İYİ Parti, 14 Mayıs seçimleri öncesinde milletvekili adaylarını belirlemek için temayül yoklaması yaptı. Yoklamadan memnun olmayan aday adayları, genel merkeze şikayetlerini iletmek için yöneticilerle görüşmeye çalışıyor. Bazı aday adaylarının kısa süre kala partiye üye yaparak temayül yoklamasında öne geçtiği iddia ediliyor. İYİ Parti yetkilileri, 2 Mart'taki altılı masa krizinin ardından partiden kopan oyların büyük bölümünün Muharrem İnce ve Memleket Partisi'ne gittiğini düşünüyor ve bu oyların Meral Akşener sahaya çıktığında geri döneceğine inanıyor.
7 Nisan 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta gerçekleştirilecek 28'inci dönem milletvekilliği genel seçimi için geçici aday listesini açıkladı. Listeye göre, seçimde 24 siyasi parti ve 152 bağımsız aday yarışacak. Partilerin aday listelerine 19 Nisan'a kadar itiraz edilebilecek ve kesin aday listesi aynı gün ilan edilecek.
16 Nisan 2023

Türkiye'de Cumhurbaşkanı adaylarının netleşmesinin ardından milletvekili aday adaylığı başvurularına odaklanıldı. Habertürk'ten Çimen Çetin'in karşılaştırmasına göre, AKP hariç diğer dört partinin aday adaylığı başvuruları 2018 genel seçimlerine göre artış gösterdi. AKP'nin başvuruları 1304 kişi azalırken, HDP'nin başvuruları neredeyse iki katına çıktı. CHP, İYİ Parti ve MHP'nin başvuruları da arttı.
31 Mart 2023

Türkiye'nin 14 Mayıs'taki seçimlerine doğru giderken, Memleket Partisi lideri Muharrem İnce'nin cumhurbaşkanlığı adaylığı muhalefetin oylarını böleceği iddiasıyla eleştiriliyor. Anketlerde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu önde gözükürken, İnce ikinci tura kalmayı hedefliyor ve resmi adaylık için gerekli 100 bin imzayı dördüncü günde topladı. Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşmede İnce, oyları bölmeyeceğini savunarak adaylıktan çekilmeyeceğini ifade etti. Görüşme sonrası Kılıçdaroğlu'nun İnce'yi uğurlarken kullandığı ifadeler yeni bir tartışma başlattı.
29 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı genelge, 14 Mayıs 2023'te yapılacak cumhurbaşkanlığı ve 28'inci Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nin düzenli ve dürüst bir şekilde yürütülmesi için Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ve ilgili seçim kurullarına kamu kurum ve kuruluşlarınca işgücü, araç ve gereç desteği sağlanmasının önemini vurguluyor. Genelgede, seçimlerin başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesi ve millet iradesinin sandığa sağlıklı yansıması için gerekli tüm önlemlerin alınacağı ve bu konuda kamu kurum ve kuruluşları, kamu bankaları yöneticileri ve güvenlik güçlerinin amirlerinin azami gayret göstereceği belirtiliyor.
15 Mart 2023

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'nin, CHP heyetiyle yaptığı görüşmede cumhurbaşkanı adaylığından çekilme karşılığında TBMM başkanlığı görevini talep ettiği öne sürüldü. CHP'nin eski genel başkanlarından Hikmet Çetin, bu bilgiyi güvenilir bir kaynaktan aldığını ve İnce'nin diğer talepleri olduğu için görüşmelerin sonuçsuz kaldığını belirtti. Seçimlerin ilk turda sonuçlanması için İnce ve diğer aday Sinan Oğan'ın oylarının %5'in altına düşmesi gerektiği ifade edildi.
4 Mayıs 2023

16 Mart'ta sona eren süreçte, 14 Mayıs seçimlerinde aday olmak isteyen kamu görevlilerinin istifaları beklenenden düşük kaldı. Özellikle yargı bürokrasisinden AKP ile iletişime geçen birçok ismin istifa etmemesi parti içinde şaşkınlık yarattı. AKP'ye adaylık için başvuranların sayısı 4 bine yaklaşırken, bürokrasiden gelen başvuru sayısı 200'ü geçti. İstifa eden bazı önemli isimler arasında valiler, belediye başkanları ve bakanlık müdürleri bulunuyor.
18 Mart 2023

