Çip üreticisi Nvidia ve iPhone üreticisi Foxconn, yapay zeka fabrikaları kuracaklarını duyurdu. Bu fabrikalar, uygulamalar geliştirmek için Nvidia'nın çiplerini kullanacak bir tür veri merkezi olacak. Yeni merkezlerde otonom araçların eğitimi, robotik platformlar ve büyük dil modelleri çalışmaları yer alacak. Bu karar, ABD Ticaret Bakanlığı'nın Çin'e gelişmiş yapay zeka çiplerinin satışına yönelik kuralları sıkılaştıracağını açıklamasının ardından geldi.
19 Ekim 2023

Elon Musk, Apple'ın OpenAI'nin yapay zeka uygulaması ChatGPT ile işbirliği yaparak Siri'ye ChatGPT entegrasyonu getirmesine tepki gösterdi. Musk, bu entegrasyonun kabul edilemez bir güvenlik ihlali olduğunu savunarak, Apple cihazlarını şirketlerinde yasaklama tehdidinde bulundu. Apple, ChatGPT entegrasyonunun yıl içinde iPadOS 18 ve macOS Sequoia'ya da geleceğini duyurdu.
11 Haziran 2024

Tesla ve SpaceX'in CEO'su Elon Musk, yapay zeka sohbet robotu ChatGPT'nin geliştiricisi OpenAI ve şirketin CEO'su Sam Altman'a, kuruluşun misyonunu terk ettiği iddiasıyla San Francisco Mahkemesi'nde dava açtı. Dava dilekçesinde, OpenAI'nın 'insanlık yararına' yapay zeka geliştirecek bir laboratuvar olarak kurulduğu, ancak zamanla Microsoft'un yan kuruluşu haline gelerek, kar amacı gütmeye başladığı ve bu durumun anlaşmayı ihlal ettiği belirtildi.
1 Mart 2024

California merkezli çip üreticisi Nvidia'nın piyasa değeri ilk kez 3 trilyon doları geçti. Nvidia'nın hisse fiyatı yüzde 5,16 artarak 1.224 dolara çıktı ve piyasa kapanışı itibarıyla 3,011 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaştı. Bu artışla birlikte Nvidia, Apple'ı geride bırakarak dünyanın en değerli ikinci şirketi oldu. Nvidia'nın yapay zeka çiplerine olan talebin artması, şirketin piyasa değerindeki bu yükselişte etkili oldu.
5 Haziran 2024

Microsoft, yıllar süren çalışmaların ardından iki özel çip ve bir entegre sistem geliştirdiğini duyurdu. 'Microsoft Azure Maia AI Hızlandırıcı' adı verilen çip, yapay zeka görevleri için optimize edilmişken, 'Arm-Microsoft Azure Cobalt CPU' ise genel amaçlı programlama işlemleri için tasarlanmış bir Arm tabanlı işlemci olarak tanıtıldı. Bu çipler, gelecek yılın başlarında Microsoft'un veri merkezlerine dağıtılacak ve şirketin hizmetlerine güç katacak.
15 Kasım 2023

California merkezli çip üreticisi Nvidia, 2,056 trilyon dolarlık piyasa değeriyle Suudi Arabistan'ın petrol devi Saudi Aramco'yu geride bırakarak dünyanın en değerli üçüncü şirketi haline geldi. Nvidia'nın hisseleri yıl başından bu yana yüzde 66 artış gösterdi. Şirket, yapay zeka çiplerine olan artan talep sayesinde piyasa değerini son bir yılda önemli ölçüde artırdı. Bu gelişme, Nvidia'nın Amazon ve Alphabet'i de geride bıraktığı bir dönemde gerçekleşti.
2 Mart 2024

Elon Musk'ın Neuralink şirketi için cerrahi robotlar tasarlayan Afshin Mehin, Wired dergisine verdiği röportajda, yapay zeka ve nöroteknolojinin birleşimiyle ortaya çıkabilecek etik ve gizlilik sorunlarına dikkat çekti. Mehin, bu teknolojilerin şirket çıkarlarına hizmet edip etmediği konusunda endişelerini dile getirdi ve kişisel verilerin korunması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Neuralink için tasarladığı beyin-bilgisayar arayüzleriyle felçli insanların bilgisayarları kontrol etmelerini sağlayan cihazlar geliştirdiğini ve bu alanda ödüller kazandığını belirtti.
22 Nisan 2024

