Kahramanmaraş merkezli yaşanan büyük depremler sonrasında bazı otobüs firmalarının bilet fiyatlarını artırdığına dair şikayetler Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından incelenmeye alındı. Bakanlık, fiyat artışı yapan firmaların tespiti durumunda cezai işlem uygulanacağını duyurdu. AFAD'a göre, Pazarcık ve Elbistan'da meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonucunda can kaybının 1121'e yükseldiği bildirildi.
6 Şubat 2023

Ticaret Bakanlığı'na bağlı Reklam Kurulu, 'Efsane Kasım' ve 'Şahane Cuma' gibi isimlerle yapılan ve tüketicileri yanıltıcı indirim reklamlarına toplam 2,7 milyon lira idari para cezası uyguladı. Kurul, bu ay içinde toplam 176 dosyayı inceledi ve 153'ünü mevzuata aykırı bularak 16,7 milyon lira ceza kesti. Ayrıca, takviye gıdalar ve kozmetik ürünler gibi tüketici sağlığını etkileyebilecek reklamlar da incelendi ve mevzuata aykırı bulunanlara idari yaptırımlar uygulandı. 11 ayda toplam 1838 dosya incelenmiş ve 1623 dosya için 92,5 milyon lira ceza kesilmiştir.
16 Kasım 2023

Kahramanmaraş merkezli depremin ardından Borsa İstanbul'da işlem gören pazarlar beş iş günü için kapatılmıştı. Yarın endeksin açılması beklenirken, bankacılık kaynakları depremin etkisini azaltacak düzenlemelerin yapıldığını ve bu düzenlemelerin yakında açıklanacağını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kabine toplantısı sonrası düzenlemeleri açıklaması bekleniyor. Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın hisse geri alımları için vergi muafiyeti sağlamayı planladığı ve bireysel emeklilik sisteminde yapılan bir düzenleme ile borsaya önemli miktarda fon girişi bekleniyor.
14 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucunda zarar gören tarımsal üreticilerin hasarlarının tespiti için görevlendirilen komisyonlara üç ay ek süre verildi. Bu üreticilere, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince düşük faizli kredi kullandırılmasına ilişkin kararlar kapsamındaki kredi borçları, daha önce bir yıl ertelenmişti. Hasar tespit komisyonu kararlarının en geç üç ay içinde hazırlanmasına ilişkin süre altı ay olarak değiştirildi.
22 Temmuz 2023

İstanbul Valisi Davut Gül, İstanbul'da 39 ilçede gerçekleştirilen ekmek fiyat denetimleri sonucunda 205 fırından 116'sının tarifeye uymayan fiyatlarla ekmek sattığının tespit edildiğini ve bu fırınlara cezai işlem uygulandığını açıkladı. Daha önce İstanbul'da ekmeğin gramajının düşürülüp fiyatının arttığı iddiaları yalanlanmıştı. Denetimlerin devam edeceği belirtildi ve tarife dışı satış yapan işletmelere bin 371'er lira idari para cezası kesildiği öğrenildi.
8 Temmuz 2023

Emniyet Genel Müdürlüğü, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında sosyal medyada provokatif paylaşımlar yaptığı iddia edilen 129 kişiyi gözaltına aldı, bunlardan 24'ü tutuklandı. Ayrıca, depremzedelere yardım bahanesiyle dolandırıcılık yapmaya çalışan 76 internet sitesi kapatıldı ve deprem yardımı adı altında para talep eden sahte sosyal medya hesapları ile kripto varlık cüzdan adresleri tespit edilerek gerekli işlemler yapıldı.
19 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerden etkilenen illerden Mersin'e gelen afetzedeleri 'kiralık ev' vaadiyle dolandırdıkları iddia edilen 13 şüpheliden 10'u gözaltına alındı. İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri, internet üzerinden 'kiralık ev' vaadiyle kapora aldıkları depremzedeleri dolandırdığı öne sürülen zanlıların yakalanması için çalışma başlattı. Operasyonda 10 zanlı yakalandı, adreslerde bir miktar sentetik ecza, çok sayıda kredi kartı, doküman ve dijital materyal ele geçirildi.
15 Eylül 2023

