Danıştay Üyesi Yılmaz Akçil, Danıştay Genel Kurulu tarafından gösterilen üç aday arasından Anayasa Mahkemesi üyeliğine Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından atandı. Atama kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Akçil, daha önce İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılmasına ve Ayasofya'nın müze statüsünün kaldırılmasına ilişkin kararlarda ret oyu vermişti.
31 Ocak 2024

Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekili Can Atalay hakkındaki Anayasa Mahkemesi (AYM) kararını uygulamayan mahkeme başkanı Mesut Özdemir, CHP milletvekili Enis Berberoğlu’nun AYM kararını da uygulamayan heyetin üyesiymiş. AYM, Can Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği' hakkının ihlal edildiğine hükmetmişti. Ancak mahkeme başkanı Mesut Özdemir, bu kararı uygulamamıştı. Özdemir, daha önce de Enis Berberoğlu hakkındaki AYM kararının değerlendirmesine katılmış ve yeniden yargılama yapılmasına yer olmadığına hükmetmişti.
31 Ekim 2023

Ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edilen Osman Kavala, Yargıtay başsavcılığının Gezi Parkı davasıyla ilgili tebliğnamesinde hukuk ilkelerinin çiğnendiğini ve vahim iftiralar içerdiğini belirtti. Başsavcılık, Kavala'nın cezasının onanmasını isterken, Mücella Yapıcı'nın mahkumiyetinin bozulmasını talep etti. Kavala, 2017'den beri tutuklu ve Gezi Parkı eylemleri ile 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında suçlamalarla yargılanıyor. AİHM ve Anayasa Mahkemesi'nin kararlarına rağmen serbest bırakılmadı ve Avrupa Konseyi Türkiye'ye karşı yaptırım prosedürü başlattı.
11 Temmuz 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Hürriyet gazetesini ziyaret ederek gazetecilere yönelik açıklamalarda bulundu. Tunç, 'sansür yasası' olarak bilinen Dezenformasyon Yasası'ndan tutuklanan gazeteci Tolga Şardan'ın 'suç işlediğini' iddia etti ve gazetecilere sınır çizdi. Tunç, gazetecilerin tutuklanmasına 'gönlünün razı olmadığını' söylese de onlara sınır çizmeyi ihmal etmedi. Ayrıca, 'Ceren Özdemir'i öldüren kişi açık cezaevine alındı' gibi asılsız haberlerin yayınlandığını belirtti.
3 Kasım 2023

Yargıtay, Gezi Parkı davasında hüküm giyen ve daha sonra TİP milletvekili seçilen Can Atalay'ın tahliyesine karar veren Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararı aldı. Türkiye Barolar Birliği (TBB), bu kararı 'anayasal düzene karşı açık bir başkaldırı' olarak nitelendirdi ve Yargıtay üyelerinin görevden alınması için Yargıtay Yüksek Disiplin Kurulu'na başvuruda bulunacaklarını açıkladı. TBB, ayrıca olağanüstü toplantı yaparak hukukun üstünlüğünü ve vatandaşların haklarını koruma adına atılacak adımları belirleyecek.
8 Kasım 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Yunç, CNN Türk'e yaptığı açıklamada, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş davalarına siyasi bir yaklaşım sergilediğini öne sürdü. Türkiye'nin AİHM kararlarına uyma oranının yüzde 89 olduğunu ve bu oranın diğer ülkelerin ortalamasından yüksek olduğunu belirtti. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Yargıtay arasındaki görüş farklılıklarına ve anayasanın bireysel başvuru ile ilgili maddelerindeki sorunlara değindi. Bakan, AYM ve Yargıtay'ın kararlarının her ikisinin de bağlayıcı olduğunu ve anayasanın farklı yorumlanmasının sorunun kaynağı olduğunu ifade etti.
20 Ocak 2024

