ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara'da bir araya gelerek ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, Türkiye'nin F-16 savaş uçakları alımı, IŞİD ve PKK terör örgütleriyle mücadele ve Rusya'ya yönelik yaptırımlar ele alındı. Çavuşoğlu, F-16 alımının İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğiyle şartlandırılmaması gerektiğini vurguladı. Blinken ise ABD yönetiminin F-16 satış ve modernizasyonuna destek verdiğini ancak Kongre'ye resmi bildirimde bulunmadan özel bir değerlendirme yapmanın doğru olmayacağını belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin Rusya yaptırımlarını delmesine izin vermediği ve bu konuda ABD ve AB ile iş birliği içinde olduğu ifade edildi.
20 Şubat 2023

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, cumhurbaşkanı adaylığı için YSK'ya dilekçe verdi ve en az 100 bin imza toplaması gerekiyor. AKP'nin, muhalefetin oylarını bölmek amacıyla İnce'nin adaylığını desteklediği iddiaları ortaya atıldı. Avrasya Araştırma'nın sahibi Kemal Özkiraz, AKP'nin İnce için imza toplama kampanyası düzenlediğine dair bir iddia paylaştı. İnce, bu iddiaların sahte olduğunu savunarak suç duyurusunda bulunacağını duyurdu.
21 Mart 2023

Fransa başbakanlık ofisi, kabine üyelerine ve bakanlık çalışanlarına Telegram, WhatsApp ve Signal gibi uygulamaları kullanmamaları ve bu uygulamaları telefonlarından silmeleri yönünde bir genelge yayınladı. Gizli bilgilerin güvenliği amacıyla alınan bu kararla, bakanların 8 Aralık'a kadar yerli mesajlaşma uygulaması Olvid'i kurmaları istendi. Olvid, Ulusal Bilgi Sistemleri Güvenlik Ajansı'ndan birinci seviyede güvenlik sertifikası alan tek uygulama olarak belirtiliyor ve 2019'da iki Fransız siber güvenlik uzmanı tarafından kurulmuş.
30 Kasım 2023

Britanya merkezli Financial Times gazetesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2023 seçimlerini kazanmak için her türlü yöntemi kullanacağını öne sürdü. Gazetenin eski Ankara temsilcisi Laura Pitel, Erdoğan'ın popülaritesinin azalmasına rağmen iktidarda kalma çabasının Türkiye'nin ekonomisi ve kişisel özgürlükler üzerinde olumsuz etkiler yaratacağını belirtti. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na verilen hapis cezası ve siyasi yasak sürecinin muhalefeti güçlendirebileceği bir belirsizlik olarak ifade edildi.
2 Ocak 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, ABD gezisi sırasında deep fake teknolojisi kullanılarak ses ve görüntülerinin değiştirilerek olumsuz propaganda yapılacağı konusunda bilgi aldığını ve bu bilgiyi doğrulattığını belirtti. Kılıçdaroğlu, bu manipülasyon girişimlerinin uluslararası casus şebekelerinin tuzağına düşen kişiler tarafından yapıldığını ve Bitcoin üzerinden ödeme yapıldığını iddia etti. Ayrıca, seçim gecesi galip gelmeleri durumunda herkesin evinde kalması gerektiğini, sokağa çıkılması halinde taşkınlık yapılmasının mümkün olduğunu söyledi.
4 Mayıs 2023

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Direktörü Christopher Wray, Çin'in TikTok aracılığıyla kullanıcı verilerine ve cihaz yazılımlarına erişebileceğini ve kullanıcıların görüşlerini etkileyebileceğini belirtti. Beyaz Saray, federal kurumlara TikTok'u resmi telefonlardan kaldırmaları için 30 gün süre verdi. Wray, özel şirketler ile Çin Komünist Partisi arasında ayrım olmadığını ve Çin'in büyük veri operasyonları yapabileceğini ifade etti. ABD ve Kanada'da bazı resmi cihazlarda TikTok yasağı uygulanmakta, Avrupa Komisyonu da siber güvenlik önlemi olarak TikTok'u geçici süreyle yasakladı.
9 Mart 2023

