Bolu'nun Gerede ilçesinde bulunan Esentepe Huzurevi'nde kalan 33 yaşlı, zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırıldı. Yaşlılarda mide bulantısı, kusma ve ishal şikayetleri görüldü. İlk etapta 23 kişi hastaneye kaldırılırken, gün içinde 10 kişi daha hastaneye götürüldü. İl Sağlık Müdürlüğü, zehirlenme ihtimaline karşı huzurevindeki gıdalardan ve içme suyundan numune aldı.
21 Eylül 2023

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Gazze'de yaşananlara destek verdikleri iddia edilen şirketlerin ürünlerinin TBMM yerleşkesindeki lokanta, kafeterya ve çay ocaklarında satılmayacağını açıkladı. Bu karar, İsrail'in Gazze'de masum insanlara yönelik eylemlerine toplumsal duyarlılık göstermek amacıyla alındı. Boykot edilecek ürünler arasında Nescafe ve Coca Cola'nın olduğu belirtildi.
7 Kasım 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'ye ruhsatı olmayan ilaçların girişine yönelik iddialar üzerine açıklama yaptı. Koca, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun (TİTCK) uluslararası bir otorite olduğunu ve ilaçların güvenliğini belirlediğini ifade etti. Sahte kanser ilacı iddialarıyla ilgili soruşturmanın Sağlık Bakanlığı müfettişleri tarafından yapıldığını ve suç duyurusunda bulunulduğunu belirtti. Ayrıca, iddia edilen sahte ilacın Türkiye'ye hiç giriş yapmadığını ve kullanılmadığını söyledi.
10 Ocak 2023

Düzce'nin Gölyaka ilçesinde, dağdan topladıkları mantarı yedikten sonra rahatsızlanan sekiz kişi, üçü çocuk, hastaneye kaldırıldı. Zehirlenenler arasında durumu ciddi olan iki kişi bulunuyor. Olay, mantar tüketiminde dikkatli olunması gerektiğini bir kez daha gözler önüne serdi.
25 Ekim 2023

Hırvatistan'ın Adriyatik Denizi kıyısındaki tatil kenti Split'te, kent merkezinde bikini ve mayo ile dolaşmanın yasaklandığı ve bu kurala uymayanlara 150 Avro para cezası uygulanacağı açıklandı. 1 Ocak itibarıyla yürürlüğe giren karar, kent merkezinin 21 radar tarafından gözetleneceğini belirtiyor. Ayrıca, kamusal alanlarda alkollü içki tüketenlere ve tasmasız köpek gezdiren vatandaşlara da cezai yaptırımlar getirildi.
29 Ocak 2023

Çorum merkez, Uğurludağ ve Laçin ilçelerinde doğadan topladıkları mantarı yiyen 36 kişi, bulantı ve kusma şikayetiyle hastaneye başvurdu. Durumu ağır olan bir kişi, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne sevk edildi.
28 Haziran 2023

University College London ve diğer üniversitelerden bilim insanları, alkol tüketim alışkanlıklarının alkol bağlı siroz riski üzerindeki etkisini inceledi. Araştırma, kısa sürede aşırı alkol tüketen kişilerin, haftada birkaç kez içenlere göre alkol bağlı siroza yakalanma olasılığının üç kat daha yüksek olduğunu gösterdi. Genetik yatkınlığı yüksek olanlar ve tip-2 diyabeti olanlar için risk daha da artıyor. Araştırma sonuçları, içki içme modelinin miktarından daha önemli olduğunu ve sağlık hizmetlerinde genetik bilginin kullanımının risk tahminini iyileştirebileceğini belirtiyor.
15 Aralık 2023

Batı Afrika'daki kötü hava koşulları ve hastalıklar, kakao üretimini olumsuz etkileyerek çikolata fiyatlarının artmasına neden olabilir. Geçen yıl Fildişi Sahili ve Gana'daki üretimde yaşanan sorunlar nedeniyle kakao fiyatları yüzde 47 artmıştı. Bu yıl da analistler, yeni başlayan sezon için kıtlık bekliyor. Bu durum, atıştırmalık segmentinde enflasyonun devam edebileceği anlamına geliyor.
30 Eylül 2023

