ABD'nin Las Vegas şehrinde düzenlenen CES (Consumer Electronics Show) fuarında, idrar ve dışkıyı analiz ederek sağlık durumu hakkında erken uyarılar sunan akıllı tuvaletler dikkat çekti. Withings, Avrupa'da U-Scan adlı idrar tahlil aparatını piyasaya sürdü ve ABD'de de satışa çıkarmak için FDA ile görüşmeler yapıyor. Vivoo, evde idrar test şeritlerini akıllı tuvaletle birleştirdi. İsrailli girişim Olive, özel bir klozet kapağı ile idrar analizi yapmayı vaat ediyor. SZM ise dışkının görsel analizini yaparak bağırsak hareketlerini kaydediyor.
9 Ocak 2023

Alman bir oyuncak şirketi ve Çin teknoloji devi Xiaomi, yetişkinler için tasarlanmış gelişmiş özelliklere sahip su tabancalarını piyasaya sundu. Spyra adlı Alman ürünü ortalama 150 avro, Xiaomi'nin Mijia Pulse modeli ise yaklaşık 100 dolar fiyat etiketiyle satışa çıktı. Bu su tabancaları, LED ekranlar, USB bağlantıları ve lityum piller gibi özelliklerle donatılmış ve farklı oyun modları sunuyor. Mijia Pulse, 7 ila 9 metre mesafeden su püskürtme yeteneğine sahipken, Spyra'nın özellikleri ve fiyatı ürünün kendine özgü niteliklerini yansıtıyor.
17 Mayıs 2023

Apple, yeni nesil dizüstü bilgisayar işlemcisi 'M3 Max' çipini test etmeye başladı. Bu çip, 16 ana işlemci çekirdeği ve 40 grafik çekirdeği içeriyor. Ayrıca, video düzenleme gibi zorlu işlemleri gerçekleştirebilen 12 yüksek performanslı çekirdek ve internette gezinme gibi daha az yoğun uygulamalar için dört verimlilik çekirdeği bulunuyor. Apple, önümüzdeki yıl bu çipi kullanarak 'şimdiye kadarki en güçlü' MacBook Pro'yu piyasaya sürmeyi hedefliyor.
8 Ağustos 2023

Elon Musk'ın kurucusu olduğu Neuralink şirketi, beyin çipi deneyleri için gönüllü aramaktadır. İlk klinik deney için, kafatasının bir kısmının çıkarılmasını kabul edecek bir gönüllü gerekmektedir. Ameliyat sırasında beyne elektrot ve teller yerleştirilecek ve bu çip, beyin aktivitesini okuyup analiz ederek cihazlara aktaracak. Adayın 40 yaş altında, dört uzvu felçli bir yetişkin olması beklenmektedir.
9 Kasım 2023

Alphabet ve Apple, Amazon'un Kindle uygulaması üzerinden çocukların müstehcen fotoğraflara erişebildiği gerekçesiyle içerik denetiminin iyileştirilmesi gerektiğini belirtti. Reuters'ın iki aileden aldığı bilgiye göre, çocuklar Kindle uygulaması aracılığıyla müstehcen materyalleri indirip görüntüleyebiliyor. Amazon, güvenli bir alışveriş ve okuma deneyimi sağlama konusunda kararlı olduklarını ve konuyu ciddiye aldıklarını açıkladı. Apple ve Google, uygulamanın kendi yönergeleriyle uyumlu olması için Amazon ile çalıştıklarını ifade etti.
20 Nisan 2023

Bilim insanı Lee Seok Woo, akıllı kontakt lensler için gözyaşıyla şarj olabilen süper ince bataryalar geliştirdi. Bu bataryalar, glikozla kaplı olup tuzlu su çözeltisiyle veya gözyaşıyla şarj edilebiliyor. Geliştirilen bataryalar, 0,2 mm kalınlığında olup standart kontakt lenslerin içine sığabiliyor ve rahat bir kullanım sağlıyor. Bu teknoloji, özellikle tıp alanında kullanılabilecek önemli bir giyilebilir teknoloji örneği olarak görülüyor.
16 Haziran 2024

