Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayınlanan karara göre, ODTÜ ve İTÜ dahil 13 üniversiteye yeni rektörler atandı. Atanan rektörler arasında Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'ne Prof. Dr. Adnan Sözen, Ankara Üniversitesi'ne Prof. Dr. Necdet Ünüvar ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi'ne Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil bulunuyor. Bu atamalar, Türkiye'deki üniversitelerin yönetiminde önemli değişiklikler getiriyor.
16 Ağustos 2024

İstanbul Teknik Üniversitesi'nde (İTÜ), eski AKP Gençlik Kolları MKYK üyesi Dr. Ümit Karadoğan'a, iki buçuk yıl içinde iki adrese teslim akademik kadro ve dört idari görev verildi. Karadoğan'ın doktora tezi adı, öğretim görevlisi ve doktor öğretim üyesi kadro ilanlarında özel şart olarak belirtildi. Ayrıca rektör danışmanı, genel sekreter yardımcısı ve yurt-burs koordinatörü gibi idari görevler de üstlendi. İTÜ Rektörü İsmail Koyuncu'nun, Karadoğan'a kadro ve görevler verilmeden önce AKP Gençlik Kolları yetkilileriyle görüştüğü belirtiliyor.
18 Nisan 2023

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nde, özellikle deri mühendisliği bölümünde, belirli kişilere yönelik kadro ilanları açıldığı ve bu duruma karşı çıkan akademisyenlere soruşturma açıldığı belirtiliyor. İlan şartlarının bölümdeki diğer öğretim üyelerinden gizli belirlendiği ve sadece belirli kişilere uygun olduğu ifade ediliyor. Fakülte dekanı Bahattin Tanyolaç'ın bu kadrolaşma girişimlerinde merkezi bir rol oynadığı ve Yükseköğretim Kurulu'na (YÖK) şikayet edildiği aktarılıyor. YÖK ve Danıştay'ın kişiye özel ilanlara karşı kararları bulunmasına rağmen, bu tür ilanların yayımlandığına dair örnekler sunuluyor.
22 Mart 2023

Eski Milli Eğitim Bakanı ve AKP'li Hüseyin Çelik, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yazdığı açık mektupta, deprem felaketinin ardından üniversitelerin uzaktan eğitime geçirilmesini 'vahim bir hata' olarak nitelendirdi. Çelik, YÖK'ün üniversite yöneticilerini tehdit ettiğini iddia etti ve Erdoğan'dan gerçekleri YÖK'e değil, 'yağcılık yapmayan' rektörlere sormasını istedi. Ayrıca, KYK yurtlarının kapasitesinin artırılarak depremzedelerin yerleştirilmesinin mümkün olduğunu savundu ve YÖK'ün yapısal değişikliklere ihtiyaç duyduğunu belirtti.
23 Şubat 2023

Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, üniversitelerin açılması gerektiğini ve CHP olarak barınma sorunu olan öğrenciler için yerleştirme yapmaya hazır olduklarını belirtti. 6 Şubat'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar dönemini ertelediğini duyurmuş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, üniversitelerin yaza kadar uzaktan eğitime geçeceğini açıklamıştı. Akademisyenler, öğrenciler ve veliler bu karara itiraz ederek mağduriyet yaratacağını savunuyor. YÖK, uygulamalı programların yüz yüze devam edeceğini ve nisanda hibrit eğitimin değerlendirileceğini belirtti.
19 Şubat 2023

Avrupa Parlamentosu, Türkiye ile 'tam üyelik' müzakerelerinin yerine 'stratejik ortaklık' benzeri bir çerçeve çizilmesini öneren yıllık raporu onayladı. Rapor, Türkiye'nin 2005'ten bu yana devam eden, ancak son siyasi gelişmelerle tümüyle dondurulan üyelik müzakerelerinin ciddi bir tıkanıklık içinde olduğunu belirtiyor. Rapor, Türkiye ve AB arasındaki ilişkilerin 'gerçekler ışığında' yeniden düşünülmesi gerektiğini ve 'stratejik ortaklığa' ilerleyen bir yol haritasının çizilmesi gerektiğini öneriyor.
13 Eylül 2023

