Veysel Ulusoy, Merkez Bankası'nın son raporunu eleştirerek, raporda enflasyonun gelecek dönemdeki seyrine dair somut politikaların ve stratejilerin eksikliğine dikkat çekiyor. Raporda üretim, istihdam politikası, işgücüne katılım ve enflasyonun düşürülmesi için gerekli modeller gibi önemli konularda bilgi verilmediğini belirtiyor. Ayrıca, Türkiye'nin ekonomik durumunun yolsuzluk, borç batağı ve düşük üretim gibi sorunlarla boğuştuğunu ve enflasyonun kontrol altına alınamadığını ifade ediyor.
11 Şubat 2024

İş dünyası temsilcileri, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile yaptıkları toplantıda, mevcut para politikasının ve 'faizlerin hiç artırılmayacağı' söyleminin terk edilmesini istedi. Ayrıca, yüzde 5'lik enflasyon hedefinin revize edilmesi, ürün bazında seçici teşvikler ve uygun faiz koşullarında finansman gibi konuları önerdiler. Kur korumalı mevduatın (KKM) 2024 sonuna kadar devam etmesi ve yaz aylarında kademeli bir çıkış yapılması gerektiği belirtildi. Merkez Bankası (MB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) arasındaki yetki çatışmasının çözülmesi gerektiği de vurgulandı.
19 Haziran 2023

Aziz Çelik, TÜİK'in enflasyon verilerinin güvenilirliğini sorguluyor ve bu verilerin temmuz ayında milyonlarca çalışan ve emeklinin maaş zamlarını belirleyeceğini belirtiyor. Çelik, asgari ücretin artmamasının eşitlik ilkesine aykırı olduğunu ve kemer sıkma politikalarının acımasızca uygulandığını vurguluyor. Ayrıca, emekli maaşlarının kök aylık üzerinden hesaplanması nedeniyle milyonlarca emeklinin sıfır zam alabileceğini ifade ediyor.
3 Haziran 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimlerden sonraki ilk kabine toplantısının ardından yaptığı basın açıklamasında, enflasyon ve fahiş fiyat sorununu gündemden çıkarma konusunda kararlı olduklarını vurguladı. Anayasa değişikliği teklifini yeniden Meclis'e sunacaklarını, istikrar ve güven vurgusu yaparak 'Türkiye Yüzyılı'nı inşa edeceklerini ifade etti. Depremzedeler için konut yapımı ve emeklilere bayram öncesi ödeme yapılacağını duyurdu. Ayrıca asgari ücret tespit komisyonunun çalışmalarına başlayacağını ve vatandaşların dokuz gün bayram tatili yapabileceğini belirtti.
6 Haziran 2023

Deniz Zeyrek, iktidarın gerçek gündemi saklamak için çeşitli yapay gündemler yarattığını ve bu çabaların perde arkasındaki ekonomik kaosu gizleyemediğini belirtiyor. İktidarın yanlış ekonomi politikalarının yoksulları daha da yoksullaştırdığını ve küçük, orta ve büyük ölçekli işletmeleri zor durumda bıraktığını ifade ediyor. Ayrıca, iktidarın yabancı yatırım bulamaması nedeniyle iç kaynak yaratma çabalarının sıkılaştırılacağını ve bunun halk üzerinde zamlar şeklinde yansıyacağını öngörüyor. Zeyrek, 31 Mart seçimlerinde AK Parti'nin ikinci parti olmasının ve Metropol'ün son araştırmasında iktidarın oylarının yüzde 20'lere düşmesinin bu durumun göstergesi olduğunu vurguluyor.
27 Mayıs 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, kamu çalışanları ve memur emeklilerinin maaş zam oranının belirleneceği Kamu Görevlileri Hakem Heyeti toplantısıyla ilgili konuştu. Işıkhan, memur ve emeklilerin enflasyona ezdirilmeyeceğini ifade etti. Kamu İşveren Heyeti’nin 7’nci Dönem Kamu Toplu Sözleşme görüşmeleri sürecini başarıyla tamamladığını ve maaş artışına yönelik son sözün Hakem Heyeti’nde olduğunu belirtti.
30 Ağustos 2023

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, emeklilik yaşıyla ilgili bir çalışmalarının olmadığını belirtti. Ayrıca, memur maaşları ve memur emeklisi aylıklarına 2024 ve 2025 yıllarında belirli oranlarda zam yapılması kararlaştırıldı. Ancak, bu zammın yetersiz bulunması üzerine iktidar kanadından yeni düzenleme sinyali verildi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kendini mağdur hisseden tüm kesimlerin gönlünü alacaklarını ifade etti.
24 Ekim 2023

