Kırklareli'nde, İçişleri Bakanlığı tarafından 'rüşvet ve usulsüzlük' iddiaları nedeniyle görevinden uzaklaştırılan CHP'li Kıyıköy Belediye Başkanı Ender Sevinç, 'rüşvet almak' suçundan beş yıl altı ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı. Diğer sanıklardan Tolga Ö. 'rüşvette aracılık etme' suçundan dört yıl iki ay, Yunis D. ve Hasan G. 'rüşvet vermek' suçundan üç yıl dört ay hapis cezasına çarptırıldı. İl Genel Meclis Üyesi Cem T. ve diğer bazı sanıklar ise beraat etti.
22 Eylül 2023

Sinan Ateş'in öldürülmesiyle ilgili olarak 22 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı ve Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. İddianamede, aralarında eski Ankara Emniyet Müdürlüğü Cinayet Bürosu Amiri M.E.A. ve eski Ülkü Ocakları Genel Merkez yöneticisi Tolgahan Demirbaş'ın da bulunduğu şüpheliler, çeşitli suçlamalarla yargılanacak. M.E.A., Demirbaş ile olan ilişkileri ve cinayet soruşturmasındaki rolü nedeniyle tutuklandı. İddianamenin hazırlanması, genel ve yerel seçimlerin ardından gerçekleşti, bu durum siyasi hassasiyetler nedeniyle gecikmiş olabilir.
2 Mayıs 2024

Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde iki kişiyi öldürmek suçundan iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan eski Tokatspor Kulübü Başkanı Ufuk Akçekaya, İzmir'deki cezaevinde intihar etti. Akçekaya'nın cenazesi olay yerindeki incelemenin ardından hastane morguna kaldırıldı. Akçekaya, Nazmi Arıkan ve şoförü Şerif Eker'i öldürmek suçlarından hüküm giymişti.
10 Nisan 2023

İstanbul Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız'ın seçim konvoyu sırasında yolu kapatan ve hasta taşıyan araca geçiş izni isteyen Cem Canbulat, 'siyasi parti faaliyetini zorla engellemek' suçlamasıyla tutuklanmıştı. Hakimlik, adli kontrolün yeterli olacağına karar vererek Canbulat'ı serbest bıraktı ve haftada bir gün imza atma şartı getirip yurtdışına çıkışını yasakladı. Canbulat, Metris Cezaevi'nde zor şartlarda kaldığını ve psikolojisinin bozulduğunu ifade etti.
20 Haziran 2023

Konya Büyükşehir Belediyesi Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde bir köpeğe şiddet uygulayan ve bu eylemleri kameralara yansıyan iki barınak çalışanı, 'Bir ev hayvanı veya evcil hayvanı kasten öldürme' suçundan yargılanıyor. Sanıklar Murat Bacak ve Sefa Çakmak, altı yıla kadar hapis cezası talebiyle tutuklanmış, ancak son duruşmada tahliye edilmişlerdir. Davanın görülmesi 20 Ocak'a ertelenmiştir. Murat Bacak, köpeğin saldırısını engellemek için vurduğunu savunurken, Sefa Çakmak da Bacak'ın korkudan dolayı köpeğe vurduğunu ifade etmiştir.
2 Ocak 2023

Eski HDP Diyarbakır milletvekili İdris Baluken, altı yıl beş ay bir gün süren hapis cezasının infazını tamamladı ve Sincan Cezaevi'nden serbest bırakıldı. HDP İstanbul İl Eş Başkanı Ferhat Encü, Baluken'in serbest bırakılmasını Twitter üzerinden duyurdu. Baluken, 2016 yılında tutuklanmış ve Diyarbakır 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından dokuz yıl iki ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Kısa bir süre tahliye edildikten sonra itiraz üzerine tekrar tutuklanan Baluken, cezasını tamamlamasının ardından serbest kaldı.
5 Nisan 2023

Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, 10 Ekim 2015'te Ankara Garı'nda düzenlenen ve 102 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili davada 10 sanığa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Sanıklar arasında yer alan Erman Ekici, insan öldürmeye teşebbüs suçundan 379 kere ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alırken, insanlığa karşı suçtan beraat etti. Dava, Türkiye hukuk tarihinde insanlığa karşı suçtan iddianame hazırlanan ilk dava olma özelliğini taşıyor.
1 Temmuz 2024

