Gazeteci Tolga Şardan, 'MİT'in Cumhurbaşkanlığına sunduğu ‘yargı raporu’nda neler var?' başlıklı bir yazı nedeniyle önce tutuklanmış sonra serbest bırakılmıştır. İstanbul Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Şardan'ın yazısında yer alan ifadelerin 'devletin yargı organlarını aşağılama' suçu kapsamında değerlendirildiği ve bu nedenle bir yıl altı aydan beş yıla kadar hapisle cezalandırılması istendiği belirtilmiştir. İddianamede, Şardan'ın yazısında yer alan bilgilerin kamu barışını bozmaya elverişli olduğu ve halkı yanıltıcı bilgi yaydığı savunulmuştur.
16 Şubat 2024

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen iki büyük deprem sonrasında ölü sayısı 9 bin 57'ye, yaralı sayısı 52 bin 979'a yükseldi. Depremler, çevre illeri de etkiledi. Hükümetin Twitter'a getirdiği erişim kısıtlaması, bir toplantı sonrası kaldırıldı. Elektrik kesintileri ve altyapı sorunları devam ediyor. Adli tıp hekimleri tükenme noktasına gelirken, Hatay'da bir cezaevinde isyan çıktı ve kanlı biçimde bastırıldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, sosyal medya kısıtlamalarını eleştirdi. Türkiye Güreş Federasyonu, enkaz altında kalan sporculardan dördünün hayatını kaybettiğini duyurdu. Deprem bölgesinde koordinasyon eksikliği ve yardım dağıtımındaki aksaklıklar eleştiriliyor.
8 Şubat 2023

Televizyon programcısı ve sunucu Metin Uca, Kocaeli'nin Dilovası ilçesinde araç kullanırken rahatsızlanarak geçirdiği trafik kazasının ardından tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Uca'nın tedavisi yoğun bakımda devam ederken, menajeri Kübra Kalem Baykara tarafından acil ameliyata alındığı ve komplikasyonlar sonucu entübe edildiği duyurulmuştu. Metin Uca için Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda tören düzenlenecek ve cenazesi Ankara Kocatepe Camii'nden kaldırılarak Cebeci Asri Mezarlığı'na defnedilecek.
17 Kasım 2023

Gazeteci Ayşenur Arslan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın en az 13 yıldır kanser tedavisi gördüğünü ve bu süreçte dünyanın en iyi doktorları ve ileri tıbbi teknolojilerle tedavi edildiğini belirtti. Erdoğan'ın sesinin zaman zaman kısıldığı ve bu durumun kemoterapi ile bağlantılı olabileceği üzerinde duruldu. Arslan, Erdoğan'ın sağlık imkanlarına erişiminin eleştirilemeyecek kadar normal olduğunu ifade etti, ancak aynı zamanda Erdoğan'ın diğer bireylerin yaşam haklarına olan duyarsızlığını eleştirdi.
5 Mayıs 2024

Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli Dr. Ertan İskender, hastasının bıçaklı saldırısına uğramış ve bu olay sonucu ciddi yaralanmalar ve psikolojik sorunlar yaşamıştır. Dr. İskender, saldırı sonrası mesleğini bırakmış ve Kanada'ya göç etmiştir. Ankara 4'üncü İdare Mahkemesi, Sağlık Bakanlığını, gerekli güvenlik önlemlerini almadığı gerekçesiyle Dr. İskender'e maddi ve manevi olmak üzere toplamda 97 bin lira tazminat ödemeye mahkum etmiştir. Hekim Birliği Sendikası Başkanı, bu tür kararların şiddet gören hekimler için emsal teşkil edeceğini ve idarecileri şiddete karşı tedbir almaya zorlayabileceğini belirtmiştir.
19 Nisan 2024

Kahramanmaraş'ta yaşanan deprem sonrası Gaziantep'te yıkılan Ayşe-Mehmet Polat sitesinin müteahhidi Mehmet Ertan Akay, 'taksirle ölüme sebebiyet verme' ve 'imar kanununa muhalefet' suçlarından dolayı İstanbul'da gözaltına alındı. Gaziantep Başsavcılığı tarafından yakalama kararı çıkarılan Akay, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından Ataşehir'de yakalandı ve Gaziantep'e gönderilecek. Benzer bir durum Hatay'da yaşanan Rönesans Rezidans'ın müteahhidi için de yaşanmıştı.
11 Şubat 2023

