İsrail’in eski Berlin büyükelçisi Şimon Stein, Almanya'daki aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif (AfD) partisine artan destek nedeniyle hayal kırıklığına uğradığını belirtti. Kamuoyu araştırma şirketi Insa tarafından hazırlanan anket sonuçlarına göre AfD, ülke çapında yüzde 22 oranında oy oranına sahip. Stein, Almanya'da sivil toplumun konfor alanından çıkmadığını ve demokratik sivil toplumun daha uyanık olması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, Almanya'nın büyük sınavının, demokrasinin ekonomik refah çöktüğünde hayatta kalıp kalamayacağını görmek olacağını belirtti.
22 Temmuz 2023

Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Gazze Şeridi'nde, özellikle de Refah'ta durumun çok vahim olduğunu belirterek, İsrail'e geçici tedbirleri derhal ve etkin şekilde uygulaması gerektiğini açıkladı. Güney Afrika Cumhuriyeti'nin talebi üzerine, İsrail'in Gazze'de işlediği fiillerin 1948 tarihli Birleşmiş Milletler Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle dava açıldı ve UAD, İsrail'in bu tedbir kararlarına uyması gerektiğini vurguladı. Divan, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin güvenliğini sağlama yükümlülüğü olduğunu ve Soykırım Sözleşmesi'ne tam olarak uyması gerektiğini belirtti.
17 Şubat 2024

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen deprem sonrası Türkiye'ye destek için gelen İsrail sivil arama-kurtarma ekibi, yakın güvenlik tehdidi sebebiyle özel bir jetle ülkelerine geri döndü. İsrail Savunma Kuvvetleri tarafından yönetilen ve 25 kişiden oluşan Ihud Hatzala ekibi, Türkiye'de 15 kişinin kurtarılmasına yardımcı olmuştu. Ayrıca, Avusturya ve Almanya'dan gelen ekipler de güvenlik endişeleri nedeniyle ya ülkelerine dönmüş ya da faaliyetlerini durdurmuştu.
12 Şubat 2023

İspanya'daki azınlık sol koalisyon hükümeti, İsrail'e silah taşıdığı iddia edilen 'Marianne Danica' adlı Danimarka uyruklu ticari yük gemisinin limanlarına yanaşmasına izin vermedi. Hükümet, bu kararı İsrail'e savaş malzemeleri ihracatına karşı olan politikaları doğrultusunda aldığını belirtti. Ayrıca, Cartagena limanına gelen ve yine İsrail'e silah taşıdığı iddia edilen 'Borkum' adlı gemi de limana yanaşamadı ve açıkta bekletildi. Sivil toplum örgütleri ve bazı siyasi partiler, gemilerin yüklerinin araştırılması için savcılığa başvurdu.
17 Mayıs 2024

Almanya'nın İsrail hükümetine olan desteği, özellikle Binyamin Netanyahu hükümetine verilen destek, Almanya'da yaşayan Türk ve Müslüman topluluklar arasında rahatsızlık ve öfke yaratmaktadır. Almanya'nın bu politikası, Türklerin ve diğer Müslümanların Almanya'daki sistemden yabancılaşmasına ve uzaklaşmasına neden olabilir. Almanya Cumhurbaşkanı'nın Türkiye ziyareti ve Türk kültürüne yönelik jestler, bu tepkileri hafifletme amacı taşıyor olabilir. Barçın Yinanç, Almanya'nın İsrail politikasının Türk toplumuna etkilerini ele alıyor.
23 Nisan 2024

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, ülkesinin Ukrayna'ya 400 milyon avroluk yeni bir askeri yardım paketi sağlayacağını duyurdu. Yardım paketi, mühimmat, zırhlı araçlar ve mayın temizleme sistemlerini içerecek. Ayrıca kış için özel askeri kıyafetler, elektrik ve ısı jeneratörleri de gönderilecek. Almanya, son dönemde Ukrayna'ya verdiği askeri desteği önemli ölçüde arttırdı ve ABD'den sonra Ukrayna'ya en çok destek sağlayan ikinci ülke konumunda.
19 Eylül 2023

