ABD'de yapılan bir ankette, Amerikalıların üçte ikisi İsrail'e destek verirken, Z kuşağı bu desteğin Ortadoğu'yu daha tehlikeli hale getireceğini düşünüyor. Ankete katılanların yüzde 70'i gelişmeleri yakından takip ediyor ve yüzde 65'i ABD'nin İsrail'i açık bir şekilde desteklemesi gerektiğini belirtiyor. Ancak, 45 yaşın altındakilerin yalnızca yüzde 48'i ve Z kuşağından katılımcıların yüzde 48'i ABD'nin İsrail'i desteklemesini savunuyor. Ankete katılanların yüzde 53'ü ABD'nin İsrail'e desteğinin Ortadoğu'yu daha güvenli bir yer haline getirdiğini söylerken, yüzde 41'i tam tersi görüşü savundu.
15 Ekim 2023

Küresel riskler, merkez bankalarının faiz kararları ve yurt içindeki enflasyonla mücadele gibi faktörler altında piyasalar yön arayışında. İsrail ile İran arasındaki gerilim, piyasaların odak noktası olurken, yatırımcılar güvenli limanları tercih etti. BİST100 endeksi yüzde 1,23 kayıpla haftayı tamamlarken, dolar ve euro kurunda artış yaşandı. Yılın ilk iki ayında güçlü bir ivme sergileyen BIST 100 Endeksi, mart ayında durgunluk yaşadıktan sonra Nisan ayına enerjik bir başlangıç yaptı.
21 Nisan 2024

Türkiye, kamuoyu tepkisi üzerine 9 Nisan'da 54 ürün grubunda 1019 ürünün İsrail'e ihracatını kısıtlamış ve daha sonra ticareti tamamen durdurmuştu. Bu kararın ardından İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Türkiye ile serbest ticaret anlaşmasını feshedeceklerini ve kalan diğer ithalatlar için yüzde 100 gümrük vergisi uygulayacaklarını açıkladı. Bu planın onay için kabineye sunulması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ticaretin durdurulmasının amacının İsrail'i ateşkese zorlamak olduğunu belirtti.
16 Mayıs 2024

Starbucks, Türkiye'deki ürünlerine bu yıl içinde ikinci defa zam yaparak küçük boy sade filtre kahve fiyatını 60 liradan 70 liraya çıkardı. İlk zamla birlikte fiyat 45 liradan 60 liraya yükselmişti. Ayrıca, internet üzerinden yapılan siparişlerde filtre kahve fiyatı 85 lira olarak belirlendi. Bu fiyat artışları, Starbucks Türkiye'nin genel fiyat politikasının bir parçası olarak görülüyor.
2 Mayıs 2024

Hollanda'da çevre kirliliğini azaltmak amacıyla içecek teneke kutularına depozito uygulaması getirildi. 1 Nisan itibariyle başlayan uygulama, içecek üreticileri ve süpermarketlerin karşı çıkmasına rağmen hükümetin ısrarıyla yürürlüğe kondu. Yaklaşık 27 bin farklı noktada teneke kutuların iade edilmesi mümkün hale geldi. Tüketiciler, iade ettikleri her kutu için 15 sent alacak ve bu miktarı süpermarketlerde kullanabilecek veya hayır kurumlarına bağışlayabilecekler.
2 Nisan 2023

Kanada'daki Dalhousie Üniversitesi araştırmacıları, 2018-2022 yılları arasında 84 ülkede yapılan plastik kirliliği denetimleri ve verilerini analiz etti. Science Advances dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, incelenen atıkların neredeyse yarısı hangi şirket tarafından üretildiği belirlenememişken, kaynağı belirlenen atıkların %11'i Coca Cola ve %5'i PepsiCo tarafından üretilmiş. Nestle, Danone ve Altria gibi diğer büyük şirketler de plastik kirliliğine katkıda bulunuyor.
1 Mayıs 2024

