Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, kabine toplantısı sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada, asgari ücret zammı konusunda bir rakam vermekten kaçındı ve yılda sadece bir kez zam yapılacağını ifade etti. Bakan, enflasyona karşı çalışanları koruma ilkesine vurgu yaptı ve sadece çok zorunlu koşullarda, örneğin deprem gibi durumlarda, ikinci bir zam yapılabileceğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan da benzer bir açıklama yaparak asgari ücret zammının yılda bir kez uygulanacağını duyurmuştu. Asgari ücretle ilgili ilk toplantının 11 Aralık'ta yapılacağı bilgisi verildi.
7 Aralık 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın emekli maaşlarına ilişkin yeni düzenleme yapılacağını duyurmasının ardından, en düşük emekli maaşını 7 bin 500 liraya çıkaran ve geçici işçilere kadro verilmesini içeren kanun teklifi TBMM başkanlığına sunuldu. AKP Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, düzenlemeyle 11 milyona yakın emeklinin faydalanacağını, 6 milyon emeklinin 2 bin liralık artıştan yararlanacağını ve 7 bin 500 liranın altında maaş alanların maaşlarının bu seviyeye çıkarılacağını belirtti. 7 bin 500 liranın üstündeki emekli maaşlarına ise zam yapılmayacak.
24 Mart 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emekli bayram ikramiyesinin yüzde 82 oranında artırılarak 2 bin TL'ye yükseltildiğini açıkladı. Bu düzenleme ile EYT (emeklilikte yaşa takılanlar) kapsamında emekli olacaklar da dahil olmak üzere toplamda 15,6 milyon emeklinin yararlanacağı belirtildi. Türkiye'de 1999 yılında yapılan yasal düzenleme ile emeklilik yaşının kadınlarda 58'e, erkeklerde 60'a çıkarılması sonucu yaş sınırına takılanlar EYT'li veya EYT mağduru olarak adlandırılmıştı.
25 Mart 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, temmuz ayında yapılacak asgari ücret zammının 500 dolar (9 bin 750 TL) civarında olmasını beklediğini ifade etti. Ocak ayında yapılan düzenlemeyle asgari ücretin dolar bazında 455 doların üzerine çıktığını belirten Bilgin, temmuz ayında da reel alım gücünü koruyacak bir düzenleme yapacaklarını söyledi. Ayrıca emekli maaşlarına kademeli zam yapılacağını ve 7 bin ile 10 bin TL arasındaki maaşların belli bir oranda artırılacağını duyurdu.
8 Mayıs 2023

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, trans kadın sosyal medya fenomeni Selin Ciğerci'nin eski eşi Gökhan Çıra ile evlat edindikleri yönündeki iddialarının ardından suç duyurusunda bulunacağını açıkladı. Ciğerci, evlat edinmek için gerekli başvuruların yapıldığını ve çocuğun yakında kendisine geleceğini ifade etmişti. Ancak Bakanlık, Ciğerci ve Çıra'nın evlat edinme için resmi bir başvuruda bulunmadıklarını ve konuyla ilgili gerekli tüm tedbirlerin alınması için savcılığa başvurulduğunu belirtti.
27 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emeklilere 7 bin veya 10 bin lira gibi yüksek maaş ödemelerinin mümkün olmadığını, çünkü bu durumun bütçede başka alanlara kaynak bırakmayacağını ifade etti. Erdoğan, devlet ve milletin daha fazla çalışıp, daha çok kazandığında emeklilere daha yüksek maaş verilebileceğini belirtti. Şu anda 2026'yı hedefleyen ve o tarihte enflasyonun tek haneye inmesini öngören bir ekonomik program uygulanmakta. Erdoğan, önümüzdeki dönemde emeklilerden sabır isteyeceğini ve bu yılın emekliler için 'Sabır Yılı' olacağını ima etti.
1 Mart 2024

AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, TV 100 programında yaptığı açıklamada, EYT düzenlemesinin salı veya çarşamba akşamı tamamlanacağını belirtti. İktidar, düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle ilk etapta 2 milyon 250 bin kişinin emeklilik hakkına kavuşacağını ifade etmişti. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, EYT emeklilerine ayrılacak kaynağın 120-150 milyar TL arasında olacağını duyurmuş, en düşük emekli aylığının 5 bin 500 TL'ye yükseltildiğini ve ortalama emekli aylığının yüzde 30'luk son zammın ardından 9-10 bin TL'ye çıktığını açıklamıştı. Ancak yapılan hesaplamalara göre, martta emekli olacak EYT'li sayısının 1,5-1,6 milyon kişiye düşebileceği ve memurların emeklilik sonrası çalışma hakkı olmadığı için bu sayının 1,1-1,2 milyon kişi aralığına inebileceği öngörülüyor.
5 Şubat 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emeklilikte yaşa takılanların (EYT) ilk maaşlarını 1 Mart'ta almalarını sağlayacak düzenlemenin Meclis'ten çıkacağını düşündüğünü ifade etti. Daha önce Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, düzenlemenin 15 Ocak'ta yürürlüğe girmesinin planlandığını söylemişti ancak bu gerçekleşmedi. Bilgin, stajyer ve çırakların durumu hakkında da açıklamalarda bulunarak, iş akdi olmadığı için bu durumun onlar için geçerli olmadığını belirtti. Ayrıca geçici işçilerin kadro sorunlarının da çözüleceğini söyledi.
24 Ocak 2023

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, emekli maaşlarına yapılacak zam oranının bütçe imkanları çerçevesinde belirlendiğini ve daha fazla zam yapılmasını arzu ettiklerini belirtti. En düşük memur maaşının 22 bin liraya yükseltilmesini içeren kanun teklifi TBMM'ye sunulmuş, Cumhurbaşkanı Erdoğan emekli maaşlarının iyileştirilmesi için talimat verdiğini açıklamıştı. MHP lideri Devlet Bahçeli ise emeklilere seyyanen zam yapılmasını önerdi.
12 Temmuz 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, temmuz ayında asgari ücrete herhangi bir ara zam yapılmayacağını duyurdu. Bu açıklama, asgari ücretle çalışan vatandaşlar ve işverenler tarafından yakından takip edilen bir konu. Bakan Işıkhan'ın bu duyurusu, ekonomik planlamalar ve iş dünyası için önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
17 Nisan 2024

Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Birleşik Arap Emirlikleri Toplumsal Gelişim Bakanlığı arasında aile ve kadının güçlendirilmesi, kadınların istihdamına yönelik politikaların geliştirilmesi ve engelli bireylerin toplumsal hayata katılımının sağlanması gibi konularda işbirliği mutabakatı imzalandı. İstanbul’da Şeyh Zayed Çocuk Evleri Sitesi’nin yeniden inşası ve geliştirilmesi de bu mutabakat kapsamında yer alıyor. Törende Türkiye adına Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, BAE adına ise Toplumsal Kalkınma Bakanı Shamma bint Sohail Faris Al Mazrouei imza attı.
2 Temmuz 2024

Saadet Partisi tarafından meclise taşınan ve kamuda birden fazla maaş alan bürokratların araştırılmasını öneren önerge, AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya, birden fazla görevlendirme ve çoklu maaş uygulamalarının boyutlarının araştırılması gerektiğini belirtti. Önergeye muhalefet partileri destek verdi.
24 Ekim 2023

Sağlık Bakanlığı, 6 Şubat'taki depremden etkilenen 11 ildeki aile hekimlerinin maaşlarında ortalama 6-10 bin lira kesinti uyguladı. Deprem nedeniyle hastalarını kaybeden ve hedefleri tutturamayan hekimler, bakanlıktan 18-24 ay tavandan ödeme bekliyor. Tepkiler üzerine Bakanlık, sadece Şubat ayı için kesintileri geri çekti. Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası ve diğer sendikalar, mağduriyetlerin giderilmesi ve destek ödemelerinin tavandan yapılması gerektiğini belirtiyor.
16 Mart 2023

Ramazan Bayramı münasebetiyle, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) 15,3 milyon emekli ve hak sahibine toplam 41,3 milyar lira ikramiye ödemesi gerçekleştirdi. 2018 yılında bayram ikramiyeleri 1000 lira olarak belirlenmişken, bu miktar 2021'de 1100 liraya, 2023'te 2000 liraya ve bu yıl için yüzde 50 artışla 3000 liraya yükseltildi. Bu ödemelerle birlikte, 2018'den bu yana SGK'nın emeklilere ödediği toplam ikramiye miktarı 166,2 milyar liraya ulaştı.
11 Nisan 2024

