Yalova Üniversitesi, Yabancı Diller Yüksekokulu öğretim görevlisi Çiğdem Kurt'un online derste 6 Şubat depremi sonrası devletin yardım etmediğini ve Haluk Levent'in yardımlarda bulunduğunu söylemesi üzerine soruşturma açtı. Yeni Şafak gazetesinin haber yapmasının ardından Kurt, sosyal medya trolleri tarafından hedef gösterildi. Üniversite, Kurt'un sözlerinin dezenformasyon içerdiğini belirterek soruşturma başlatıldığını duyurdu. Deprem sonrası provokatif paylaşımlar yapan 43 kişi tutuklanmış, 179 kişi gözaltına alınmıştı.
13 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerden etkilenen illerden Mersin'e gelen afetzedeleri 'kiralık ev' vaadiyle dolandırdıkları iddia edilen 13 şüpheliden 10'u gözaltına alındı. İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri, internet üzerinden 'kiralık ev' vaadiyle kapora aldıkları depremzedeleri dolandırdığı öne sürülen zanlıların yakalanması için çalışma başlattı. Operasyonda 10 zanlı yakalandı, adreslerde bir miktar sentetik ecza, çok sayıda kredi kartı, doküman ve dijital materyal ele geçirildi.
15 Eylül 2023

İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Cenk Yaltırak, Fox Haber'de yaptığı canlı yayında Marmara Bölgesi için deprem uyarıları yaparken gözyaşlarını tutamadı. Yıllardır aynı uyarıları yaptığını belirten Yaltırak, Marmara Bölgesi'nin Türkiye ekonomisi için önemine dikkat çekerek, sanayi tesislerinin ve nüfusun Anadolu'nun boşaltılmış illerine taşınması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, kentsel dönüşüm ve konut yenileme konularında yaşanan sorunlara değindi. Sunucunun ev sahibi olup olmadığına dair sorusuna ise evinin olmadığını, alacak zamanı ve parasının olmadığını belirtti.
9 Şubat 2023

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, deprem bölgesinde yağmacılık yapıldığına dair iddiaları reddetti ve bu durumu 'force majeure' olarak tanımladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önce yağmacılığı OHAL ilanının gerekçelerinden biri olarak göstermişti. Soylu, ihbarların yüzde 99'unun sahte çıktığını belirtti ve devletin güvenlik sağlama kapasitesinin zedelenmediğini ifade etti.
18 Şubat 2023

Kahramanmaraş Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Jeoloji Mühendisleri Odası'nın (JMO) kendilerine depremle ilgili bir rapor iletilmediğini iddia etmiş, ancak belgeler bu iddiayı yalanlamıştır. Güngör'ün raporun gittiği isimler arasında olduğu ve bir toplantıda fay tespit tekniklerini küçümsediği belirtilmiştir. Kahramanmaraş JMO temsilcisi Volkan Dalyan, Güngör'ün raporu ciddiye almadığını ve deprem tespit tekniklerine inanmadığını ifade etmiştir. Raporun Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu dahil birçok siyasi lidere ve yöneticiye gönderildiği ortaya çıkmıştır.
17 Şubat 2023

Türkiye Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, Kızılay'ın deprem sürecindeki tutumunu eleştirerek, tekel bayilerinde Kızılay ürünlerinin satılmaması kararını duyurdu. Kızılay'ın depremzedelere gönderilmesi gereken çadırları ve gıda malzemelerini satışa çıkardığı iddiaları üzerine bu karar alındı. Aybaş, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada tüketicilere de Kızılay ürünlerini içmeyerek destek vermeleri çağrısında bulundu.
1 Mart 2023

Yapay zeka kullanılarak Prof. Dr. Celal Şengör'ün ilahi söylediği ve Kürtçe uzun hava söyletilen sahte videolar sosyal medyada yayıldı. Şengör, bu videoların ahlaksızlık olduğunu belirterek, kendisine ait olmayan ifadelerin teknoloji kullanılarak kendisine atfedilmesine tepki gösterdi. Gazeteci Fatih Altaylı'ya konuşan Şengör, videoyu hazırlayanlar hakkında suç duyurusunda bulunacağını ve dava açacağını ifade etti.
14 Temmuz 2023

