Rekabet Kurulu, Elon Musk tarafından yapılan Twitter'ın kontrolünün devralınması işlemine onay verdi. İşlemin kanunen izne tabi olduğu ve etkin rekabetin önemli ölçüde azaltılmadığı belirlendi. Ancak, bu işlem için önceden izin alınmadığı tespit edildiği için Musk'a, Türkiye'deki 2022 yılı gelirinin binde biri oranında idari para cezası uygulanmasına karar verildi.
6 Mart 2023

Twitter'ın yeni sahibi Elon Musk, platforma reklam vermeyi durdurma tehdidinde bulunan şirketlere sert bir dille karşılık verdi. Musk, bir etkinlikte yaptığı konuşmada, reklam vermeyi kesen şirketlere 'S*ktirin gidin' ifadesini kullandı. Bu durum, Musk'ın daha önce bir Twitter kullanıcısına verdiği ve 'anti-semitik' olarak nitelendirilen bir cevap sonrası ortaya çıkan reklam boykotlarına bir tepki olarak görülüyor. The New York Times'a göre, 100'den fazla markanın reklamlarını durdurması Twitter'ın yıl sonuna kadar 75 milyon dolar kaybetme riskiyle karşı karşıya kalmasına neden oldu.
30 Kasım 2023

Google, YouTube için 'Playables' adlı yeni bir oyun oynama uygulaması geliştiriyor. Şirket, çalışanlarına gönderdiği bir e-posta ile uygulamanın test edildiğini belirtti. Test oyunları arasında atari oyunu Stack Bounce gibi oyunlar bulunuyor. Oyunların YouTube'un sitesinde, Google'ın Android ve Apple'ın iOS mobil sistemlerini çalıştıran cihazlarda oynanabileceği belirtildi.
24 Haziran 2023

Pablo Picasso, Edward Hopper, Rene Magritte ve Joan Miro gibi ünlü ressamların eserleri, yapımından itibaren geçen 95 yılın ardından telif hakkı süresini doldurarak kamu malı haline geldi. Bu durum, eserlerin yeniden kullanım haklarının herkese açık olması anlamına geliyor. Artnet'in haberine göre, telif hakkı süresi dünya genelinde farklılık gösteriyor; Avrupa'da bu süre eser sahibinin ölümünden sonra 70 yıl, Afrika ve Asya'da ise 50 yıl olarak uygulanıyor.
7 Ocak 2023

İthaki Yayınları, tazminat hakkı olmayan çalışanların işten çıkarıldığı ve eski çalışanların istifaya zorlandığı iddialarını reddetti. Yayınevi, bu iddiaların gerçek dışı olduğunu belirtti ve firma mahremiyetine zarar veren, yalan ve hakaret içeren haberler konusunda suç duyurusunda bulunacağını duyurdu. İthaki, tüm çalışanlarının haklarına saygılı bir yayınevi olduğunu ve ayrılmak isteyen çalışanların tüm haklarının verileceğini belirtti.
29 Ağustos 2023

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), TELE1'e verdiği üç gün ekran karartma cezasıyla ilgili olarak, mahkemeye gerekli belgelerin sunulduğunu ve hiçbir belgenin saklanmadığını açıkladı. Cumhuriyet yazarı Barış Pehlivan, RTÜK'ün mahkemeye İlhan Taşçı'nın şerhini eklemediğini iddia etmişti. RTÜK bu iddiaları yalanladı ve Taşçı da şerhin RTÜK'ün resmi sayfasında mevcut olduğunu ve mahkemeye sunulup sunulmadığının açıklığa kavuşturulması gerektiğini belirtti.
24 Şubat 2023