Türkiye, İstanbul'daki Pierre Loti ve Ankara'daki Charles de Gaulle okullarıyla ilgili olarak Fransa'ya nota verdi. Fransız büyükelçiliği, bu okullara artık Türk öğrenci alınamayacağını ve mevcut öğrencilerin ilişiğinin kesileceğini belirtti. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ise mevcut öğrencilerin etkilenmeyeceğini söyledi. Anlaşmazlık, Türkiye'nin Fransa'da aynı statüde Türk okulları açma ve müfredatta söz sahibi olma taleplerinden kaynaklanıyor.
13 Temmuz 2024

Gençlik ve Spor Bakanlığı, yükseköğretim öğrencilerine cep telefonu, bilgisayar ve ücretsiz internet desteği sağlayacak 'Genç Teknoloji Destek' programını başlattı. Programın usul ve esasları Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Destekten yararlanmak isteyen öğrenciler, Bakanlığın web sitesi üzerinden veya 'GSBBiz' mobil uygulaması aracılığıyla başvuru yapabilecekler.
15 Kasım 2023

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 2023-2024 öğretim yılı için yükseköğretim programlarına ek yerleştirme işlemlerinin tamamlandığını duyurdu. Adaylar sonuçlara ÖSYM'nin internet sitesi üzerinden erişebilecek. Bir programa kayıt hakkı kazanan adayların 27 Eylül-3 Ekim tarihleri arasında kayıt işlemlerini yapmaları gerekiyor.
25 Eylül 2023

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Kahramanmaraş'taki depremler sonrası üniversitelerde hibrit eğitime geçiş yaptığını duyurdu. Bu kararın açıklanma zamanlaması, seçmen kütüklerine kayıt için son tarihe yakın olması nedeniyle eleştirildi. Öğrenciler, adres değişikliği yapma ve oy kullanma süreçlerinde zorluklar yaşadıklarını ifade etti. Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın yurtlarla ilgili geç açıklama yapması ve sınav dönemlerinin seçim tarihleriyle çakışması da öğrencilerin endişelerini artırdı.
4 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 farklı üniversiteye yeni rektör atamalarını gerçekleştirdi. Atamalar Resmi Gazete'de yayınlanan kararlarla duyuruldu. Ayrıca, Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Konseyi üyeliklerine de beş yeni isim atandı. Bu atamalar, iki ülke arasında imzalanan anlaşmanın ilgili maddesi gereğince yapıldı.
15 Mart 2023

YÖK Başkanı Erol Özvar, Kahramanmaraş'taki depremler sonrası ertelenen üniversite eğitimlerinin 3 Nisan'dan itibaren hibrit modelle devam edeceğini açıkladı. Bu modelle öğrenciler, isteğe bağlı olarak yüz yüze veya uzaktan eğitim alabilecekler. Bahar dönemi ara sınavları çevrimiçi yapılacak ve derslerin en fazla yüzde 30'unun uzaktan eğitimle verilme kısıtlaması kaldırılacak. Ayrıca, 14 Mayıs seçimleri nedeniyle adres değişikliği yapacak öğrenciler için son tarih 2 Nisan olarak belirlendi.
30 Mart 2023

Avrupa Birliği (AB) ve NATO, enerji ve su tedariki gibi kritik altyapı konularında ve dezenformasyon, dış müdahaleler ve iklim değişikliğinin güvenlik politikalarına etkileri gibi alanlarda işbirliğini artırmayı hedefleyen yeni bir bildiri yayımlayacak. Bildiri, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg tarafından imzalanacak. Ancak Türkiye'nin Kıbrıs meselesi nedeniyle bu işbirliğine engel olabileceği endişeleri bulunuyor. Türkiye daha önce AB ile gizli bilgilerin paylaşımını içeren anlaşmaların uygulanmasını engellemiş ve AB üyesi Kıbrıs Cumhuriyeti'ni tanımadığını gerekçe göstermişti.
10 Ocak 2023