ABD merkezli çip üreticisi Nvidia, yapay zeka destekli ilaç keşfi konusunda çalışan biyoteknoloji şirketi Recursion ile işbirliği yaparak şirkete 50 milyon dolar yatırım yapacağını duyurdu. Recursion, Nvidia'nın bulut platformunda 23 bin terabaytı aşan biyolojik ve kimyasal veri kümelerini kullanarak ilaç keşfi için temel modeller geliştirecek. Bu yatırım haberinin ardından Recursion'ın borsadaki hisseleri yüzde 115'in üzerinde değer kazandı.
13 Temmuz 2023

Apple, popüler sanal asistanı Siri'yi geliştirme kararı aldı. Yeni Siri, üretken yapay zeka teknolojileri kullanılarak geliştirilecek ve sohbet edebilme yeteneği ile donatılacak. Bu gelişme, Apple'ın ChatGPT gibi rakiplerine doğrudan bir alternatif sunmak yerine mevcut teknolojisini iyileştirmeyi tercih ettiğini gösteriyor. Yeni Siri'nin ve diğer yapay zeka ürünlerinin tanıtımı 10 Haziran'da yapılması bekleniyor.
11 Mayıs 2024

Apple, yeni yapay zeka teknolojilerini duyurmasının ardından Microsoft’un piyasa değerini aşarak yeniden dünyanın en değerli şirketi oldu. Apple’ın Nasdaq borsasında işlem gören hisseleri, yüzde 4’ün üzerinde değer kazanarak hisse başına 215,62 dolara yükseldi ve şirketin toplam değeri 3,31 trilyon dolara ulaştı. Apple, yeni yapay zeka teknolojisi 'Apple Intelligence'ı tanıtmış ve Siri’ye ChatGPT entegrasyonu için OpenAI ile ortaklık yaptığını duyurmuştu.
13 Haziran 2024

ChatGPT'yi geliştiren yapay zeka şirketi OpenAI, metni videoya dönüştürebilen yeni yapay zeka robotu Sora'yı duyurdu. Sora, 60 saniyeye kadar olan, detaylı sahneler ve karmaşık kamera hareketleri içeren videolar oluşturabiliyor. OpenAI, Sora'yı kullanıma sunmadan önce yanlış bilgi, nefret içeriği ve ayrımcılıkla ilgili güvenlik önlemleri alacaklarını belirtti. Şirket, Sora ile oluşturulan bazı örnek videoları da paylaştı.
16 Şubat 2024

Yapay zeka çiplerine olan talebin artmasıyla Nvidia'nın piyasa değeri 1,83 trilyon dolara ulaşarak Amazon ve Alphabet'i geride bıraktı. Nvidia'nın hisseleri yıl başından bu yana yüzde 50'ye yakın bir artış gösterdi. Bu gelişmeyle Nvidia, ABD'nin en değerli üçüncü şirketi haline gelirken, Alphabet dördüncü sıraya düştü. ABD'de en değerli şirketler sıralamasında Microsoft ve Apple, sırasıyla birinci ve ikinci sırada yer alıyor.
15 Şubat 2024

Çip üreticisi Nvidia, 2024 mali yılının dördüncü çeyreğinde 22,1 milyar dolar gelir elde ederek yıllık yüzde 265 artışla rekor bir gelir seviyesine ulaştı. Bu dönemdeki net karı da yıllık yüzde 769 artarak 12,29 milyar dolara yükseldi. Piyasa beklentileri, şirketin bu dönemde 20,6 milyar dolar gelir elde edeceği yönündeydi. Nvidia'nın hisse başına karı da geçen mali yılın aynı çeyreğine göre önemli bir artış göstererek 4,93 dolara çıktı.
22 Şubat 2024

Tesla CEO’su Elon Musk, 2025 yılında insansı robot üretimine başlanacağını duyurdu. Optimus adı verilen bu robotların 2026 yılında işbaşı yapması bekleniyor. Yaklaşık 1 metre 70 santim boyunda ve 56 kg ağırlığında olacak olan Optimus, sıkıcı, mükerrer ve tehlikeli işleri üstlenecek. Her bir robotun maliyeti tahminen 20 bin dolar olacak.
23 Temmuz 2024

