ABD'nin eski başkanı Donald Trump, New York başsavcısına ifade vermek için Manhattan'a geldiğini duyurdu. Trump ve üç çocuğu, gayrimenkullerinin değerini yanlış beyan ederek kredi ve vergi teşviklerinden yararlanmakla suçlanıyor. Trump, 2024 başkanlık seçimlerinde aday olmayı planlarken, aynı zamanda porno yıldızı Stormy Daniels'a 'sus payı' ödemesiyle ilgili de soruşturuluyor.
13 Nisan 2023

ABD'de Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump, Pensilvanya'daki bir mitingde Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'yi 'tarihteki en büyük pazarlamacı' olarak nitelendirip, her gelişinde 60 milyar dolar aldığını iddia etti. Trump, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşı durdurabileceğini ve kendisi görevde olsaydı Moskova ile Kiev arasında bir barış anlaşması müzakere edilebileceğini öne sürdü. Seçilmesi halinde hem Zelenski'yi hem de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i arayarak barış anlaşmasına varmaya teşvik edeceğini belirtti.
24 Eylül 2024

İsveçli pop grubu Abba, 'The Winner Takes it All' şarkısının ABD'de Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump'ın mitinglerinde izinsiz çalınmasından şikayetçi oldu. Abba'nın plak şirketi Universal Music, Trump'ın kampanyasına herhangi bir izin ya da lisans verilmediğini belirtti ve şarkıların kullanımının derhal durdurulmasını talep etti. Trump'ın kampanyasında izinsiz şarkı kullanımı daha önce de Foo Fighters, Celine Dion ve Isaac Hayes gibi sanatçılar tarafından eleştirilmişti.
30 Ağustos 2024

Eski ABD Başkanı Donald Trump, iki buçuk yıl sonra ilk kez Twitter'da bir mesaj paylaştı. Trump'ın Twitter hesabı, 2020 ABD seçimlerinden sonra Kongre binasını basan Trump destekçileri nedeniyle kapatılmıştı. Geçtiğimiz yıl Twitter'ı satın alan Elon Musk, Trump'ın hesabını tekrar açmıştı. Ancak Trump, Twitter'a geri dönmeyeceğini belirtmiş ve paylaşımlarını kendi kurduğu 'Truth Social' adlı sosyal medya hesabında yapmıştı.
25 Ağustos 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Elon Musk ve zengin dostlarının seçimleri satın almaya çalışmasından bıktığını belirtti. Biden, Covid-19 testinin pozitif çıkmasının ardından X hesabından yaptığı açıklamada, kendisiyle aynı görüşü taşıyanları kampanyasına bağış yapmaya çağırdı. Wall Street Journal, Elon Musk’ın Trump’ın başkanlık kampanyasını destekleyen America PAC adlı yeni siyasi eylem komitesine her ay yaklaşık 45 milyon dolar vermeyi planladığını yazmıştı.
18 Temmuz 2024

ABD'de bulunan ve Anadolu kökenli olduğu belirlenen 41 tarihi eser, uzun süren hukuki süreçlerin ardından Türkiye'ye iade edildi. Türkiye'nin New York Başkonsolosluğu'nda düzenlenen törenle Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerine teslim edilen eserler arasında Roma Dönemi heykelleri, pişmiş toprak kaplar, figürinler ve Geç Kalkolitik Döneme ait idol başları yer alıyor. Eserler, MÖ 7. yüzyıldan MS 7. yüzyıla kadar olan dönemi kapsıyor.
6 Aralık 2023

ABD'deki bir temyiz mahkemesi, Türkiye'nin 6 bin yıllık 'Yıldız Avcısı' adlı Kilia idolünün çalındığını beyan etmekte geç kaldığı gerekçesiyle eserin Türkiye'ye iadesi talebini reddetti. Mahkeme, Türkiye'nin 1990'lı yıllardan itibaren eserin durumundan haberdar olabileceğini ve Nisan 2017'ye kadar müzayede evi Christie’s ve eserin sahibi Michael Steinhardt'a dava açma hakkını değerlendirmediğini belirtti. Türkiye'nin eserin New York'ta olduğunu bildiği halde harekete geçmemesi eleştirildi.
9 Mart 2023