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, British American Tobacco (BAT) ürünlerinin düşük kar marjı nedeniyle satılmayacağını açıkladı. Dündar, BAT'nin satış politikaları ve yüksek komisyonlar nedeniyle karlarının sıfıra indiğini belirtti. Yaklaşık iki hafta önce Kent Drange Blue ürününü boykot eden bayiler, olumsuz geçen görüşmeler sonucu BAT'nin tüm ürünlerini raflarından kaldırma kararı aldı. Türkiye Perakendeciler Federasyonu da boykota katılacağını duyurdu.
30 Nisan 2024

Cumhurbaşkanı Kararı ile akaryakıt ürünlerinden alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tutarları artırıldı. Benzine ve motorine litre başına 5 lira, LPG'ye ise 4 lira zam yapılarak yeni vergi oranları belirlendi. Bu zamlarla birlikte İstanbul'da benzinin litre fiyatı 28 liradan 34 liraya, motorinin litresi ise 26 liradan 32 liraya yükseldi. Yeni fiyatlar gece yarısından itibaren geçerli olacak.
16 Temmuz 2023

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, İsrail’in kredi notunu 'A+'dan 'A'ya indirdi ve görünümünü negatif olarak belirtti. Gazze’deki savaşın devam etmesi, artan jeopolitik riskler ve birden fazla cephede askeri operasyon yapılmasının ülkenin mali durumunu olumsuz etkilediği belirtildi. İsrail’in bu yıl gayrisafi yurt içi hasılasının yüzde 7,8’i oranında bütçe açığı vereceği ve borcun GSYH’nin yüzde 70’inin üzerinde kalacağı öngörülüyor. Fitch, çatışmanın 2025’e kadar sürebileceğini ve diğer cephelere yayılabileceğini tahmin ediyor.
13 Ağustos 2024

Hırvatistan'ın Rijeka kentinde bir kafede Coca Cola içecekleri tüketen dört kişi hastaneye kaldırıldı. Bu olayın ardından ülke genelinde 34 kişi daha benzer şikayetlerle hastanelere başvurdu. Coca Cola Hırvatistan Temsilciliği, zehirlenme vakalarıyla bağlantılı olduğu iddia edilen ürünleri geri çekme kararı aldı. Devlet Müfettişler Ofisi de şüpheli ürünlerin satışının durdurulmasını talep etti. Yerel medya, içeceklerde sorunlu içerik bulunmadığını bildirdi.
9 Kasım 2023

TÜİK'in altı aylık üretici enflasyonunu yüzde 19,49 olarak hesaplamasının ardından sigaradan alınan ÖTV miktarı otomatik olarak arttı. Bu artışın ardından sigara ve içki grupları fiyatlarını güncellemeye başladı. Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, Jack grubunun zamlı fiyat listesini paylaştı.
5 Temmuz 2024

Yılbaşından bu yana et ithalatı için 1 milyar dolar harcayan Türk hükümeti, iç piyasada et fiyatlarını düşürmeyi amaçlamıştır. Ancak bu çabalar sonuçsuz kalmış, halk ucuz et alabilmek için sabah erken saatlerde kuyruklara girmiştir. Buna rağmen, Et ve Süt Kurumu et fiyatlarına yüzde 25 oranında bir zam yapmıştır. Bu durum, yerli üreticilere destek olunabilecekken yabancı üreticilere kaynak aktarılmasını eleştiren görüşlerin ortaya çıkmasına neden olmuştur.
22 Nisan 2024

Öküzgözü ve Boğazkere, Türkiye'nin en iri ve koyu renkli üzüm çeşitlerinden olup, Elazığ ve Malatya bölgelerinde yetişirler. Bu üzümler, Türkiye'nin şarapçılık sektöründe önemli bir potansiyel taşıyorlar. Özellikle Elazığ'da yetişen Öküzgözü üzümlerinden yapılan şaraplar, zarif ve yoğun kırmızı meyvemsi bir tat sunuyor. Öküzgözü ve Boğazkere üzümlerinin birleşiminden elde edilen şaraplar, Türkiye'nin en eski şarap markalarından birine dönüşüyor. Bu üzümler, Türkiye'nin şarapçılık sektöründe çeşitliliği ve sürdürülebilirliği sağlama potansiyeline sahip.
1 Ekim 2023

