Murat Muratoğlu, Türkiye'de yaşanan ilaç sıkıntısını ele alıyor ve bu durumun uzun süredir devam ettiğini, ancak son zamanlarda daha da kötüleştiğini belirtiyor. İlaç fiyatlarının Euro cinsinden sabitlenmesi ve bu değerin uzun süredir güncellenmemesi nedeniyle, ilaç firmalarının bazı ürünleri üretmeyi veya ithal etmeyi durdurduğunu ifade ediyor. Muratoğlu, firmaların ticari kuruluşlar olduğunu ve kar amacı güttüklerini, bu nedenle mevcut durumda ilaç temininde yaşanan sıkıntıların ekonomik temellere dayandığını vurguluyor.
13 Nisan 2024

Orkun Ün, Türkiye'deki sahil bölgelerinin bu yıl çok pahalı olduğunu ve bazı işletmecilerin fiyatları abarttığını belirtti. Ün, Yunanistan'daki düşük sınıf restoranlarla Türkiye'deki lüks yerlerin kıyaslanmasının yanlış olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'deki esnafın fiyatlarının yüksek olduğunu kabul etmekle birlikte, bu durumun nedenlerinin de dinlenmesi gerektiğini ifade etti. Ün, bu sorunun vatandaşların kendi esnafına küsmemesi için bir an önce çözülmesi gerektiğini söyledi.
23 Temmuz 2024

Rahmi Turan, Kurban Bayramı'nın ilk gününde, hükümetin 9 gün tatil vermesine rağmen ekonomik destek sağlamadığını eleştiriyor. Yazıda, ülke nüfusunun büyük bir kısmının ekonomik zorluklar içinde olduğu ve emeklilerin bayram öncesi maaş alamadığı belirtiliyor. Emeklilerin 3 bin liralık ikramiye ile bayrama boynu bükük girdiği ve torunlarına verecek paraları olmadığı vurgulanıyor.
16 Haziran 2024

Rahmi Turan, Türkiye'den çıkış harçlarının 150 liradan 3000 liraya çıkarılmasını ve kira gelirlerinden yüzde 20 vergi alınmasını eleştiriyor. Turan, bu uygulamaların vatandaşları ekonomik olarak zor durumda bırakacağını ve adaletsiz olduğunu savunuyor. Ayrıca, 10 milyonu aşkın sığınmacının ülkeye bedava girdiğini belirterek, hükümetin vergi politikalarını ve sığınmacı sorununu ele alıyor.
23 Haziran 2024

Murat Muratoğlu, yurt dışı çıkış harç pulu bedeline fahiş zam yapılacağı iddialarını ele alıyor. Mevcut 150 liralık harç bedelinin 1.200-1.500 lira aralığına çıkarılacağı konuşuluyor. Muratoğlu, bu durumun anayasal seyahat özgürlüğüne aykırı olup olmadığını sorguluyor ve hükümetin bu zammı tepki ölçerek kademeli olarak uygulayabileceğini öne sürüyor.
15 Haziran 2024

Murat Kurum, 650 bin konutu yenileme vaadinde bulunmuş, ancak bu vaadin Türkiye'nin mevcut inşaat kapasitesi ve özellikle İstanbul'daki kiralık konut piyasası üzerindeki etkileri tartışma konusu olmuştur. Eleştiriler, yılda 600 bin civarında konut üretilen Türkiye'de, ek olarak sadece İstanbul'da 650 bin konutun yapılmasının mümkün olup olmadığına odaklanıyor. Ayrıca, bu süreçte 650 bin kiralık konut talebinin oluşacağı ve bunun İstanbul'daki kira fiyatları üzerinde baskı yaratacağı öne sürülüyor. Ozan Gündoğdu, plansızlığın bu durumu daha da kötüleştirebileceğini ve mevcut kira krizinin daha da derinleşebileceğini belirtiyor.
29 Şubat 2024

