İYİ Parti Milletvekili ve eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Merkez Bankası'nın 'Tek Yürek' kampanyasına yaptığı 30 milyar TL'lik bağışın denetim dışına çıkarıldığını belirtti. Yılmaz, Merkez Bankası'nın bu tür bağışları bütçeye koyma şeklinde yapması gerektiğini, ancak bu durumda bağışın denetimden kaçırıldığını ifade etti. Ayrıca, Merkez Bankası'nın daha önce böyle bir yardım kampanyasına katıldığına şahit olmadığını da sözlerine ekledi.
17 Şubat 2023

Esfender Korkmaz, Türkiye'nin ekonomik durumunu değerlendirerek, yüksek enflasyon oranlarının yatırım ortamını olumsuz etkilediğini ve döviz rezervlerindeki yetersizlikler nedeniyle dış borç ve ithalat finansmanında zorluklar yaşanabileceğini belirtiyor. Türkiye'nin cari açık ve dış borç ödemeleri konusunda ciddi sıkıntılarla karşı karşıya olduğunu, bu durumun stagflasyona yol açabileceğini ifade ediyor. Ayrıca, Merkez Bankası ve Standart and Poor’s'un 2024 yılı için enflasyon tahminleri arasında önemli farklar olduğunu vurguluyor.
12 Mayıs 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çocukları ve iktidarın önde gelen isimlerinin yakınlarının başında bulunduğu tarikat ve cemaatler, bütçeden önemli miktarda kaynak alıyor. Bu kuruluşlar, aldıkları bu kaynaklarla büyük ekonomik güç kazanıyorlar ve bu durum, kamuoyuna yeterince açıklanmıyor. 2024'ün ilk üç ayında bu kuruluşlara 1.3 milyar lira aktarıldı, bu miktar geçen yılın aynı dönemine göre artış gösteriyor. Bu aktarımların yerel seçimler öncesine denk gelmesi tesadüfi olarak görülmüyor.
1 Mayıs 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin döviz ihtiyacını karşılamak için Körfez ülkelerine bir tur düzenliyor. Mehmet Şimşek'in ekonomi yönetimine geçmesine rağmen yabancı yatırımcıların Türkiye'ye dönüşünde güçlü belirtiler görülmemekte. Erdoğan'ın ziyareti Birleşik Arap Emirlikleri ile başlayacak ve Suudi Arabistan ile Katar'ı da kapsayacak. Türkiye'nin Körfez ülkelerinden 25 milyar dolarlık yatırım çekme hedefi olduğu ve bu ülkelerin ekonomik reform talepleri olabileceği belirtiliyor.
17 Temmuz 2023

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, 'Türkiye Tek Yürek' kampanyasında toplanan ve AFAD ile Kızılay'a verilmesi planlanan 115 milyar liralık bağışın 41 milyar lirasının yatırılmadığını ve bu durumun kamu kuruluşlarında para olmamasından kaynaklandığını yazdı. Altaylı, Bankalar Birliği'nin düzenlediği toplantıda bir kamu bankası yöneticisinin toplanan bağışlarla konut yapılacağını ve bu konutların depremzedelere taksitle satılacağını belirttiğini aktardı. Ayrıca, yabancı ortaklı bir bankanın yöneticisinin bu duruma itiraz ettiğini ve doğrudan kendilerinin ev yapmayı teklif ettiğini ifade etti.
19 Mart 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, vergi zamlarının ve yeni ekonomik düzenlemelerin cari açığı azaltmayı ve bütçe üzerindeki etkileri hafifletmeyi hedeflediğini belirtti. Geçtiğimiz hafta KDV, yurt dışından getirilen telefonların kayıt harcı ve diğer harç tutarlarında önemli zamlar yapıldı. Ayrıca, Meclis'e sunulan torba yasada kurumlar vergisi ve motorlu taşıtlar vergisine zam öngörüldü. Şimşek, mali disiplini yeniden sağlamak ve Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadelesine destek olmak için gerekli tedbirleri aldıklarını ifade etti.
9 Temmuz 2023

Prof. Dr. Hakan Kara, KKM'nin toplam mevduatının 120 milyar dolara ulaştığını ve temmuz ayından sonra her hafta 8-10 milyar dolarlık bir geri dönüş olacağını belirtti. KKM'nin, TL'nin değer kaybını yavaşlatmak için Aralık 2021'de başlatıldığını ve iktidarın döviz talebini dizginlemek için çeşitli düzenlemeler yaptığını ifade etti. Kara, KKM'nin bir saadet zinciri gibi olduğunu ve devletin bu yükü ne kadar taşıyabileceğinin belirsiz olduğunu, sistemin sonuna yaklaşıldığını ve kontrollü bir şekilde etkisiz hale getirilmesi gerektiğini vurguladı.
21 Mayıs 2023