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonrasında Alman Yerbilimleri Araştırma Merkezi (GFZ) ve Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, İç Anadolu bölgesinde yakın gelecekte benzer büyüklükte depremler olabileceği konusunda uyarılarda bulundu. GFZ yetkilisi Prof. Marco Bohnhoff, afet bölgelerindeki 'platolardaki stresin yeniden dağılımı' nedeniyle yeni depremlerin olabileceğini belirtti. Bohnhoff, İstanbul'daki bir depremi etkileme ihtimalinin zayıf olduğunu ve mevcut erken uyarı sistemlerinin bu tür büyük depremlerde yeterince etkili olamayacağını ifade etti.
8 Şubat 2023

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, 6 Şubat'ta yaşanan ve çok sayıda can kaybına yol açan deprem sonrası iktidarın deprem önlemleri konusundaki ihmalkarlığını ve yanlış politikalarını eleştirdi. Öztrak, depremzedeler için yeterli konteyner stokunun yapılmamasını, yağma olaylarına karşı tedbirlerin alınmasını ve hükümetin iletişim kısıtlamalarını gündeme getirdi. Ayrıca, depremin önceden bilinmesine rağmen gerekli önlemlerin alınmadığını ve bu durumun 'asrın cinayeti' olarak nitelendirilebileceğini ifade etti.
13 Şubat 2023

Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda, deprem ve Togg kredisi vaadiyle dolandırıcılık yaptıkları belirlenen bir suç örgütüne yönelik Diyarbakır, İstanbul ve Ankara'da eş zamanlı operasyon düzenlendi. Operasyonda 'Suflör' lakaplı örgüt elebaşı dahil 25 şüpheli yakalandı. Şüphelilerin evlerinde yapılan aramalarda silah, POS cihazları, cep telefonları ve para ele geçirildi. İnternet üzerinden sahte kredi vaatleriyle vatandaşların bilgilerini alarak hesaplarından para çekildiği ve paravan şirketler kurarak dolandırıcılık faaliyetlerini yürüttükleri tespit edildi.
9 Nisan 2023

Bilim Akademisi, deprem konusunda farkındalık yaratmak ve bilgi paylaşımında bulunmak amacıyla 'Sesimi Duyan Var mı? Afetlere Karşı Akıl ve Bilim' adlı bir panel serisi başlattı. İlk panelde yerbilimci Naci Görür, afet yönetim uzmanı Sibel Salman ve siyaset bilimci Ersin Kalaycıoğlu konuşmacı olarak yer aldı. Serinin devamında afet yönetimi, ekonomi, halk sağlığı gibi çeşitli konular ele alınacak ve bir çalıştay ile rapor hazırlanacak. Panel serisi, Bilim Akademisi'nin YouTube kanalı ve web sitesi üzerinden takip edilebilir.
6 Mart 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Marmara Denizi'nde iki aktif fay kolu olan Adalar ve Kumburgaz fay kollarının kırılması durumunda 7,2 ile 7,6 büyüklüğünde bir deprem beklendiğini açıkladı. Adalar fay kolu 45 kilometre uzunluğunda olup tamamen kırıldığında 6'lar mertebesinde, Kumburgaz fay kolu ise 65 kilometre uzunluğunda olup kırıldığında minimum 7,2 büyüklüğünde deprem üretebilir. İki fayın birlikte kırılması durumunda ise 7,6 büyüklüğüne ulaşabileceği belirtiliyor.
10 Mart 2023

