anlaşmayı ihlal ettiği belirtildi.
1 Mart 2024

Elon Musk'ın sahibi olduğu X (eski Twitter), Brezilya'daki erişim yasağını kısmen ihlal ettiğini ve bunun kasıtsız olduğunu bildirdi. Brezilya yüksek mahkemesi, eski devlet başkanı Jair Bolsonaro'ya yönelik darbe girişimi soruşturmasında X'ten bazı hesapların engellenmesini talep etmişti. X, bu talebi reddettiği için Brezilya'da erişim engeliyle karşılaştı. Şirket, yasağı deldiğini doğrulayarak erişim şeklini iyi hizmet için değiştirdiğini iddia etti ve Brezilya hükümetiyle çalışmaya devam ettiklerini belirtti.
19 Eylül 2024

Elon Musk, Brezilyalı yargıç Alexandre de Moraes'in sansür emirleri nedeniyle X'in Brezilya'daki faaliyetlerini durduracağını açıkladı. Musk, Moraes'in platformdan bazı içerikleri kaldırılmasını istediğini ve yasal temsilcilerden birini bu emirlere uymaması durumunda gizlice tutuklamakla tehdit ettiğini öne sürdü. Musk, bu nedenle Brezilya'daki ofisi kapatma kararı aldı ancak Brezilya halkının X'i kullanmaya devam edebileceğini belirtti.
17 Ağustos 2024

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ülkesinde bir iç savaş çıkartılmasına müsaade etmeyeceğini belirtti. Elon Musk, Maduro'ya sosyal medya üzerinden yanıt vererek onu Guantanamo'ya götüreceğini söyledi. Maduro, ABD'yi ve bazı dünya liderlerini ülkesini karıştırmakla suçladı ve Venezuela'nın emperyalizmin eline düşmeyeceğini vurguladı.
1 Ağustos 2024

Elon Musk, OpenAI'ın kurucuları Sam Altman ve Greg Brockman'a, insanlığa fayda sağlama misyonuna ihanet ettikleri gerekçesiyle yeniden dava açtı. Musk, 2018'de OpenAI'ın kuruluş misyonuna aykırı hareket ettiğini öne sürerek yönetim kurulundan ayrılmış ve daha sonra şirketin yeniden insanlığa fayda sağlaması talebiyle dava açmıştı. Haziranda geri çektiği davayı yeniden açan Musk, Altman ve diğer kişilerin kendisini aldattığını ve yapay zekanın oluşturduğu tehlikelerle ilgili insani endişelerinin suiistimal edildiğini ileri sürdü. OpenAI ise Musk'ın iddialarını reddetti ve onun geçmişte şirket üzerinde tam kontrol sahibi olmaya çalıştığını belirtti.
6 Ağustos 2024

Elon Musk, X'de (eski adıyla Twitter) yeni başkan adayı Kamala Harris'in yapay zekayla oluşturulmuş sahte bir videosunu paylaştı. Videoda Harris'in sesi ve görüntüsü kullanılarak alaycı ifadeler yer alıyor. Musk, videonun gerçek olmadığını belirtmeden 'Bu inanılmaz' sözleriyle paylaştı ve bu paylaşım X'in etik kurallarını ihlal etti. Harris'in seçim bürosu, Amerikan halkının sahte ve manipüle edilmiş yalanları değil, gerçek özgürlüğü ve fırsat eşitliğini istediğini belirten bir açıklama yaptı.
30 Temmuz 2024

Britanya hükümeti, Amerikalı milyarder Elon Musk’ın ülkedeki aşırı sağcı şiddet olaylarını 'iç savaş kaçınılmaz' diye yorumlamasını eleştirdi. Southport kentinde bir bıçaklı saldırganın üç çocuğu öldürmesi ve sekizi çocuk 10 kişiyi yaralaması üzerine aşırı sağcılar sokaklara dökülmüş ve göçmenlere ait işyerleri ile camilere saldırmıştı. Britanya başbakanlık sözcüsü ve Adalet Bakan Yardımcısı Heidi Alexander, Musk’ın yorumlarını 'tamamen haksız' ve 'içler acısı' olarak nitelendirdi.
6 Ağustos 2024

