Akif Beki, yurt dışına çıkış harcının 20 kat artırılarak 3 bin liraya çıkarılacağına dair iddiaları ele alıyor. Maliye Bakanlığı'nın döviz çıkışını zorlaştırmak için bu adımı attığı belirtiliyor. Bu durumun, Merkez Bankası'nın rezervlerini geri biriktirme çabası ve dış fonların akışının kesilmesiyle ilgili olduğu ifade ediliyor. Beki, bu uygulamanın ülkeye ve insanlara verilen değeri yansıttığını ve yapılan zamların eleştirildiğini vurguluyor.
22 Haziran 2024

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, CNN Türk'te yaptığı açıklamada, kur korumalı mevduat sisteminin (KKM) ani bir şekilde sonlandırılmasının planlanmadığını, bunun yerine aşamalı bir geçiş yapılacağını ve bu konuda endişe edilmemesi gerektiğini ifade etti. Yılmaz, KKM'nin yıl sonunda sona ermeyebileceğini ve bu durumun şartlarının tartışılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, Türk lirası cinsi tasarruf enstrümanlarını cazip hale getirerek döviz tasarruflarının önüne geçilmesi için gerekli tedbirlerin alınacağını söyledi.
16 Haziran 2023

Memur maaşlarıyla ilgili yasa teklifine ek olarak, Türkiye'de kurumlar vergisi oranı yüzde 20'den yüzde 25'e çıkarılacak. Ayrıca, girişim sermayesi yatırım fonları ve taşınmaz satışlarından elde edilen kazançlar için sağlanan bazı vergi istisnaları kaldırılacak. Finansal kurumlar için kurumlar vergisi oranı yüzde 30'a yükseltilecek. İhracat yapan kurumlar için vergi indirimi 5 puana çıkarılacak ve taşınmaz satış karlarından sağlanan istisna oranı yüzde 50'den yüzde 25'e indirilecek. Bu düzenlemeler 1 Ekim 2023'ten itibaren geçerli olacak.
5 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yaklaşan genel seçimler öncesinde bir dizi ekonomik düzenleme ve affı içeren yeni paketi açıkladı. Paket, 2 bin lirayı aşmayan vergi borçları için cezaların tahsilinden vazgeçilmesi, yükseköğrenim kredisi borçlarının yeniden yapılandırılması, vergi ve prim borçlarına yönelik cezaların kaldırılması gibi maddeleri içeriyor. Ayrıca, bazı sürücü ceza puanlarının silinmesi ve geri alınan ehliyetlerin iadesi de paket kapsamında yer alıyor.
23 Ocak 2023

Prof. Dr. Hakan Kara, KKM'nin toplam mevduatının 120 milyar dolara ulaştığını ve temmuz ayından sonra her hafta 8-10 milyar dolarlık bir geri dönüş olacağını belirtti. KKM'nin, TL'nin değer kaybını yavaşlatmak için Aralık 2021'de başlatıldığını ve iktidarın döviz talebini dizginlemek için çeşitli düzenlemeler yaptığını ifade etti. Kara, KKM'nin bir saadet zinciri gibi olduğunu ve devletin bu yükü ne kadar taşıyabileceğinin belirsiz olduğunu, sistemin sonuna yaklaşıldığını ve kontrollü bir şekilde etkisiz hale getirilmesi gerektiğini vurguladı.
21 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, otoyol ve köprü hizmetlerinin fiyatlarında yıl boyunca herhangi bir artış yapılmayacağını belirtti. Ayrıca, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili çalışmanın yakında TBMM'ye sunulacağını, enflasyonla mücadelenin devam ettiğini ve yıl içinde 1 milyon yeni istihdam yaratmayı hedeflediklerini ifade etti. Erdoğan, Brezilya'daki şiddet olaylarını kınayarak, demokrasiye zarar veren eylemlerin kabul edilemez olduğunu vurguladı.
9 Ocak 2023