Rekabet Kurulu, 19 ilaç şirketi hakkında rekabet ihlali yapıp yapmadıklarını belirlemek amacıyla soruşturma açtığını duyurdu. Soruşturma listesinde yer alan şirketler arasında AbbVie, Abdi İbrahim, AstraZeneca, BASF Türk, Bausch & Lomb, Bayer Türk, GlaxoSmithKline, Johnson and Johnson gibi büyük uluslararası ve yerel ilaç firmaları bulunmaktadır. Ayrıca Panasonic ve Michael Page International gibi ilaç sektörü dışından şirketler de listeye dahil edilmiştir.
30 Kasım 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Fox TV, Halk TV, SZC, Tele 1, KRT ve TGRT gibi çeşitli kanallara farklı gerekçelerle idari para cezaları kesti. Cezalar, tarafsızlık ihlali, terör eylemlerinin sunumu, milli ve manevi değerlere aykırılık, kişileri küçük düşürme, suçluyu övme ve gizli ticari iletişim gibi nedenlerle uygulandı. Örneğin, Fox TV'ye Somali Cumhurbaşkanının oğlunun bir motokuryeye çarpması ve eski Ankaragücü Başkanı'nın bir hakeme saldırısı hakkında tarafsız davranmadığı iddiasıyla ceza verildi.
28 Aralık 2023

Biontech'in kurucuları Uğur Şahin ve Özlem Türeci, şirketin kanser araştırmaları için Almanya'dan Britanya'ya taşınma kararı aldı. Bu kararın arkasında Alman bürokrasisinden duyulan rahatsızlık yatıyor. Britanya'da ilaç geliştirme çalışmalarının daha hızlı ilerlediği ve yasal düzenlemelerin şirketlerle işbirliği içinde daha etkin çalıştığı belirtiliyor. Biontech, özellikle ABD'li Pfizer ile ortak ürettiği Covid-19 aşısı sayesinde dünya çapında tanınmıştı.
24 Ocak 2023

İktidara yakınlığıyla bilinen Albayrak Medya Grubu bünyesindeki TVNET Radyo'nun, 1 Ocak'tan itibaren RTÜK onayı olmaksızın karasal yayın yaptığı ve 23 Aralık 2022 tarihinden itibaren de Türksat 4A uydusu üzerinden lisanssız yayınlarına devam ettiği ortaya çıktı. RTÜK'ün ve Türksat'ın resmi sitelerinde radyonun adı yer almıyor. 6112 Sayılı Kanun'a göre her yayın platformu için ayrı lisans alınması gerektiği ve lisanssız yayın yapanların cezai yaptırımlara tabi olabileceği belirtiliyor.
2 Şubat 2023

Rekabet Kurumu, hızlı tüketim malları sektöründe faaliyet gösteren Erbak Uludağ Pazarlama Satış ve Dağıtım AŞ'nin ve Namet Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ'nin alıcılarının yeniden satış fiyatını belirlemek suretiyle Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'u ihlal ettiği iddiası üzerine soruşturma açılmasına karar verdi. Kurul, ön araştırmada elde edilen bilgi, belge ve tespitleri değerlendirerek bulguları ciddi ve yeterli buldu. Ancak, soruşturma kararlarının, hakkında soruşturma açılan teşebbüslerin kanunu ihlal ettiği ve yaptırım ile karşı karşıya kaldıkları veya kalacakları anlamına gelmediği belirtildi.
21 Ağustos 2023

Togg'un ilk teslimatlarının yapılması planlanan tarih, önce 16 Nisan'dan 24 Nisan'a, ardından da ay sonuna ertelendi. CEO Gürcan Karakaş, erteleme gerekçesi olarak 'fazla talep' ve 'yazılım' sorunlarını gösterdi. Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci, parasını ödeyip iki haftadır bekleyen ilk 15 kişiye ertelemeye dair bir mesaj gönderilmediğini belirtti. Ayrıca, ilk teslim edilecek araçların çift motorlu dört çeker üst versiyonlar olmadığını, bu versiyonların bu yıl üretilmeyeceğini ve satılmayacağını ifade etti.
26 Nisan 2023

Rekabet Kurumu, Maçkolik İnternet Hizmetleri AŞ'nin Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 'Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma, Uyumlu Eylem ve Kararlar' ile 'Hakim Durumun Kötüye Kullanılması' maddelerini ihlal edip etmediğini tespit etmek amacıyla soruşturma açtı. Ayrıca, Maçkolik'in uygulamalarına geçici tedbir uygulama kararı aldı. Bu tedbirler, Nesine'nin Maçkolik ve Sahadan sitelerindeki reklam alanlarının görünürlüğünü sınırlamayı ve Maçkolik'in reklam politikalarını gözden geçirmeyi içeriyor.
20 Eylül 2023