Tayvan, son 24 saat içinde adanın çevresinde Çin'e ait 26 askeri hava aracı ve 7 savaş gemisinin tespit edildiğini açıkladı. Bu gelişme, Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun 8 Nisan'da başlattığı ve kara, hava, deniz ve roket kuvvetlerinin katıldığı müşterek askeri tatbikatın bir parçası. ABD, yaşanan bu askeri hareketlilik karşısında itidal çağrısında bulundu. Tayvan lideri Tsai'nin ABD'ye yaptığı ziyaretler ve bu ziyaretlerin ardından Çin'in ABD'ye ve Tsai'nin temaslarına aracılık eden kuruluşlara yaptırım uygulayacağını açıklaması, gerilimi artıran diğer faktörler arasında.
13 Nisan 2023

ABD Başkanı Joe Biden, rakibi Donald Trump’a yönelik suikast girişimi hakkında Beyaz Saray’dan ulusa seslendi. Biden, Amerika'da bu tür şiddete yer olmadığını ve siyasi sicilin çok kızıştığını belirtti. Seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte herkesin sorumluluk alması gerektiğini vurgulayan Biden, farklılıkların sandıkta çözülmesi gerektiğini söyledi. Biden, Trump'a telefon ederek geçmiş olsun dileklerini iletti.
15 Temmuz 2024

Altının ons fiyatı, 2 bin 464 doları aşarak yeni bir rekor kırdı. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) politika faizlerini indirmeye başlayacağına dair beklentiler, varlık fiyatlarını etkiliyor. Uzmanlar, Donald Trump’ın Kasım 2024’teki ABD başkanlık seçimlerini kazanmasının altın fiyatlarını yukarı yönlü destekleyebileceğini öngörüyor.
16 Temmuz 2024

ABD Başkanı Donald Trump'a ölümcül zehir risin içeren mektup gönderen Kanadalı Pascale Ferrier, 22 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mektup, Washington'daki bir postanede kontrol sırasında fark edildi ve Trump'a ulaşmadı. Ferrier, cezasını çektikten sonra ABD'den sınır dışı edilecek ve eğer dönerse ömür boyu gözetim altında tutulacak. Ferrier, mahkemede planının başarısız olmasından pişmanlık duyduğunu ve Trump'ı durduramadığını söyledi.
18 Ağustos 2023

ABD'nin eski başkanı Donald Trump, Fox News'e verdiği röportajda, ülkedeki suç oranlarını azaltmak için ölüm cezası dahil sert uygulamaların gerekli olduğunu belirtti. Trump, uyuşturucu ticaretinden hüküm giyenlerin ölüm cezasına çarptırılması gerektiğini savundu. Program sunucusunun, Trump'ın daha önce af ettiği Alice Johnson örneğini gündeme getirmesi üzerine, Trump böyle bir cezanın yürürlükte olması durumunda Johnson'ın suç işlemekten kaçınacağını iddia etti.
21 Haziran 2023

Çin, Türkiye'nin Çin'de üretilen elektrikli araçlara uyguladığı ek gümrük vergileri ve ithalat lisansı önlemleri nedeniyle Türkiye'yi Dünya Ticaret Örgütü'ne şikayet etti. Çin Ticaret Bakanlığı, bu önlemleri 'ayrımcı' ve 'korumacı' olarak nitelendirerek, Türkiye'nin DTÖ kurallarını ihlal ettiğini iddia etti. Türkiye, eylül ayında Çin'den ithal edilen elektrikli araçlar için uygulanan katı şartları genişletmişti. İki ülke arasındaki bu ticaret anlaşmazlığı, DTÖ'nün uyuşmazlık çözüm mekanizması tarafından değerlendirilecek.
9 Ekim 2024

Politico'nun araştırmasına göre, Çinli firmalar paravan şirketler üzerinden Rusya'ya yüz binlerce kurşun geçirmez yelek, kask, insansız hava araçları ve termal nişangah satışı yaptı. Bu yıl Rusya'nın Çin'den 100 milyon doların üzerinde insansız hava aracı ithal ettiği belirtildi. Ayrıca, Çin'in Rusya'ya yönelik kurşun geçirmez yelek yapımında kullanılan seramik ihracatı bu yıl yüzde 69 artarak 225 milyon doların üstüne çıktı. Araştırmacılar, Rus ordusuna ait silahların kritik bileşenlerinin yüzde 60'ından fazlasının ABD merkezli şirketlerden geldiğini savundu.
25 Temmuz 2023