6 Şubat depremlerinin ardından başlatılan 'Türkiye Tek Yürek' kampanyasına katılan bazı kamu kurumları ve şirketlerin, vadettikleri bağış miktarlarını tam olarak yatırmadıkları belirlendi. Merkez Bankası, Ziraat Bankası, Vakıfbank, Halkbank, Türk Hava Yolları ve Türk Telekom gibi kurumlar vaatlerini yerine getirirken, Ziraat Katılım Bankası, Vakıf Katılım Bankası, Türkiye Sigorta, Türkiye Hayat Emeklilik, TMSF, Emlak Konut ve Turkcell'in bağışları konusunda eksiklikler ve belirsizlikler tespit edildi. Toplamda vadedilen 115 milyar liranın bir kısmı hala yatırılmamış durumda.
17 Temmuz 2023

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yeni kurumlar vergisi genel tebliği Resmi Gazete'de yayınlandı. Tebliğe göre, finans, bankacılık ve sigortacılık sektörleri ile kamu iktisadi teşebbüsleri hariç, sermaye şirketleri yurt dışından getirilen nakdi sermaye artışları için %75 kurumlar vergisi indiriminden beş hesap dönemi boyunca yararlanabilecek. Daha önce şirketler bu indirimden sadece bir defa faydalanabiliyordu. İstanbul Finans Merkezi'nde faaliyet gösteren şirketlerin yurt dışında gerçekleştirdikleri mal alım satımlarından elde ettikleri kazanç da indirim kapsamına alındı.
1 Mart 2023

Esfender Korkmaz, Merkez Bankası'nın geçmişteki enflasyon tahminlerinin tutmaması ve bu durumun ekonomik güveni zayıflatmasına dikkat çekti. TÜİK ve İstanbul Ticaret Odası arasında açıklanan enflasyon oranları arasında önemli farklar bulunuyor; bu durum kamuoyunda TÜİK'in enflasyonu düşük gösterdiği algısını güçlendiriyor. Ayrıca, çekirdek enflasyonun yıllık TÜFE'den yüksek çıkması, enflasyonun direnç gösterdiğini ve artış eğiliminde olduğunu işaret ediyor. Yeni ekonomi yönetiminin güven vermediği ve enflasyonun kontrol altına alınamadığı vurgulanıyor.
5 Mayıs 2024

TÜSİAD Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, Ekonomik Araştırma Forumu konferansında yaptığı konuşmada, iç talebin güçlü olması nedeniyle Merkez Bankası'nın enflasyon tahmininin gerçekleşmeyeceğini ifade etti. Altınsaç, geçen yılın temmuz ve ağustos aylarında daha güçlü bir faiz artışı yapılması gerektiğini belirterek, mevcut politikaların yetersiz olduğunu ve maliye politikalarının daha fazla destek vermesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, reel sektörde son 10 yılda bir verimlilik artışı olmadığını, bu durumun Türk Lirası'nın değeriyle ilgili olmadığını dile getirdi.
24 Şubat 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın net uluslararası rezervlerinin geçen hafta tarihin en büyük haftalık artışını kaydettiğini belirtti. Şimşek, rasyonel politikalara dönüşün kademeli olarak devam edeceğini ve rezervleri daha da güçlendirmek için Türkiye'ye ilave dış kaynak teminine yönelik çalışmaları hızlandırdıklarını ifade etti. Ayrıca, TL cinsi enstrümanları cazip hale getirmeye devam edeceklerini ve Kur Korumalı Mevduat'ta stopaj desteğini yıl sonuna kadar uzatacaklarını duyurdu.
27 Haziran 2023

Denizbank, bir şube müdürünün dolandırıcılık suçlamasıyla tutuklanmasının ardından bir açıklama yayınladı. Açıklamada, iddia sahiplerinin piyasa koşullarının ötesinde fahiş faiz getirileri elde etmek amacıyla banka dışında, kayıt dışı ve nakit olarak para alışverişi yaptıkları, bankanın sistemlerinde bu işlemlerin izinin bulunmadığı belirtildi. Banka, süreçle ilgili yargı makamlarının kararına göre hareket edileceğini ifade etti. Haberturk.com ve Diken'in haberlerine göre, dolandırıcılık olayı sadece bir işadamıyla sınırlı değil, onlarca hatta yüzlerce kişiyi kapsıyor ve toplamda 80 milyon dolar civarında bir meblağdan bahsediliyor. İddialara göre, dolandırıcılıkta adı geçen şube müdürü Seçil Erzan, müşterilerini 'özel bir fon' vaadiyle kandırmış ve bu fonla ilgili olarak ünlü isimler de mağdur olmuş.
24 Nisan 2023

