Rock’n Roll'un Kraliçesi olarak bilinen ABD'li müzisyen Tina Turner, 83 yaşında hayatını kaybetti. Sağlık sorunları arasında kanser, inme ve böbrek yetmezliği bulunan Turner, 1980'lerde hit şarkılarıyla tanınmış ve birçok sanatçıya ilham kaynağı olmuştu. Ike & Tina Turner grubuyla müziğe adım atan ve solo kariyerinde büyük başarılar elde eden Turner, 180 milyondan fazla albüm satışı ve sekiz Grammy Ödülü ile müzik dünyasında önemli bir yer edinmişti.
24 Mayıs 2023

ABD'li pop ve caz şarkıcısı Tony Bennett, 96 yaşında hayatını kaybetti. Bennett, 'I Left My Heart In San Francisco' gibi hitler yaratarak Frank Sinatra'dan Lady Gaga'ya kadar birçok hayran kazandı. 2016'da Alzheimer teşhisi konan Bennett'in ölüm nedeni henüz açıklanmadı. Bennett, 70'ten fazla albüm yayımladı ve 19 Grammy ödülü kazandı.
21 Temmuz 2023

Ünlü oyuncu Ünal Silver, 75 yaşında hayatını kaybetti. Silver, 'Muhteşem Yüzyıl', 'Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz', 'Yalancı Yarim', 'Bir Bulut Olsam', 'Poyraz Karayel', 'Hokkabaz', 'Dedemin İnsanları' gibi birçok dizi ve filmde rol almıştı. Oyuncunun ölüm haberini menajeri Renda Güner sosyal medya hesabından duyurdu.
29 Ağustos 2023

Türk tiyatrosunun tanınmış isimlerinden ve Devlet Tiyatroları'ndan emekli olan Kazım Akşar, 69 yaşında kalp krizi nedeniyle hayatını kaybetti. Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt ve Oyuncular Sendikası, Akşar'ın ölümü üzerine taziye mesajları yayınladı. Akşar, Ankara Devlet Konservatuvarı'ndan mezun olduktan sonra uzun yıllar Devlet Tiyatroları'nda oyuncu ve yönetmen olarak görev yapmış, ayrıca ODTÜ ve Kadir Has Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalışmıştı.
28 Şubat 2023

Fransız vatandaşı ve Çek asıllı ünlü yazar Milan Kundera, uzun süren bir hastalığın ardından Paris'te 94 yaşında hayatını kaybetti. Çekoslovakya'nın Sovyet işgalini eleştiren ve bu yüzden sürgüne gönderilen Kundera, Fransa'ya göç etmişti. 'Şaka' adlı ilk romanıyla Çekoslovak komünist rejimini eleştiren Kundera, 'Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği' adlı eseriyle dünya çapında tanınmıştı.
12 Temmuz 2023

68 yaşındaki yazar ve şair Roni Margulies, kanser tedavisi gördüğü bir süre sonrasında hayatını kaybetti. Margulies, 2002 Yunus Nadi Şiir Ödülü'nü 'Saat Farkı' kitabıyla kazanmıştı. Ayrıca, İngiliz şairler Ted Hughes ve Philip Larkin ile İsrailli şair Yehuda Amihay'ın şiirlerini Türkçeye çevirdi. En çok satan kitabı 'Bugün Pazar, Yahudiler Azar' oldu.
19 Temmuz 2023

Cumhuriyet gazetesi yazarı ve PEN Türkiye üyesi Hikmet Altınkaynak, solunum ve kalp yetmezliği nedeniyle tedavi gördüğü hastanede 78 yaşında vefat etti. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve PEN Türkiye, Altınkaynak için başsağlığı mesajları yayımladı. Gazetecilik ve edebiyat alanlarında uzun yıllar hizmet veren Altınkaynak, çeşitli gazetelerde yazıları yayımlanmış ve birçok derginin yöneticiliğini yapmıştır. Ayrıca Yıldız Teknik Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak da çalışmıştır.
17 Şubat 2023