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok etkilenen yerlerden biri olan Hatay'da, depremin üzerinden üç aydan fazla zaman geçmesine rağmen içme suyu ihtiyacının hala giderilmediğini belirtti. TTB, Sağlık Bakanlığı'nın kendi numunelerinden elde ettiği su analiz verilerini 26 gündür paylaşmadığını ifade ederek, verilerin şeffaf bir şekilde paylaşılmasını ve mevcut belirsizliğin giderilmesini talep etti.
8 Mayıs 2023

Uluslararası piyasada geçen yıl şubatta zirveye ulaşan kahve fiyatları, bir yılda yüzde 36,5 düşerek 154 dolara geriledi. Ancak Türkiye'de kahve zincirleri, yılbaşından sonra fiyatlarına yüzde 30 zam yaptı. Uzmanlar, bu artışın Türkiye'de enerji ve nakliye maliyetlerindeki yüksek artıştan kaynaklandığını ifade ediyorlar. Gastronomi yazarı ve akademisyen Cenk R. Girginol, kahve işletmelerinin giderlerinin neredeyse yüzde 100 arttığını ve kahve çekirdeğinden ambalaja kadar her şeyin döviz ile ithal edildiğini belirtiyor.
24 Ocak 2023

Bolu'nun Yuva köyünde geçen yıl içme suyundan kaynaklanan zehirlenme sonucu 148 kişi hastaneye başvurmuş ve bir kişi hayatını kaybetmişti. Bolu savcılığı, su deposunun yeterince temizlenmemesi ve gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle beş görevli hakkında iddianame hazırladı. İddianamede, İl Özel İdaresi Su ve Kanal Hizmetleri Müdürü, İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı ve köy muhtarı dahil olmak üzere üç kişiye 'taksirle bir kişinin ölümüne ve birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma' suçundan 15'er yıla kadar, diğer iki kişiye ise 'görevi kötüye kullanma' suçundan birer yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.
14 Temmuz 2023

Belçikalı araştırmacılar, alkol kullanım bozukluğu olan kişilerin reddedilme duyarlılığını inceledi. Araştırmada, alkol kullanım bozukluğu teşhisi konmuş ve en az 10 gündür içmemiş 105 hasta ile 73 sağlıklı kişiden oluşan kontrol grubu 'reddedilme duyarlılığı anketi'ni yanıtladı. Anket sonuçları, alkol kullanım bozukluğu olan kişilerin sosyal etkileşimlerde reddedilme duyarlılığının ortalamanın üstünde olduğunu gösterdi. Araştırmanın sonuçları 'Journal of Psychiatric Research' dergisinde yayınlandı.
30 Ekim 2023

6 Şubat'ta Türkiye'de meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler, Suriye'de de etkili oldu ve en az 6 bin kişinin ölümüne yol açtı. Depremin ardından Suriye'nin kuzeybatısında kolera salgını başladı ve 2 kişi yaşamını yitirdi. Sivil savunma grubu, su şebekeleri ve altyapı sistemlerindeki hasar nedeniyle 568 kolera vakasının tespit edildiğini bildirdi. Reuters'ın önce 22 ölüm bildirdiği haber, daha sonra 2 olarak düzeltilmiştir.
28 Şubat 2023

Türkiye'de meydana gelen deprem sonrasında hastanelerin hasar görmesi ve tıbbi malzeme ile ilaç eksikliği nedeniyle sağlık hizmetlerinde ciddi aksaklıklar yaşanmaktadır. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bölgede görev yapan sağlık personeli ve ekipman sayısının arttığını belirtse de, bölgeden gelen haberler temel malzemelerde sıkıntı olduğunu gösteriyor. Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve diğer sağlık meslek örgütleri, sahra hastanelerinin acilen kurulması ve tıbbi malzeme ile ilaçların ulaştırılması çağrısında bulunuyor. Ambulansların akaryakıt sıkıntısı çektiği, Adana Şehir Hastanesi'nin kapasitesinin dolmak üzere olduğu ve bölgede koordinasyonun zayıf olduğu belirtiliyor.
7 Şubat 2023

