Türkiye'de cinsiyete dayalı mesleki ayrımcılık, toplumsal eşitsizliğin en güçlü etkenlerinden biri olarak görülüyor. '8 Mart 8 Kadın' serisinin ikinci sezonunda, bu konu ele alınıyor ve farklı alanlardan başarılarıyla cinsiyetçi kodları kırmış sekiz kadınla yapılan söyleşilere yer veriliyor. İkinci konuk Sema Kaya Polat, profesyonel dağcı ve Türkiye'deki altı kadın iple erişim teknisyeninden biri olarak, fiziksel zorluk ve direnç gerektiren işlerde kadınların da başarılı olabileceğini gösteriyor. Polat, mesleğine başlama sürecini, karşılaştığı zorlukları ve toplumun tepkilerini paylaşarak, kadınların fiziksel olarak zor gözüken mesleklerde de başarılı olabileceğini vurguluyor.
4 Mart 2024

Banu Yelkovan, Türkiye'nin sayılı kadın spor yorumcularından biri olarak, futbol dünyasında karşılaştığı cinsiyete dayalı ayrımcılığı ve bu ayrımcılığın üstesinden gelme yollarını anlatıyor. Mesleğinde erkekler tarafından domine edilen bir alanda çalışmanın zorluklarına değinen Yelkovan, kadınların iş hayatında ve evde karşılaştıkları eşitsizliklere dikkat çekiyor. Ayrıca, kadınların mesleki tanımlamalarda 'kadın' sıfatıyla anılmasının ayrımcılığı pekiştirdiğini ve bu durumun değişmesi gerektiğini vurguluyor.
6 Mart 2024

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın Toplumsal Cinsiyet Sosyal Normları Endeksi raporunda, dünya genelinde insanların yarısının erkeklerin daha iyi siyasi lider olduğuna inandığı, Türkiye'de ise halkın %75'ten fazlasının erkeklerin eşlerini dövmesini meşru gördüğü belirtiliyor. Rapor, bu tür önyargıların kadınların karşılaştığı engellerin itici gücü olduğunu ve cinsiyet eşitliğine karşı hareketlerin ivme kazanmasına neden olduğunu vurguluyor. Ayrıca, kadınların eğitimde ilerlemesine rağmen ekonomik açıdan güçlenmeleri arasındaki bağlantının bozulduğuna ve ücret eşitsizliğinin devam ettiğine dikkat çekiliyor.
13 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Eğitim Teknolojileri AR-GE ve Kalite Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, teknolojinin ve dijitalleşmenin hayatımızın her alanına nüfuz ettiğini belirtti. Erdoğan, sosyal medya ve oyun platformlarının gençler üzerinde olumsuz etkiler yarattığını ve ırkçılık gibi tehlikeleri körüklediğini vurguladı. Ayrıca, dijital dünyanın denetimsiz yapısının pek çok tehdidi beraberinde getirdiğini ve çocukların ruh ve beden sağlığının her türlü hesabın üzerinde olduğunu ifade etti. Erdoğan, çocukların çevrimiçi mahremiyetini korumak için gerekli yasal düzenlemelerin hayata geçirildiğini belirtti.
6 Eylül 2024

Tarihsel afetlerde kadın ve kız çocuklarının ölüm oranlarının erkeklere göre daha yüksek olduğu belirtiliyor. Afet sırasında ve sonrasında kadınların karşılaştığı zorluklar arasında toplumsal cinsiyet rolleri, kadın bedeni üzerindeki baskı ve bakım sorumluluğu gibi faktörler yer alıyor. Ayrıca, afet bölgelerinde kadınların yüzde 52'sinin kayıt dışı çalıştığı ve bu durumun afet sonrası işsizlik ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanamamalarına yol açtığı vurgulanıyor.
8 Mart 2024

Yaşar Süngü, kadınların iş hayatına zorla dahil edilmesinin ve erkeklerin eğitimde geri kalmasının yarattığı memnuniyetsizliği ele alıyor. Richard Reeves'in Amerika'da kız öğrencilerin erkeklerin önüne geçtiğini ve sorunun sistemde olduğunu belirttiği kitabına atıfta bulunuyor. Sosyolog Kimmel ve Thomas B. Edsall'in de erkeklerin eğitimde ve iş piyasasında dezavantajlı konuma geldiğini vurguladığı çalışmalara değiniyor. Süngü, ekonomik olarak gelişmiş ülkelerde pozitif ayrımcılık sloganıyla kadınların iş hayatına zorla sokulmasının kimseyi memnun etmediğini savunuyor.
14 Temmuz 2024