Türkiye'de turizm sektörü temsilcileri, yerli turistlerin bu yıl yaz sezonunda yüzde 60-70 ile başlayan ve yüzde 200'e kadar çıkabilecek otel ücreti zamlarıyla karşılaşacağını belirtiyor. Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı ve diğer sektör temsilcileri, otel maliyetlerindeki artışların oda fiyatlarına yansıtılacağını ve bu durumun maliyetlerin TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranından daha fazla arttığını vurguluyor. Ayrıca, personel ve enerji maliyetlerindeki artışlar da otel ücretlerine zam olarak yansıtılacak.
18 Ocak 2023

Murat Muratoğlu, Türkiye ekonomisindeki dengesizliklere dikkat çekerek, emekli maaşlarına ek zam yapılamayacak durumu eleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın emekli maaşlarına ek zam yapmanın bütçeye büyük bir yük getireceğini belirtmesi üzerine, Muratoğlu, 2024 bütçesinde vergi muafiyetleri için ayrılan 2.2 trilyon liralık ödenekle karşılaştırma yaparak, bu durumun bir avuç kişi veya şirkete ayrıcalık tanınması anlamına geldiğini vurguladı. Yazısında, bu kararların halka danışılmadan alındığını eleştirdi.
4 Mart 2024

Murat Muratoğlu, Türkiye İstatistik Kurumu'nun işsizlik oranlarına dair verilerinin gerçek durumu yansıtmadığını iddia ediyor. 2023 genelinde dar tanımlı işsizlik oranının %9.4, geniş tanımlı işsizlik oranının ise %22.8 olduğunu belirtiyor. Muratoğlu, iş arayan işsizlerin 3.2 milyon, haftada 40 saatten az çalışanların 2.1 milyon ve iş bulmaktan umudunu kesenlerin 3.4 milyon kişi olduğunu ifade ediyor. Ayrıca, çalışabilecek durumda olup çalışmayanların sayısının 33 milyon 793 bin olduğunu vurgulayarak, İstatistik Kurumu'nun verilerinin gerçek durumu yansıtmadığını eleştiriyor.
26 Mart 2024

Ahmet Hakan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yurtdışı gezilerine katılan gazetecilerin otel ve yemek masraflarını kendilerinin ödediğini belirtti. Hakan, bu gezilerde sadece uçak seyahatinin ücretsiz olduğunu ve gazetecilere ayrılan koltukların ekonomi sınıfıyla eşdeğer olduğunu ifade etti. Ayrıca, Ekrem İmamoğlu’nun yurtdışı gezilerine katılan gazetecilerin de benzer masrafları kendilerinin ödeyip ödemediğini merak ettiğini dile getirdi.
20 Mayıs 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomideki sıkıntıları aşmak için eski maliye bakanı Mehmet Şimşek ile görüşmüş, ancak Şimşek aktif siyasete dönmeyi reddetmiştir. Erdoğan, ekonomi politikalarının devam edeceğini belirtirken, mevcut Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli'nin ülkenin kalkınması ve refah düzeyinin artırılması için doğru bir adım olduğunu ve bu modelle yatırım, istihdam, ihracat ve cari fazla üzerinden büyümeyi hedeflediklerini ifade etmiştir. Nebati, turizmde de büyük hedefler koyarak 2023 yılı sonunda 60 milyon ziyaretçi ve 56 milyar dolar gelir elde etmeyi hedeflediklerini belirtmiştir.
23 Mart 2023

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, yabancıların her yıl Türkiye'de ortalama 8 milyon metrekare taşınmaz satın aldığını, bu durumun konut krizini derinleştirdiğini ifade etti. Kanada'nın yabancılara konut satışını yasaklamasının ardından Türkiye'de de benzer bir uygulama olup olmaması gerektiği tartışılıyor. Tüketici dernekleri ve bazı sektör temsilcileri yabancıya konut satışı yasağının fiyatları düşüreceğini savunurken, diğer sektör temsilcileri yasağın döviz girişini durduracağını belirtiyor. Gökçe, yabancılara satışın durdurulması ve sosyal konut üretiminin artırılması gerektiğini vurguluyor.
30 Ocak 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'deki kiralık konut fiyatlarının artışını kontrol altına almak için konut arzının artırılacağını belirtti. Murat Muratoğlu, bu yaklaşımı eleştirerek, ekonominin genel durumunun iyileştirilmesi halinde konut ve kira fiyatlarının da normalleşeceğini savunuyor. Muratoğlu, AKP'nin 22 yıldır ekonomiyi canlı tutmak için inşaat sektörüne odaklandığını ve bu süreçte yüzbinlerce yeni konut inşa edildiğini, ancak ülkeye kabul edilen mültecilerin de konut talebini artırdığını ifade ediyor.
13 Şubat 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2023 yılı hane halkı yurt içi turizm verilerine göre, yerli turistlerin toplam seyahat harcamaları bir önceki yıla göre yüzde 101 artarak 229 milyar 795 milyon 451 bin lira oldu. Seyahatlerin büyük bir kısmı (%58,3) yakınları ziyaret amacıyla gerçekleşti ve en çok konaklama arkadaş veya akraba evinde yapıldı. Ortalama geceleme sayısı 7,7 gece olarak kaydedilirken, seyahat başına ortalama harcama 3 bin 739 lira olarak hesaplandı.
24 Nisan 2024

