İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür bünyesinde, İstanbul'un farklı yerlerinde birçok kültür ve sanat etkinliği düzenlenecektir. Müze Gazhane'de konserler, atölyeler, stand-up gösterileri ve söyleşiler; Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu'nda tiyatro oyunları; Festival Park Kadıköy'de canlı müzik etkinlikleri; Yerebatan Sarnıcı ve Şerefiye Sarnıcı'nda müzik dinletileri ve Taksim Sanat'ta bir sergi yer alacak. Ayrıca Miniatürk'te bir model sergisi açıldı ve İBB Kültür işletmesine ait müzeler yaz saati uygulamasına geçerek saat 22:00'ye kadar ziyaret edilebilecek.
6 Haziran 2023

Britanya’daki Bonhams müzayede evinde, Fatih Sultan Mehmet’in en eski portresini taşıdığı belirtilen bronz madalyon satışa çıkarıldı. Madalyon için verilen 1,4 milyon sterlinlik teklif, rezerv fiyatın altında kaldığı gerekçesiyle kabul edilmedi. 1450 tarihli madalyon, 900 bin sterlin başlangıç fiyatıyla açık artırmaya açılmıştı. Madalyonun, Fatih Sultan Mehmet’in şehzadeliğinde yapıldığı ve tılsım amaçlı kullanıldığı düşünülüyor.
22 Mayıs 2024

Titanik'te hayatını kaybeden en zengin yolcu John Jacob Astor'a ait altın cep saati, 1,2 milyon sterline (yaklaşık 49 milyon TL) satılarak rekor kırdı. Saat, ABD'deki Henry Aldridge & Son müzayede evinde bir özel koleksiyonere satıldı ve Titanik'ten çıkarılan en pahalı eşya oldu. Daha önce bu rekoru 1,1 milyon sterline satılan bir keman elinde bulunduruyordu. Astor, Titanik battığında eşini kurtarmak için bir filikaya bindirmiş, kendisi ise gemiyle birlikte sulara gömülmüştü.
28 Nisan 2024

Beyoğlu Belediyesi'nin hukuki süreç devam ederken yıkımına devam ettiği eski Fransız Saint Joseph Yetimhanesi'nin bahçesinde kazı sırasında tarihi çini ve tuğlalar bulundu. Bulunan tarihi malzemeler, belediye ekipleri tarafından toprakla kapatıldı. Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, yetimhanenin Tophane gençlerinin buluşma noktası olmasını istediğini belirtmiş, ancak hukuki sürecin tamamlanmasını beklemeden bahçedeki çalışmaların devam ettiği görüldü. Yetimhanenin 1868 yılında inşa edildiği ve İstanbul'un önemli yapılarının kartonpiyer kalıplarının da burada bulunduğu bilgisi verildi.
5 Ocak 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yenilenen Galata Köprüsü, çift yönlü araç ve yaya trafiğine açıldı. Köprüdeki çalışmalar planlanan tarihten önce sona erdi. Yenileme çalışması kapsamında, köprünün depreme karşı direncinin artırılması, hasarlı genleşme derzlerinin onarılması ve yağmur suyuna karşı koruyan yalıtım tabakasının yenilenmesi gibi işlemler gerçekleştirildi. Ayrıca, köprü tabliyesinde güneşte erimeyen 'trinidad asfalt' kullanıldı.
17 Eylül 2023

İstanbul Modern, gençleri sanatçılarla buluşturan 'Genç Salı' etkinliklerine devam ediyor. Bu ayın konuğu, heykel ve yerleştirmeleriyle tasarım ve mimariyi sanatla buluşturan çağdaş sanatçı Seçkin Pirim oldu. Pirim, gençlere özel bir atölye düzenleyerek, heykel sanatının mimariyle tarihsel ilişkisinden ilham alacak bir çalışma gerçekleştirdi. Katılımcılar, sanatçının üretimlerinden örnekler üzerinden kendi tasarımlarını oluşturarak, sanatçının sıkça kullandığı kâğıt materyalinin dinamiğini keşfetme fırsatı buldular.
30 Eylül 2023