6 Şubat'ta Türkiye, Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremle sarsıldı. Bu depremler sonucunda, inşaat ve çimento sektörlerine ait hisselerde yükseliş gözlendi. Bazı yatırımcılar, deprem sonrası artacak ihtiyaçları öngörerek bu sektörlerdeki hisselere yatırım yaptı. BIST100 endeksi ise aynı dönemde yüzde 3,8 kayıp yaşadı.
7 Şubat 2023

Gaziantep'te 7,4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi ve bu olayın ardından Borsa İstanbul'da inşaat, çimento, beyaz eşya ve ulaşım sektörü hisseleri değer kazandı. Yatırımcılar, deprem sonrası bu sektörlerdeki ihtiyaçların artacağını öngörerek hisse alımlarına yöneldi. BIST100 endeksi ise aynı dönemde yüzde 4,15 kayıpta bulunuyor. En çok değer kazanan şirketler arasında Bülbüloğlu Vinç Sanayi, Vestel Beyaz Eşya ve Oyak Çimento yer alıyor.
6 Şubat 2023

Diyanet İşleri Başkanlığı, Denizli Dini Yüksek İhtisas Merkezi için 'acil' durumlar kapsamında yemek hizmeti ihalesi açtı. İhale, kamu ihale kanununun 21b maddesiyle, yani pazarlık usulüyle yapıldı. MHP'li iş insanı Öztürk Taştan, kendi şirketi 'Özata Gıda Soğuk Hava Tessileri Sosyal Hizmetler Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi' ile tek başına girerek ihaleyi 5 milyon 421 bin 350 lira karşılığında aldı.
26 Temmuz 2023

Aydın'ın İncirliova ilçesinde bir iş yerinde yapılan operasyonda 11 ton sahte zeytinyağı bulundu. İş yerinde sahte zeytinyağı üretildiği bilgisi üzerine harekete geçen İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, taklit markalarla satışa hazırlanmış ürünleri ele geçirdi. İş yeri sahibine adli ve idari işlemler başlatılırken, içerisinde pamuk ve ayçiçeği yağı karışımı bulunan yağ tankları da mühürlendi.
19 Ocak 2024

Fransa'da butik üretim biraya olan talebin artması ve hayat pahalılığı krizi nedeniyle şarap sektörü olumsuz etkilendi. Bu durumu düzeltmek için Fransız hükümeti, üretim fazlası şarabı imha etmek ve üreticileri desteklemek için 200 milyon euro harcayacağını açıkladı. Bu paranın büyük bir kısmı fazla stokları satın almak için kullanılacak ve elde edilen alkol, dezenfektan, temizlik ürünleri ve parfüm gibi ürünlerde kullanılacak. Ayrıca, şarap üreticilerinin aşırı üretimi azaltmak için zeytin gibi diğer ürünlere yönelmeleri teşvik edilecek.
26 Ağustos 2023

Hırvatistan'ın Rijeka kentinde bir kafede Coca Cola içecekleri tüketen dört kişi hastaneye kaldırıldı. Bu olayın ardından ülke genelinde 34 kişi daha benzer şikayetlerle hastanelere başvurdu. Coca Cola Hırvatistan Temsilciliği, zehirlenme vakalarıyla bağlantılı olduğu iddia edilen ürünleri geri çekme kararı aldı. Devlet Müfettişler Ofisi de şüpheli ürünlerin satışının durdurulmasını talep etti. Yerel medya, içeceklerde sorunlu içerik bulunmadığını bildirdi.
9 Kasım 2023

2023 yılında, Türkiye'de bazı işletmelerin fahiş fiyat artışı ve stokçuluk yaptığı tespit edilmiş ve bu işletmelere toplamda 355 milyon 804 bin 957 lira tutarında idari para cezası uygulanmıştır. Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu, özellikle marketlerdeki temel gıda ve ihtiyaç ürünleri, otomotiv sektörü, hazır beton ve çimento sektörleri ile ekmek fiyat tarifelerine aykırı satışlar gibi alanlarda incelemeler yapmıştır. Ticaret Bakanlığı, piyasalarda fiyatlamaları bozan ve tüketicileri olumsuz etkileyen eylemlere karşı idari tedbirlerin uygulanmaya devam edeceğini belirtmiştir.
6 Mayıs 2024

