Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini yüzde 8,5 seviyesinde sabit tutma kararı aldı. Bu karar, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ekonomiye etkilerini sınırlamak amacıyla beklenen bir faiz indirimi beklentisine rağmen alındı. TCMB, enflasyonun seviyesinde ve eğiliminde iyileşmeler görüldüğünü, ancak depremin arz-talep dengesizliklerinin enflasyon üzerindeki etkilerinin yakından izlendiğini belirtti. Ayrıca, fiyat istikrarını sağlamak ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşmak için gerekli tüm araçları kullanmaya devam edeceğini ifade etti.
27 Nisan 2023

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 45 seviyesinde sabit bırakma kararı aldı. Bu karar, ulusal ve uluslararası kurumların anketlerinde öngörülen bir durumdu ve Para Politikası Kurulu'nun geçen ayki toplantısında 'gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığı' belirtilmişti. Merkez Bankası Haziran 2023'ten bu yana faiz artırımı gerçekleştiriyordu. Türkiye ekonomisinin döviz ihtiyacı devam ederken, Mehmet Şimşek ve Gaye Erkan gibi isimlerin ekonomi politikalarını 'normalleştirmesi' ve yabancı yatırımları çekme çabaları sürüyor.
22 Şubat 2024

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini yüzde 9 seviyesinde sabit tuttuğunu açıkladı. Karar metninde yapılan iki önemli değişiklik, ekonomistler tarafından mayıs ayındaki seçimler öncesinde faiz indirimine kapı aralanabileceği şeklinde yorumlandı. İlk değişiklik, politika faizinin 'yeterli' olduğuna dair ifadenin çıkarılması, ikinci değişiklik ise enflasyonun seviyesinde ve eğiliminde iyileşmelerin başladığına dair yeni bir ifadenin eklenmesiydi. Bu değişiklikler, faiz indirim olasılığının şimdilik düşük olduğuna işaret ediyor.
19 Ocak 2023

Bloomberg HT'nin gerçekleştirdiği ankete katılan piyasa aktörleri, Merkez Bankası'nın bu ay da politika faizini yüzde 50'de sabit tutacağını öngörüyor. Ankete katılan 26 kurumdan 25'i faizin sabit kalmasını beklerken, bir kurum faizin yüzde 55'e yükselmesini bekliyor. Ayrıca, 2024 yıl sonu için faiz tahminleri de paylaşıldı ve ortalama beklenti yüzde 47,5 olarak belirlendi. Faiz indirimi beklentileri ise genellikle yılın son çeyreğine odaklanmış durumda.
17 Mayıs 2024

Merkez Bankası, yılsonu enflasyon tahminini 2 puan artırarak, bu artışın 1,8 puanını enflasyon ana eğilimindeki bozulmaya bağladı. Bu bozulma, ürün ve hizmet fiyatlarının beklentilerin üzerinde artması olarak tanımlanıyor. Ayrıca, çıktı açığı ve gıda fiyatları da enflasyon görünümünü yukarı çeken diğer önemli faktörler arasında yer alıyor. Merkez Bankası, iç talebin soğumadığı bir ortamda faiz artışlarının sınırlı etkisi olduğunu ve ekonominin 2025-26 yıllarında daha düşük büyümesi gerektiğini belirtiyor.
10 Mayıs 2024

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit bırakarak değişiklik yapmadı. Bu karar, Fed'in son 23 yılın en yüksek faiz seviyesini koruması anlamına geliyor. Fed, enflasyon hedefine ulaşmada son aylarda yaşanan aksamaları belirtti. Uzmanlar, Fed'in ilk faiz indirimini Eylül ayında, ikinci indirimi ise Aralık ayında yapmasını bekliyor.
1 Mayıs 2024

Merkez Bankası'nın faiz oranını sabit tutma kararı, ekonomistler arasında farklı yorumlara neden oldu. Tunç Şatıroğlu, bu kararı 'enflasyon lobisinin kazanması' olarak değerlendirirken, Mahfi Eğilmez asıl önemli olanın faiz değil, enflasyonu kontrol altına almak olduğunu belirtti. Ekonomistler, Merkez Bankası'nın enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşunun sıkılaştırılacağını ifade etti. Ocak ayı enflasyonunun %6.7, Şubat ayının ise %5 civarında gerçekleşmesi bekleniyor, ancak yıl sonu beklentileri Merkez Bankası'nın tahminlerinin 7 puan üzerinde.
22 Şubat 2024

