İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Muhtarlık İşleri Daire Başkanı Yavuz Saltık, Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİAYDER) üyelerine yardım kartı dağıtması nedeniyle 'terör örgütüne yardım etmek' suçlamasıyla yargılanıyor. Savcılık, Saltık'ın beş yıldan 10 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti. Saltık, savunmasında İBB'nin sosyal politikaları ve yoksullara yardım etme çabaları nedeniyle yargılandığını belirtti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun İBB çalışanlarını yasadışı örgütlerle ilişkilendiren açıklamalarından sonra İstanbul başsavcılığı tarafından DİAYDER üyeleri hakkında bir iddianame daha hazırlandı.
15 Eylül 2023

Haziran 2010'da gözaltına alınan ve çıplak arama, işkence ve tehdit sonucu intihar eden Onur Yaser Can olayıyla ilgili yargılanan polislere, resmi belgede sahtecilik suçundan altı yıl beş ay hapis cezası verildi. Mahkeme, işkence suçlamasını dikkate almadı ve polislerin birden fazla belgede sahtecilik yapmalarına rağmen cezada artırım uygulamadı. İstanbul valisinin polislerin soruşturulmasına izin vermemesi ve mahkemenin işkenceyle ilgili suç duyurusunda bulunmaması eleştirildi. Can ailesinin avukatları ve duruşma savcısı karara itiraz etti.
5 Temmuz 2023

Ankara 32’nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ayhan Bora Kaplan davasında, 18 tutuklu sanığın tutukluluklarının devamına karar verildi. Duruşmada sanık avukatları müvekkillerinin tahliyesini talep etti ancak mahkeme bu talepleri reddetti. Ayhan Bora Kaplan ve çetesi, suç işlemek amacıyla örgüt kurma, kasten yaralama ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma gibi suçlardan yargılanıyor. Dava, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın göreve gelmesinden sonra başlatılan operasyonlar kapsamında önemli bir yer tutuyor.
16 Eylül 2024

Gazeteci Hayko Bağdat, 'cumhurbaşkanına hakaret' suçlamasıyla yargılandığı davada bir yıl iki ay 17 gün hapis cezasına çarptırıldı. Bağdat, 2017'de 'ozguruz.org' sitesinde yayınlanan yazısı ve 2014, 2018, 2019 yıllarında yaptığı sosyal medya paylaşımları nedeniyle suçlanıyordu. Mahkeme, 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme' ve 'kamu görevlisine hakaret' suçlarından beraat kararı verdi. Ancak, 24 Temmuz 2019'daki paylaşımı nedeniyle 'cumhurbaşkanına hakaret' suçundan suçlu bulundu ve cezası ertelendi.
10 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret ettiği gerekçesiyle CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu hakkında dört yıl sekiz aya kadar hapis cezası isteniyor. Erdoğan'ın avukatları, Kaftancıoğlu'nun 'Demokrasi yoluyla bir diktatörü bu ülkeden göndereceğiz' ifadesi nedeniyle suç duyurusunda bulunmuştu. İstanbul Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen soruşturma sonucunda hazırlanan iddianame, asliye ceza mahkemesine gönderildi ve kabul edilirse Kaftancıoğlu hakim karşısına çıkacak. Kaftancıoğlu, Twitter üzerinden yaptığı yorumda, 'Yaptıklarımız yapacaklarımızın garantisidir ve sizler ne yaparsanız yapın Gİ-DE-CEK-Sİ-NİZ!' ifadelerini kullandı.
8 Mart 2023

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nin eski genel başkanı Gani Kaplan, katıldığı bir anma töreni ve Twitter paylaşımları nedeniyle 'terör örgütü propagandası yapmak' suçlamasıyla yargılanacak. İddianameyi hazırlayan savcı Murat Yıldırım, Kaplan'ın hangi örgüt adına propaganda yaptığını belirtmedi. Kaplan, İbrahim Kaypakkaya anma törenine katıldığı ve sosyal medyada yaptığı paylaşımlar nedeniyle 7,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacak. Savcı Yıldırım, daha önce de Türk Tabipleri Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı ve belgeselci Sibel Tekin'i tutuklatmıştı.
21 Ocak 2023

Demokratik Bölgeler Partisi'nin (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, 'örgüt üyesi olmak' suçlamasıyla tutuklu yargılandığı davada savunma yaptıktan sonra tahliye edildi. Bayındır, 23 Aralık'ta düzenlenen baskınlar sonucu gözaltına alınmış ve 27 Aralık'ta tutuklanmıştı. Savcılık, Bayındır'ın tutukluluğunun devamını talep etmiş, ancak mahkeme avukatların savunmasını takiben tahliye kararı vermiştir.
22 Mart 2023