Tekirdağ Çerkezköy Devlet Hastanesi'nde sahte diploma ile çalıştığı tespit edilen Ayşe Özkiraz, tutuklandıktan sonra yargılandığı davada 'tabip unvanını kullanmak', 'resmi evrakta sahtecilik' ve 'özel belgede sahtecilik' suçlarından toplamda sekiz yıl hapis ve 18 bin lira para cezasına çarptırıldı. Mahkeme, Özkiraz'ın bir yıllık hapis cezasında hükmün açıklanmasını geriye bırakarak ve tutuklu kaldığı süreyi göz önünde bulundurarak tahliyesine karar verdi.
28 Mart 2023

1 Mayıs 2023 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan cumhurbaşkanlığı kararı ile Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'da devlet hizmeti yükümlüsü olarak görev yapan doktorların yükümlülük süreleri yüzde 15 kısaltıldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bu değişikliği Twitter üzerinden duyurdu ve belirlenen sürenin yüzde 85'inin tamamlanması halinde yükümlülüğün yerine getirilmiş sayılacağını belirtti. Ancak yükümlülük süresi en düşük 300 gün olacak şekilde sınırlandırıldı.
2 Mayıs 2023

Kıbrıslı Türk gazeteci Ulaş Barış, 'N-82' kodu gerekçe gösterilerek Türkiye'ye alınmadı ve son iki yılda Türkiye'ye girişi engellenen beşinci Kıbrıslı Türk gazeteci oldu. Türkiye'ye giriş yasağı, TBMM ve KKTC Meclisi'nde tartışma konusu olmuş, ancak bu yasaklarla ilgili resmi bir açıklama yapılmamıştır. Ayrıca, KKTC devlet televizyonu BRT'nin eski müdürü Aysu Basri Akter de 'N-82' koduyla Türkiye'ye girişi engellenen kişiler arasında yer almaktadır.
17 Nisan 2023

Show TV'de yayınlanan 'Kızılcık Şerbeti' dizisi, muhafazakar aile yapısına saldırdığı iddiasıyla RTÜK tarafından beş program durdurma cezası ve idari para cezasına çarptırıldı. Dizinin oyuncuları ve izleyicileri Twitter üzerinden RTÜK'e karşı bir kampanya başlattı. Oyuncular Sendikası, cezayı 'sansür' olarak değerlendirerek, karardan dönülmesi çağrısında bulundu ve cezanın oyuncular ve teknik ekip üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti.
3 Nisan 2023

Yeşil Sol Parti milletvekili adayı ve gazeteci Cengiz Çandar, İsveç'ten Türkiye'ye dönüşünde, 'Kırmızı Fularlı Kız' olarak bilinen Ayşe Deniz Karacagil hakkında attığı tweet nedeniyle yargılandı ve üç yıla kadar hapis cezası istendi. Savcı, Çandar'ın tweetiyle PKK mensuplarına 'psikolojik destek' sağladığını iddia etti. Çandar ve avukatları, suçlamaları reddederek paylaşımın vicdani duygularla yapıldığını savundu. Hakim, savunma için süre vererek duruşmayı 16 Mayıs'a erteledi.
10 Nisan 2023

İzmir Coffee Festivali, 'Yüzyüzeyken Konuşuruz' grubunun 22 Ekim'deki konserini iptal etti. Bu karar, grup üyesi Can Tunaboylu'nun şarkıcı ve söz yazarı Aybike Çelik'e şiddet uyguladığı iddiaları sonrasında alındı. Çelik, Tunaboylu'nun kendisine işkence uyguladığını öne sürdü ve bu iddiaları Instagram hesabından paylaştı. Tunaboylu ise suçlamaları reddetti ve yargı süreci netleşene kadar gruptan ayrıldığını duyurdu. Grup, bu olayların ardından bir süre sahneye çıkmama kararı aldığını duyurdu.
16 Ekim 2023

İstanbul'un Avcılar ilçesinde sahne aldığı mekandan çıkan şarkıcı Erkan Doğanay, gri renkli bir otomobilden açılan ateş sonucu ağır yaralandı. Karnına ve göğsüne isabet eden kurşunlarla yaralanan 20 yaşındaki şarkıcı, önce özel bir hastaneye, ardından tıbbi olanakların yetersiz olması sebebiyle Başakşehir Çam Sakura Hastanesi'ne sevk edildi. Polis, saldırganları yakalamak için çalışmalarını sürdürüyor.
16 Temmuz 2023