ABD yönetimi, kamu ve özel sektör ortaklığında kurulan Ulusal Yarı İletken Teknoloji Merkezi (NSTC) dahil olmak üzere çip araştırma ve geliştirme (AR-GE) faaliyetlerine 5 milyar dolardan fazla yatırım yapacağını duyurdu. Bu yatırımın, yeni teknolojilerin ticarileştirilmesini kolaylaştırarak ABD'nin ulusal güvenliğini güçlendireceği ve yarı iletkenlerin modern ekonominin omurgasını oluşturduğu, ancak ABD'nin küresel çip arzının yüzde 10'undan azını ürettiği belirtildi. Ayrıca, küresel çip satışlarının bu yıl yüzde 13,1 artması bekleniyor.
10 Şubat 2024

Apple, Türkiye pazarında iPhone 14 serisinin fiyatlarına yılın beşinci zammını gerçekleştirdi. En düşük iPhone 14 modelinin fiyatı 42 bin 999 liradan 47 bin 999 liraya yükselirken, iPhone 14 Pro Max'in 1 TB modeli 76 bin 999 liradan 85 bin 999 liraya çıktı. Dolar/TL kurundaki artışın ithal ürünlerin fiyatlarına yansıması sonucu bu zamların yapıldığı belirtiliyor.
1 Temmuz 2023

ABD'li teknoloji devi Apple, piyasa değeriyle dünyanın en değerli şirketi olmaya devam ediyor ve piyasa değeri yeniden 3 trilyon doların üzerine çıktı. Dünya genelinde 1 trilyon dolar değerlemeyi aşan altı şirket bulunmakta ve bunların beşi ABD merkezli. İlk ondaki diğer şirketler arasında Microsoft, Suudi Aramco, Alphabet, Amazon, NVIDIA, Berkshire Hathaway, Meta Platforms, Tesla ve TSMC yer alıyor.
3 Temmuz 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gençlere vergisiz telefon vaadi kapsamında 15 model üzerinde çalışıldığını açıkladı. Bu düzenlemenin Türkiye'de üretilen telefonları kapsayacağını belirten Şimşek, 60 milyar dolarlık cari açığı da hesaba katarak hareket edeceklerini ifade etti. Bu kapsamda Xiaomi, Samsung, OPPO, TCL, REALME, OMİX, GENERAL MOBİLE, TECNO MOBİLE ve POCO markalarına ait bazı telefon modelleri düzenlemeye dahil olabilir.
26 Ağustos 2023

Çip üreticisi Nvidia ve iPhone üreticisi Foxconn, yapay zeka fabrikaları kuracaklarını duyurdu. Bu fabrikalar, uygulamalar geliştirmek için Nvidia'nın çiplerini kullanacak bir tür veri merkezi olacak. Yeni merkezlerde otonom araçların eğitimi, robotik platformlar ve büyük dil modelleri çalışmaları yer alacak. Bu karar, ABD Ticaret Bakanlığı'nın Çin'e gelişmiş yapay zeka çiplerinin satışına yönelik kuralları sıkılaştıracağını açıklamasının ardından geldi.
19 Ekim 2023

Apple, 2022'nin ekim-aralık dönemine ait mali bilançosunu açıkladı. Şirketin gelirleri, bir önceki yılın aynı dönemine göre %5 azalarak 117,2 milyar dolara düştü ve piyasa beklentileri olan 121,1 milyar doların altında kaldı. Net kar %13 azalarak 30 milyar dolara geriledi. iPhone ve Mac satışları azalırken, iPad satışları arttı. Apple CEO'su Tim Cook, şirketin finansal sonuçlarının güçlü dolar, Çin'deki Covid-19 kısıtlamaları ve genel makroekonomik ortamdan etkilendiğini ifade etti.
3 Şubat 2023

Microsoft, yıllar süren çalışmaların ardından iki özel çip ve bir entegre sistem geliştirdiğini duyurdu. 'Microsoft Azure Maia AI Hızlandırıcı' adı verilen çip, yapay zeka görevleri için optimize edilmişken, 'Arm-Microsoft Azure Cobalt CPU' ise genel amaçlı programlama işlemleri için tasarlanmış bir Arm tabanlı işlemci olarak tanıtıldı. Bu çipler, gelecek yılın başlarında Microsoft'un veri merkezlerine dağıtılacak ve şirketin hizmetlerine güç katacak.
15 Kasım 2023

