İstanbul Sarıyer'de bulunan Açı Okulları, olası bir Marmara depremi kaygısı nedeniyle Sarıyer kampüsünü Eylül 2023'e kadar kapattığını duyurdu. Yapılan deprem denetim raporlarına göre, okulun 35 yıl önce inşa edilen binalarının zemin etütleri ve beton ölçüm seviyelerinin emniyetsiz olduğu belirlendi. Okul yönetimi, Sarıyer kampüsündeki öğrencilerin eğitimlerine çevrim içi ve diğer binalarda çözüm bulunarak devam edeceğini, ayrıca güçlendirme projeleri ve inşaat çalışmalarıyla Eylül'de kampüsü yeniden açmayı planladığını açıkladı. Lise düzeyindeki eğitim ise aynı yerleşkede devam edecek.
21 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasına göre, Türkiye'deki deprem bölgesindeki yıkık ve acil yıkılacak bina sayısı 230 bin, bağımsız birim sayısı ise 645 bin olarak belirlendi. Ayrıca, 40 bin binada 164 bin orta hasarlı bağımsız birim bulunuyor. Erdoğan, deprem bölgesinde 488 bin yeni hane inşa edileceğini ve Türkiye genelinde 6,5 milyon yapının acilen dönüşmesi gerektiğini ifade etti. İnşaat Mühendisleri Odası hasar seviyelerini ağır, orta ve az hasarlı olarak sınıflandırıyor.
6 Mart 2023

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında yapılan incelemeler neticesinde Maslak'taki 'Geçici kız konukevi yurdu'nun deprem riski taşıdığı gerekçesiyle boşaltılmasına karar verdi. Öğrencilere 2 Mart'ta yurt müdürü tarafından mesaj yoluyla bilgi verildi. İTÜ, yurdun boşaltılmasıyla ilgili haberlerin ardından Twitter üzerinden bir açıklama yaparak öğrencilerin KYK yurduna nakledildiğini ve İTÜ yurtlarında yer açıldıkça buraya yerleştirileceklerini duyurdu. Yurt sakinlerinden biri, binada son dönemde yeni bir test yapılmadığını iddia ederek duruma tepki gösterdi.
9 Mart 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK'ün kararıyla üniversitelerin bahar dönemi ertelenmiş, Cumhurbaşkanı Erdoğan ise üniversitelerin yaza kadar uzaktan eğitime geçeceğini duyurdu. KYK yurtları depremzedeler için kullanıma açılacak. Akademisyenler, veliler ve öğrenciler bu karara tepki göstererek, toptancı yaklaşımın yanlış olduğunu, depremzedeler için yeterli altyapının olmadığını ve pandemi tecrübesinden ders alınması gerektiğini belirtiyorlar. Ayrıca KYK yurtlarının aileler için uygun olmadığı ve alternatif çözümler sunulması gerektiği ifade ediliyor.
11 Şubat 2023

6 Şubat'ta meydana gelen depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar döneminin ertelendiğini ve Erdoğan'ın üniversitelerde yaza kadar uzaktan eğitime geçildiğini duyurdu. Bu kararla birlikte KYK yurtları depremzedeler için kullanıma açılacak. Çanakkale'deki KYK yurtlarında kalan öğrencilerden odalarını hızla boşaltmaları isteniyor, ancak bu talep etkili bir şekilde iletilmedi ve birçok öğrenci durumdan geç haberdar oldu. Öğrenciler, yurtların hızlı boşaltılma sürecine ve uzaktan eğitim kararına tepkili.
12 Şubat 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı incelemelerde, 2000 yılından önce inşa edilmiş yaklaşık 29 bin binanın yarısının depremde yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirlendi. Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası başlatılan 'hızlı bina tarama testi' hizmeti vatandaşlara ücretsiz sunulmaya başlandı ve bu hizmete 140 binin üzerinde başvuru yapıldı. İBB yetkilileri, 318 binanın ise deprem olmaksızın bile çökebilecek durumda olduğunu ifade etti.
20 Mart 2023