Sinan Ateş davasında ara karar açıklandı ve tutuklu yargılanan 22 sanıktan 10'u serbest bırakıldı. Duruşma, Cumhuriyet savcısının esas hakkındaki mütalaasını hazırlaması için 19 Temmuz'a ertelendi. Mahkemenin hızlı karar alması ve eksik delillere rağmen azmettiricilere ulaşılmasını engelleyen kararlar alması, dosyanın bir an önce kapatılmak istendiği yönünde yorumlandı. Ayrıca, davayı soruşturan savcıların sürekli değiştirilmesi ve bazı delillerin incelenmemesi adaletin sağlanması konusunda şüpheler uyandırıyor.
6 Temmuz 2024

Ankara 32’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Sinan Ateş davasının beşinci duruşmasında, tutuklu 10 sanığın yurt dışı çıkış yasağı ve adli kontrol şartıyla tahliye edilmesine karar verildi. Eski Ülkü Ocakları genel başkanı Sinan Ateş, 30 Aralık 2022’de Ankara’da uğradığı silahlı saldırı sonucunda hayatını kaybetmişti. Dava kapsamında toplam 39 kişi hakkında işlem yapılmış, 22’si tutuklanmıştı. Mahkeme, müşteki avukatlarının bazı taleplerini kabul ederken, davayı 19 Temmuz’a erteledi.
5 Temmuz 2024

Alparslan Kuytul ve diğer 12 sanık, iş insanı Koray Sarısaçlı'nın kaçırılıp alıkonulması ve bir doktorun tehdit edilmesi suçlamalarıyla yargılanmaktadır. Adana 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde SEGBİS aracılığıyla yapılan duruşmada, Kuytul ve diğer sanıklar suçlamaları reddederek tahliye ve beraatlerini talep etmişlerdir. Savcının tutukluluk hallerinin devamını talep etmesine rağmen, mahkeme Kuytul ve R.T'nin tahliyesine karar vermiş ve duruşmayı ertelemiştir. Kuytul, Mart 2022'de Adana'da polisin müdahalesi sonrası gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı.
16 Haziran 2023

Ceza hukukçusu Prof. Dr. Adem Sözüer, Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının uygulanmasının hukuki bir zorunluluk olduğunu ve bu kararlara aykırı davrananların 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası alabileceğini ifade etti. AYM'nin hükümlü milletvekili Can Atalay'ın tahliye edilmesi yönündeki kararının Yargıtay tarafından tanınmaması ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulması kararı üzerine Sözüer, Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddesini hatırlattı. AYM, Atalay'ın haklarının ihlal edildiğine ve tahliye edilmesi gerektiğine karar vermişti.
9 Kasım 2023

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin 2015 yılında Diyarbakır'da öldürülmesiyle ilgili davada, sanık üç polis hakkında beraat kararı verildi. Forensic Architecture tarafından hazırlanan raporda, Elçi'nin olay yerindeki üç polisten birinin ateşiyle öldürülmüş olabileceği belirtilmişti. Ancak soruşturmada Elçi'nin hangi silahtan çıkan kurşunla vurulduğu tespit edilemedi. Mahkeme, suçun sabit olmaması gerekçesiyle sanık polisler Mesut Sevgi, Fuat Tan ve Sinan Tabur hakkında beraat kararı verdi.
12 Haziran 2024

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde 11 yaşındaki bir kıza cinsel istismarda bulundukları iddiasıyla yargılanan üç sanık beraat etti. Sanıklar, 2016'da tutuklanmış ve sekiz ay sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Mağdur E.Y, 2017'de intihar etmişti. Mahkeme, 'çocuğun nitelikli cinsel istismarı' ve 'cebir, tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçlarından yargılanan sanıkların beraatına karar verdi.
3 Kasım 2023

Kendini doktor olarak tanıtarak kanser ilaçları pazarlayan ve Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol'u sosyal medya ve ofisine giderek tehdit eden Mustafa Yücel, beş yıl altı ay hapis cezasına mahkum edildi. Yücel, daha önce elektronik kelepçe ile serbest bırakılmış, ancak kelepçesini kırarak tehditlerine devam ettiğini belirtmişti. Mahkeme, 'tehdit' ve 'ısrarlı takip' suçlarından dolayı verilen cezanın ardından Yücel'in Eskişehir'i terk etmeme şartıyla tahliyesine karar verdi.
4 Nisan 2023