İstanbul'da düzenlenen operasyonlarda 27 bin 859 litre sahte içkiye el konuldu. İstanbul Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, dezenfektan ve yüzey temizleyicisi adı altında alkollü içki üretmek isteyenlere etil alkol satışı yapıldığını tespit etti. Tuzla, Büyükçekmece, Avcılar, Pendik ve Esenyurt'ta düzenlenen operasyonlarda 17 kişi gözaltına alındı ve çok sayıda sahte içki malzemesine el kondu. Şüpheliler adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
17 Ağustos 2024

Benzin fiyatlarına 1 lira 73 kuruş indirim yapıldı ve bu indirim pompa fiyatlarına yansıdı. Motorin fiyatlarında ise herhangi bir değişiklik beklenmiyor. İstanbul, Ankara ve İzmir'deki güncel akaryakıt litre fiyatları da açıklandı. Bu indirim, Türkiye genelinde akaryakıt tüketicilerini doğrudan etkiliyor.
6 Ağustos 2024

Türkiye, İsrail'e ihraç edilen 54 ürüne kısıtlama getirdi. Bu karara İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz'dan tepki geldi. Katz, Türkiye'nin bu adımını 'tek taraflı bir ihlal' olarak nitelendirerek, İsrail'in de benzer şekilde karşılık vereceğini belirtti. Ayrıca, Katz Türkiye'nin bu kararını Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hamas'ı destekleme çabası olarak değerlendirdi.
9 Nisan 2024

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), abonelerine kısa mesaj göndererek su tasarrufu çağrısında bulundu. İSKİ verilerine göre, bu yıl mayıs ayı ortalamasında yüzde 48,58'le en yüksek seviyeye ulaşan baraj doluluk oranı yüzde 31,57'ye düştü. Aşırı sıcakların da etkisiyle su tüketiminin geçmiş yıllar ortalamasının çok üzerinde olduğuna dikkat çekildi. İSKİ, bireysel su tasarrufunun önemini vurgulayarak, suyun dikkatli kullanılması gerektiğini belirtti.
26 Ağustos 2023

Suudi Arabistan, İsrail'in Filistin halkına yönelik saldırılarını durdurmak ve Filistin'in uluslararası tanınırlığını artırmak için yoğun çaba gösterdiklerini belirtti. Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'ya göre, bakanlar kurulunun toplantısında, İsrail'in saldırılarını durdurmak için dost ülkelerle siyasi ve insani işbirliği yapıldığı ifade edildi. Ayrıca, Filistin devletinin dünya çapında daha fazla tanınması için uluslararası düzeyde hareket edileceği açıklandı.
3 Temmuz 2024

Microsoft'un kurucusu Bill Gates, dünyanın en büyük ikinci bira üreticisi olan Hollandalı Heineken şirketinin yüzde 3,8 hissesini 902 milyon dolara satın aldı. Gates, bu hisseleri bireysel olarak ve Bill ve Melinda Gates Vakfı aracılığıyla edindi. Satın alınan hisseler daha önce Meksikalı perakende ve içecek şirketi FEMSA'ya aitti. Gates daha önce bir Reddit kullanıcısına sıkı bir bira içicisi olmadığını belirtmişti.
23 Şubat 2023

İstanbul'da son beş gün içinde yaşanan sağanak yağışlar, şehrin su ihtiyacını karşılayan barajların doluluk oranlarını artırdı. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (İSKİ) verilerine göre, barajlar 17 milyon 700 bin metreküp su alırken, doluluk oranı yüzde 23,49'a çıktı. En çok etkilenen baraj ise Alibey Barajı oldu. Bu baraj, yağışlarla birlikte 3 milyon metreküp su alarak doluluk oranını yüzde 8,82 artırarak 24,88'e çıkardı.
3 Ekim 2023
İşaretlediklerim