Merkez Bankası'nın eski başekonomisti Hakan Kara, bankanın faizleri artıramaması nedeniyle döviz rezervlerini kullanmak zorunda kaldığını ifade etti. 2023 genel seçimlerinden önce Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın isteğiyle faizler düşük tutulmuş ve 'arka kapıdan satış' yöntemiyle milyarlarca dolar rezerv eritilmişti. Seçim sonrası yeni ekonomi yönetimi faizleri kademeli olarak artırsa da, son dönemde bu trend durduruldu ve döviz rezervlerini eritme yoluna tekrar başvurulduğu belirlendi. Eski başekonomist Kara, Merkez Bankası'nın yarınki faiz kararında faizleri yüzde 45'te sabit tutmasının beklendiğini ifade etti.
20 Mart 2024

Borsa İstanbul, 2023 yılına dalgalı bir başlangıç yaptı ve bu dalgalanma devam ediyor. Halka arzlarla ilgili sıkıntılar ve düzenlemeler sonrasında, uzmanlar borsada oynaklığın süreceğini öngörüyorlar. Gedik Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Eda Karadağ, seçim sonuçlarına kadar borsada net bir yön belirlemenin zor olduğunu ifade ediyor. Ayrıca, kur korumalı mevduatta (KKM) faiz sınırının kaldırılmasının borsa üzerinde sınırlı bir baskı yaratabileceği düşünülüyor. Trive Yatırım Araştırma Direktörü Serdar Pazı, halka arzların eskisi gibi sürekli tavan yapmadığını ve KKM ile aylık mevduatın daha cazip hale geldiğini belirtiyor.
4 Nisan 2023

İhsan Çaralan, son dönemde gerçekleşen işçi eylemlerinin, emekçilerin taleplerini açıkça ifade edip birleştiğinde alanlara çıkmaktan çekinmediğini gösterdiğini belirtti. Erdoğan-Şimşek programı kapsamında asgari ücretliye ara zam yapılmayacağı, emeklilere düşük zam yapılacağı ve esnek çalışmanın yaygınlaştırılacağı gibi uygulamaların işçi sınıfını zor durumda bırakacağını vurguladı. CHP'nin emek mücadelesine yakın durmasının önemli olduğunu ancak partinin emekçilerin sendikalarının yerine geçerek hareket etmesinin mücadeleyi zorlaştırabileceğini ifade etti. Çaralan, emekçilerin talepleri etrafında birleşerek kemer sıkma politikalarına karşı ortak mücadele etmesinin önemine dikkat çekti.
28 Mayıs 2024

Saadet Partisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın doların 10 lira olmayacağı, enflasyonun yüzde 30'u aşmayacağı ve bankaların tökezlemeyeceği yönündeki geçmişteki açıklamalarını içeren bir video yayınladı. Videoda Erdoğan'ın bu tahminlerinin aksine, dolar/TL kuru 19,86'ya ulaşmış, resmi enflasyon yüzde 43,68 seviyesinde ve bankaların döviz işlemlerine sınırlamalar getirdiği belirtiliyor. Parti, ekonominin gerçek gündem olduğunu ve Türkiye'nin karar vermesi gerektiğini vurguluyor.
21 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, muhalefetin emekli maaşlarının asgari ücret seviyesine çıkarılması talebine yanıt verdi. Erdoğan, ekonomik dengeleri bozmayacak şekilde adımlar atacaklarını ve bu konuyu yeni yasama döneminde gündeme alacaklarını belirtti. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, en düşük emekli maaşının 12 bin 500 liraya yükseltilmesini içeren kanun teklifinin Meclis’e sunulduğunu duyurmuştu.
21 Temmuz 2024

Barış Terkoğlu, OYAK'ın son yıllarda kötü yönetildiğini ve siyasi müdahaleler nedeniyle performansının düştüğünü belirtti. 2016 yılından itibaren OYAK'ın enflasyonu karşılama oranının düştüğünü ve son beş yılda en kötü performansı gösterdiğini vurguladı. Üçok, siyasetin OYAK'a müdahale etmesinin ve şeffaflık eksikliğinin sorunların temelinde yattığını ifade etti. Siyasetin OYAK'tan elini çekmesi gerektiğini savunarak, aksi takdirde OYAK'ın zarar göreceğini belirtti.
20 Haziran 2024