Elon Musk'ın Neuralink şirketi için cerrahi robotlar tasarlayan Afshin Mehin, Wired dergisine verdiği röportajda, yapay zeka ve nöroteknolojinin birleşimiyle ortaya çıkabilecek etik ve gizlilik sorunlarına dikkat çekti. Mehin, bu teknolojilerin şirket çıkarlarına hizmet edip etmediği konusunda endişelerini dile getirdi ve kişisel verilerin korunması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Neuralink için tasarladığı beyin-bilgisayar arayüzleriyle felçli insanların bilgisayarları kontrol etmelerini sağlayan cihazlar geliştirdiğini ve bu alanda ödüller kazandığını belirtti.
22 Nisan 2024

Elon Musk’ın Starlink projesi, Amazon yağmur ormanlarının derinliklerindeki Marubo kabilesine internet bağlantısı sağladı. İnternetin gelmesiyle birlikte kabilede modern toplumun sorunları ortaya çıkmaya başladı. Kabilenin yaşlıları, gençlerin tembelleştiğinden ve pornografi gibi içeriklerin yayılmasından şikayetçi. İnternetin faydaları olsa da, geleneksel yaşam tarzı üzerinde olumsuz etkiler gözlemlendiği için internet kullanımı sınırlandırıldı.
6 Haziran 2024

Meta şirketinin Twitter'a rakip olarak geliştirdiği sosyal medya platformu Threads, Türkiye'de bu gece itibarıyla erişime kapanacak. Rekabet Kurulu, Meta'nın kullanıcı verilerini Instagram ile izinsiz birleştirdiği gerekçesiyle soruşturma başlattı ve olası zararları önlemek amacıyla platformun Türkiye'deki erişimini durdurma kararı aldı. Threads, global çapta hızlı bir büyüme göstermiş ve yaklaşık bir yıl içinde 150 milyon aylık aktif kullanıcı sayısına ulaşmıştı. Meta, Türkiye'deki bu karara itiraz edeceğini ve sorunun çözülmesi için Rekabet Kurumu ile iletişimde kalacağını belirtti.
29 Nisan 2024

ABD'li milyarder işadamı Elon Musk, Kaliforniya'da kabul edilen cinsel kimlik yasasının ardından SpaceX ve X genel merkezlerini Teksas'a taşıma kararı aldı. Musk, bu yasayı 'bardağı taşıran son damla' olarak nitelendirdi. Yasa, okulların öğrencilerin cinsiyet değiştirme ve yeni cinsiyet zamiriyle anılma taleplerini ailelere bildirmesini yasaklıyor. Bu karar, her iki şirkette de çalışan binlerce kişiyi etkileyecek.
17 Temmuz 2024

Elon Musk, sosyal medya hesabından yapay zeka kullanarak ünlülerin yer aldığı bir moda defilesi videosu paylaştı. Videoda eski ABD Başkanı Barack Obama, gladyatör kostümü ve 'umut' yazılı tişört gibi çeşitli kıyafetlerle dikkat çekti. ABD Başkanı Joe Biden tekerlekli sandalyede, Vladimir Putin ise yerel ve renkli bir bez elbiseyle görüldü. Bill Gates'in taşıdığı ekranda ise 'Bilgisayarınızın yeniden başlatılması gerekiyor' yazısı yer aldı.
22 Temmuz 2024

Elon Musk, California Valisi Gavin Newsom’ın politikalarına sinirlenerek SpaceX ve X’in merkezlerini Texas’a taşıyacağını açıkladı. Newsom, eyaletteki öğretmenlerin, çocuğun izni olmadan cinsel yönelimini aileleriyle paylaşmasını yasaklayan bir yasayı imzalamıştı. Musk, bu tür yasaların eyaletteki aile ve şirketleri tehdit ettiğini öne sürdü. X CEO’su Linda Yaccarino, çalışanlarına gönderdiği e-postada San Francisco’daki merkez ofisin kapanacağını ve çalışanların San Jose’deki mevcut ofislere taşınacağını duyurdu.
6 Ağustos 2024