Antalya'da kentsel sit alanında bulunan ve bir sivil toplum kuruluşu tarafından kullanılan tek katlı tarihi bir binanın sıvasının dökülmesi sonucunda, Alaaddin Keykubat dönemine ait olduğu değerlendirilen kuş ve hayat ağacı figürleri keşfedildi. Antalya Valiliği Kültür Varlıkları Birimi yetkilisi Cemil Karabayram, yapıda inceleme yaparak bu figürleri tespit ettiklerini ve taşların orijinal halini koruduğunu belirtti. Ayrıca, taşlarda kök boya ile yapılmış kahve tonlarında işlemeler de bulundu.
7 Kasım 2023

İstanbul'da İETT'ye bağlı toplu ulaşım araçlarında unutulan eşyalar, Karaköy'deki İETT Genel Müdürlüğüne ait binada sergilendi ve açık artırmayla satıldı. Satışa çıkarılan eşyalar arasında cep telefonları, fotoğraf makineleri, kol saatleri ve güneş gözlükleri gibi pek çok eşya yer aldı. Toplam değeri 184 bin 110 lira olan eşyaları, Aziz Korkmaz adlı vatandaş 550 bin liraya satın aldı.
5 Eylül 2023

İstanbul Modern'in yeni müze binası, BBC News tarafından hazırlanan 'Inside Museums' belgesel serisinin ilk bölümünde yer aldı. Belgeselde, müzenin mimarı Renzo Piano'nun anlatımı ve Türkiye sanatına dair söyleşiler bulunuyor. Ayrıca, The New York Times, La Repubblica ve Frankfurter Allgemeine Zeitung gibi dünya basınında müze binası ve açılış sergileri olumlu eleştiriler aldı. İtalyan gazetesi La Repubblica, binayı 'uçan bir gemi' ve 'ışık ve suyun dansı' olarak tanımlarken, Alman gazetesi ise İstanbul Modern'i 'Türkiye'nin Centre Pompidou'su' olarak nitelendirdi.
8 Temmuz 2023

Huawei, 18 ayar altın kaplama akıllı saati Huawei Watch Ultimate Densingn'i piyasaya sürdü. Saat, Huawei'nin giyilebilir cihazlarının tasarım odaklı bir yöne doğru ilerlediğini gösteriyor. Saat, 18K altın alaşımından yapıldı ve çerçevesi altın kakma teknolojisi ile elle kakılan altı özel bölümden oluşuyor. Saat, 79 bin 999 TL tavsiye edilen son tüketici satış fiyatıyla Huawei Online Mağaza’da ön siparişe sunuldu.
10 Ekim 2023

İSKİ, İstanbul'un Esenyurt, Başakşehir, Arnavutköy, Çatalca, Avcılar ve Büyükçekmece ilçelerinde 19 Haziran Pazartesi günü başlayıp 24 saat sürecek bir su kesintisi yapılacağını duyurdu. Kesinti, Terkos-İkitelli İsale Hattı'nın İstanbul'un içme suyu sistemine dahil edilmesi çalışmaları nedeniyle gerçekleşecek. Bu çalışma tamamlandığında İkitelli İçme Suyu Arıtma Tesisleri tam kapasiteyle çalışacak ve bölgenin yüzde 30'unun su ihtiyacını karşılayacak.
17 Haziran 2023

Borsa İstanbul, güne yüzde 0,59 oranında yükselişle başlamasına rağmen, saat 10:00'dan sonra yaşanan sert satışlar nedeniyle günlük kaybı yüzde 7'ye ulaştı. Bu süreçte iki kez devre kesici mekanizması devreye girdi. Devre kesici, belli bir fiyat seviyesine ulaşıldığında alım-satım işlemlerini otomatik olarak durduran bir önlemdir. Satışlar sonucunda 200'den fazla hisse için devre kesici uygulandı.
5 Ocak 2023

İstanbul Modern, 17 Ekim'de başlayacak olan sonbahar dönemi için 'Modernite ve Modern Sanatın Tarihi' adlı yeni bir seminer programı düzenliyor. Program, katılımcılara sanat tarihine dair temel bilgiler sunmayı ve sanatı yorumlamalarına katkıda bulunmayı amaçlıyor. Ayrıca Yaratıcı Yazarlık Atölyesi, Hikaye ve Roman Atölyesi, Günümüz Sanatı ve Yapay Zeka semineri ve Türkiye’de Modern ve Çağdaş Sanat Tarihi seminerleri de düzenlenecek.
15 Ekim 2023