Kenya'da 'açlık tarikatı' olarak bilinen Good News International Kilisesi'ne yönelik soruşturma kapsamında, 613 kayıp kişinin arandığı ve şu ana kadar 264 kişinin cesedinin bulunduğu açıklandı. Tarikat lideri Paul Mackenzie'nin davası ertelenirken, kendisinin tutuklu yargılandığı ve hapishanede adil yargılanma talebiyle ölüm orucuna başladığı belirtildi. Soruşturma sürecinde 45 kişi gözaltına alındı ve 95 kişi canlı olarak kurtarıldı. Skandalın ortaya çıkmasının ardından Kenya polisi, benzer tarikat ve gruplara karşı operasyonlar düzenledi.
11 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın pazartesi günü açıklaması beklenen vergi borcu yapılandırma paketinin içeriği hakkında bilgiler paylaşıldı. Paket, 31 Aralık 2022'ye kadar olan borçların yapılandırılmasını, peşin ödemelerde faiz indirimlerini, 18 aydan fazla taksitlendirme seçeneklerini, belirli tutarın altındaki borçların silinmesini ve matrah artırımını içeriyor. Ayrıca, trafik ve idari para cezalarında da indirimler öngörülüyor. Paketin şubat ayında Meclis'ten geçmesi bekleniyor.
21 Ocak 2023

Türkiye'de hafta sonu Meclis'e sunulan ek bütçe kanun teklifi ile vergilerin artırılması ve cumhurbaşkanına borçlanma limitinin artırılması yetkisi verilmesi planlanıyor. İş Yatırım, bu gelişmeleri değerlendirerek, yerel seçimlere doğru popülist politikaların sürdüğünü ve ek bütçe kanun teklifinin, seçim vaatlerinin finansmanı ve deprem hasarlarının karşılanması için vergi artışlarını içerdiğini ifade etti. Ayrıca, kur korumalı mevduat maliyetinin Hazine'den Merkez Bankası'na aktarılması ve borçlanma limitinin artırılması talebinin de popülist politikaların bir parçası olduğunu belirtti.
11 Temmuz 2023

Yatırım uzmanı ekonomist Paul McNamara, Türk Lirası'nın değer kaybını yavaşlatmak amacıyla Aralık 2021'de uygulamaya konan kur korumalı mevduatın (KKM) asıl amacının TL'yi yapay bir şekilde dizginlemek olduğunu belirtti. KKM'nin bütçeye ağır bir yük getirdiği ve seçim öncesi döviz talebini dizginlemek için faiz sınırının kaldırıldığı ifade edildi. Merkez Bankası'nın eski başekonomisti Hakan Kara, KKM'nin 2022'deki toplam yükünü 181,5 milyar TL olarak hesapladı. McNamara, KKM'nin yarattığı durum için kolay ve pürüzsüz bir çözümün temelde imkansız olduğunu söyledi.
27 Mayıs 2023

Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni, eşcinsel ilişkileri suç sayan ve LGBTİ+ bireyler için ölüm ve hapis cezalarını öngören yasa tasarısını imzalayarak yürürlüğe koydu. Yeni yasa, eşcinsel ilişkileri müebbet hapisle cezalandırabilirken, HIV gibi bulaşıcı hastalıklara neden olan veya 18 yaş altı bireylerle ilişkiye giren kişiler için idam cezası öngörüyor. Uluslararası sağlık grupları ve ABD Başkanı Joe Biden, yasanın insan hakları ihlali olduğunu belirterek Uganda'yı yasayı iptal etmeye çağırdı. Bazı Ugandalı gruplar da yasanın iptali için başvuruda bulundu.
30 Mayıs 2023

Türkiye'de döviz talebinin artması ve TL'nin değer kaybetmesiyle kurlar yükseliyor ve bu durum Merkez Bankası'nın rezervlerindeki erimeyi hızlandırıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, faiz indirimlerinin devam edeceğini belirtiyor ve iktidar, piyasada kontrol sağlamak için çeşitli düzenlemeler yapıyor. Merkez Bankası, seçim sonrası ilk haftada üç yeni düzenleme gerçekleştirdi. Ekonomistler ve piyasa oyuncuları, bankada döviz hesabı olan vatandaşların olumsuz gelişmelere hazırlıklı olmaları gerektiğini ifade ediyorlar. Prof. Öner Günçavdı, bu durumun adı konmamış bir sermaye kontrolü olduğunu ve Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığını kazanması halinde Türkiye'nin kredi açığının büyüyeceğini, bu durumun vatandaşa vergi yoluyla kaynak yaratma yükümlülüğü getireceğini belirtiyor.
19 Mayıs 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TRT Haber'de yaptığı açıklamada, enflasyonu kontrol altına almayı ve tek haneye indirmeyi hedeflediklerini belirtti. Orta Vadeli Program kapsamında verginin tabana yayılması için ciddi adımlar atacaklarını ifade eden Şimşek, geçmişte enflasyonu artıran KDV ve ÖTV gibi vergi artışlarının tekrarlanmayacağını ve gelecek sene sistemden çıkarılacağını duyurdu.
30 Kasım 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bloomberg HT canlı yayınında yaptığı açıklamada, KDV, gelir vergisi ve kurumlar vergisi genel oranlarında bir artış olmayacağını belirtti. Ayrıca, Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde (MTV) de bir düzenleme yapılmayacağını ifade etti. Şimşek, Orta Vadeli Program'da (OVP) belirlenen vizyonun uygulanacağını ve vergi istisnalarının gözden geçirileceğini söyledi.
4 Mart 2024