Ticaret Bakanlığı, 2024 yılı başından 15 Eylül'e kadar yaptığı fahiş fiyat denetimlerinde 1274 gerçek ve tüzel kişiye toplam 327 milyon 376 bin 495 TL idari para cezası kesti. Denetimlerde otomotiv, emlak ve kuyum sektörlerine de toplamda 129 milyon 766 bin 181 lira ceza uygulandı. Ayrıca Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu, 46 halci ve iki tavukçuluk firmasına toplamda 30 milyon 74 bin 880 lira ceza verdi. Denetimler, fahiş fiyat uygulamalarını engellemeyi ve piyasa düzenini korumayı amaçlıyor.
16 Eylül 2024

Ticaret Bakanlığı, gıda, otomotiv, emlak ve kuyum sektörlerinde fahiş fiyat artışı nedeniyle toplam 889 milyon lira ceza kesti. Gıda sektörüne 286 milyon lira, otomotiv sektörüne 457 milyon lira, emlak sektörüne 121 milyon lira ve kuyum sektörüne 25 milyon lira ceza verildi. 29 Mayıs 2024'te yürürlüğe giren kanunla, fahiş fiyat ve stokçuluk fiillerine karşı cezalar artırılmıştı. Kanuna göre, fahiş fiyat fiiline karşı idari para cezası üst sınırı 1 milyon liraya, stokçuluk fiiline karşı ise 12 milyon liraya yükseltildi.
18 Temmuz 2024

Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu tarafından kabul edildi. Teklif, fahiş fiyat artışı ve stokçuluk faaliyetlerine yönelik cezaların artırılmasını öngörüyor. Üretici, tedarikçi ve perakende işletmelerin fahiş fiyat artışı yapmaları durumunda 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar, piyasa dengesini bozucu faaliyetlerde bulunanlara ise 1 milyon liradan 12 milyon liraya kadar idari para cezası uygulanacak. Ayrıca, işletmelerin büyüklüğüne göre yıllık toplam ceza miktarı sınırları belirlendi.
9 Mayıs 2024

Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 23 Mayıs'ta Meclis'te kabul edildi. Bu değişiklikle, fahiş fiyat uygulayan işletmelere verilen ceza tutarı 100 bin liradan 1 milyon liraya, stokçuluk yapan işletmelere verilen ceza ise 1 milyon liradan 12 milyon liraya yükseltildi. Ayrıca, bir takvim yılı içinde en az üç kez ceza alan iş yerleri altı gün kapatılabilecek. Bu düzenlemeler, piyasada dengesini ve serbest rekabeti bozucu faaliyetleri engellemeyi amaçlıyor.
29 Mayıs 2024

Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Bu düzenleme ile fahiş fiyat uygulayan işletmelere verilen cezalar 100 bin liradan 1 milyon liraya, stokçuluk yapanların cezaları ise 1 milyon liradan 12 milyon liraya çıkarıldı. Ayrıca, stokçuluktan bir yılda üç defa ceza alan işletmelere altı güne kadar kapatma cezası verilecek. Satıştan kaçınan işletmelere ürün bedelinin yüzde 10'u kadar ceza uygulanacak ve aldatıcı reklamlara karşı yaptırımlar da getirildi.
23 Mayıs 2024

Kurban Bayramı tatilinde yapılan denetimlerde, fahiş fiyatla bilet satan otobüs şirketlerine toplam 23 milyon 453 bin 8 lira ceza kesildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bayram tatili boyunca 13 bin 855 otobüsün denetlendiğini ve 107 bin 896 şehirler arası otobüs seferi yapıldığını belirtti. Denetimlerde, fahiş fiyatlı bilet satışı, korsan taşımacılık ve emeklilere yönelik yüzde 20 indirim uygulanıp uygulanmadığı kontrol edildi. Bakan, denetimlerin sadece bayram dönemini kapsamadığını da vurguladı.
24 Haziran 2024
İşaretlediklerim