NTV'nin meteoroloji yüzü Gökhan Abur, 80 yaşında hayatını kaybetti. Yaklaşık iki yıldır kanser tedavisi görüyordu. 1943 yılında Afyon'da doğan Abur, İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji bölümünden yüksek mühendis olarak mezun oldu ve uzun yıllar Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Meteoroloji Bölümü'nde görev aldı. Ayrıca müzik yaşamı da olan Abur, 14 tane 45'lik plağı ve bir albümü bulunuyor.
15 Eylül 2023

Türk tiyatrosunun önemli isimlerinden Can Gürzap'ın vefatı, tiyatro ve sanat dünyasında büyük bir kayıp olarak nitelendiriliyor. Gürzap, sahne performansları, televizyon dizilerindeki rolleri ve öğretmenliğiyle tanınan, tiyatro kökenli bir sanatçıydı. Tiyatro sanatına olan katkıları ve insanlık duruşuyla hatırlanacak olan Gürzap, Türk tiyatro tarihi içinde özgün bir yere sahipti. Geçirdiği trafik kazası sonrası tekerlekli sandalyeye mahkum olan usta sanatçının ardından sanat dünyası yas tutuyor ve onun boşluğunun doldurulamayacağı vurgulanıyor.
3 Aralık 2023

Çok sayıda dizi, film ve reklamın görüntü yönetmenliğini üstlenen İlker Berke, 55 yaşında hayatını kaybetti. Berke'nin ölüm sebebi açıklanmadı. Hacettepe Üniversitesi’nde iktisat okurken fotoğraf, video ve sinema sanatıyla ilgilenmeye başlayan Berke, 150’den fazla reklam filminde kamera asistanı olarak çalıştı. 'Fasülye', 'Mayıs Sıkıntısı' ve 'Gönül Yarası' gibi yapımların görüntü yönetmenliğini üstlendi.
24 Eylül 2023

Uzun yıllar boyunca gazetecilik yapan ve Posta Gazetesi'nin baş yazarı olan Rauf Tamer, evinde geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. 86 yaşındaki Tamer, 64 yıldır gazetecilik yapıyordu ve gündemdeki konuları Posta Gazetesi'ndeki köşesinde değerlendiriyordu. Tamer, kariyeri boyunca Cumhuriyet, Ekspres, Tasvir, Yeni İstanbul, Tercüman, Hürriyet, Sabah ve Star gibi pek çok gazetede görev yapmıştı.
20 Ekim 2023

Türk sinemasının tanınmış isimlerinden Cevdet Arıkan, 75 yaşında hayatını kaybetti. Oğlu Cem Arıkan tarafından verilen ölüm haberinde, Cevdet Arıkan'ın Türk sinemasının son kalelerinden biri olarak nitelendirildi. İstanbul Belediye Konservatuvarı Tiyatro Bölümü mezunu olan Arıkan, 50 yıllık kariyeri boyunca 120'den fazla filmde rol aldı ve 'Tosun Paşa' filmindeki 'Suphi' karakteriyle ün kazandı. Sanatı para için değil, sanat için yaptığını belirten Arıkan, sinemanın zorluklarına da değinmişti.
19 Aralık 2023

Uzun yıllar gazeteci ve yazar olarak çalışan Hıfzı Topuz, 100 yaşında hayatını kaybetti. Topuz, kariyeri boyunca Akşam Gazetesi'nde çeşitli pozisyonlarda çalıştı, Strasbourg Üniversitesi'nde yüksek lisans ve doktora yaptı. UNESCO Genel Merkezi'nde çalıştı ve uluslararası gazeteci örgütleri arasında işbirliği, basın ahlakı ve gazetecilerin korunması projelerini yönetti. Ayrıca Anadolu, İstanbul ve Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültelerinde ders verdi ve çeşitli konularda 51 kitap yayınladı.
26 Eylül 2023