Yargıtay başsavcılığı, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Halkın Hukuk Bürosu (HHB) üyesi avukatların yargılandığı davada, Barkın Timtik ve Selçuk Kozağaçlı'ya verilen hapis cezalarıyla ilgili temyizin reddine karar verilmesini talep etti. Ayrıca, adil yargılanma talebiyle başlattığı ölüm orucunda hayatını kaybeden Ebru Timtik'in temyiz talebinin de reddedilmesini istedi. Bu dava, 2013'te başlamış ve 2022'de 20 avukata toplamda 146 yıl yedi ay hapis cezası verilmiştir.
20 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 28 Şubat davasında müebbet hapis cezasına çarptırılan emekli orgeneral Ahmet Çörekçi, emekli korgeneral Hakkı Kılınç ve emekli tuğgeneral İdris Koralp'in kalan cezalarını sağlık sorunları gerekçesiyle kaldırdı. Adli Tıp Kurumu'nun sağlık raporlarına dayanarak verilen bu kararlar Resmi Gazete'de yayımlandı. Daha önce Kılınç ve diğer bazı hükümlüler sağlık sorunları nedeniyle tahliye edilmiş, emekli korgeneral Vural Avar ise cezaevinde hayatını kaybetmişti. Adalet Bakanlığı, yaşlı ve hasta hükümlüler için bir genelge yayımlamıştı.
3 Mart 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi Parkı davasında 18 yıl hapis cezasına mahkum edildikten sonra TİP’ten Hatay milletvekili seçilen avukat Can Atalay’la ilgili hak ihlali kararının gerekçesini açıkladı. AYM, Atalay hakkındaki yargılamayı durdurmayan Yargıtay’ın içtihada aykırı davrandığını, benzer ihlalleri önleme yükümlülüğünü yerine getirmediğini, Anayasa’nın parlamentoya verdiği bir yetkiyi kullanarak Atalay’ın anayasal haklarını ihlal ettiğini belirtti. Gerekçeli kararda, Atalay hakkındaki ihlal kararının yapısal bir sorundan kaynaklandığı aktarıldı.
27 Ekim 2023

İstanbul'un Sarıyer ilçesinde dört çocuk, bir çocuğu öldürme suçlamasıyla tutuklandı. Olay, 17 Ağustos'ta Ayazağa Mahallesi'nde bir kavga ihbarı üzerine polisin müdahalesiyle ortaya çıktı. Kavgada yaralanan Emir K., hastaneye kaldırıldı ancak hayatını kaybetti. Polis, kavgaya karıştığı tespit edilen dört çocuğu gözaltına aldı ve sosyal medyada yaşanan atışmaların kavgaya neden olduğunu belirledi.
21 Ağustos 2024

Dilan Polat ve diğer sanıkların tutukluluk durumları hakkında aylık inceleme gerçekleştirildi. Mahkeme, Dilan Polat ve diğer bazı sanıkların tutukluluğuna devam kararı verirken, bazı sanıkların adli kontrol ile yargılanmasına karar verdi. Dilan Polat hakkında tahliye kararı istenmiş ancak mahkeme bu talebi reddetmiş. Polatların avukatı, MASAK raporunun müvekkillerinin tahliyesiyle sonuçlanacağını belirtmiş.
15 Haziran 2024

CHP Milletvekili Utku Çakırözer, Sincan Kadın Kapalı Cezaevi'nde tutuklu olan Sibel Tekin ve Diren Yurtsever'i ziyaret ederek, Tekin'in tutuklanmasını 'akıl tutulması' olarak nitelendirdi ve serbest bırakılmalarını talep etti. Tekin ve Yurtsever, cezaevindeki mesajlarını paylaşarak, iddianamelerinin hazırlanmaması ve gizlilik kararlarına dikkat çektiler. Tekin, çekimlerinin yanlış anlaşıldığını ve masum olduğunu, Yurtsever ise gazetecilik faaliyetlerinin suç olarak gösterildiğini ifade etti.
23 Ocak 2023
İşaretlediklerim