Aralık 2021'de başlatılan kur korumalı mevduat uygulamasının maliyeti hakkında Merkez Bankası tarafından doğrudan bir bilgi verilmedi. Ancak Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2022'de KKM'nin maliyetinin 92,5 milyar lira olduğunu açıklamıştı. Merkez Bankası'nın yıllık raporunda 'diğer' kalemi altında yer alan 89 milyar lira, ekonomistler tarafından KKM maliyetine işaret ediyor olarak yorumlandı. Eski Merkez Bankası başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara'nın hesaplamalarına göre, KKM'nin 2022'deki toplam maliyeti yaklaşık 181,5 milyar lira.
29 Mart 2023

Merkez Bankası, nakit avans ve kredili mevduat hesaplarında düzenlemeye giderek, 15 bin lira üzerindeki kısımların menkul kıymet tesisi sınırlamasına tabi olacağını duyurdu. Ancak seçim öncesi tepkiler üzerine, kredi kartından nakit avans kullanımı ve kredili mevduat hesabı kredilerinde herhangi bir sınırlama olmayacağı açıklandı. Ekonomistler ve siyasi figürler, seçim sonrası bu düzenlemelerin yeniden uygulanabileceğini ve iktidarın bu konudaki adımlarını eleştiriyorlar.
19 Mayıs 2023

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarındaki toplam tutar, 18 Ağustos haftasından bu yana düşüş göstererek 2 trilyon 288 milyar liraya geriledi. Eski ekonomi yönetiminin yüksek enflasyona rağmen faizleri düşürme kararı ve dövizdeki artışı frenlemek için başvurduğu piyasa dışı yöntemlerden biri olan KKM, bütçeden önemli bir yük oluşturuyor. Yeni ekonomi yönetimi, KKM varlıklarının azaltılması ve TL mevduatının desteklenmesi yönünde adımlar atıyor.
28 Mart 2024

İktidar tarafından Meclis'e sunulan yeni torba yasa teklifi, kur korumalı mevduat (KKM) sisteminde Hazine tarafından sağlanan desteğin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na (TCMB) devredilmesini öngörüyor. Bu değişiklikle, KKM'nin bütçeye olan yükünün sınırlanması amaçlanıyor. Ancak ekonomistler, bu durumun Merkez Bankası üzerindeki yükü artırarak enflasyonu tetikleyebileceği konusunda uyarıyorlar.
5 Temmuz 2023

Şeref Oğuz, hükümetin dar gelirli kesimden vergi alarak bütçe açığını kapatma çabalarını eleştirdi. Oğuz, zenginlerden vergi alınmadığını ve devletin gereksiz harcamalarına devam ettiğini belirtti. Ayrıca, tasarruf paketlerinin etkisiz kaldığını ve kamu harcamalarının arttığını vurguladı. Oğuz, bütçe açığının kayıt dışı ekonomiden elde edilecek gelirlerle kapatılması gerektiğini savundu.
24 Haziran 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimler öncesinde vatandaşlara yönelik bazı ekonomik kolaylıklar ve afflar içeren bir dizi yeni düzenlemeyi açıkladı. Bu düzenlemeler arasında 31 Aralık 2022'den önceki kesinleşmiş borçların yapılandırılması, çeşitli vergi ve ceza borçlarının kapsama alınması, 2 bin lirayı aşmayan vergi borçlarının silinmesi ve yaklaşık 2,5 milyon sürücünün ceza puanlarının silinerek ehliyetlerinin iadesi bulunuyor. Ayrıca, yükseköğrenim kredi borçlarının artırılmayacağı ve taksitlendirilebileceği belirtiliyor.
24 Ocak 2023
İşaretlediklerim