1997 yılında piyasaya sürülen ve kısa sürede ikonikleşen James Bond temalı video oyunu GoldenEye 007, 25 yıl aradan sonra Xbox ve Nintendo Switch için yenilenmiş versiyonuyla tekrar oynanabilir hale geliyor. Yeni versiyon, 4K çözünürlük ve daha iyi kare hızları gibi geliştirmeler içeriyor. Ancak, online çoklu oyuncu deneyimi yalnızca Nintendo Switch kullanıcılarına özel olacak, Xbox versiyonu ise orijinal oyunun yeniden hazırlanmış bir versiyonu olarak kalacak.
26 Ocak 2023

The Last of Us oyununun yardımcı yönetmeni Bruce Straley, oyun şirketlerinde sendikalaşmanın gerekliliğini dile getirdi. Straley, oyunun dizi uyarlamasının prömiyerinde yaptığı konuşmada, oyun dünyasının ve karakterlerinin yaratılmasında emeği geçen kişilerin isimlerinin anılmaması ve yeterli ödeme alamamalarının sendikalaşma ihtiyacını ortaya koyduğunu belirtti. Ayrıca, Straley'in isminin The Last of Us dizisinde yeterince anılmadığına dikkat çekildi.
23 Ocak 2023

Elon Musk, sahibi olduğu Twitter'ın verilerini izinsiz kullandığı gerekçesiyle Microsoft'u dava edeceğini açıkladı. Musk, Microsoft'un Twitter verilerini yasa dışı kullanarak eğitim aldığını iddia etti, ancak bu iddiasını destekleyecek herhangi bir kanıt sunmadı. Microsoft, Twitter'dan reklamlarını kaldıracağını ve 25 Nisan'dan itibaren kendi reklam platformunun Twitter'ı desteklemeyeceğini duyurmuştu. Microsoft, konuyla ilgili soruları yanıtsız bıraktı.
22 Nisan 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan ve AKP'nin 'Türkiye Yüzyılı' belgesine atıfta bulunan bir reklamın televizyon kanallarında yayınlanmasına karar verdi. Reklam, çiftçi kayıt sistemindeki dijital dönüşümü vurguluyor ve AKP'nin seçim öncesi hazırladığı belgeye gönderme yapıyor. Bu karar, Kamu Spotları Yönergesi'nin siyasi içerikli unsurların kamu spotlarında yer alamayacağını belirten 4'üncü maddesi ile çelişiyor olabilir.
18 Ocak 2023

ABD Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu (NLRB), SpaceX'i CEO Elon Musk'ı eleştiren çalışanları yasa dışı bir şekilde işten çıkarmakla suçladı. 2022 yılında, Musk'ın cinsel taciz suçlamalarına yönelik sosyal medya yorumlarına tepki gösteren ve şirketin taciz politikalarını gözden geçirme çağrısı yapan 8 çalışanın işten çıkarıldığı iddia ediliyor. Ayrıca, çalışanların bu konuda mektup dağıtmasının engellendiği ve benzer eleştirilerde bulunan diğer çalışanlara yönelik kovma tehditleri yapıldığı belirtiliyor.
4 Ocak 2024

Twitter'ın sahibi Elon Musk, platformdaki haber bağlantılarında görsel ve başlığın kalkacağını duyurdu. Bu değişiklikle beraber haber bağlantılarında sadece görsel yer alacak. Musk, Twitter'ı bir 'süper uygulama' haline getirme hedefinin olduğunu dile getirirken, Çin merkezli dev platform WeChat'ten övgüyle söz ediyor. Ancak, daha önce birçok teknoloji firması, bankacılık devleri karşısında bu yola çıkmış ve uzayan onay süreçleriyle rekabet karşısında vazgeçmişti.
23 Ağustos 2023

Video Game History Foundation ve Software Preservation Network tarafından yapılan bir araştırmaya göre, 2010'dan önce piyasaya sürülen bilgisayar oyunlarının yaklaşık %80'i bugün erişilemez durumda ve %90'a yakını tehlikede. Araştırma, Commodore 64, Game Boy ve Playstation 2 gibi farklı platformlarda yayınlanmış dört bin oyun üzerinde yapılmıştır. Konsolların gelişimi ve geriye dönük uyumluluğun azalması eski oyunları oynamayı zorlaştırıyor ve bu durum video oyun tarihinin korunması açısından endişe yaratıyor.
15 Temmuz 2023
İşaretlediklerim