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 1'inci Ceza Dairesi, kamuoyunda 'Adnan Hoca' olarak bilinen Adnan Oktar ve örgüt yöneticisi 13 kişiye verilen 8 bin 658'er yıl hapis cezasını onayladı. Oktar, 'örgüt yöneticiliği', 'cinsel istismar', 'eğitim hakkının engellenmesi', 'eziyet', 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak' ve 'kişisel verilerin kaydedilmesi' suçlarından 891 yıl hapis cezasına çarptırıldı ve diğer sanıkların suçlarından da sorumlu tutularak toplamda 8 bin 658 yıl hapse mahkum edildi. İstanbul 30'uncu Ağır Ceza Mahkemesi, 11 Ocak 2021'de Oktar ve diğer sanıkları ağır cezalarla mahkum etmiş, bazı sanıkların tahliyesine karar verilmiş, bazıları hakkında ise tutuklama kararı çıkarılmıştı.
12 Nisan 2023

Gazeteci Can Ataklı, bir Youtube yayınında yaptığı açıklamalar nedeniyle 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' suçlamasıyla yargılanıyor. İstanbul başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma sonucunda hazırlanan iddianamede, Ataklı'nın bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası talep edildi. Savcı, Ataklı'nın sözlerinin kışkırtıcı ve ayrımcılığı teşvik edici nitelikte olduğunu öne sürdü. Ataklı'nın avukatı ise müvekkilinin basın özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini savunarak beraatini talep etti.
10 Eylül 2024

Müzisyen Emel Çiftçi, Ankara ve Batman'da başlatılan soruşturmalar kapsamında 'terör örgütü üyeliği' ve 'terör örgütü yöneticiliği' iddiasıyla tutuklandı. Çiftçi'nin kanser tedavisi gördüğü ve acil ameliyat olması gerektiği belirtildi. Çiftçi'nin tutuklanmasına gizli tanık beyanları, MASAK Mali Analiz raporları, HTS analiz raporları ve otel konaklamaları suçlama konusu yapıldı. Çiftçi, Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi'ne götürüldü.
22 Ağustos 2023

İnsan hakları kurumlarında çalışan 11 kişinin yargılandığı Büyükada davası, Yargıtay'ın yerel mahkemenin kararını bozmasının ardından yeniden görülmeye başlandı. Yargıtay, bir sanığın eksik araştırma sonucu hapis cezası aldığını ve üç sanığın beraat etmesi gerektiğini belirtmişti. İstanbul 35'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, sanıklar ve avukatları Yargıtay'ın bozma kararına uyulmasını talep etti. Mahkeme heyeti, bozma kararına uyduğunu açıkladı ve Taner Kılıç hakkındaki yurt dışı yasağının devamına ve ByLock kullanımının araştırılmasına karar verdi. Bir sonraki duruşma 6 Haziran'da yapılacak.
8 Mart 2023

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun İstanbul Büyükşehir Belediyesi çalışanlarını terör örgütleriyle ilişkilendirerek başlattığı özel teftişin dayanağı olan DİAYDER davasında, tek tutuklu sanık olan dernek başkanı Ekrem Baran tahliye edildi. Duruşmada, tanık dinlenmesi planlanmış ancak tanık ölmüş olduğu için dinlenemedi. Baran'ın avukatı, İBB çalışanı Yavuz Saltık'ın yargılandığı dava ile DİAYDER davasının birleştirilmesi gerektiğini savundu, ancak mahkeme bu talebi reddetti. Savcı, Baran'ın tahliyesini talep etti ve mahkeme, delillerin toplanmış olması ve Baran'ın sağlık sorunları göz önünde bulundurularak tahliye kararı verdi.
13 Ocak 2023

İstanbul'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde Taksim Meydanı'na gitmek isteyen göstericiler Saraçhane'de polis tarafından durdurulmuş ve arbede çıkmıştı. Olaylar sonucunda 217 kişi gözaltına alınmış, bunlardan 30'u hakkında 17 yıla kadar hapis cezası istenmiştir. İddianamede, şüphelilerin 'görevi yaptırmamak için direnme', 'toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanunu'na muhalefet', 'kasten yaralama' ve 'kamu malına zarar verme' suçlarından yargılanmaları talep edilmiştir. Başsavcılık tarafından onaylanan iddianame İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderilmiştir.
29 Mayıs 2024