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'gerekli' açıklamayı yaparak 14 Mayıs'ta seçim yapılacağını kesinleştirdiğini belirtti. Erdoğan, seçimlerin bu tarihte düzenlenebilmesi için 10 Mart'ta yetkisini kullanacağını daha önce ifade etmişti. Çelik, Türkiye'nin demokratik tecrübeye sahip olduğunu ve seçimi büyük bir olgunlukla gerçekleştirebileceğini söyledi. Ayrıca sandık güvenliği konusunda herhangi bir sorun olmadığını ve siyasi partilerden temsilcilerin sandıkların başında olacağını ifade etti.
25 Ocak 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK), emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili SMS'lerini engellediğini belirtti. Seçim döneminde birçok cumhur ittifakı adayının propaganda amaçlı SMS gönderdiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, kendi gönderdiği mesajın engellenmesine tepki gösterdi. BTK'nın GSM operatörlerine propaganda amaçlı mesajların yasak olduğunu hatırlatan bir yazı gönderdiği belirtildi. Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda EYT ile ilgili adaletsizliği bitireceğini ve mağdurların haklarını iade edeceğini vurguladı.
26 Mayıs 2023

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Twitter üzerindeki bazı haber hesaplarının seçimle ilgili paylaşımlarında dezenformasyon yaptığı iddiasıyla soruşturma açtı. Savcılık, kamu düzenini ve barışını bozacak yanıltıcı bilgiler yaydığı öne sürülen beş şüpheli hakkında gözaltı kararı çıkardı. İstanbul Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ise diğer hesapların kimlik tespiti için çalışmalarını sürdürüyor.
28 Mayıs 2023

Finlandiya hükümeti, Rusya'nın Helsinki Büyükelçiliği'nde görevli dokuz istihbarat personelini sınır dışı etme kararı aldı. Bu karar, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve Bakanlar Kurulu'nun güncel gelişmeleri değerlendirdiği bir toplantı sonrasında alındı. Sınır dışı edilen kişilerin 'Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi'ni ihlal ettikleri belirtildi. Finlandiya Dışişleri Bakanlığı, Rusya Maslahatgüzarını çağırarak bu kararı bildirdi.
6 Haziran 2023

ABD, federal kurumların resmi telefonlarından TikTok uygulamasını kaldırmasını isteyerek 30 gün süre tanıdı. Çin Dışişleri Sözcüsü Mao Ning, ABD'nin bu adımını devlet gücünü kötüye kullanmak ve özgüven eksikliği olarak nitelendirdi. ABD, Çin'in Amerikalıların kişisel verilerini elde etme ve propaganda yapma risklerinden endişe ediyor. Kanada ve Avrupa Birliği de benzer yasaklar getirdi. TikTok ise hükümetlerin milyonlarca kullanıcının sevdiği platformu engellemesini sorguladı.
1 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Muğla Gençlik Buluşması'nda yaptığı konuşmada, son 20 yılda Türkiye'nin demokrasi ve kalkınma alanında önemli ilerlemeler kaydettiğini belirtti. Başörtüsü teklifi konusunda muhalefet partilerine anayasa değişikliği yapma çağrısında bulundu ancak muhalefetin randevu taleplerini reddettiğini ve bu nedenle sadece 'cumhur ittifakı' olarak bir araya gelmek zorunda kaldıklarını ifade etti. Ayrıca, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik sürecinde Türkiye'den destek istediklerini ancak teröristlerin iadesi konusunda istenilen adımları atmadıklarını söyledi.
15 Ocak 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce'ye yönelik sosyal medyada paylaşılan ve montaj olduğu iddia edilen özel görüntülerle ilgili kaset iddialarına inanılmaması gerektiğini belirtti. İnce, bu iddiaların ardından gazetecileri ve savcıları göreve çağırdı. Kılıçdaroğlu, Tele1 canlı yayınında bu tür ahlaksız yapıların açığa çıkarılacağını ve dijital ortamda iz bırakıldığında bunun saptamanın kolay olduğunu ifade etti. Ayrıca, Sözcü gazetesine verdiği demeçte İnce'ye sofrasının açık olduğunu ve bu tür pislikleri birlikte temizlemek istediğini söyledi.
10 Mayıs 2023