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tuttu. Bu karar, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) uzun vadede maksimum istihdam ve yüzde 2 oranında enflasyona ulaşma hedefi doğrultusunda alındı. Komite, istihdam ve enflasyon hedeflerine ulaşma konusunda geçen yıl daha iyi bir dengeye doğru ilerlediğini belirtti. Ekonomik görünümün belirsiz olduğu ve enflasyon risklerine karşı dikkatli olunacağı vurgulandı.
12 Haziran 2024

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 15'ten yüzde 17,5'e yükseltti. Ancak bu artış, ekonomistler tarafından yeterli görülmedi ve beklentilerin altında kaldı. Ekonomistler, yapısal reform ihtiyacına dikkat çekerek, faiz artırımının tek başına ekonomik sorunları çözemeyeceğini belirtti. Ayrıca, enflasyonun yüzde 40 civarında olduğu bir ortamda yüzde 17,5 faiz oranının yeterli olmadığına dikkat çekildi.
20 Temmuz 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), son politika toplantısında faiz oranlarında bir değişiklik yapmamaya karar verdi ve politika faizini yüzde 8,5 seviyesinde sabit bıraktı. Daha önce Kasım ayında başlayan ve toplamda 500 baz puanlık bir indirim döngüsü gerçekleştiren Merkez Bankası, Aralık ve Ocak aylarında da faiz oranını sabit tutmuştu. Şubat ayında ise faizi 50 baz puan indirerek yüzde 8,5'e çekmişti. Kahramanmaraş merkezli depremlerin ekonomiye etkilerini sınırlamak amacıyla bir faiz indirimi beklentisi oluşmuş, ancak Merkez Bankası bu beklentilere rağmen faiz oranını değiştirmemiştir.
23 Mart 2023

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 15'ten yüzde 17,5'e yükseltti. Ancak bu artış, yüzde 20 olması beklenen faiz oranının altında kaldı. Düşük faiz politikası nedeniyle ekonomi krize girmiş ve dolar ve avro kurları yükselmişti. Merkez Bankası'nın faiz artırımı, piyasanın normalleşmesi ve ekonomik dengenin sağlanması için bekleniyordu.
20 Temmuz 2023

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'ın faiz artırım döngüsünün sona erdiğini belirtmesine rağmen, TEPAV'ın Para Politikası Değerlendirme Notu'nda faiz oranlarının %47,5'e çıkarılması gerektiği ifade edildi. Bu değerlendirme, enflasyon dinamikleri ve beklentilerinin Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahmini olan %36'dan yüksek olmasıyla gerekçelendirildi. Ayrıca, aylık fiyat artışlarının ve piyasa katılımcıları anketindeki 2024 yılsonu enflasyon beklentisinin yükselmesi, faiz oranlarının mevcut seviyesinin yetersiz olduğunu gösteriyor.
23 Şubat 2024

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini yüzde 8,5 seviyesinde sabit tutma kararı aldı. Bu karar, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ekonomiye etkilerini sınırlamak amacıyla beklenen bir faiz indirimi beklentisine rağmen alındı. TCMB, deprem bölgesinde ekonomik faaliyetin hızla toparlandığını ve depremin Türkiye ekonomisi üzerinde kalıcı bir etki yaratmayacağını öngördüğünü belirtti. Ayrıca, enflasyonun seviyesinde ve eğiliminde iyileşmelerin sürdüğü, ancak depremin arz-talep dengesizliklerinin enflasyon üzerindeki etkilerinin izlendiği ifade edildi.
25 Mayıs 2023