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hükümlü milletvekili Can Atalay'ın tahliye edilmesi yönündeki kararına uymayarak, Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar vermesini 'açık bir darbe girişimi' olarak değerlendirdi. AYM, Atalay'ın seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının ihlal edildiğine hükmetmiş, ancak Yargıtay bu karara karşı çıkmıştır. Erkan Baş, tüm siyasi partileri ve yurttaşları bu duruma karşı ortak tavır almaya çağırdı.
8 Kasım 2023

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi tarafından verilen ikinci ihlal kararını uygulamama kararı alarak, avukat Can Atalay'ın dosyasını tekrar Yargıtay'a gönderdi. Bu durum, yargı süreçlerinde Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanıp uygulanmaması konusunda bir örnek teşkil etmektedir. Ayrıntılar henüz gelmediği için olayın tam yansımaları ve sonuçları hakkında bilgi verilememektedir.
27 Aralık 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP), Gezi Parkı davasında hüküm giymiş avukat Can Atalay ve vergi uzmanı Ozan Bingöl'ü milletvekili adayı olarak duyurdu. TİP Genel Başkanı Erkan Baş, adaylıkları sosyal medya üzerinden ilan etti. TİP, seçimlere yaklaşırken tanınmış isimleri aday göstermeye devam ediyor. Daha önce de çeşitli meslek gruplarından tanınmış kişiler TİP tarafından aday gösterilmişti.
9 Nisan 2023

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hükümlü milletvekili Can Atalay'ın tahliye edilmesi yönündeki kararını tanımama ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararını eleştirdi. Bakırhan, bu durumun hukuki güvenlik ve kurumsal işleyişi ortadan kaldırdığını ve siyasi iktidarın bu olayın baş sorumlusu olduğunu belirtti. AYM, Atalay'ın haklarının ihlal edildiğine karar vermiş, ancak Yargıtay bu karara uymayarak Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına hükmetmişti.
8 Kasım 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Yargıtay'ın Gezi davasında beş sanığın cezasını onamasına tepki olarak Hatay'dan Ankara'ya yürüyeceklerini duyurdu. Yargıtay, Osman Kavala'nın ağırlaştırılmış müebbet, TİP'ten milletvekili seçilen Can Atalay, Tayfun Kahraman, Mine Özerden ve Çiğdem Mater Utku'nun 18'er yıllık hapis cezasını onadı. Baş, 1 Ekim günü Hatay'dan Ankara'ya doğru ilk adımını atacağını belirtti.
28 Eylül 2023

Gazeteci Fatih Altaylı, 'suçu ve suçluyu övme' ve 'halkın bir kesimini kin ve düşmanlığa alenen tahrik ve aşağılama' suçlarından ifade verdikten sonra yurt dışına çıkış yasağı ve imza atma şartıyla serbest bırakıldı. Altaylı, bu durumu ilk kez yaşadığını ve mahkeme kararına şaşırmadığını belirtti. Avukatı Rezzan Aydınoğlu'nun karar sonrası gözyaşlarına hakim olamadığını, bunun sebebinin ise hukukun içinde bulunduğu durum olduğunu ifade etti. Altaylı'ya yöneltilen suçlamalar, sosyal medya paylaşımları ve bir video nedeniyle başlatılan iki ayrı soruşturma kapsamında gerçekleşti.
6 Ocak 2024

CHP, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) kararına rağmen serbest bırakılmayan milletvekili Can Atalay için miting düzenliyor. İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, partilerinin bu mitinge katılmayacağını açıkladı. Can Atalay, Gezi Parkı davasından hüküm giymiş ve AYM, hak ihlali kararı vererek tahliyesini istemişti. Ancak Yargıtay, AYM'nin kararını tanımayarak Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesine ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına hükmetti.
8 Ocak 2024

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, CHP'li Sezgin Tanrıkulu hakkında Ankara başsavcılığının başlattığı soruşturma talebine izin verildiğini duyurdu. Tanrıkulu'nun Türk Silahlı Kuvvetleri'ne yönelik eleştirileri nedeniyle soruşturma başlatılmıştı. Bakan Tunç, fezlekenin tamamlandıktan sonra TBMM'ye iletilmek üzere cumhurbaşkanlığına gönderileceğini belirtti. Tanrıkulu'nun sözleri nedeniyle partisinden de tepki gelmişti.
14 Eylül 2023