Türkiye'nin büyük televizyon kanalları ortak bir canlı yayın düzenleyerek 'Türkiye Tek Yürek' adı altında bir bağış kampanyası gerçekleştirdi. Kampanya kapsamında toplanan yardımlar AFAD ve Kızılay'a verilecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve kabine üyeleri toplamda 136 milyon 589 lira, diğer parti liderleri ve TBMM Başkanı ise kendi milletvekili maaşlarını bağışladılar.
16 Şubat 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, asgari ücrete ara zam yapılması konusunda hükümetten bir teklif gelmesi durumunda destekleyeceklerini belirtti ve bu konuda Cumhurbaşkanı Erdoğan’a işaret etti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ise daha önce asgari ücrete ara zam yapılmayacağını açıklamıştı. Mevcut asgari ücret 17 bin 2 lira olup, enflasyonist ortamda geçim sıkıntısı çeken asgari ücretlilerin zam beklentisi devam ediyor.
25 Mayıs 2024

İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G.'nin çocuk yaşta cinsel istismara uğradığı iddiası üzerine TBMM'de kurulan çocuk istismarını araştırma komisyonu toplandı. Toplantıda Aile ve Sosyal Hizmetleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı yetkilileri sunum yaptı. H.K.G.'nin ve çocuğunun koruma altına alındığı, psikolojik destek ve mesleki eğitimlerle desteklendiği, güvenlik ve gizlilik tedbirleri alındığı belirtildi. Ayrıca H.K.G.'nin kimlik bilgilerinin değiştirilmesi sağlandı.
25 Ocak 2023

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, en düşük emekli maaşını 7 bin 500 liraya çıkaran ve geçici işçilere kadro verilmesini öngören bir teklifi kabul etti. Ayrıca, muharip gazilerin aylıkları arasındaki farklılıklar giderilecek ve asgari ücretin net tutarında aylık ödenecek. Ramazan ve Kurban Bayramı'nda emeklilere ödenen 1100'er lira ikramiye de 2000 liraya yükseltildi. Bu düzenlemeler, Türkiye'deki yüksek enflasyon oranları ve artan fiyatlar karşısında yapıldı ve iktidarın ekonomi politikalarıyla ilişkilendiriliyor.
28 Mart 2023

6 Şubat depremlerinin ardından Antakya'nın Defne ilçesine giden TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, Afet Koordinasyon Merkezi'nden günlük yaşamı ve yardım çalışmalarını yansıtan görüntüler paylaştı. Kadıgil, depremin dokuzuncu gününde üç yaşında bir çocuğun sağ olarak kurtarıldığını ve merkezdeki gönüllü çocuk doktorlarından yardım aldığını belirtti. Ayrıca, AGAFED gönüllülerinin günde 2 bin sıcak yemek sağladığını, revirde tedavilerin yapıldığını ve HAYTAP'ın depremzede hayvanlarla ilgilendiğini aktardı. Kampın çoğunlukla yazlık çadırlarla dolu olduğunu ve kışlık çadırlara büyük ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.
14 Şubat 2023

Türk Tabipleri Birliği Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu'ndan Dr. Aslı Davas, deprem bölgesindeki kötü koşullar ve travmalar nedeniyle erken doğumlar, düşükler ve anne-bebek ölümlerinin artabileceği konusunda uyarıda bulundu. Hatay, Adıyaman ve Malatya'da 35 binin üzerinde gebe olduğu ve bu gebelerin sağlık hizmetlerine acil ihtiyaç duyduğu belirtildi. Sağlık Bakanlığı'ndan sahadaki doğumlar için gerekli ekipmanların dağıtılması ve günlük olarak doğum yapılacak merkezlerin bilgilerinin paylaşılması talep edildi. Ayrıca afetlerde zarar görebilecek gruplar için güvenlik ve cinsel şiddetin önlenmesi konusunda önlemler alınması gerektiği vurgulandı.
11 Şubat 2023
İşaretlediklerim