Burçak Kazdal, Amerika'da aldığı endüstriyel tasarım eğitimi sonrası şeflik kariyerine yönelmiş ve çeşitli deneyimlerin ardından İstanbul'da Apartıman Yeniköy adlı restoranı açmıştır. Kazdal, kariyerinde karşılaştığı cinsiyete dayalı mesleki ayrımcılık ve toplumsal önyargılar hakkında deneyimlerini paylaşarak, kadınların ağır işlerde de başarılı olabileceğini ve cinsiyetçi kodları kırabileceğini vurgulamaktadır. Ayrıca, kadınların iş hayatında daha fazla yer alması ve liderlik etmesi gerektiğini, bu durumun sektöre ve topluma olumlu katkılar sağlayacağını belirtmiştir.
5 Mart 2024

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, A Haber'de danışman Onur Erim'in cinsiyetçi ifadelerine karşı çıkarak, bu tür söylemlerin Cumhurbaşkanı Erdoğan'a zarar vereceğini belirtti. Akşener, geçmişte yaşadığı benzer durumları anlatarak, kadınların yaşadığı sorunlara dikkat çekti ve cinsiyetçi ifadelerin politikada kabul edilemez olduğunu vurguladı. Ayrıca, bu tür davranışların cezasız kalmaması gerektiğini ve hukuki yollara başvuracağını ifade etti.
30 Nisan 2023

Hepsiburada Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan, Antalya Diplomasi Forumu'nda yaptığı konuşmada, 'Big Tech' olarak bilinen büyük teknoloji şirketlerinin büyük miktarda bilgi ve veri biriktirdiğini ve bu sayede kamuoyu ve seçimlere dahi etki edebilecek güce sahip olduğunu ifade etti. Doğan, küresel ticaretin ve ekonominin yapısal bir değişim içinde olduğunu, teknoloji gelişiminin ve yaratımının tüm ülkelere açık olması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, teknolojiye yeni girenler ve küçük ülkeler için adil bir rekabet ortamının sağlanmasının önemine dikkat çekti.
3 Mart 2024

Türkiye'de cinsiyete dayalı mesleki ayrımcılığın toplumsal eşitsizlikte önemli bir etken olduğu belirtiliyor. Diken'in '8 Mart 8 Kadın' serisinde, gazeteci Ali Tufan Koç'un konuğu olan Lesli Karavil, kadın stand-up sanatçılarının karşılaştığı zorlukları ve bu alandaki deneyimlerini paylaşıyor. Karavil, çocukluğundan beri 'erkekler beğenmez, komiklik yapma' gibi cinsiyetçi yargılarla büyüdüğünü ve bu yargıların üstesinden gelme sürecini anlatıyor. Türkiye'de kadın stand-up sanatçılarının sayısının artması ve bu alanda yaşanan değişimlere değiniyor.
7 Mart 2024

Prof. Dr. Çağatay Güler, çevre kirliliğinin kadınlar üzerindeki etkilerini vurgulayarak, bu durumun kadına yönelik şiddetin bir başka boyutu olarak kabul edilmesi gerektiğini belirtiyor. Çalışmalar, çevresel kimyasalların kadın sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini göstermekte; özellikle kanser, üreme sistemi sorunları ve iç mekan kirliliği gibi konulara dikkat çekilmekte. Güler, kadınların çevre bilincinin aile ve toplum sağlığı üzerinde belirleyici olduğunu ve ekofeminizm açısından kadınların doğaya daha duyarlı yaklaştığını ifade ediyor.
29 Nisan 2024

SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği, seçimler sonrası göreve başlayacak olan yeni iktidardan 'Kadın ve Eşitlik Bakanlığı' kurulmasını, kadın sivil toplum örgütlerinin karar alma süreçlerine aktif katılımını ve seçim listelerinde kadınların eşit temsilini sağlayacak fermuar sisteminin uygulanmasını talep etti. Akademisyen ve yazar Serpil Sancar, kadınların siyasette eşit ve aktif aktörler olması gerektiğini ve cinsiyet eşitliğini sağlayacak yöntemlerin siyasi partiler ve seçim yasalarına eklenmesi gerektiğini vurguladı.
5 Nisan 2023

Makale, son dönemde Türkiye'de yaşanan ve medyada geniş yer bulan zenginleşme skandallarını ele alıyor. Polat ve Candan ailelerinin lüks yaşamları ve sonrasında yaşanan hukuki süreçler toplumun dikkatini çekmiş durumda. Yazar, bu skandalların toplumda yarattığı tepkilerin, özellikle kadınların bu skandallardaki rollerinin ve medyanın bu konudaki tutumunun altını çiziyor. Ayrıca, toplumun bu tür olaylara karşı gösterdiği tepkinin, genellikle kadınlar üzerinden yürütülen bir 'temiz toplum' talebine dönüştüğünü ve asıl suçluların göz ardı edildiğini vurguluyor.
25 Kasım 2023

