İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, Hizbullah’la topyekun savaşın kapıda olduğunu belirtti. Bu açıklama, İsrail’in işgali altındaki Golan Tepeleri’nde bulunan Mecdel Şems beldesine düzenlenen roket saldırısının ardından geldi. Saldırıda dokuz kişi hayatını kaybetti ve onlarca sivil yaralandı. İsrail, saldırıdan Lübnan merkezli Hizbullah’ı sorumlu tuttu.
27 Temmuz 2024

Wall Street Journal, Pentagon'un İsrail'in Lübnan'a karadan saldırabileceği izleniminde olduğunu iddia etti. Lübnan'da Hizbullah mensuplarının kullandığı çağrı cihazları ve telsizlerin patlatılması sonucu çok sayıda ölü ve yaralı olduğu bildirildi. ABD'li yetkililer, İsrail'in küçük bir askeri güçle dar kapsamlı ve hızlı operasyonlar yapabileceği görüşünde. İsrail-Lübnan sınırında çatışmaların zaman zaman şiddetlendiği belirtiliyor.
20 Eylül 2024

Almanya'nın Solingen kentinde düzenlenen bir festivalde 26 yaşındaki bir saldırgan, üç kişiyi bıçaklayarak öldürdü ve sekiz kişiyi yaraladı. Saldırgan olay yerinden kaçtıktan sonra teslim oldu. IŞİD, saldırıyı üstlendi ve saldırganın Filistin'deki ve diğer yerlerdeki Müslümanların intikamını almak için bu eylemi gerçekleştirdiğini belirtti. Saldırganın daha önce sığınma başvurusunda bulunmuş bir Suriyeli olduğu açıklandı. Ayrıca, saldırıyı bildiği halde ihbar etmeyen 15 yaşındaki bir çocuk da tutuklandı.
25 Ağustos 2024

Britanya Başbakanı Keir Starmer, Lübnan’daki vatandaşlarının tahliyesi için Kıbrıs’a 700 asker göndereceğini açıkladı. Lübnan'da Hizbullah'ın kullandığı çağrı cihazlarının patlaması ve İsrail'in hava saldırıları sonrası bölgede artan gerilim nedeniyle bu karar alındı. Britanya, Lübnan'da yaklaşık 10 bin vatandaşının bulunduğunu ve acil durum planlarını hızlandırdığını belirtti. Britanya Savunma Bakanlığı, tahliye operasyonu için Kıbrıs’a gönderilecek askerlerin yazın bölgeye gönderilen 500 askeri personele katılacağını duyurdu.
25 Eylül 2024

Avrupa Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Alt Komitesi'nin iki üyesinin kişisel telefonlarında İsrailli siber güvenlik şirketi NSO Group tarafından geliştirilen 'Pegasus' casus yazılımı tespit edildi. AP Sözcü Vekili Delphine Colard, casus yazılım bulunduğunu doğruladı ve tüm üyelere teknolojik cihazlarını taramadan geçirmeleri çağrısında bulundu. Casus yazılım saldırısıyla karşı karşıya kalan üyeler, Aralık 2023'te Hindistan, İsrail ve işgal altındaki Filistin topraklarını ziyaret etmişti. Pegasus, kullanıcıların haberi olmadan telefon konuşmalarını dinleyebilir, ses kaydı alabilir, e-postaları takip edebilir ve telefonlardan fotoğraf çekebilir.
22 Şubat 2024

İsrail'in Ankara büyükelçiliği, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarında bir Türk vatandaşının hayatını kaybettiğini ve bir Türk vatandaşının kayıp olduğunu bildirdi. Ancak, Türkiye bu bilgileri henüz teyit etmedi. Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, 7 Ekim'de İsrail'e 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı bir saldırı başlatmıştı. Çatışmalarda ölen İsraillilerin sayısı 1300'ü, ölen Filistinlilerin sayısı ise 1200'ü aştı.
12 Ekim 2023

Fransa'da 17 yaşındaki Cezayir asıllı Nahel M., 27 Haziran'da bir polis tarafından arabasında yakın mesafeden vurularak öldürüldü. Bu olayın ardından başlayan protestolar kitlesel gösterilere dönüştü ve şu ana kadar en az 2 bin kişi gözaltına alındı. Protestolara 45 bin kişilik jandarma ve polis gücüyle müdahale ediliyor. Fransız kurumları ve hükümet yetkilileri bu duruma karşı hangi adımları attığı ise merak konusu.
3 Temmuz 2023