İstanbul Bağcılar'da Yeni Çamoluk Otomotiv'in sahibi Hamit Duras, depremzedeler için düzenlenen canlı yayın bağış kampanyasında '50 milyar lira' bağışlayacağını söyledi. Bu miktarın yaklaşık 2 milyar 651 milyon 999 bin 500 dolar olduğu ve eski para birimiyle ifade edildiği anlaşıldı. Duras daha sonra bağış miktarını 50 milyon lira olarak düzeltti, ancak bu da yanlıştı. Son olarak oğlu, bağış miktarının 50 bin TL olduğunu açıkladı. Sosyal medyada konuyla ilgili çok sayıda esprili yorum ve paylaşım yapıldı.
15 Şubat 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, depremzedelere satılan konutların değerinin arttığını belirtti. Bu durum, iktidarın ekonomi politikaları ve Merkez Bankası'nın faiz indirimleri sonucu yükselen enflasyon ve TL'nin değer kaybı nedeniyle konut fiyatlarının artışına bağlandı. Bakan Kurum'un açıklamaları, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun depremzedelere ücretsiz konut vaadiyle karşılaştırıldı. Kılıçdaroğlu'nun vaadi, TOKİ'nin hak sahiplerini maliyet üzerinden borçlandıracağı planıyla çelişiyor.
20 Nisan 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Kızılay'ın, depremzedelere bedelsiz dağıtması gereken çadırları Ahbap Derneği ve Türk Eczacıları Birliği'ne sattığı ortaya çıktı. Kızılay Başkanı Kerem Kınık, yapılan satışı doğrularken, elde edilen geliri yine çadır üretimi için kullandıklarını iddia etti. Kınık'ın eski hocası Prof. Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada Kınık'ın hocası olmaktan utandığını belirterek, tıp etiğini öğretemedikleri için özür diledi.
26 Şubat 2023

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Barış Atay ve İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, Hatay'ın Antakya ilçesindeki deprem bölgesinden yaptıkları açıklamalarda, internet ve sosyal medya üzerindeki bant daraltma kararlarına ve devletin depremle ilgili yetersiz müdahalesine tepki gösterdiler. Atay, hükümetin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iddialarını yalan olarak nitelendirdi ve sosyal medya yasağının insanların ölümüne sebep olduğunu ifade etti. Ayrıca AFAD'a da eleştirilerde bulunarak, yardım malzemelerine el koymalarını ve gölge etmemelerini istedi.
9 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında, deprem bölgesindeki çadır ihtiyacı devam ederken ve iktidarın depreme hazırlık konusundaki eksiklikleri eleştirilirken, Kızılay Başkanı Kerem Kınık, sosyal medya hesabından kendi fotoğrafıyla 'Yarışmayan bir insanı yenemezsin' sözünü paylaşarak eleştirilere yanıt verdi. Kınık, daha önce Hürriyet yazarı Hande Fırat'a verdiği röportajda, görevinden istifa etmeyeceğini ve eleştirilere kulak asmayacağını belirtmişti. Kızılay'ın depremzedelere çadır göndermek yerine Ahbap Derneği'ne çadır ve konserve sattığı iddiaları gündemdeyken bu paylaşım yapıldı.
28 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Kızılay'ın bölgeye çadır göndermemesi eleştirilirken, Kızılay'ın deposundaki çadırları depremin üçüncü günü Ahbap Derneği'ne 46 milyon lira karşılığında sattığı ortaya çıktı. Bu durum sosyal medyada ve kamuoyunda büyük tepki topladı. Mizah dergisi LeMan, bu olayı eleştiren bir karikatür yayınladı.
26 Şubat 2023

Türkiye, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremle sarsıldı. Depremler sonucunda çok sayıda bina yıkıldı ve can kaybı ile yaralı sayısı artmaya devam ediyor. Hükümetin resmi açıklamalarına göre durum kontrol altında, ancak deprem bölgesinden yardım çağrıları devam ediyor ve bazı bölgelere henüz kurtarma ekipleri ulaşamamış durumda. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Şanlıurfa'da yaptığı incelemeler sonrası durumun kontrol altında olduğunu ve asıl sorunun sosyal medyada yayılan yanlış haberler olduğunu ifade etti.
7 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Kızılay'ın Ahbap Derneği'ne çadır satışı yaptığı ortaya çıktı. Kızılay Başkanı Kerem Kınık, satışı savunarak Atatürk'ün emriyle İsmet İnönü'nün de çadır sattığını iddia etti, ancak bu iddianın tarihi bir dayanağı bulunmuyor. Kınık, Kızılay'ın afet depolarındaki malzemeleri depremzedeler için seferber ettiğini ve satışların yasal olduğunu belirtti. Komedyen Şahan Gökbakar ise Kınık'ı eleştirerek, Kınık'ın oğlunu Kızılay'da yüksek maaşla işe aldığını ve utanma duygusundan yoksun olduğunu söyledi.
12 Mart 2023
İşaretlediklerim