İstanbul'da 1 Mayıs'ta Taksim'e yürümek isteyen ve yasağa direnen 47 kişi, sabaha karşı yapılan ev baskınlarıyla gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Sol Parti, Halkevleri, Sosyalist Mücadele İnisiyatifi, Devrimci Gençlik Dernekleri, Devrimci Hareket, Toplumsal Özgürlük Partisi ve Öğrenci Faaliyeti üyeleri bulunuyor. Çağdaş Hukukçular Derneği ve diğer gruplar, yapılan gözaltıların hukuksuz olduğunu ve Anayasa Mahkemesi kararlarını ihlal ettiğini belirtiyor.
3 Mayıs 2024

Gazeteci Bahadır Özgür, Mudanya Kitap Fuarı'nda yaptığı konuşma nedeniyle iki yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak. Özgür, konuşmasında mafya-siyaset-devlet ilişkilerini ve bu süreçte açılan davaların neden sonuçlandırılamadığını anlatmıştı. Bu konuşma nedeniyle 'Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ve yargı organlarını aşağılamak' suçlamasıyla hakkında soruşturma açıldı. Adalet Bakanlığı'nın izniyle hazırlanan soruşturma sonucunda Bahadır Özgür hakkında altı aydan iki yıla kadar hapis istemiyle iddianame düzenlendi ve kabul edildi.
22 Mayıs 2024

Şarkıcı Gülşen'e, bir konser sırasında orkestra arkadaşına yönelik kullandığı ifade nedeniyle verilen 10 aylık hapis cezasının gerekçesi açıklandı. Mahkeme, Gülşen'in 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme' suçlamasıyla üç yıla kadar hapsi istenmişti. Gerekçeli kararda, Gülşen'e beraat kararı verilmesi durumunda 'sözlerin muhatabı olan bu büyük sayıdaki toplum kesiminde oluşan infial karşılıksız kalacaktı.' Bu durumda maddenin düzenlenme amacında belirtilen barış ve hoşgörü ortamı somut bir şekilde tehlikeye atılacaktı. Gülşen, avukatları aracılığıyla karara itiraz etti.
26 Eylül 2023

12 Ocak 2024'te, İstanbul'da bir kafeye yapılan saldırı sonucu bir kişi öldürüldü ve birkaç kişi yaralandı. Saldırıyı azmettiren Fatih Uzunyayla, mahkeme tarafından müebbet ve 39 yıl hapis cezasına çarptırıldı ancak sadece 4 ay 3 hafta tutuklu kaldı ve infaz düzenlemeleri sayesinde serbest bırakıldıktan sonra kaçtı. Tetikçiler ise müebbet hapse mahkum edildi. Adalet sisteminin güçlü kişilere karşı gösterdiği bu tutum, Barış Terkoğlu tarafından eleştirildi.
13 Mayıs 2024

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nde gözaltına alınan gazeteci Sezgin Kartal, İstanbul Başsavcılığı'nın yürüttüğü bir soruşturma kapsamında tutuklandı. Emniyet Müdürlüğü'nde gözaltında tutulan Kartal'ın dosyasına gizlilik kararı konuldu. İstanbul Adliyesi'ne sevk edilen Kartal, savcılıkta verdiği ifadenin ardından 'örgüt üyesi olmak' iddiasıyla Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi ve tutuklama kararı verildi.
13 Ocak 2023

İzmir Coffee Festivali, 'Yüzyüzeyken Konuşuruz' grubunun 22 Ekim'deki konserini iptal etti. Bu karar, grup üyesi Can Tunaboylu'nun şarkıcı ve söz yazarı Aybike Çelik'e şiddet uyguladığı iddiaları sonrasında alındı. Çelik, Tunaboylu'nun kendisine işkence uyguladığını öne sürdü ve bu iddiaları Instagram hesabından paylaştı. Tunaboylu ise suçlamaları reddetti ve yargı süreci netleşene kadar gruptan ayrıldığını duyurdu. Grup, bu olayların ardından bir süre sahneye çıkmama kararı aldığını duyurdu.
16 Ekim 2023

Ankara'da bir eğlence mekanında müzisyen Onur Şener'i öldüren saldırganlardan İlker Karakaş ve Ali Gündüz, 'kasten öldürme' suçundan 25'er yıl hapis cezasına çarptırıldı. Diğer üç sanık Gözde Gündüz, Jale Erberk ve Semih Soyalp beraat etti. Mahkeme, Karakaş ve Gündüz'ün tutukluluk halinin devamına karar verirken, Soyalp hakkında tahliye kararı verdi. Mahkeme başkanı Mehmet Ali Karaseyfioğlu, daha önce Şule Çet davasında da hüküm veren hakimdir.
5 Temmuz 2023
İşaretlediklerim