ABD'nin İsrail Büyükelçiliği, İsrail'in İran'a yönelik misilleme saldırısı haberlerinin ardından büyükelçilik çalışanları ve aileleri için güvenlik uyarısında bulundu. Tel Aviv, Batı Kudüs ve Beerşeba dışındaki bölgelere kişisel seyahatler kısıtlandı. Bu karar, İsrail'in İran'a misilleme amaçlı saldırı düzenlediği yönündeki raporlar nedeniyle 'aşırı tedbir' amacıyla alındı. İsrail, 1 Nisan'da İran'ın Şam'daki büyükelçiliğine saldırı düzenlemiş, İran ise geçen hafta İsrail'e 300'den fazla mühimmat yüklü dron ve füzelerle karşılık vermişti.
19 Nisan 2024

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği, haziran ayında otomotiv ihracatının yüzde 12 azalarak 2,6 milyar dolar olduğunu açıkladı. Otomotiv sektörü, yüzde 14,1'lik payla ülke ihracatında ilk sırada yer aldı. Tedarik endüstrisi ihracatı 1 milyar 50 milyon dolar, binek otomobil ihracatı 942 milyon dolar, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı 394 milyon dolar, otobüs-minibüs-midibüs ihracatı 177 milyon dolar ve çekiciler ihracatı 30 milyon dolar olarak gerçekleşti. En fazla ihracat yapılan ülke 322 milyon dolarla Britanya oldu.
8 Temmuz 2024

Alman silah şirketi Rheinmetall'in CEO'su Armin Papperger, şirketin rekor seviyede silah satışı gerçekleştirdiğini ve talebin giderek arttığını belirtti. Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası Avrupa'nın savunma kapasitesini artırmasıyla şirketin gelirlerinde artış bekleniyor. Rheinmetall, Litvanya, Macaristan, Romanya ve Ukrayna'da yeni tesisler kuruyor. Ancak bu büyüme, CEO Papperger için güvenlik endişelerini de beraberinde getirdi; ABD ve Almanya istihbaratları geçen ay Papperger'a yönelik bir suikast planını engelledi.
9 Ağustos 2024

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail'e yönelik faşizm suçlamasını 'saçma' bulduğunu ifade etti. Scholz, İsrail'in insan haklarına ve uluslararası hukuka saygılı olduğunu belirtti. Erdoğan'ın Berlin ziyareti öncesinde Almanya'da yapılan bir ankette halkın yarısının ziyaretin iptal edilmesini istediği ortaya çıktı. Erdoğan, ziyaret kapsamında Almanya Cumhurbaşkanı ve Başbakanı ile görüşmeler gerçekleştirecek.
14 Kasım 2023

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, Almanya'da düzenlenen 60'ıncı Münih Güvenlik Konferansı marjında, Rusya ile savaş halinde olan Ukrayna'ya tüm topçu silahlarını bağışlama kararlarını açıkladı. Frederiksen, Ukrayna'nın askeri mühimmat talebine işaret ederek, Danimarka'nın elinde bulunan ve şu an kullanılmayan hava savunma silahlarını da Ukrayna'ya vermeleri gerektiğini belirtti. Ayrıca, Avrupa'da askeri mühimmatın bulunduğunu ve Ukrayna'ya yapılan yardımların hızlanması ve artırılması gerektiğini vurguladı.
19 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Almanya ziyareti sırasında yaptığı konuşmada, Almanya'nın İsrail'e olan desteğini eleştirerek Türkiye'nin Holokost'tan geçmediğini ve İsrail'e borçlu olmadığını ifade etti. Almanya Başbakanı Olaf Scholz ise Hamas'ı kınayarak İsrail'in kendini savunma hakkını vurguladı. Erdoğan, Gazze'deki durumu eleştirirken, Almanya'nın Eurofighter savaş uçağı konusunda Türkiye'ye destek verip vermeyeceğini de gündeme getirdi.
17 Kasım 2023

Almanya, Ukrayna'ya yaklaşık 40 adet Marder tipi zırhlı muharebe aracı gönderme kararı aldığını ve bu araçların kullanımı için gerekli olan sekiz haftalık askeri eğitimlerin Almanya'da verileceğini açıkladı. Araçların mart sonuna kadar teslim edilmesi planlanıyor. Ayrıca, Almanya bir adet Patriot uçaksavar füze bataryası için de eğitim verecek. Bu açıklama, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve ABD Başkanı Joe Biden'ın Ukrayna'ya zırhlı muharebe araçları ve Patriot gönderme kararı aldıklarını duyurdukları ortak yazılı açıklamanın ardından geldi.
6 Ocak 2023