Memleket Partisi cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığının dayatıldığını öne sürerek, seçmenlerin kendisine oy vereceğini ifade etti. Anketlerde Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önünde gösterilmesine rağmen, İnce'nin adaylığının muhalefetin oylarını böleceği ve ikinci turda Erdoğan'ın kazanabileceği endişesi dile getiriliyor. İnce, İYİ Parti dışındaki ittifak partilerini eleştirerek, oylarının yarısını Cumhur İttifakı'ndan alacağını iddia etti ve ilk turda yüzde 30 oy alacağını savundu.
27 Mart 2023

14 Mayıs seçimlerinin ardından Meclis'in çalışmalarına başlamasıyla muhalefet milletvekilleri, soru önergelerini artırmak için farklı yöntemler kullanıyor. İl ve ilçeler için ayrı ayrı hazırlanan önergeler, soru sayısını katlayarak artırıyor. Ayrıca, ortak konular bölünerek ve mağdur isimleri için ayrı önergeler hazırlanarak önerge sayısı arttırılıyor. 27'inci dönemde toplam 82 bin 794 soru önergesi verilmişken, bu önergelerin dörtte biri üç milletvekiline ait. En yüksek sayıda önerge veren isim CHP'li Sezgin Tanrıkulu olurken, HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu ve CHP'li Ömer Fethi Gürer de yüksek sayıda önerge veren diğer isimler arasında.
11 Temmuz 2023

14 Mayıs'ta yapılacak olan cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri öncesinde, Türkiye'de birçok ünlü isim çeşitli partilerden milletvekili adaylığı için başvuruda bulundu. Şarkıcı Candan Erçetin ve Onur Akın CHP'den, oyuncu Filiz Taçbaş CHP'den, oyuncu Kerem Fırtına Yeşil Sol Parti'den, oyuncu Mehmet Aslantuğ ve Serhat Özcan TİP'ten, oyuncu İlyas Salman TKP'den, eski futbolcular Gökhan Zan ve Ünal Karaman İYİ Parti'den, şarkıcı İbrahim Tatlıses AKP'den ve şarkıcı Davut Güloğlu Yeniden Refah Partisi'nden adaylık için başvurdu.
2 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci turu için yurt dışında oy verme işlemi 20 Mayıs'ta başladı ve 24 Mayıs'ta sona erdi. İlk turda 1 milyon 817 bin 10 kişi oy kullanmışken, ikinci turda bu sayı 1 milyon 920 bin 53'e ulaştı. Gümrüklerde oy verme işlemi devam ediyor ve yarın saat 17.00'de sona erecek.
27 Mayıs 2023

MetroPOLL Araştırma'nın 1-3 Nisan tarihleri arasında 28 ilden 2 bin 610 katılımcıyla yaptığı ankete göre, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce cumhurbaşkanlığı seçimlerinde en çok oyu 2018 seçimlerinde AKP'ye oy veren seçmenlerden alıyor. İnce'yi destekleyenlerin partilere göre dağılımı AKP yüzde 21,1, CHP yüzde 17,8, MHP yüzde 14,7, İYİ Parti yüzde 13,4 ve HDP yüzde 4 olarak belirlenmiş. Ankette Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 42,6, Recep Tayyip Erdoğan yüzde 41,1 ve Muharrem İnce yüzde 5 oy alıyor.
13 Nisan 2023

Türkiye'de 64 milyon seçmenin katılımıyla gerçekleşen Cumhurbaşkanı ve milletvekili genel seçimlerinde oy verme işlemleri tamamlandı. YSK Başkanı Ahmet Yener, seçimlerle ilgili olumsuz bir durumun olmadığını belirtti. Ancak muhalefet, seçim günü boyunca çeşitli usulsüzlük iddialarını dile getirdi. İstanbul, Gaziantep ve Diyarbakır'da oy kullanma sürecine ilişkin sorunlar yaşandığı, Şanlıurfa'da ise şiddet olayları ve usulsüzlük iddiaları rapor edildi.
14 Mayıs 2023