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maslak yerleşkesinde bulunan 'Geçici kız konukevi yurdu', deprem riski nedeniyle boşaltılıyor. 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası riskli binaların boşaltılması sürecinde, İTÜ'deki öğrenciler Kredi Yurtlar Kurumu'na (KYK) bağlı Fatih Sultan Mehmet Öğrenci Yurdu'na nakledilecekler. Öğrenciler, yurt binasının uzun süredir riskli olduğunu ve yeni bir test yapılmadığını belirterek duruma sitem ettiler. Ayrıca, nakledilecekleri yurdun hem okula uzak hem de çevresel güvenlik sorunları olduğunu ifade ettiler.
8 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İstanbul'da deprem riski altındaki binaların durumu ve şehir planlaması hakkında konuştu. Riskli binaların yıkılıp, zemin etütleri uygun olan yerlerde yeniden inşa edileceğini belirtti. İstanbul'a yeni nüfusun gelmesinin engelleneceğini ve mevcut nüfusun deprem riski az olan bölgelere dağıtılacağını ifade etti. Ayrıca, Kanal İstanbul projesi çerçevesinde iki yeni şehir kurulacağını ve 500 bin konutun dönüştürüleceğini söyledi. Ekonomiye dair ise düşük faiz politikasının devam edeceğini ve enflasyonun düşmeye devam edeceğini belirtti.
19 Nisan 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın aldığı uzaktan eğitim kararı, üniversite öğrencilerini mağdur etti. Öğrenciler, staj ve uygulamalı eğitimlerinin aksadığını, iş ve kariyer fırsatlarını kaybettiklerini, borçlandıklarını ve psikolojik olarak olumsuz etkilendiklerini belirtiyor. Bazı öğrenciler, ev tutma ve özel yurt kaydı gibi mali yükümlülükler altına girdiklerini ve şimdi ne yapacaklarını bilemediklerini ifade ediyor. Depremzede öğrenciler ise okulların açılmasının kendileri için daha iyi olacağını düşünüyor. Habertürk yazarı Fatih Altaylı'ya göre, Erdoğan'ın bu karardan geri adım atacağı ancak 'hata yaptık' dememek için bir süre bekleyeceği bilgisi var.
17 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremler sonrasında YÖK, üniversitelerin bahar dönemini erteledi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, üniversitelerin yaza kadar uzaktan eğitime geçeceğini duyurdu. Depremzedelerin uzaktan eğitimi takip edebilmek için yeterli altyapı ve kişisel alanları olmadığı, internet erişimlerinin sınırlı olduğu ve psikolojik olarak da uzaktan eğitimi kaldıramadıkları belirtiliyor. Öğrenciler, yurtlarına ve üniversitelerine dönmek istediklerini ifade ediyorlar.
27 Şubat 2023

6 Şubat'ta yaşanan depremler sonucu 10 şehirde en az 41 bin 20 kişi hayatını kaybetti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, deprem bölgesindeki yeni konutların zemin artı üç-dört katı geçmeyeceğini ve sağlam zeminlerde inşa edileceğini açıkladı. Bakanlık, 927 bin binanın incelemesini tamamladı ve 118 bin binanın yıkık veya acil yıkılacak durumda olduğunu belirtti. İnşaat Mühendisleri Odası, binaların hasar seviyelerini ağır, orta ve az hasarlı olarak sınıflandırdı.
20 Şubat 2023

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, 6 Şubat'ta meydana gelen depremin ardından YÖK'ün üniversitelerin bahar dönemini ertelediği ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üniversitelerde yaza kadar uzaktan eğitime geçileceğini duyurmasına rağmen, üniversitenin ders kayıt sistemini 14 Şubat'ta açma kararına tepki gösterdi. Öğrenciler, deprem bölgesindeki ve depremden etkilenen arkadaşlarının internet ve bilgisayar erişimi olmadığını, bu nedenle kayıt sürecinin ertelenmesi gerektiğini belirtiyor. Daha önce, deprem nedeniyle ders seçim süreci bir hafta ertelenmiş ve YÖK'ün 'üniversiteler ikinci bir duyuruya kadar kapalı' açıklaması yapılmıştı.
13 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta yaşanan deprem sonrasında YÖK ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üniversitelerde yaza kadar uzaktan eğitime geçilmesi kararı alındı. Bu karar, depremzede öğrenciler, akademisyenler ve veliler tarafından eleştiriliyor. Diken'e konuşan bir depremzede öğrenci, Gaziantep'te yaşadığı zorlukları ve uzaktan eğitim kararının psikolojik etkilerini anlatarak, yüz yüze eğitimin psikolojik destek sağlayacağını ve uzaktan eğitim altyapısına sahip olmadığını belirtti. Eğitim-Sen'in bu karara dava açtığı da haberde yer alıyor.
15 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli yaşanan büyük depremler sonucunda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un açıklamasına göre 10 ilde toplam 41 bin 791 bina yıkık veya ağır hasarlı olarak tespit edildi. İnşaat Mühendisleri Odası hasar seviyelerini ağır, orta ve az hasarlı olarak sınıflandırıyor. Deprem bölgesinde yaşayanlar, bakanlığın internet sitesi üzerinden binalarının hasar raporlarına ulaşabiliyor. Hasar tespit işlemleri gözle yapılan incelemelerle gerçekleştiriliyor ve 6 binden fazla uzman sahada çalışmalarını sürdürüyor.
13 Şubat 2023

İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren etkisini artıran sağanak yağış, su baskınlarına neden oldu. Arnavutköy'deki bir okulun bahçesini su bastı ve öğrenciler, öğretmenler ve okul idaresi personeli binanın içerisinde mahsur kaldı. İtfaiye ekipleri, öğrencileri dışarı çıkarmak için çalışma başlattı. Yağışın etkili olduğu diğer bölgelerde de su baskınları yaşandı ve araçlar mahsur kaldı.
28 Eylül 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında 11 şehirde 1 milyon 250 bin binanın incelendiğini ve bu binaların 4 milyon 511 bin bağımsız birimden oluştuğunu belirtti. Yıkık ve yıkılacak bina sayısının 202 bin olduğu, bu binalarda 582 bin bağımsız birimin bulunduğu açıklandı. İnşaat Mühendisleri Odası hasar seviyelerini ağır, orta ve az hasarlı olarak sınıflandırdı.
28 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta yaşanan depremler sonucunda YÖK, üniversitelerin bahar döneminin ertelendiğini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üniversitelerde yaza kadar uzaktan eğitime geçildiğini duyurdu. KYK yurtlarının depremzedeler için kullanılması amacıyla öğrenciler çıkarılmıştı ve şimdi de özel yurtlar aynı gerekçeyle öğrencileri çıkarmaya başladı. Kırklareli'nde bir özel yurt, öğrencilere yurdu boşaltmaları için süre verdi ve Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın talimatıyla hareket edildiği belirtildi. Öğrencilere yapılan para iadesi süreci de bakanlığın yönlendirmesiyle gerçekleştirilecek.
15 Şubat 2023

İstanbul Planlama Ajansı'nın yaptığı İstanbul Barometresi araştırmasına göre İstanbulluların %76'sı evde en çok 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerini konuştu. Araştırmaya katılanların %73,7'si olası İstanbul depremini gündemde tutarken, %29,8'i kendi konutlarının ağır hasar alacağını veya yıkılacağını düşünüyor. Maddi yetersizlikler nedeniyle %21,7'si hasarlı binada oturmaya devam etmek zorunda kalacağını ifade ediyor. İstanbulluların son iki yılda en mutsuz olduğu ay bu yılın şubat ayı olarak belirlendi.
22 Mart 2023

Boğaziçi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Ana Bilim Dalı tarafından yayımlanan 'Bina Hasar Kestirimi Ön Raporu'na göre, 6 Şubat'ta meydana gelen deprem sonucunda Kahramanmaraş'taki binaların yaklaşık %40'ı yıkıldı veya orta/ağır derecede hasar aldı. Rapor, bölgedeki yaklaşık 45 bin 800 binanın hasar durumunu üç farklı metotla değerlendirdi ve sonuç olarak yaklaşık 18 bin binanın büyük veya orta derecede hasar gördüğünü ortaya koydu. Bu arada, deprem sonucu can kaybının 18 bin 991, yaralı sayısının ise 75 bin 523 olduğu belirtildi.
10 Şubat 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası Türkiye genelinde üniversitelerde uzaktan eğitim modeline geçilmesine öğrenciler tepki gösteriyor. Kadıköy Süreyya Operası önünde toplanan öğrenciler, kaymakamlık tarafından yasaklanan protesto gösterisi düzenlemek istedi. 'Öldüren deprem değil devlet' sloganları atan öğrencilere polis müdahale etti ve 23 öğrenci gözaltına alındı.
20 Şubat 2023
İşaretlediklerim