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, Türkiye'nin turizm geliri, 2021 yılının üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,1 artarak 20 milyar 225 milyon 317 bin dolar oldu. Turizm gelirinin yüzde 16,5'i Türkiye'yi ziyaret eden yurt dışı ikametli vatandaşlardan sağlandı. Ziyaretçilerin seyahatlerini kişisel veya paket turla organize ettiği belirtildi. Ayrıca, yurt dışını ziyaret eden vatandaş sayısı geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 43,7 artarak 2 milyon 978 bin 418 kişi oldu.
31 Ekim 2023

Orkun Ün, Bodrum'da bir restoranda 20 kişilik bir grubun 1 milyon 115 bin liralık hesap ödemesini ele aldı. Yazar, bu tür yüksek fiyatların turistleri Bodrum'dan uzaklaştırabileceğini ve yerel esnafın bu durumdan rahatsız olduğunu belirtti. Ayrıca, bu tür haberlerin yaz sezonunda turist sayısını olumsuz etkileyebileceği endişesi dile getirildi.
21 Mayıs 2024

Bayram tatilinde Rodos’a gitmek isteyen Türk turistler, kapıda vize kotası nedeniyle sorun yaşadı. Yunanistan, Türkiye'deki acentaların fazla kişi götürmeye çalıştığını öne sürerken, Türkiye tarafı Rodoslu yetkililerin hazırlıksız olduğunu belirtti. Diğer Yunan adalarında benzer yığılmalar olmasına rağmen vize sıkıntısı yaşanmadı.
18 Haziran 2024

Esfender Korkmaz, Türkiye'de konut fiyatlarının artmasının iki ana nedenini açıklıyor: kara para aklama ve pandemi sonrası güvenli bölge arayışı. 2024 Ocak ayında, Türkiye'de konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %17,8 oranında azaldı. Yabancılara yapılan konut satışları ise %50,47 oranında düşüşle 2061'e geriledi. Bu düşüş, özellikle Batılı ülkelerden alıcıların azalması ve yabancı yatırımcıların güven sorunları nedeniyle dikkat çekici.
18 Şubat 2024

İstanbul'da döner ustası, AKP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye başkanı adayı Murat Kurum'dan oy istemesi üzerine, ekonomik zorluklarını ve geçinememe sorununu dile getirdi. Dönerci, 1996'da bir yıllık maaşıyla babasına ev alabildiğini, ancak şu anda bayramda memlekete gitmenin bile hayal olduğunu belirtti. Murat Kurum'un '22 senede ülkeyi nereden nereye getirdik' sözlerine karşılık, döner ustası maaşıyla geçinememe sorununu vurguladı.
17 Şubat 2024

Murat Muratoğlu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in birkaç ay önce yeni vergi getirmeyeceklerine dair verdiği sözleri hatırlatarak, yeni vergi paketinde birçok yeni verginin yer aldığını belirtti. Muratoğlu, toplanan verginin artmaması durumunda hükümetin rahatının kaçacağını ve yandaşların yeterince ihale alamayacağını ifade etti. Ayrıca, benzer durumların Güney Amerika gibi diğer bölgelerde de yaşandığını vurguladı.
22 Haziran 2024
İşaretlediklerim