2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme sonuçları açıklandı. Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, yeni açılan yapay zeka ve bilişim programlarında bile boş kontenjan kalmadığını belirtti. Devlet üniversitelerinde toplam kontenjanın yüzde 98,8'i doldu. Kayıt işlemleri 19-23 Ağustos tarihleri arasında yapılacak.
13 Ağustos 2024

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 1 Kasım'da aldığı bir kararla, Türkçe yüksek lisans programlarında tezlerin İngilizce yazılabilme şartını daha da esneterek, tezlerin herhangi bir dilde yazılabilmesine olanak tanıdı. Bu değişiklik, öğrencinin talebi, danışmanın gerekçeli görüşü, anabilim dalı kurul kararı ve ilgili enstitü yönetim kurulunun onayı şartlarına bağlı olarak, tezin dörtte birinden az olmamak üzere geniş bir Türkçe özet verilmesi kaydıyla yapılabilecek.
13 Kasım 2023

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), dünya sıralamalarında ilk 400'de bulunan üniversitelerden mezun olanlara doğrudan denklik vereceğini, ilk 1000'de yer alanlardan mezun olanlarda ise Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) girme şartı aranmayacağını açıkladı. Bu düzenleme, tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programları dahil olmak üzere bütün programları kapsayacak. İlk 1000'de yer almayan üniversitelerin tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programlarını bitirenlerin YKS'ye girme ve başarı şartını yerine getirme zorunluluğu devam edecek.
29 Mart 2024

Dünyanın en büyük 20 ekonomisini oluşturan G20'nin, Afrika Birliği'ni daimi üye olarak kabul edeceği belirtildi. Bu durum, Hindistan'da düzenlenecek olan zirvede resmiyet kazanacak. Afrika Birliği'nin G20'ye katılımı, gelişmekte olan ülkelerin sorunlarının daha detaylı ele alınmasını ve küresel sorunlara ortak çözüm yöntemlerinin tartışılmasını sağlayacak.
7 Eylül 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla kurulan Veri Bilimleri ve Yapay Zeka Enstitüsü için açılan öğretim görevlisi ilanının, rektör Naci İnci'nin öğrencisi Belkıs Gökbulut Öztürk'ü işaret ettiği ve bu kadronun 'adrese teslim' olduğu iddia edilmişti. Mahkeme, ilanın özelleştirilmiş ve objektiflikten uzak olduğunu belirterek Öztürk'ün atanmasına ilişkin yürütmeyi durdurma kararı verdi. Kararda, hukuka uyarlık bulunamadığı ve devam edilmesi halinde telafisi güç zararların doğabileceği ifade edildi.
29 Kasım 2023

CHP Gençlik Politikaları Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, YÖK'ün hibrit eğitim kararının öğrencilerin oy kullanmasını engellemek amacıyla alındığını öne sürdü. Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar dönemini ertelemiş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan uzaktan eğitime geçileceğini duyurmuştu. Akademisyenler ve siyasiler karara itiraz ederken, Eğitim-Sen dava açtı. YÖK'ün hibrit eğitim kararı, öğrencilerin adres değişikliği yapma süresinin bitimine yakın bir tarihte açıklandı. CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı Gençosman Killik, öğrencilerin oy kullanabilmesi için ulaşım masraflarının karşılanması dahil gerekli desteği vereceklerini belirtti.
3 Nisan 2023

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkileri ve öğrencilerin barınma durumları gibi faktörleri göz önünde bulundurarak, 2022-2023 akademik yılı bahar dönemi dönem sonu sınavlarının 1 Haziran 2023 tarihinden önce başlatılmamasına karar verdi. Bu karar, YÖK'ün 17 Mayıs 2023 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında alındı. Daha önce, birçok üniversitenin dönem sonu sınavları ikinci tur seçim dönemine denk gelmekteydi ve öğrenciler ile bazı siyasi partiler sınav tarihlerinin değiştirilmesi yönünde taleplerde bulunmuştu.
18 Mayıs 2023
İşaretlediklerim