Bloomberg HT'nin gerçekleştirdiği ankete katılan 25 kurum, Merkez Bankası'nın bu ayki toplantısında politika faizini yüzde 45 seviyesinde sabit tutacağını öngörüyor. Kurumların 2024 sonu için faiz beklentisi ise yüzde 30 ile 45 arasında değişiyor, ortalama beklenti yüzde 40. Türkiye ekonomisi, düşük faiz politikası nedeniyle krize girmiş ve bu durumdan çıkış için Mehmet Şimşek ve Gaye Erkan gibi piyasa tarafından olumlu karşılanan isimler göreve getirilmişti. Merkez Bankası, son olarak faizi yüzde 45'e yükseltmiş ve Türkiye'nin döviz ihtiyacı devam ederken, Şimşek ve Erkan Batı ve Körfez yatırımlarını çekmek için çeşitli girişimlerde bulunmuşlardı.
20 Şubat 2024

Merkez Bankası, ekonomistlerin önerileri doğrultusunda, ek sıkılaşma ihtimaline dair piyasaları bilgilendirerek önemli bir adım attı. Bu hamle, son aylarda artan portföy çıkışlarını durdurmayı, döviz kuru üzerindeki baskıyı azaltmayı ve rezervlerini yeniden inşa etmeyi amaçlıyor. Ayrıca, yerel seçimler öncesinde faiz artışı kararı alarak, enflasyonla mücadelede siyasi desteğin olduğunu ve piyasalarda güven ortamının yeniden inşa edilmesi gerektiğini vurguladı. Şimdi, bu kararın hükümetin ekonomi ve yapısal politikalarıyla desteklenmesi bekleniyor.
22 Mart 2024

Geçen yıl Haziran ayında TCMB'nin faiz-enflasyon ilişkisinde duruşunu değiştirmesi ekonomiyi uçurumun kenarından aldı, ancak kademeli sıkılaşma politikası beklenen etkiyi yaratmadı. Enflasyon yaklaşık 35 puan artarken, iç talep güçlü kalmaya devam etti. Kamu maliyesinde deprem ve seçim öncesi alınan kararlar bütçe açığında yapısal bozulmalara yol açtı. Yüksek enflasyon ve belirsizlik ortamında yapılan ücret artışları tüketime yönelirken, para politikasındaki sıkılaşmanın etkileri mevduat ve kredi tarafında görülmeye başlandı.
31 Mayıs 2024

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutma kararı aldı. Bu karar, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) maksimum istihdam ve uzun vadede yüzde 2 oranında enflasyon hedeflerini desteklemek amacıyla alındı. Fed, geçen yıl yüksek enflasyon karşısında faiz artışlarına başlamış ve toplamda 11 faiz artırımı yapmıştı.
20 Eylül 2023

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, faiz oranını 750 baz puan artırarak yüzde 25'e çıkardı. Bu karar sonrası dolar/TL kuru düştü. Çoğu ekonomist bu kararı doğru bulurken, bazıları yapısal reformların da hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, geçen ay atanan Merkez Bankası başkan yardımcılarının bu kararda etkili olduğu belirtildi.
24 Ağustos 2023

ABD Merkez Bankası (Fed), 15 ay sonra ilk kez politika faizini değiştirmeyerek yüzde 5-5,25 aralığında sabit tuttuğunu açıkladı. Fed'in bu kararı, maksimum istihdam ve uzun vadede yüzde 2 enflasyon hedefine ulaşma amacını yansıtıyor. Fed, yüksek enflasyonla mücadele kapsamında Mart 2022'de faiz artırımına başlamış ve bu süreçte enflasyon mayıs ayında yüzde 4 olarak kaydedilmişti.
14 Haziran 2023

Morgan Stanley, Türkiye Merkez Bankası'nın faiz oranlarını sabit tutarak 'şahin bir sürpriz' yaptığını belirtti. Merkez Bankası, politika faizini yüzde 50'de sabit tutma kararı aldı ve enflasyonist risklerin devam ettiğini vurguladı. Ekonomistler, bu kararın 2024'te faiz indirimi olmayacağı anlamına geldiğini düşünüyor. Morgan Stanley ekonomisti Hande Küçük, bu kararın büyümedeki yavaşlamaya rağmen faiz oranlarını uzun süre sabit tutma niyetini yansıttığını ifade etti.
21 Ağustos 2024
İşaretlediklerim