Britanya Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın askeri teçhizatına erişimini engellemek amacıyla 25 şirket ve bireye yeni yaptırım uygulayacağını duyurdu. Bu şirketler arasında, Rus ordusu tarafından kullanılan mikroelektronik ürünler ihraç eden Türkiye merkezli iki şirket de bulunuyor. Yaptırımlar, Rusya'nın askeri teçhizatına erişimini kısıtlamayı ve Rusya'nın savunmasını zayıflatmayı hedefliyor. Yaptırım uygulanan şirketler arasında Türkiye merkezli Turkik Union ile Azu International da bulunuyor.
8 Ağustos 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerin önemine değindi ve 'Bu millet 14 Mayıs'ta gereğini yapacaktır' ifadesini kullandı. Depremler sonrası seçimlerin ertelenmesi tartışmaları devam ederken, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, seçimlerin ertelenip ertelenmeyeceğine Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) karar vereceğini belirtti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise YSK'nın seçimi ertelemek gibi bir yetkisi olmadığını ifade etti.
1 Mart 2023

Türkiye'de cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri için oy kullanma işlemleri devam ederken, İstanbul Barosu oy kullanma sürecine ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamaya göre, saat 17:00'de sandıkların kapanmasına rağmen, o saatte sınıf kapısında bekleyen ve kimliğini sandık kurulu üyesine ulaştıran seçmenler oy kullanmaya devam edebilecek. Sandık kurulu başkanı, saat 17:00 itibarıyla kuyrukta bekleyen seçmenlerin kimliklerini toplayacak ve bu seçmenlere oylarını kullandıracak. Ancak bu saatten sonra gelen seçmenler oy kullanamayacak.
14 Mayıs 2023

Türkiye'de yarın gerçekleşecek seçimler öncesinde, iktidar kanadının yaptığı açıklamalar Batılı ülkelerde endişe yarattı. NATO ve Avrupa Birliği ülkeleri, Türkiye'de siyasi istikrarsızlık yaratacak hamlelerden kaçınılması gerektiğini belirten mesajlar gönderdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve diğer iktidar yetkililerinin kullandığı sert ifadeler, muhalefetin olası zaferini hedef alıyor. AGİT ve AKPM heyetleri de Yüksek Seçim Kurulu'na demokratik seçimlere gölge düşürecek gelişmelere izin verilmemesi gerektiğini iletti.
13 Mayıs 2023

Fransa'nın Dijitalleşme ve Telekomünikasyondan Sorumlu Bakanı Jean-Noel Barrot, iPhone 12 model telefon satışının ülkede yasaklandığını duyurdu. Yasak, Ulusal Frekans Ajansı'nın (ANFR) iPhone 12'nin Avrupa'da izin verilen radyasyon miktarını aştığını tespit etmesi üzerine geldi. Avrupa'da bir telefonun 4W/kg radyasyon miktarına sahip olması gerekiyor, ancak ANFR, iPhone 12 model telefonun 5,74 W/kg radyasyon yaydığını belirledi.
12 Eylül 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Karar TV'de katıldığı programda, iktidarın seçim sürecini sabote edebileceğini ve buna karşı önlemler aldıklarını belirtti. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kapatılmasının söz konusu olmadığını, ekonomik sorunlara odaklanmak istediklerini ve devletin partileştiğini iddia etti. Ayrıca, Yüksek Seçim Kurulu'na güvenmediklerini ve her sandıkta temsilcilerinin olacağını, seçim gecesi alınan güvenlik önlemleri ve teknik altyapı hakkında bilgi verdi. Kılıçdaroğlu, seçim sonrası olası bir iktidar değişikliğinde devletin sağlam temellere oturtulacağını ifade etti.
5 Mayıs 2023

İsveç polisi, Stockholm'deki bir caminin yakınlarında planlanan Kuran yakma eylemine izin verdi. Bu durum, Türkiye'de tepkilere yol açtı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bu olayın ardından İsveç'in NATO üyelik başvurusuna destek verilmeyeceğini belirtti. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, bu eylemi lanetledi.
28 Haziran 2023
İşaretlediklerim