Fatih Polat, Türkiye'nin Somali'deki ekonomik faaliyetlerini ve iktidara yakın şirketlerin bu faaliyetlerden elde ettiği kazançları ele alıyor. Albayraklar Şirketler Grubu'nun Mogadishu Limanı'nı işletme hakkını alması ve bu limanın gelişimi üzerine yapılan yatırımların detayları veriliyor. Ayrıca, Türkiye'nin Somali askerlerine eğitim verdiği ve ihracat gelirlerinin arttığı belirtiliyor. Ancak, bu gelirlerin Türkiye'deki halkın cebine girmediği ve iktidara yakın isimlerin kazançlarını artırdığı vurgulanıyor.
29 Temmuz 2024

ABD'li özel sermaye şirketi Apollo Global Management Inc., Starbucks'ın Kuveytli AlShaya Group'a ait Türkiye, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya'daki hisselerinin yüzde 30'unu satın almayı planlıyor. Kuveytli şirket, azınlık hisselerinin yüzde 30'unu satışa çıkardı ve aralarında Suudi Arabistan'ın egemen varlık fonu Kamu Yatırım Fonu'nun da bulunduğu birkaç alıcı adayı kısa listeye alındı. Starbucks, İsrail-Hamas savaşının bölgedeki işlerine zarar verdiğini ve satışlarının önemli ölçüde etkilendiğini açıklamıştı. AlShaya Group, 13 ülkede yaklaşık 2 bin Starbucks mağazası işletiyor.
8 Şubat 2024

Suudi Arabistan, Batılı şirketlerin desteğiyle geliştirilen 500 milyar dolarlık Neom ekolojik kent projesi kapsamında, The Line adlı dikey şehir inşaatı için bölge sakinlerinin evlerini terk etmelerini istedi. Devlet, evlerini boşaltmayanlara karşı güvenlik güçlerine vur emri verdiği ve bir kişinin öldürüldüğü, 47 kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Proje, Suudi ekonomisinin petrole olan bağımlılığını azaltmayı amaçlıyor ve 2030 yılında tamamlanması planlanıyor. İnsan hakları kuruluşları ve uydu görüntüleri, bölgede ciddi tahribat ve zorunlu tahliyeler olduğunu ortaya koyuyor.
10 Mayıs 2024

ABD Ticaret Bakanlığı, Texas Instruments'a 1,6 milyar dolara kadar doğrudan finansman sağlayarak çip üretimini artırmayı hedefliyor. Bu yatırım, yerel tedarik zinciri dayanıklılığını güçlendirmek, ulusal güvenliği geliştirmek ve ülkenin rekabet gücünü artırmak amacıyla yapılacak. Texas Instruments, bu finansmanla Texas ve Utah'ta üç yeni son teknoloji tesis inşa edecek ve 2 binden fazla istihdam yaratmayı planlıyor. Ayrıca şirkete yaklaşık 3 milyar dolar kredi imkanı da sağlanacak.
16 Ağustos 2024

Suudi Arabistan, ünlü Japon animasyon dizisi 'Dragon Ball' teması taşıyan bir eğlence parkı inşa edeceğini duyurdu. Park, Qiddiya Yatırım Şirketi'ne ait olacak ve 500 bin metrekarelik bir alana yayılacak. Parkın içinde 70 metrelik bir ejderha ve en az 30 hız treni bulunacak. Bu gelişme, 'Dragon Ball'un yaratıcısı Akira Toriyama'nın ölümünden kısa bir süre sonra açıklandı.
25 Mart 2024

Malezya, palmiye yağı satın alan ülkelere, Çin'in 'panda diplomasisi'ne benzer bir yöntem olarak orangutan göndermeyi planlıyor. Bu adım, Malezya'nın biyoçeşitliliğini koruma konusundaki kararlılığını vurgulamak amacıyla Emtia Bakanı Datuk Seri Johari Andul Ghani tarafından duyuruldu. Ancak, Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) orangutanların neslinin tehlike altında olduğunu ve bu tür diplomatik hareketlerin hayvanların yaşamını daha da riske atabileceğini belirtiyor. Özellikle palmiye yağı plantasyonları nedeniyle yaşam alanlarının yok olması büyük bir tehdit oluşturuyor.
9 Mayıs 2024
İşaretlediklerim