MFÖ grubunun üyelerinden sanatçı Özkan Uğur, 69 yaşında lenf kanseri nedeniyle hayatını kaybetti. Daha önce üç kez kanseri yenen Uğur, son aylarda hastalığın nüksetmesi sonucu entübe edilmiş ve vefat etmiştir. Özkan Uğur için 11 Temmuz Salı günü Taksim Camisi'nde öğle namazına müteakip cenaze namazı kılınacak ve Karacaahmet Mezarlığı'na defnedilecektir. Ayrıca aynı gün Atatürk Kültür Merkezi'nde anma töreni düzenlenecektir.
8 Temmuz 2023

Gazeteci ve yazar Metin Münir, KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı ve 79 yaşında hayatını kaybetti. Münir, Turkish Daily News, BBC, London Times, Financial Times ve Sunday Times'ın Türkiye temsilciliğini yapmış, Güneş Gazetesi'nde genel yayın yönetmenliği ve birçok gazetede köşe yazarlığı yapmıştı. 2012 yılında Milliyet'teki işine son verilen Münir, 2015-2020 yılları arasında T24'te yazılarına devam etmişti.
24 Eylül 2023

Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi'nin eski başkanı ve 'Gecenin Sıcağında' filminin Oscar ödüllü yapımcısı Walter Mirisch, 101 yaşında hayatını kaybetti. Akademi CEO'su Bill Kramer ve Başkanı Janet Yang, Mirisch'in film endüstrisine ve Akademi'ye olan katkılarını övdü ve ailesine başsağlığı diledi. Mirisch, Hollywood'un en etkili yapımcılarından biri olarak kabul ediliyor ve Akademi tarafından kariyeri boyunca çeşitli ödüllerle onurlandırıldı.
26 Şubat 2023

Londra'daki Southwark Adli Tıp Kurumu, İrlandalı şarkıcı ve aktivist Sinead O’Connor'ın doğal nedenlerden ötürü vefat ettiğini duyurdu. O’Connor, 56 yaşında Londra'daki evinde bilinçsiz halde bulunduktan sonra hayatını kaybetti. Polis, ölümün ardından kuşkulu bir durum olmadığını belirtmişti. O’Connor, 'Nothing Compares 2 U' şarkısıyla dünya çapında üne kavuşmuş ve 2018'de İslam'ı kabul ederek Şuheda adını almıştı.
9 Ocak 2024

Kanserle mücadele eden ve 69 yaşında hayatını kaybeden MFÖ grubunun üyesi Özkan Uğur için Atatürk Kültür Merkezi'nde bir veda töreni gerçekleştirildi. Törene siyaset ve sanat dünyasından birçok kişi katıldı. Uğur'un yakın dostları ve ailesi duygusal konuşmalar yaptı. Özkan Uğur'un cenazesi, Taksim Camisi'nde kılınacak cenaze namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı'na defnedilecek.
11 Temmuz 2023

Çağdaş sanat dünyasının önemli isimlerinden Haluk Akakçe, 53 yaşında hayatını kaybetti. Akakçe, bir süredir akciğer kanseri tedavisi görüyordu. Video enstalasyonları, duvar resimleri, akrilik ile ahşap panel ve kâğıt üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Akakçe, Türk sanatında önemli bir iz bırakmıştı. Eserleri, aralarında New York’taki MoMA PS1, Londra’daki Tate Modern, Graz’daki Thyssen-Bornemisza Art Contemporary ve İstanbul’daki Pera Müzesi’nin de olduğu pek çok müzede sergilendi.
9 Ekim 2023

İskoç aktör Brian Cox, İsrail saldırısında ölen Filistinli akademisyen ve şair Rıfat Alareer'in 'Ölmem Gerekirse' adlı şiirini okudu. Alareer, Gazze İslam Üniversitesi'nde profesör olarak görev yapmakta ve 'Biz bir sayı değiliz' projesi ile Gazze'deki yazarları desteklemekteydi. İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırıda hayatını kaybeden Alareer, ölümünden kısa süre önce bu şiiri sosyal medyada paylaşmıştı. Cox'un şiiri okuduğu video, Filistin Edebiyat Festivali tarafından sosyal medyada yayınlandı ve binlerce beğeni aldı.
13 Aralık 2023
İşaretlediklerim