Merkez Bankası, seçimler öncesinde faiz indirimine yönelik bir açıklama yaparken, bankaların mevduat faizlerinde artışa gitmesine yol açan 'üç ay' kuralını getirdi. Bu kural sonrasında bazı bankaların mevduat faiz oranları yüzde 30'u aştı. Vatandaşlar, ekonomi politikaları nedeniyle birikimlerini dövizde tutmayı sürdürürken, Merkez Bankası liralaşma stratejisi çerçevesinde döviz hesaplarının TL'ye dönüştürülmesi için bankaları teşvik ediyor. Ayrıca, Merkez Bankası ticari kredi maliyetlerini artıran uygulamalara son verilmesini istedi ve aksi takdirde düzenleme yapabileceğini belirtti.
20 Ocak 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankalara gönderdiği bir yazı ile kur korumalı mevduat (KKM) işlemlerinde uygulanan faiz üst sınırını kaldırdığını duyurdu. Daha önce bankalar, TCMB'nin belirlediği politika faizinin en fazla 3 puan üstünde faiz verebiliyordu. KKM büyüklüğü Ocak ayı itibarıyla 1,37 trilyon TL'ye düşmüş ve bu durum, faiz üst sınırının kaldırılmasına yol açmıştır. Ayrıca, şirketlere uygulanan KKM yatırımlarındaki kurumlar vergisi istisnası 2022 sonuna kadar genişletildi.
26 Ocak 2023

Türk Lirası vadeli mevduat hesaplarına (32-91 gün) verilen yıllık faiz oranı yüzde 27,77'ye geriledi. Bu durum, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yeni ekonomi modeli ve Merkez Bankası'nın faiz indirme politikalarının bir sonucu olarak görülüyor. Ancak, bu politikaların uygulanmasıyla birlikte ekonomi krize girdi ve piyasa faizleri arttı. Bu durum, Merkez Bankası'nın uyguladığı faiz oranlarının piyasa faizlerinin altında kalmasına neden oldu.
12 Ağustos 2023

ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs, Türkiye'de politika faizi oranının yüzde 40 olması gerektiğini belirtti. Türkiye'de ekonomi politikalarının normalleşmesi beklenirken, yeni Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın atanması ve Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanlığı'na getirilmesi bu yönde bir adım olarak görülüyor. Goldman Sachs, yeni ekonomi yönetiminin para ve mali politikalarda değişiklik yapması gerektiğini ve bu sayede yıl sonuna kadar faizin yüzde 25'e indirilebileceğini öngörüyor. Şu anki politika faizi yüzde 8,5 seviyesinde ve Merkez Bankası'nın bir sonraki faiz kararı 22 Haziran'da açıklanacak.
10 Haziran 2023

Deutsche Bank, Türkiye Merkez Bankası'nın bu ay 500 baz puan faiz artıracağını ve yıl sonunda faiz oranının yüzde 40'a ulaşacağını tahmin etti. Banka önceki tahminlerinde yüzde 40 faiz oranına Mart 2024 yerel seçimlerinden sonra ulaşılacağını öngörmüştü. Londra merkezli banka HSBC ise politika faizinin 250 baz puan artırılarak yüzde 32,5'e çekilmesini bekliyor.
20 Ekim 2023

Londra merkezli banka HSBC, Türkiye Merkez Bankası'nın politika faizini 250 baz puan artırarak yüzde 32,5'e çekmesini bekliyor. Bu tahmin doğru çıkarsa politika faizi yüzde 30'dan yüzde 32,5 çıkacak. HSBC'nin tahmini, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in son dönemde para politikası duruşunun politika faizinin ima ettiğinden daha sıkı olduğu ve pozitif reel faize yaklaşıldığı mesajıyla uyumlu. Ancak, banka yılın son çeyreği için ek faiz artışı beklemiyor.
18 Ekim 2023