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararını 'darbe' olarak değerlendirdi. AYM, hükümlü milletvekili Can Atalay'ın tahliye edilmesi yönünde karar vermiş, ancak yerel mahkeme bu kararı uygulamak yerine Yargıtay'a yönlendirmişti. Yargıtay ise AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına hükmetti. Davutoğlu bu durumu demokrasiye ve hukuk devletine yapılan bir darbe olarak gördüğünü ifade etti.
8 Kasım 2023

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, hukuk fakültesi öğrencilerine yönelik bir sertifika töreninde yaptığı konuşmada, Anayasa Mahkemesi kararlarına uyulmasının zorunluluğunu ve bu kararlara itiraz edilse bile uygulanması gerektiğini belirtti. Arslan, adli ve idari yargı sisteminde nihai ve bağlayıcı kararları verme yetkisinin Anayasa Mahkemesine ait olduğunu ve bu kararların uygulanmamasının gerekçe olamayacağını ifade etti. Açıklama, tutuklu TİP milletvekili Can Atalay hakkında AYM tarafından verilen hak ihlali kararlarının İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi ve Yargıtay tarafından tanınmaması bağlamında yapıldı.
12 Ocak 2024

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, TİP Hatay Milletvekili Barış Atay'ın, Gezi tutuklusu Can Atalay'ın milletvekili adayı olabilmesi için Hatay'daki ilk sıra adaylığından feragat ettiğini duyurdu. Atay, bu kararıyla partililerden alkış aldı ve duygusal anlar yaşadı. TİP, 49 il ve 52 seçim bölgesindeki milletvekili adaylarını Yüksek Seçim Kurulu'na sundu. Atay, Hatay yerine Antalya'dan ikinci sıra adayı olarak gösterildi.
9 Nisan 2023

Gezi davasından tahliye edilen Merdan Yanardağ, tahliye olduğu Silivri Cezaevi'nden çıktıktan sonra yaptığı açıklamada, hala tutuklu olanları hatırladı. Yanardağ, 'Sevdiklerime kavuştum. Mutluyum, ama derin bir yara var. Can var içeride, Tayfun var içeride, Osman var içeride, rehin alınmış gibi imha edilmeye çalışılıyorlar.' dedi. Yanardağ, 100 gün önce AKP'li Galip Ensarioğlu'nun avukatlarıyla görüştürülmeyen PKK lideri Öcalan'la ilgili 'Devlet sürekli görüşüyor' sözlerini eleştirdiği için tutuklanmıştı.
4 Ekim 2023

Bilinen muhalif siyasetçilere açılan ceza davalarıyla gündeme gelen eski hakim Akın Gürlek, adalet bakan yardımcılığı görevine yeniden atandı. Resmi Gazete'de yayımlanan kararla birlikte Hasan Yılmaz, Niyazi Acar ve Ramazan Can da adalet bakan yardımcılığı görevlerine atandılar. Gürlek, daha önce HDP ve CHP'li siyasetçilere verdiği hapis cezaları ve Anayasa Mahkemesi kararını uygulamama gibi eylemleriyle tanınıyor.
22 Haziran 2023

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında verilen hapis cezası ve siyasi yasağın Yargıtay'a gelmeden istinaf mahkemesinde kesinleşebileceğini ifade etti. Ancak, bir ceza avukatı ve MEF Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Doç. Dr. Güçlü Akyürek, bu durumun mümkün olmadığını, çünkü ilgili suçun temyize tabi olduğunu ve Yargıtay'a gitme ihtimalinin bulunduğunu belirttiler. Akyürek, istinaf mahkemesinin lehte bir karar verse bile savcının Yargıtay'a başvurma yetkisi olduğunu, dolayısıyla kararın istinafta kesinleşmeyeceğini açıkladı.
19 Ocak 2023
İşaretlediklerim