İlaç fiyatlandırmasında kullanılan avro kurunun yıl içinde iki kez artırılmasına rağmen, ilaç sıkıntısı devam ediyor. Özellikle Parkinson, diyabet, kalp damar hastalıkları, astım gibi hastaların sürekli kullanmak zorunda olduğu ilaçlara ulaşmak zorlaştı. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, ilaç fiyatlarındaki düzenlemenin gerekenin altında kaldığını ve ilaç tedarik sorununun daha da artacağını belirtti. Saydan, ilaçta dışa bağımlılığın azalması için yerli ilaç sanayinin güçlendirilmesi ve desteklenmesi gerektiğini vurguladı.
18 Ağustos 2023

Kahramanmaraş'taki depremlerin ardından geçen 32 gün sonrasında, Hatay'da musluk suyunun içilebilir durumda olmadığı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından belirtildi. Hatay Belediyesi, şehir genelindeki su kaynaklarından alınan numunelerin analiz edildiğini ve sonuçlar çıkana kadar şebeke sularının içme suyu olarak kullanılmaması gerektiğini duyurdu. Bakan Koca, deprem bölgesinde herhangi bir salgın belirtisi olmadığını da ifade etti.
8 Mart 2023

Tarım ve Orman Bakanlığı, 5 santilitreden küçük ve bira hariç 300 santilitreden büyük ambalaj hacmine sahip içkilerin ithalatını, üretimini ve piyasaya arzını yasaklayan bir yönetmelik yayımladı. Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bira dışındaki içkilerin sadece cam malzemeden yapılmış ambalajlarla satılması gerekecek. Yönetmelikle getirilen yasaklar, yayımlandığı tarihten itibaren kademeli olarak uygulanmaya başlanacak.
2 Şubat 2023

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, 2020-2022 yılları arasında sahte ilaç ticareti yaptığı belirlenen bir suç örgütüne operasyon düzenlendi. Suç örgütünün İran'a 98 milyon lira değerinde sahte ilaç sevk ettiği ve İran vatandaşlarından büyük miktarda avro alarak dolandırıcılık yaptığı tespit edildi. Ayrıca, yurt içinde kayıt dışı satılan 100 bin 751 adet yeşil reçeteye tabi ilaç da ele geçirildi. Operasyonda 24 şüpheli gözaltına alınırken, 14 zanlının yakalanması için çalışmalar devam ediyor.
26 Aralık 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Covid-19'un Eris varyantının Türkiye'de görüldüğünü duyurmasının ardından borsada ulaştırma ve turizm endeksleri düştü, sağlıkla ilgili şirketlerin hisseleri değer kazandı. Yeni kısıtlamaların gelme ihtimaline karşın ulaştırma endeksi yüzde üç, turizm endeksi yüzde bir değer kaybetti. Sağlık harcamalarının artacağı gerekçesiyle de sağlıkla ilgili şirketlerin hisseleri yaklaşık yüzde 10 yükseldi.
15 Eylül 2023

Belçikalı Veos şirketi, mezbahalarda kesim sonrası biriken hayvan kanını arıtarak içme suyuna dönüştürecek bir tesis kuracağını açıkladı. Bu yöntemle yılda 45 milyon litre yer altı suyu tasarrufu hedefleniyor. Tesis, iki milyon avro yatırımla hayata geçirilecek ve günlük 150 bin litre su üretecek. Arıtma işlemi sırasında hayvan kanı koyulaştırılıp kurutulacak ve ayrılan su buharı yoğunlaştırılarak tekrar suya dönüştürülecek.
21 Mayıs 2023
İşaretlediklerim