ABD yönetimi, İsrail ile Hizbullah arasında artan gerilimden endişe duyduğunu belirtti. İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, İsrail ordusunun saldırıya hazır olduğunu ifade etti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Hizbullah'a yönelik saldırı mesajlarından endişe duyduklarını ve kapsamlı bir savaşı desteklemediklerini söyledi. Miller, sorunların diplomatik yollarla çözülmesi gerektiğini vurguladı.
5 Haziran 2024

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Solingen'de IŞİD'in üstlendiği ve üç kişinin öldüğü bıçaklı saldırının ardından, ülkede kalma izni bulunmayan kişilerin daha kararlı bir şekilde sınır dışı edileceğini ve silah yasasının sertleştirileceğini açıkladı. Saldırganın teslim olduğu ve saldırıyı bildiği halde ihbar etmeyen 15 yaşındaki bir çocuğun tutuklandığı belirtildi. Scholz, terörizmin kabul edilemez olduğunu ve radikal İslamcılığın toplumu bölmesine izin vermeyeceklerini vurguladı.
26 Ağustos 2024

İsrail, Suriye'deki büyükelçilik binasına yönelik saldırısının ardından İran'dan gelen misilleme saldırısına karşılık verme kararını aldı. İran'ın saldırısında İsrail neredeyse hiç zarar görmediği için ABD, gerilimi tırmandırmamak adına İsrail'den saldırıya yanıt vermemesini istemişti. Ancak İsrail Savaş Kabinesi, ABD'nin bu talebine rağmen İran'a 'açık ve etkili' şekilde karşılık verme kararı aldı. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, ABD'li mevkidaşı Lloyd Austin'e İsrail'in başka seçeneği olmadığını belirtti.
15 Nisan 2024

Uluslararası Basketbol Federasyonu (FIBA Avrupa), İsrail takımlarının tüm maçlarını bir sonraki duyuruya kadar askıya aldı. Bu karar, mevcut güvenlik durumu ve güvenlik danışmanlarının tavsiyeleri göz önünde bulundurularak alındı. Karar, Kadınlar Avrupa Kupası (EuroCup) ve FIBA Avrupa Kupası’nda mücadele eden beş İsrail ekibinin tüm iç saha ve deplasman maçlarını kapsayacak.
10 Ekim 2023

ABD, Türkiye'yi Rusya'ya askeri teçhizat ihraç etmemesi konusunda uyardı ve aksi takdirde yaptırımlar uygulanabileceğini belirtti. ABD Ticaret Bakanı Yardımcısı Matthew Axelrod, Ankara ve İstanbul'da Türk yetkililerle görüşerek, Türkiye'nin Amerikan menşeili çip ticaretini kısıtlaması gerektiğini vurguladı. Axelrod, ABD teknolojisinin yasadışı şekilde Rusya'ya gitmesini engellemek için Türkiye'ye ihtiyaç duyduklarını ifade etti. Türkiye Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin iddialarına ilişkin yorum yapmayı reddetti.
7 Ağustos 2024

ABD'de Demokrat Parti'ye mensup 40'a yakın milletvekili, Başkan Joe Biden'a İsrail'e yapılan silah sevkiyatının durdurulması talebinde bulundu. İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik saldırıları sonucu can kaybının 33 bini aştığı belirtilirken, Gazze'deki insanlık dramının derinleşmesi üzerine İsrail ve ABD yönetimine baskı artıyor. Mektupta, İsrail'in hava saldırılarında öldürdüğü yardım görevlilerine de dikkat çekilerek, ABD yönetiminin konuyla ilgili kendi soruşturmasını yürütmesi talep edildi. Mektubun, Demokrat Parti içinde İsrail'e silah tedarikinin kesilmesi görüşünün güçlendiğini gösterdiği vurgulandı.
6 Nisan 2024

Türkiye'nin Gazze'ye havadan insani yardım gönderme talebi, İsrail tarafından reddedildi. Bu kararın ardından Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail'e karşı 'bir dizi yeni tedbir' alınacağını duyurdu. Bu gelişme, Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerde yeni bir gerilim noktası oluşturabilir.
8 Nisan 2024
İşaretlediklerim