Türkiye'de ekonomi yönetiminin uygulamaya koyduğu sıkılaştırma politikaları sonucunda krediye erişim zorlaşmış, borçlanma maliyetleri artmış ve kredi kartı kullanımının cazibesi azalmıştır. Maliye ve Hazine Bakanı Mehmet Şimşek'in hem yurt içinde hem de yurt dışında yaptığı açıklamalarla bu politikaların sinyalleri önceden verilmişti. İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, dezenflasyonist politikaların üretim ve ihracat üzerinde baskı oluşturduğunu belirterek, iş dünyasının bu süreçte sabırlı ve azimli olacağını ifade etmiştir.
18 Mart 2024

Hazine ve Maliye Bakanı göreve geldikten sonra KDV oranlarını yüzde 18'den yüzde 20'ye çıkardı ve seçim sonrası için KDV ve ÖTV'de daha fazla artış yapılacağını ima etti. Ayrıca, bakan bütçeden yeni yatırımların bir süre yapılmayacağını duyurdu. Esfender Korkmaz, devletin altyapı yatırımlarını durdurmasının ve tüketim vergilerini artırmasının üretimi ve mal arzını daraltacağını, bu durumun da fiyatları artıracağını belirtti. Korkmaz'a göre, çözüm vergileri artırmak değil, kamu harcamalarında popülizmi, lüksü ve yolsuzluğu azaltmaktır.
20 Mart 2024

Türkiye'de meydana gelen depremler sonrasında Borsa İstanbul'da yaşanan düşüşler ve yatırımcı mağduriyetleri üzerine ekonomi yönetimi bir dizi tedbir açıkladı. Bu tedbirler arasında hisse geri alımlarını kolaylaştıran düzenlemeler yer aldı ve şirketler hisse geri alımına yöneldi. Türkiye Varlık Fonu (TVF), borsayı desteklemek amacıyla devlet bankaları tarafından yönetilen yatırım fonlarına en az 1 milyar dolarlık kaynak ayırmayı planlıyor ve ilk olarak Ziraat Portföy yatırım fonlarına para aktaracak.
27 Şubat 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nin kayyım rektörü Naci İnci tarafından kurulan ve yönetilen Boğaziçi Üniversitesi Geliştirme Vakfı'na (BUVAKIF), Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla vergi muafiyeti tanındı. Vakıf, gelir vergisi, kurumlar vergisi, veraset ve intikal vergisi, emlak vergisi, damga, gümrük vergisinden muaf tutuldu ve KDV ile harç istisnası sağlandı. BUVAKIF, ayrıca meslek odalarıyla proje geliştirebilir hale geldi ve Boğaziçi Üniversitesi'nin Burs Komisyonu'na eklendi. Vakfın kuruluşu ve yönetimindeki isimler, mevcut yasal düzenlemelere aykırılıklar içeriyor ve bu durum hukuki tartışmalara yol açtı.
12 Nisan 2023

Ekonomist Tunç Şatıroğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in 'enflasyon muhasebesi'ne ilişkin sözlerini 'irrasyonel zemine dönüş' olarak yorumladı. Şatıroğlu, TL varlıklara yatırım yapılmaması gerektiğini belirtti. Enflasyon muhasebesi, yüksek enflasyonlu ekonomilerde faaliyet gösteren şirketlerin finansal tablolarının mevcut ekonomik koşullar sebebiyle ne tutarda bir kayıp veya kazançla karşı karşıya kaldığının hesaplamasını sağlar. Şatıroğlu, bu durumun bankaların daha çok vergi vereceği anlamına geldiğini ifade etti.
1 Kasım 2023

Galatasaray Üniversitesi öğretim görevlisi Dr. Nedim Türkmen, Türkiye'de uygulanan vergi artışlarını değerlendirdi. KDV'nin %18'den %20'ye yükseltilmesi, yurt dışından getirilen telefonların kayıt harcının artırılması ve harç tutarlarının %50 zamlanması gibi mevcut vergi artışlarının yanı sıra, torba yasa ile kurumlar vergisi ve motorlu taşıtlar vergisine de zam öngörüldüğünü belirtti. Türkmen, bu artışların enflasyonu kısa vadede hızlandıracağını ve ekim ayında gayrimenkul sahiplerini de etkileyebilecek yeni vergi artışlarının olabileceğini ifade etti.
7 Temmuz 2023

Yakup Kepenek, Türkiye ekonomisinin sağlam bir temele oturması için gerekli olan üç ana kurumsal dayanağın; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Kamu İhale Kurumu (KİK) ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) olduğunu ifade etmiştir. Ancak, bu kurumların hukuki temeller üzerine sağlamlaştırılmadığı sürece, ekonominin mevcut krizden kurtulmasının mümkün olmadığını vurgulamıştır. Ayrıca, TCMB'nin sınırlı uygulama bağımsızlığına sahip olduğunu, ancak genel olarak ülke ekonomisinin bu üç kurumsal dayanaktan yoksun olduğunu belirtmiştir.
24 Mart 2024
İşaretlediklerim