Aspendos Antik Kenti'nde Roma İmparatorluğu dönemine ait Zeus ve Afrodit'i tasvir eden iki heykel bulundu. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, heykellerin 2 bin yıllık olduğunu ve 'Geleceğe Miras' projesi kapsamında yapılan kazı çalışmaları sırasında keşfedildiğini belirtti. Heykellerin, İki Katlı Dükkanlar-Stoa Kompleksi'nde bulunduğu ve ülkenin kültür ve turizm hayatına katkı sağlayacağı ifade edildi.
27 Mayıs 2024

İtalyan Kültür Merkezi, Cumhuriyet'in 100. yılı etkinlikleri kapsamında, Atatürk'ün en ünlü heykellerine imza atan İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica'nın çalışmalarına odaklanan bir çalıştay düzenliyor. Canonica, Cumhuriyet'in ilk yıllarında Türkiye'ye davet edilerek bugün önemli birer simge olan anıt ve heykelleri yapmıştır. Çalıştay, 3 Kasım'da İtalyan Kültür Merkezi'nde yer alan Casa di Italia Tiyatrosu'nda gerçekleşecek ve ücretsiz olarak herkesin katılımına açık olacak.
30 Ekim 2023

Balıkesir'in Altıeylül ilçesinde düzenlenen bir operasyonda 135 parça tarihi eser bulundu. Jandarma ekipleri, tarihi eser kaçakçılığı tespit etti. Şüphelinin aracında yapılan aramada, Bizans dönemine ait olduğu değerlendirilen 102 sikke ve Roma ve Bizans dönemine ait 33 obje bulundu.
5 Kasım 2023

Türkiye'nin ilk modern ve çağdaş sanat müzesi olan İstanbul Modern, 19. yılını kutluyor. Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı, yeni müze binasının Cumhuriyetin 100. yılında İstanbul'a kazandırılmasının mutluluğunu dile getirdi. İstanbul Modern, açıldığından bu yana birçok sergiye ev sahipliği yapmış ve binlerce filme yer vermiş. Renzo Piano tarafından tasarlanan yeni bina, ilk altı ayında 500 bin ziyaretçiyi ağırladı.
10 Aralık 2023

Amerika Birleşik Devletleri'nin önde gelen gazetelerinden The New York Times, İstanbul'u '2023'te gidilecek 52 yer' listesine ekledi. Listede, İstanbul Modern'in yeni müze binası ve şehrin diğer yenilenen sanat merkezleri vurgulandı. İstanbul Modern'in yeni binası, ünlü mimar Renzo Piano tarafından tasarlandı ve bu yıl içinde açılması bekleniyor. Ayrıca, İstanbul'daki diğer tarihi yapıların yenilenmesi de haberde yer aldı.
14 Ocak 2023

İstanbul Valiliği'nin kararı doğrultusunda, 25 Kasım Cumartesi günü saat 12.00'den itibaren ikinci bir duyuruya kadar M2 Yenikapı-Hacıosman Metro Hattı'nın Şişhane ve Taksim istasyonları ile F1 Taksim-Kabataş Füniküler Hattı işletmeye kapatıldı. Bu süre zarfında, metro araçları Taksim istasyonunda durmadan seferlerine devam edecek.
25 Kasım 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Borsa İstanbul'da yaşanan satış baskısı devam ediyor ve BIST100 endeksi günün ilk yarısında yüzde 7'nin üzerinde bir değer kaybı yaşayarak 4.584,48 puana düştü. Bu düşüş sonucunda endekse bağlı devre kesici sistemi ikinci kez devreye girdi ve pay piyasasındaki tüm işlemler geçici olarak durduruldu. İşlemler, devre kesici uygulamasının ardından belirlenen saatlerde kaldığı yerden devam etti. Analistler, BIST100 endeksinde teknik seviyeler olarak 4.800 ve 5.000 puanları direnç, 4.400 puanı ise destek olarak görüyor.
7 Şubat 2023
İşaretlediklerim