Esfender Korkmaz, Türkiye'de kamu harcamaları, vergi politikaları ve mali disiplin konularında yaşanan sorunlara dikkat çekiyor. Bütçe kaynaklarının popülizm ve şatafat için kullanılmasının, kamu özel işbirliği ile yapılan yatırımların atıl kalmasının ve kamu yatırımlarının piyasa maliyeti üzerinde yapılmasının kamu kaynaklarının etkin kullanılmadığını gösterdiğini belirtiyor. Ayrıca, ücret artışlarının verimlilik artışına ve fiyatların frenlenmesine katkı sağlayabileceğini ifade ediyor. Korkmaz, mevcut siyasi yapı ve koşullarda Merkez Bankası'nın sıkı para politikası uygulamasının bile istikrarı sağlamakta yetersiz kalacağını öne sürüyor.
23 Şubat 2024

Murat Muratoğlu, Türkiye ekonomisindeki dengesizliklere dikkat çekerek, emekli maaşlarına ek zam yapılamayacak durumu eleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın emekli maaşlarına ek zam yapmanın bütçeye büyük bir yük getireceğini belirtmesi üzerine, Muratoğlu, 2024 bütçesinde vergi muafiyetleri için ayrılan 2.2 trilyon liralık ödenekle karşılaştırma yaparak, bu durumun bir avuç kişi veya şirkete ayrıcalık tanınması anlamına geldiğini vurguladı. Yazısında, bu kararların halka danışılmadan alındığını eleştirdi.
4 Mart 2024

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emekli ve memur maaşlarında yüzde 25 oranında bir artış yapılacağını duyurdu. Bu açıklama, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yıllık enflasyon oranını yüzde 64,27 olarak açıklamasının ardından geldi. 2022 yılı ikinci altı aylık dönem için belirlenen enflasyon farkı ise yüzde 15,4 olarak hesaplandı.
3 Ocak 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonu tek haneli rakamlara düşürmeyi hedeflediklerini belirterek, 2025 yılının dezenflasyon yılı olacağını söyledi. Şimşek, enflasyonun mayıs ayında yüzde 75'in üzerinde zirve yaptığını, temmuz ayında yüzde 62'ye indiğini ve piyasa beklentisinin önümüzdeki ay için yüzde 30 civarında olduğunu ifade etti. Önümüzdeki 24 ay içinde enflasyonun yüzde 19 civarına düşmesini beklediklerini belirten Şimşek, 2025 yılında ilk rahatlamanın görüleceğini vurguladı.
6 Ağustos 2024

TÜİK'in enflasyon hesaplamaları ve açıklamaları, memur, emekli ve asgari ücretlilerin yanı sıra artık iş dünyasını da kızdırıyor. TÜİK Başkanı Çetinkaya'nın, şirketlerin kâr hırsının enflasyonu artırdığına dair açıklamaları, TOBB ve İSO başkanlarının tepkisine yol açtı. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, şirketleri suçlamadan önce herkesin kendi işini en iyi şekilde yapması gerektiğini belirtti ve fahiş fiyat artışı yapan şirketlere yönelik kamunun işlem yapması gerektiğini vurguladı.
12 Temmuz 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye İstatistik Kurumu'nun temmuz ayı enflasyon oranını yüzde 47,83 olarak hesapladığını ve Enflasyon Araştırma Grubu'nun 12 aylık enflasyonu yüzde 122,88 olarak belirlediğini açıkladı. Şimşek, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, mali tedbirler, döviz kuru gelişmeleri ve ücret artışlarının etkisiyle enflasyonun piyasa beklentileriyle uyumlu gerçekleştiğini belirtti. Ayrıca, para politikası duruşunun olumlu etkisiyle 2024 yılı ortasından itibaren yıllık enflasyonun düşmeye başlayacağını ve politikalarının temel amacının orta vadede enflasyonu kalıcı olarak tek hanelere indirmek olduğunu ifade etti.
3 Ağustos 2023

AKP, 1,8 milyon emeklinin en düşük maaşının 10 bin lira olması için başlattığı çalışmayı tamamladı ve bu akşam Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunacak. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, düzenlemenin yarın TBMM’ye sunulacağını belirtti. Güler, emeklilik sistemine getireceği yük ve bütçe imkanlarının analiz edildiğini, birkaç alternatifin değerlendirildiğini söyledi. Seyyanen zam beklenmezken, en düşük emekli maaşında artış bekleniyor.
15 Temmuz 2024
İşaretlediklerim