Azerbaycan Hava Yolları (AZAL), güvenlik gerekçesiyle Bakü-Tel Aviv uçuşlarını durdurduğunu açıkladı. Bu karar, Lübnan'da Hizbullah'ın kullandığı çağrı cihazlarının patlaması ve İsrail'in Beyrut'a düzenlediği saldırılar sonrasında alındı. İsrail'de olağanüstü hal ilan edilirken, diğer havayolu şirketleri de bölgedeki uçuşlarını askıya aldı. AZAL, uçuşların yeniden başlaması için şartların değerlendirileceğini belirtti.
24 Eylül 2024

İsveç'te, PKK'ya finansman sağlamak suçlamasıyla yargılanan bir kişiye dört yıl altı ay hapis cezası verildi ve sınır dışı edilmesi kararı alındı. Bu karar, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylamak için terörle mücadelede adımlar atma şartı koymasının ardından geldi. Stockholm Bölge Mahkemesi, sanığın Stockholm'deki bir Kürt işadamına silah zoruyla PKK'ya para ödemesi için baskı yapmaya çalıştığını belirtti. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsveç'in NATO üyeliğini görüşmek üzere Brüksel'deki toplantıya katılacak.
6 Temmuz 2023

Fransa'da polis memurunun 'dur' ihtarına uymayan bir araca ateş açması sonucu 17 yaşındaki Nael M. isimli sürücünün ölümü üzerine başlayan protestolar devam ediyor. Nael M.'nin anısına düzenlenen eylemlerde polis ile protestocular arasında çatışmalar yaşanıyor ve emniyet güçleri biber gazı kullanıyor. İçişleri Bakanlığı verilerine göre, ortalama yaşı 17 olan 1300'den fazla kişi gözaltına alındı ve 45 bin polis görevlendirildi. Ayrıca, Fransa'da bazı şehirlerde toplu taşıma seferleri yeni bir emre kadar iptal edildi.
1 Temmuz 2023

KKTC'de kumarhane sahibi Halil Falyalı ve şoförünün öldürülmesiyle ilgili olarak aranan zanlı, Hollanda'nın Zoetermeer kasabasında yakalandı. Hollanda polisi, Türk emniyet birimlerinin bilgisi üzerine zanlıyı takip ettiğini ve tutukladığını açıkladı. Zanlının Türkiye'ye iade edilmesi bekleniyor.
8 Aralık 2023

ABD'nin, İsveç'te gerçekleşen Kuran yakma eylemi sonrasında Türkiye'de olası misilleme saldırılarına karşı vatandaşlarını uyardığı güvenlik uyarısının ardından, İçişleri Bakanlığı Türkiye'de güvenlik tedbirlerinin en üst seviyeye çıkarıldığını duyurdu. ABD'nin uyarı notunda adı geçen şahısların gözaltına alındığı ve yapılan aramalarda herhangi bir silah veya eylem emaresine rastlanmadığı, ancak soruşturmanın tüm yönleriyle devam ettiği belirtildi. Ayrıca, IŞİD ve El Kaide'nin bu tür olayları eylem gerekçesi olarak kullanabileceği bilgisi de değerlendirilmekte.
31 Ocak 2023

Lübnan Hizbullah'ı lideri Hasan Nasrallah, 7 Ekim saldırılarından sonra ilk kez konuştu ve 'her türlü olasılığa hazır olduklarını' belirtti. Nasrallah, 'Bölgesel bir savaşı durdurmak isteyenler Gazze'deki saldırıları durdursun' dedi. ABD ve Britanya'nın, bölgeye gönderdiği uçak gemileri ve savaş uçaklarıyla İran ve İran destekli güçlerin, savaşa dahil olmasını engelleyeceklerinin mesajını verdiği bir dönemde bu açıklama geldi.
3 Kasım 2023

The New York Times, Hamas lideri İsmail Haniye'nin Tahran'da kaldığı konukevine iki ay önce yerleştirilen bir bombanın uzaktan kumandayla patlatılarak öldürüldüğünü yazdı. İsrail suikasti üstlenmezken, Hamas İsrail'i sorumlu tuttu ve İran'ın dini lideri Ali Hamaney, İsrail'e direkt saldırı emri verdi. Suikastin ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi acil toplantı kararı aldı ve İsrail yüksek alarm durumuna geçti.
1 Ağustos 2024