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, eski Liberal Demokrat Parti Genel Başkanı Cem Toker'in adaylıktan çekilmesi yönündeki çağrısına açık mektupla yanıt verdi. İnce, mektubunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kaybetmesini sağlamak için aday olmayı planladığını ve ikinci turda Erdoğan'ın kaybedeceğine inandığını belirtti. Ayrıca, aday olma konusunda kişisel bir tutkusu olmadığını ve ülkenin menfaatini her şeyin üzerinde tuttuğunu ifade etti. İnce, seçmenlerin ve parti çalışanlarının taleplerini dillendirdiğini ve bu nedenle adaylığının önemli olduğunu vurguladı.
19 Mart 2023

Memleket Partisi'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, 14 Mayıs'taki seçimler öncesinde muhalefetin oylarını böleceği eleştirilerine maruz kalıyor. Anketlerde şans tanınmazken, İnce yüzde 30'luk bir oy potansiyeli olduğunu iddia ederek hedefinin ikinci tura kalmak olduğunu belirtti. Babala TV'de katıldığı programda, Erdoğan'ın ve Millet İttifakı'nın kazanmasından korktuğunu, 'beşli çete' ve akraba atamaları gibi konularda görüşlerini dile getirdi. Ayrıca, eski AKP'li bir adayın Memleket Partisi listelerinden seçime girmesi ve vergi kaçırma iddiaları hakkında da konuştu.
17 Nisan 2023

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, 14 Mayıs'ta gerçekleştirilen 28'inci dönem milletvekili genel seçiminin kesin sonuçlarını duyurdu. AK Parti 268, Yeniden Refah Partisi 5, MHP 50, Yeşil Sol Parti 61, Türkiye İşçi Partisi 4, CHP 169, İYİ Parti 43 milletvekili kazandı. Kesin sonuçlar Resmi Gazete'ye gönderilmek üzere hazırlandı.
30 Mayıs 2023

Yöneylem Araştırma'nın 27-29 Mart tarihleri arasında yaptığı ankete göre, cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalıyor. İlk turda Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'ye oy verecek olanların bir kısmı ikinci turda oy kullanmayacaklarını veya Tayyip Erdoğan'a oy vereceklerini belirtiyor. Kararsızlar ve oy kullanmayacaklar dağıtıldığında, Kemal Kılıçdaroğlu ilk turda yüzde 46,4, Erdoğan yüzde 41,6 oy alıyor. İkinci turda ise Kılıçdaroğlu yüzde 55,1 ile önde görünüyor. Anketin kim veya hangi parti tarafından finanse edildiği bilgisi paylaşılmamış.
6 Nisan 2023

YSK Başkanı Ahmet Yener, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim kararını imzalamasının ardından, cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinin 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacağını açıkladı. Eğer cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalırsa, oylama 28 Mayıs'ta tekrarlanacak. Erdoğan'ın seçim kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı ve YSK'nın seçimle ilgili 40'tan fazla genelgesi hazır bekletiliyor.
10 Mart 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanı seçimi için adayların alacağı yardım ve bağışlarla ilgili kuralları açıkladı. Adaylar, yabancı devletler, uluslararası kuruluşlar, tüzel kişiler ve Türk uyruklu olmayan gerçek kişilerden bağış alamayacak. Adaylar, belirlenen süre içinde mal bildiriminde bulunacak ve seçilen adayın mal bildirimi Resmi Gazete'de yayımlanacak. Nakdi yardımlar, adayların açacağı 'seçim hesabı'na yatırılacak ve sadece seçim harcamalarında kullanılacak. Adaylar, seçim hesapları ve finansal işlemler için muhasebeci veya avukatları yetkilendirebilecek.
18 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimlerin 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılabilmesi için 10 Mart'ta cumhurbaşkanı olarak yetkisini kullanacağını belirtti. Erdoğan, bu durumun erken seçim olmadığını, sadece seçimin öne alındığını ifade etti. Seçim tarihi ve sürecine ilişkin tartışmalar devam ederken, yürürlükteki kanunlar ve hukukçular arasında seçim sürecinin başlangıcı konusunda farklı görüşler bulunuyor. 6 Nisan 2022'de kabul edilen seçim yasasının uygulanabilmesi için seçimlerin 6 Nisan'dan sonra yapılması gerekiyor ve 14 Mayıs'ta sandıkların kurulabilmesi için seçim ilanının 6 Nisan'dan önce Resmi Gazete'de yayınlanması şart.
22 Ocak 2023
İşaretlediklerim