ABD başkan adayı Donald Trump’a destek veren Elon Musk, Trump’ın başkanlık kampanyasına her ay yaklaşık 45 milyon dolar bağışlayacağı iddiasını yalanladı. Wall Street Journal, Musk’ın Trump’ın kampanyasını destekleyen America PAC adlı siyasi eylem komitesine bu miktarda bağış yapmayı planladığını yazmıştı. Musk, Trump’ın kampanyasına bağış yaptığını kabul ederken, miktarın çok daha düşük olduğunu belirtti. ABD Başkanı Joe Biden ise Musk ve zengin dostlarının seçimi satın almaya çalışmasından bıktığını ifade etti.
24 Temmuz 2024

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın eski Twitter hesabıyla ilgili bir arama emri çıkarıldı ve platform, talebi zamanında yerine getirmediği için 350 bin dolar para cezasına çarptırıldı. Mahkeme, platformun arama emrinin varlığı ve içeriği hakkında herhangi bir açıklama yapmasını yasakladı. Trump, bu durumu kendi sosyal medya platformu TruthSocial'dan yaptığı açıklamada medeni haklarına saldırı olarak nitelendirdi.
10 Ağustos 2023

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Georgia'daki 2020 başkanlık seçimlerinde hile yapıldığına dair 'yeni kanıtlar' sunacağı basın toplantısını iptal etti. Trump, avukatının tavsiyesi üzerine bu kararı aldığını belirtti. Bu arada, Georgia'nın Atlanta kentinde, 'eyaletteki 2020 başkanlık seçimi sonuçlarına müdahale girişimi' iddiasını uzun süredir soruşturan Fulton bölgesi savcıları, Trump'a yeni suçlamalar isnat eden iddianameyi kamuya açıkladı. Trump'a yöneltilen suçlamalar arasında 'bir kamu görevlisinin yeminini bozmaya teşvik', 'yalan beyanda bulunmak için komplo kurma' ve 'eyaletin yolsuzluk ve şantajla mücadele ile ilgili kanunu ihlal etme' başlıkları da bulunuyor.
18 Ağustos 2023

ABD'nin çip endüstrisinde Çin'i dışlamak amacıyla uyguladığı yaptırım ve ticaret kısıtlamalarının, ABD ve Avrupa'da yatırım yapan ve ürün satan Çinli şirketler üzerinden ABD çip endüstrisine zarar verebileceği Bloomberg analizinde ifade ediliyor. Ayrıca, bu kısıtlamaların Çin'in daha gelişmiş teknolojiler üretmesine yol açabileceği ve ABD'nin ulusal güvenliğini uzun vadede tehdit edebileceği belirtiliyor. ABD'nin Tayvan ile ilişkileri ve çip sektöründe Japonya ve Hollanda ile iş birliği yaparak Çin'e karşı aldığı önlemler de makalede yer alıyor.
1 Şubat 2023

Eski ABD başkanı Donald Trump, yeniden seçilirse Filistin yanlısı kampüs gösterilerini bitireceğini ve eylemci öğrencileri sınırdışı edeceğini belirtti. New York'ta özel bir konferansta bağışçılarla buluşan Trump, Columbia Üniversitesi'ndeki gösterileri bastıran New York polisinin diğer şehirlere ilham olması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Trump'ın İsrail lehine daha güçlü bir duruş sergilemeye başladığı ve iki devletli çözümün artık uygulanabilir olmadığını düşündüğü ifade edildi.
28 Mayıs 2024

Ahmet Hakan, Donald Trump'a yönelik algının değiştiğini ve artık kimsenin onu ciddiye almamazlık yapmadığını belirtiyor. Trump'ın suikast girişimi sonrası olgunlaştığını ve devlet adamı gibi davrandığını vurguluyor. Hakan, siyasette nefret dilinin kullanılmaması gerektiğini ve Biden yönetiminin bu konuda düştüğü duruma dikkat çekiyor.
16 Temmuz 2024
İşaretlediklerim