Yapay zeka algoritmalarının tıp alanında toplumsal cinsiyet kodlarını nasıl sürdürdüğü incelendi. Araştırmada, ChatGPT, Gemini ve Llama gibi yapay zeka araçlarının sağlık çalışanlarının mesleki kıdem ve kişilikleri hakkında belirgin cinsiyet ayrımları yaptığı gözlendi. Örneğin, deneyimsiz doktorlar kadın, deneyimli doktorlar ise erkek olarak varsayıldı. Bu önyargıların sağlık sektöründe ciddi etkileri olabileceği belirtiliyor.
24 Eylül 2024

Çevre sorunlarından kadınların daha fazla etkilendiği belirtiliyor. Bu durumun sosyal, ekonomik ve kültürel faktörlere dayandığı ve yoksulluk koşullarında yaşayan insanların yüzde 70'inin kadın olmasının bu durumu etkilediği belirtiliyor. Ekofeminizm, kadın hakları ve çevre aktivizminin birleşimini temsil eden bir yaklaşım olarak öne çıkıyor. Bu yaklaşıma göre, hem kadınların hem de doğanın haklarının korunması birbirine bağlı ve birine dair sorunların çözülmesi diğerinin üzerinde iyileştirici bir etkiye sahip.
30 Eylül 2023

Mehmet Y. Yılmaz, muhafazakar genç kadınların evlilikte aradıkları gibi erkek bulamama sorununu ele alıyor. Dindar kızların eğitim seviyelerinin artması ve toplumsal hayata katılımlarının artmasıyla birlikte beğeni standartlarının yükseldiğini belirtiyor. Ayrıca, muhafazakar ailelerin erkek çocuklarının da farklı çevrelerden gelen kızlara ilgi duymasında bir tuhaflık olmadığını ifade ediyor. Yılmaz, günümüz Türkiye'sinde din adına konuşan bazı karakterlerin genç kadınların evlilikten soğumasına neden olduğunu vurguluyor.
13 Temmuz 2024

Trans kadın ve sosyal medya fenomeni Selin Ciğerci, Konya'da bir güzellik merkezinin açılışında linç girişimine uğradı. Açılış yapılacak yerin önünde toplanan bir grup tarafından 'Konya'dan defol' sloganları atıldı ve polis müdahalesi sonucu salon kapatıldı. Ciğerci, yaşananlara Instagram hesabından yaptığı videolu paylaşımla yanıt vererek, kendisinin tek derdinin kadınlara istihdam sağlamak olduğunu ve bu hafta 70 kadına iş sağlayacağını belirtti.
13 Mart 2023

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu, Türk Dil Kurumu'nun 'müsait, kirli, esnaf ve serbest' kelimelerinin cinsiyetçi anlamlarını kaldırdığını duyurdu. Bu değişiklik, tepkiler ve bir imza kampanyası sonucunda gerçekleşti. Kadınlar, bu kelimelerin cinsiyetçi anlamlarının kaldırılması için yıllardır mücadele ediyordu.
22 Temmuz 2023

Siber dolandırıcılar, büyük şirketlerin ve toplumda itibarı olan kişilerin güvenilirliğini kullanarak vatandaşları tuzağa düşürmeye devam ediyor. Küçük bir yatırım ile büyük kâr vaadi sunan dolandırıcılar, yapay zekâ ile üretilmiş videolar ve taklit internet siteleri aracılığıyla insanları kandırıyorlar. Uzmanlar, sosyal medyada yapay zekâ ile cirit atan bu dolandırıcılara itibar edilmemesi ve bu tür hesapların engellenmesi gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor. Şeref Oğuz, bu tür aldatıcı paylaşımlara karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor.
2 Ağustos 2024

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, kız çocuklarının eğitim oranını artırmak için ailelerin 'erkeklerle aynı okula göndermek istememe' endişesine çözüm olarak kız çocukları için ayrı okulların açılabileceğini belirtti. Bu açıklama, sosyal medyada ve kamuoyunda ciddi eleştirilere yol açtı. Eleştiriler, bu tür bir ayrımın laik eğitim sistemine ve karma eğitim ilkesine aykırı olduğu, gerici bir zihniyeti yansıttığı ve cinsiyet ayrımcılığını pekiştireceği yönündeydi.
12 Temmuz 2023
İşaretlediklerim