Apple, Türkiye pazarında iPhone 14 serisinin fiyatlarına yılın altıncı zammını gerçekleştirdi. En düşük iPhone 14 modelinin fiyatı 47 bin 999 liradan 48 bin 304 liraya çıkarken, iPhone 14 Pro Max'in 1 TB modeli 85 bin 999 liradan 87 bin 457 liraya yükseldi. Dolar/TL kurundaki artış ve vergilere gelen zamlar, fiyat artışlarının temel nedenleri olarak gösteriliyor.
10 Temmuz 2023

Fransa'nın Dijitalleşme ve Telekomünikasyondan Sorumlu Bakanı Jean-Noel Barrot, iPhone 12 model telefon satışının ülkede yasaklandığını duyurdu. Yasak, Ulusal Frekans Ajansı'nın (ANFR) iPhone 12'nin Avrupa'da izin verilen radyasyon miktarını aştığını tespit etmesi üzerine geldi. Avrupa'da bir telefonun 4W/kg radyasyon miktarına sahip olması gerekiyor, ancak ANFR, iPhone 12 model telefonun 5,74 W/kg radyasyon yaydığını belirledi.
12 Eylül 2023

Google, Kaliforniya'daki genel merkezinde düzenleyeceği I/O etkinliğinde son bir yılda gerçekleştirdiği çalışmaları ve yeni ürünlerini tanıtacak. Etkinlik, CEO Sundar Pichai'nin konuşmasıyla başlayacak ve canlı olarak izlenebilecek. Tanıtılması beklenen ürünler arasında ilk katlanabilir cep telefonu Pixel Fold, Google Pixel Tablet, yeni akıllı telefon Pixel 7A ve Android 14 işletim sistemi bulunuyor. Ayrıca, yapay zeka alanında ChatGPT'nin rakibi Bard ve diğer yapay zeka güncellemeleri de gündemde olacak.
9 Mayıs 2023

Apple Kadın Sağlığı Araştırması'na göre, menarş olarak bilinen ilk adet dönemine giriş yaşı giderek düşüyor ve adet döngüsünün düzenli hale gelmesi için gereken süre artıyor. Bu eğilim, özellikle ırksal azınlıklar ve düşük sosyoekonomik kökenden gelenler arasında belirgin. Çocukluk çağı obezitesi, beslenme kalıpları, psikolojik stres ve çevresel faktörler bu değişimlerin ardındaki başlıca nedenler olarak öne çıkıyor. Bu durum, sağlık eşitsizliklerini artırarak daha iyi halk sağlığı politikaları ve araştırmalarının önemini vurguluyor.
6 Haziran 2024

Türkiye'de döviz kurundaki artış, ithal ürünlerin fiyatlarında artışa yol açtı. Özellikle elektronik ve otomobil sektörlerindeki ürünler zamlandı. Apple, Türkiye'de yılın üçüncü zammını yaparken, diğer teknoloji üreticileri de fiyatlarını güncelledi. Otomobil piyasasında da fiyat artışları gözlemlendi ve bazı otomobil firmalarının fiyatlarını güncellemesi bekleniyor.
8 Haziran 2023

Goldman Sachs'ın raporuna göre, yapay zeka teknolojisinin gelişimi ABD ve Avrupa'daki işlerin dörtte birini etkileyebilir ve 300 milyon kişinin işini tehlikeye atabilir. Ancak rapor, yapay zekanın aynı zamanda yeni iş alanları yaratabileceğini ve küresel üretim ile hizmetlerde yüzde 7'lik bir artış sağlayabileceğini de öngörüyor.
29 Mart 2023

Elon Musk'ın sahibi olduğu Twitter, görüntülü ve sesli arama özelliğini bazı kullanıcılara 'erken erişim sürümü' olarak sundu. Twitter CEO'su Linda Yaccarino, bu özelliğin telefon numarası verme zorunluluğu olmadan kullanılabileceğini belirtmişti. Musk, Twitter'ı bir 'süper uygulama' haline getirme hedefiyle, mesajlaşma, ödeme ve video akışı özelliklerini eklemeyi planlıyor.
26 Ekim 2023
İşaretlediklerim