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, 28 Temmuz'daki seçim zaferinin ardından ABD'li milyarder Elon Musk'ın seçimlere hile karıştırıldığı iddialarına sert tepki gösterdi. Maduro, ulusal televizyonda yaptığı basın toplantısında Musk'ı 'yeni baş düşmanları' ilan ederek kavgaya davet etti. Elon Musk ise sosyal medya platformu X'te Maduro'yu eleştiren bir yanıt verdi. Venezuela Seçim Konseyi, Maduro'nun yüzde 51,20 oyla seçimi kazandığını açıklamıştı, ancak muhalefet sonuçları reddetti.
30 Temmuz 2024

Mesajlaşma uygulaması WhatsApp, kullanıcıların 'benden sil' komutunu geri alabileceklerini duyurdu. Bu özellik sayesinde, kullanıcılar yanlışlıkla sildikleri mesajları geri getirebilecek ve isterlerse mesajı herkesten silebilecekler. Bu yenilik, kullanıcıların mesaj yönetimini daha esnek hale getirmeyi amaçlıyor.
22 Mayıs 2024

Mesajlaşma uygulaması WhatsApp, kullanıcıların bir kez görüntülenebilecek sesli mesajlar gönderebileceğini duyurdu. Daha önce sadece fotoğraflar için geçerli olan bu özellik, artık sesli mesajlarda da kullanılabilecek. Bu yeni özellik, kullanıcıların gizliliğini artırmayı amaçlıyor. Özelliği kullanmak için mikrofon simgesine dokunup yukarı kaydırmak ve ardından 'bir kez görüntüle' simgesine tıklamak gerekiyor.
11 Haziran 2024

Tesla ve SpaceX’in CEO’su Elon Musk, Endonezya’ya uydu internet hizmeti sağlayacak Starlink’in açılışını yaptı. Starlink, SpaceX’in dünyanın yetersiz hizmet alan bölgelerine internet erişimini kolaylaştırmak için geliştirdiği uzay tabanlı bir sistemdir. Musk, Endonezya’nın en ücra bölgelerine internet hizmeti sağlamak için Starlink’i devreye soktu ve ülkede sağlık ve eğitim sektörlerinde internete erişimin arttırılması için bir anlaşma imzaladı. Musk, bu hizmetin internete erişimi düşük olan bölgelere erişim sağladığı için çok heyecanlı olduğunu belirtti.
20 Mayıs 2024

LinkedIn, profesyonel bir ağ olma özelliğini kaybederek, tatil fotoğrafları, motivasyon sözleri ve kişisel hikayelerle dolu bir sosyal medya platformuna dönüşmüş durumda. The Guardian yazarı Coco Khan, platformun artık herkesin birer marka olduğunu ve sürekli 'satışta' olması gerektiğini vurgulayan bir yer haline geldiğini belirtiyor. Kanadalı yazar Cory Doctorow'un 'Enshittification' terimi, sosyal medya platformlarının kullanıcıları ve ticari müşterileri kötüye kullanarak kalitesizleşmesini tanımlıyor. LinkedIn'in bu değişimi, kullanıcıların profesyonel kariyerlerini paylaşma amacından uzaklaşarak diğer sosyal medya siteleri gibi vakit geçirilen bir platforma dönüşmesine işaret ediyor.
30 Mart 2024

Teknoloji devi Apple, ıslak iPhone'ların pirinçte kurutulması yönteminin yanlış olduğunu ve küçük tahıl parçacıklarının cihaza zarar verebileceğini açıkladı. Bunun yerine, firma telefon konektörünün aşağı bakacak şekilde sıvıyı hafifçe dağıtıp ardından kurumaya bırakılmasını öneriyor. Ayrıca, ıslak telefonları harici bir ısı kaynağı veya basınçlı hava ile kurutmaktan kaçınmak gerektiğini belirtiyor. Apple, iPhone 12'den itibaren tüm cihazlarının 6 metre derinlikte yarım saate kadar suya dayanıklı olduğunu hatırlatıyor.
22 Şubat 2024
İşaretlediklerim