Microsoft, Birleşik Arap Emirlikleri merkezli yapay zekâ firması G42'ye 1,5 milyar dolarlık bir yatırım yapmayı planlıyor. G42, ChatGPT'nin geliştiricisi OpenAI ile ortaklık kurmuş bir şirket olup, bulut bilişim ve sürücüsüz arabalar gibi alanlarda yapay zekâ hizmetleri sunmaktadır. Bu ortaklıkla Microsoft, Orta Asya ve Afrika'da gelişmiş yapay zekâ ve dijital altyapı sunmayı hedeflemekte ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde 1 milyar dolarlık bir fon ile geliştiricilerin yapay zekâ becerilerini artırmayı amaçlamaktadır. G42, Microsoft'un bulut bilişim platformu Azure üzerinde çalışacak ve müşterilere gelişmiş yapay zekâ çözümleri sunacak.
16 Nisan 2024

Nvidia'nın CEO'su Jensen Huang, kodlama öğrenmenin artık gereksiz olduğunu ve insanların bu alana zaman harcamak yerine daha faydalı işlerle ilgilenmeleri gerektiğini savundu. Huang'a göre, yapay zekalı robotlar kodlama işini üstlenecek ve bu sayede insanlar arasındaki fırsat eşitsizliği azalacak, daha eşitlikçi bir toplum yapısına ulaşılacak. Özellikle biyoloji ve tarım gibi alanlarda daha fazla ilerleme kaydedilmesi gerektiğini vurgulayan Huang, yapay zeka devriminin herkesi birer kodlama uzmanı yapacağını belirtti.
27 Şubat 2024

Coca-Cola, Microsoft'un bulut sistemleri ve yapay zeka uygulamalarını kullanabilmek için 1.1 milyar dolarlık bir anlaşma imzaladı. Bu işbirliği kapsamında, Microsoft Azure bulut hizmetlerinde çalışan sohbet robotları ve diğer yapay zeka hizmetlerinin geliştirilmesi planlanıyor. İki şirket, bu teknolojileri kullanarak Coca-Cola'nın üretkenliğini artırmayı ve iş süreçlerini iyileştirmeyi hedefliyor. Ayrıca, Microsoft'un Copilot teklifleri de Coca-Cola tarafından test edilecek.
24 Nisan 2024

Yapay zeka uygulaması ChatGPT'yi geliştiren OpenAI, uygulamanın artık 'görebileceğini, duyabileceğini ve konuşabileceğini' duyurdu. Yeni özelliklerin sesli görüşme yapmaya veya ChatGPT'ye ne hakkında konuşulduğunu göstermeye olanak tanıyacağı belirtildi. Gelecek iki hafta içinde ChatGPT'deki ses ve görüntülerin 'Plus' ve 'Enterprise' kullanıcılarına açılacağı, sesin iOS ve Android işletim sisteminde ayarlardan etkinleştirilebileceği, görsellerinse tüm platformlarda mevcut olacağı kaydedildi.
25 Eylül 2023

ABD'li nöroteknoloji şirketi Neuralink'in kurucusu Elon Musk, şirketin beynine çip takılan ilk insan üzerindeki deneylerinin başarılı olduğunu ve bu kişinin düşünceleriyle bilgisayar faresini kontrol edebildiğini duyurdu. Neuralink, Mayıs 2023'te ABD Gıda ve İlaç İdaresi'nden (FDA) insan deneyleri için onay almıştı. Şirket, beyin çipleri aracılığıyla felç, körlük gibi nörolojik rahatsızlıkları tedavi etmeyi ve engelli bireylerin hayat kalitesini artırmayı hedefliyor.
20 Şubat 2024

Humane şirketi tarafından geliştirilen yapay zeka destekli Ai Pin, ekranı ortadan kaldırarak lazer mürekkebinin yansıdığı eller üzerinde çalışan bir teknoloji sunuyor. Akıllı saat boyutundaki bu cihaz, avuç hareketleriyle menüler ve deneyimler oluşturabiliyor, fotoğraf ve video çekimi gibi özellikler sunuyor, ayrıca sesli komutlar ve tercümanlık hizmeti gibi işlevlere sahip. Ai Pin, Mobil Dünya Kongresi'nde tanıtıldı ve Microsoft, OpenAI gibi büyük şirketlerle ortaklık kurdu. Cihaz, ABD'de 699 dolar başlangıç fiyatı ve aylık 24 dolarlık abonelik ücretiyle satışa sunulacak.
28 Şubat 2024
İşaretlediklerim