Fransa'nın Marsilya kentinde, Nael M. isimli gencin polis tarafından öldürülmesi sonrası düzenlenen protestoda şiddet uyguladıkları iddiasıyla yedi polis gözaltına alındı. Şiddete maruz kalan Hedi isimli genç sekiz günlük iş göremezlik raporu aldı ve ifadesinde polislerin kendisini dövdüğünü belirtti. Hedi, olay sonrası komaya girmiş ve birkaç saat sonra uyanmıştı. Nael'in ölümüne tepki olarak Fransa genelinde çeşitli protestolar düzenlenmişti.
19 Temmuz 2023

Türkiye'deki Filistinlilere yönelik eylem hazırlığında olduğu ve edindikleri bilgileri Mossad'a satmakla suçlanan 57 sanığın yargılandığı davada, mahkeme 18 sanığın tahliyesine karar verdi. Savcı, sanıkların 'yasaklanan bilgilerin casusluk maksadıyla temini' suçundan 8 ila 12 yıl hapisle cezalandırılmasını talep etti. Mahkeme, 36 sanığın yurtdışına çıkış yasağını kaldırdı ve savunma için süre vererek duruşmayı erteledi. Davada, eski emniyet amiri Hamza Turhan A. gibi isimlerin Mossad ile bağlantılı olduğu iddia ediliyor.
4 Temmuz 2024

Türk Hava Yolları (THY), güvenlik riski nedeniyle Beyrut'a yapacağı seferleri beş günlüğüne iptal etti. Bu karar, İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarını artırması üzerine alındı. THY, 26-30 Eylül tarihleri arasındaki Beyrut seferlerini iptal ederken, Pegasus Havayolları da benzer bir karar aldı. İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırıları, bölgedeki güvenlik durumunu olumsuz etkiliyor.
25 Eylül 2024

Türk ekiplerin, Tayvanlı arama kurtarma ekibine itibar kazanmak amacıyla müdahale ettiği yönündeki iddialar, Ankara'daki Tayvan diplomatik misyonu tarafından yalanlandı. Tayvan'ın resmi haber ajansı CNA'ya konuşan çevirmen Prof. Yılmaz Keskin, Tayvanlı ekibin enkaz altında hayatta kalanları ararken Türk yetkililer tarafından kibarca uzaklaştırıldığını iddia etmişti. Tayvan diplomatik misyonu, herkesin ortak gayesinin hayat kurtarmak olduğunu ve Tayvanlı ekibin uluslararası koordinasyon merkezi ve yerel yönetimle işbirliği içinde çalıştığını belirtti. Tayvanlı ekip, arama kurtarma çalışmalarında kritik saatlerin geçmesi üzerine 12 Şubat'ta ülkelerine dönmüştü.
14 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen deprem sonrası Türkiye'ye destek için gelen İsrail sivil arama-kurtarma ekibi, yakın güvenlik tehdidi sebebiyle özel bir jetle ülkelerine geri döndü. İsrail Savunma Kuvvetleri tarafından yönetilen ve 25 kişiden oluşan Ihud Hatzala ekibi, Türkiye'de 15 kişinin kurtarılmasına yardımcı olmuştu. Ayrıca, Avusturya ve Almanya'dan gelen ekipler de güvenlik endişeleri nedeniyle ya ülkelerine dönmüş ya da faaliyetlerini durdurmuştu.
12 Şubat 2023

İsveç'te Danimarkalı-İsveçli aşırı sağcı Rasmus Paludan'ın Kuran yakma eylemi, Türkiye ile İsveç arasındaki ilişkileri gerilmiş ve Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliği sürecini askıya almasına neden olmuştu. Şubat ayında benzer eylemler için izin isteyen kişilere, terör saldırısı endişesiyle polis tarafından izin verilmemişti. Ancak mahkeme, polisin bu kararını anayasaya aykırı bularak yasaklamayı haksız buldu ve toplanma özgürlüğünün anayasal bir hak olduğunu belirtti.
4 Nisan 2023
İşaretlediklerim