İşgal altındaki Batı Şeria’da İsrail askerleri tarafından öldürülen insan hakları aktivisti Ayşenur Ezgi Eygi’nin cenazesi İstanbul’a getirildi. Eygi, bir gösteride başından vurularak ağır yaralanmış ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti. Cenazesi, Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçiliği ve Kudüs Başkonsolosluğu’nca yürütülen işlemler sonrası İstanbul’a ulaştırıldı. Eygi’nin naaşı, İstanbul Havalimanı’ndan İzmir’e, oradan da Aydın’a götürülüp defnedilecek.
13 Eylül 2024

Ünlü sanatçı Sezen Aksu, Hatay'daki depremzedeleri ziyaret ettiği sırada, Gezi Parkı eylemleri sırasında öldürülen Ali İsmail Korkmaz'ın annesi Emel Korkmaz'ı da ziyaret etti. Ali İsmail Korkmaz'ın abisi Gürkan Korkmaz, Sezen Aksu'nun samimiyetini ve alçak gönüllülüğünü övdü ve ziyaretten duydukları memnuniyeti ifade etti. Sezen Aksu'nun 10 gündür Antakya'da olduğu ve ziyaretin duygusal anlar içerdiği belirtildi.
10 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bir televizyon programında rahatsızlanınca yayın durduruldu ve sonrasında program iptal edildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Erdoğan'ın sağlık durumunun iyi olduğunu ve geçirdiği gastrointestinal enfeksiyonun etkisinin azaldığını belirtti. Erdoğan, görevinin başında olduğunu gösterir bir şekilde Rusya Devlet Başkanı Putin ile telefon görüşmesi yaparken çekilmiş fotoğraflarını paylaştı. Ayrıca, Akkuyu Nükleer Santrali'nin açılışına Putin'in telekonferans yöntemiyle katılacağı bilgisi verildi.
27 Nisan 2023

Şarkıcı Metin Arolat, Kadıköy'de sahne aldığı bir otelde şarkı söylediği sırada fenalaşarak bayıldı ve hastaneye kaldırıldı. 52 yaşındaki Arolat, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. İzmir doğumlu olan Arolat, müzik kariyerine 1995 yılında başlamış ve pop müziğin sevilen isimlerinden biri haline gelmişti.
21 Eylül 2024

Batman'da intihar eden İpek Er'e tecavüz etmekten suçlu bulunan ve serbest bırakılan eski uzman çavuş Musa Orhan'a hakaret ettiği gerekçesiyle şarkıcı Tan Taşçı hakkında dava açıldı. Taşçı, 65 gün adli para cezası karşılığında 1300 lira para cezasına çarptırıldı. Mahkeme, Taşçı'nın paylaşım yaptığı tarihte Orhan'ın dava dosyasının istinaf aşamasında olduğunu ve aleyhine kesinleşmiş mahkumiyet kararının bulunmadığını belirtti. Bu sebepten Taşçı'nın sosyal medya hesabından 'tecavüzcü' ithamında bulunulmasının 'yazılı iletiyle hakaret suçu'nu oluşturduğuna karar verildi.
11 Eylül 2023

AKP'li Bursa Büyükşehir Belediyesi, halk müziği sanatçısı Hüseyin Turan'ın 61'inci Uluslararası Bursa Festivali kapsamında vereceği konseri, sosyal medya trollerinin baskısı sonucu iptal ettiğini duyurdu. Belediye Başkanı Ali Nur Aktaş, iptal gerekçesi olarak sanatçıların 'toplumun değerlerine saygısızlık yapması' ifadesini kullandı. Ayrıca, Melike Şahin ve Mabel Matiz'in de benzer gerekçelerle konserlerinin iptal edildiği belirtildi. Bu iptaller, sanatçıların LGBTİ+ haklarına ve kadın haklarına dair yaptıkları açıklamalarla ilişkilendiriliyor.
18 Haziran 2023

Şükrü Tuğrul Özşengül, 22 Eylül 2016'dan itibaren Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunuyordu ve 30 Temmuz 2022'de cezaevinde kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. Yargıtay'ın hükmü bozması üzerine İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi, Özşengül'ün ölümünden yedi ay sonra bihakkın tahliyesine karar verdi. Avukatı Mustafa Bal, mahkemenin müvekkilinin sağlık durumunu göz ardı ettiğini ve adalete ulaşamadıklarını ifade etti. Mahkeme, avukat Bal'ın sözleri nedeniyle hakaret ve tehdit suçlamalarıyla suç duyurusunda bulundu ve Özşengül hakkında beraat kararı verilmesi talebini reddederek davayı düşürdü.
7 Nisan 2023
İşaretlediklerim