ABD merkezli yatırım bankası Morgan Stanley, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bir sonraki toplantısında faiz oranını 250 baz puan artıracağını öngörüyor. TCMB, Mayıs 2023 seçimlerinden bu yana faiz oranlarını artırmakta olup, en son ekim ayında faizi 500 baz puan artırarak yüzde 35'e çıkarmıştı. Türkiye'de ekonomik kriz ve düşük faiz politikasının eleştirilmesinin ardından, ekonomi yönetiminde değişiklikler yapılmış ve piyasa dostu olarak görülen isimler göreve getirilmişti. Türkiye'nin döviz ihtiyacı devam ederken, yeni yönetim Batı yatırımlarını çekmek için çeşitli girişimlerde bulunuyor.
21 Kasım 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 3,64 değer kazanarak günü 8.000,46 puandan tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 3,32, holding endeksi yüzde 3,40 değer kazandı. Merkez Bankası, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 500 baz puan artırarak yüzde 30’a çıkardı. ABD Merkez Bankası'nın (Fed), politika faizini sabit bırakmasına karşın bir faiz artışına daha gidebileceğinin sinyalini vermesiyle küresel pay piyasalarında negatif bir seyir izlendi.
21 Eylül 2023

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, ABD Temsilciler Meclisi'nin Finansal Hizmetler Komitesi'nde yaptığı konuşmada, enflasyonu yüzde 2 hedefine geri getirme konusundaki kararlılıklarını vurguladı. Powell, enflasyonun yüksek seyretmeye devam ettiğini ve indirme sürecinin uzun bir yol olduğunu ifade etti. Fed'in faiz oranlarını geçen hafta yüzde 5-5,25 aralığında sabit tuttuğunu hatırlatan Powell, yıl sonuna kadar faiz oranlarının biraz daha yükseltilmesinin uygun olacağını düşündüklerini açıkladı.
21 Haziran 2023

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, faiz oranını 750 baz puan artırarak yüzde 25'e çıkardı. Bu kararın ardından dolar/TL kuru düştü ve birçok ekonomist bu kararı doğru buldu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Twitter'dan 'Kararlıyız! Fiyat istikrarı en büyük önceliğimiz...' şeklinde bir mesaj paylaştı. Şimşek ve Gaye Erkan gibi 'piyasanın sevdiği' isimler, iktidarın düşük faiz politikasına rağmen ekonomiyi toparlamak için göreve getirilmişti.
24 Ağustos 2023

Türkiye'de ekonomik kriz ve düşük faiz politikasının ardından, Merkez Bankası'nın 22 Haziran'daki toplantısında faiz artırması bekleniyor. Uzmanlar ve uluslararası kuruluşlar, faiz artırımının önemini vurguluyor ve yüzde 20-40 arasında bir artış öngörülüyor. Şu anki faiz oranı yüzde 8,5 iken, Twitter'da ekonomi analizleri yapan 'beşyüzyedi' isimli kullanıcı, Merkez Bankası'nın faizi yüzde 20'ye çıkarması durumunda kredi kartı ve KMH faizlerinin aylık yüzde 2,36'ya yükseleceğini hesapladı.
15 Haziran 2023

Ekonomist Ali Ağaoğlu, Merkez Bankası'nın son toplantısında beklenenin altında bir faiz artışı yapmasını eleştirdi ve bu durumun piyasalarda devam eden bir 'kanama'ya yol açtığını ifade etti. Ağaoğlu, kısa vadeli çözümlerin uzun vadede daha büyük maliyetlere neden olacağını ve Merkez Bankası'nın kredi notunu yükseltecek adımlar atması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, yeni Merkez Bankası başkanlığının ilk toplantısında bir değişim fırsatını kaçırdığını ve piyasaları yönetmenin zanaatkarlık gerektirdiğini belirtti.
3 Temmuz 2023

Bloomberg HT tarafından düzenlenen ankete göre, katılan 27 kurumun medyan beklentisi, Türkiye Merkez Bankası'nın kasım ayında faizi 250 baz puan artırarak yüzde 37,5 seviyesine çıkarması yönünde. Yıl sonu için medyan faiz beklentisi yüzde 40 olarak belirlendi. Türkiye'de ekonomi politikalarının 'normalleştirilmesi' ve faiz artırımı beklenirken, geçmişteki artışlar ekonomistler tarafından yetersiz bulunmuştu. Türkiye'nin döviz ihtiyacı devam ederken, yetkililer Batı yatırımlarını çekmek için çeşitli girişimlerde bulunuyor.
20 Kasım 2023

Merkez Bankası, politika faizini 650 baz puan artırarak yüzde 15'e çıkardı. Bu kararın ardından döviz kurlarında artış yaşandı ve dolar 24, avro 26 lirayı geçti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada öngörülebilirliğin önemini vurgulayarak, güvenin kurala göre politikalar uygulanarak sağlanabileceğini belirtti. Şimşek, Türkiye'nin ekonomi felsefesinin piyasa ekonomisi, serbest kambiyo rejimi ve dalgalı kur sistemine dayandığını ifade etti.
22 Haziran 2023

Merkez Bankası, kur korumalı mevduat (KKM) ürününde faiz tavanını kaldırdı. Daha önce KKM'de faiz oranı, politika faizinin en fazla 3 puan üstünde olabiliyordu. Bu değişiklikle birlikte, Türkiye Bankalar Birliği Başkanı'nın ifadesine göre, KKM getirileri yüzde 17'ye kadar çıkabilecek. Ekonomist Ali Ağaoğlu, bu düzenlemenin yatırımcılar için alternatif yarattığını ve KKM'ye olan ilginin zamanla artabileceğini belirtti.
30 Ocak 2023

Faizin 7,5 puan artırılarak yüzde 25’e çekilmesinden sonra Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek gibi Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’dan da 'kararlılık' mesajı geldi. Erkan, 2024 yılında dezenflasyonun sürdürülebilir şekilde başlamasını sağlayacak zemini oluşturmak için Enflasyon Raporu toplantısında kamuoyuyla paylaştıkları yol haritasını kademeli ve kararlı adımlarla uygulamaya devam ettiklerini belirtti. Ayrıca, Türkiye'de altın ithalatında son dönemde dikkat çekici artışlar yaşandığı ve bu durumun cari açık üzerinde de etkili olduğu belirtildi.
28 Ağustos 2023

Merkez Bankası'nın politika faizi artışının beklentilerin altında kalması sonucu bankacılık faizlerinde değişiklikler yaşandı. Tüketici kredi faizleri artarken, TL mevduat faizleri düşüş gösterdi. Kamu bankalarında faizler en az 70 baz puan, özel bankalarda ise 50 baz puan artış gösterdi. Kamu bankaları ihtiyaç kredi faizlerini yüzde 2,64 seviyesine çıkardı.
5 Temmuz 2023

Merkez Bankası'nın politika faiz artırımı, sadeleşme ve miktarsal sıkılaştırma adımları sonucunda ticari kredi faizleri yükseldi. 2 Haziran haftasında yüzde 14,23 olan ticari kredi faizi, sınırın kaldırılmasıyla birlikte yüzde 37,8'e çıktı. Kamu bankaları taksitli ticari kredi faizini TLREF artı 10 puana yükseltirken, özel bankalarda bu oran yüzde 32-38 arasında değişiyor. Ancak yükselen faizler, bankacılık sektörünün kredi arzı iştahını artırmadı.
14 Ağustos 2023

Türkiye'de iktidarın liralaşma politikaları piyasalarda sıkışıklık yaratırken, faiz, döviz ve altın yeni rekor seviyelere ulaştı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, kur korumalı mevduat hesaplarındaki artış rekor bir seviyeye ulaştı. Bankalar, Merkez Bankası'nın belirlediği liralaşma hedeflerine ulaşmak için ödüllü efektif döviz kampanyaları başlattı ve yastık altı ile kasalardaki dövizi çekmeye çalışıyor. Ayrıca, daha önce yasaklanan ancak sonrasında gevşetilen KKM faizi artı prim uygulamasına geri dönüldü.
14 Nisan 2023

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin kredi notunu 'B' olarak teyit etti ve not görünümünü 'negatif'ten 'durağan'a çıkardı. Fitch, bu değişikliği 'kısa vadeli makro-finansal istikrar risklerini azaltan ve ödemeler dengesi baskılarını hafiften daha geleneksel ve tutarlı bir politika karışımına dönüş' olarak açıkladı. Ancak, Merkez Bankası'nın politika faizini 2023 sonuna kadar yüzde 35'e çıkaracağı ve 2024'te de bu seviyede kalacağı belirtilirken, para politikası sıkılaştırmasının gelecekteki hızı ve süresi konusunda 'yüksek belirsizlikler' olduğuna dikkat çekildi.
9 Eylül 2023
İşaretlediklerim