HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, 'Tek Yürek' kampanyasında yüksek bağışlar yapan ve son yıllarda hızla zenginleşen iş insanlarını eleştirdi. Demirtaş, bu kişilerin hükümete yaptıkları bağışların, daha önce kullanılmış olsaydı insan hayatlarını kurtarabileceğini belirtti. Ayrıca, Türkiye'de var olan ekonomik eşitsizliğe ve adaletsizliğe dikkat çekerek, bu durumun değişmesi için mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı. Kampanyada toplanan bağış miktarı 115 milyar TL'yi aşarken, bazı iş insanlarının aynı gün devletten teşvik aldığı da ortaya çıktı.
20 Şubat 2023

Akif Beki, AK Parti'nin ilk yıllarında gündeme gelen kamu yönetimi reformlarının başarısız olduğunu ve aşırı merkeziyetçi bir sistemin oluştuğunu eleştiriyor. Kamu çalışanı sayısının 2003'ten 2024'e kadar önemli ölçüde arttığını ve lüks makam araçları ile odalarının yaygınlaştığını belirtiyor. Ayrıca, THY'deki yüksek maaşlar ve personel artışına dikkat çekiyor. Son açıklanan tasarruf tedbirlerinin israf düzenini kabul ettiğini ve bu tedbirlerin seçici olup olmayacağını sorguluyor.
14 Mayıs 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kararıyla Katma Değer Vergisi (KDV) yüzde 18'den yüzde 20'ye yükseltildi ve yurt dışından getirilen telefonların kayıt harcı 6 bin 91 liradan 20 bin liraya çıkarıldı. Ayrıca harç tutarları yüzde 50 artırıldı. Bu zamlar, sosyal medyada geniş yankı buldu ve gazeteciler, ekonomistler, siyasetçiler ve vatandaşlar tarafından eleştirildi. Paylaşımlarda iktidarın ekonomi politikaları sorgulandı ve zamların toplum üzerindeki etkileri dile getirildi.
7 Temmuz 2023

Saygı Öztürk, devletin ekonomik zorluklar karşısında yolsuzlukla mücadele yerine kamuda tasarruf önlemlerine odaklandığını belirtiyor. Özellikle el değiştiren belediyelerde lüks makam odaları, fazla araç kiralamaları ve gereğinden fazla personel gibi konuların gündemde olduğunu vurguluyor. Hazine ve Maliye Bakanı'nın, kamuda tasarruf önlemlerinin yılın ikinci yarısında uygulanacağını açıkladığını ifade ediyor.
2 Haziran 2024

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, devletin genel durumunu altı başlık altında değerlendirdi. Erdoğdu, devlet kurumlarında tarikat personeli bulunduğunu, güvenlik güçlerinin siyasi baskı altında olduğunu, Maliye'de vergi ödemeyen imtiyazlı şirketlerin bulunduğunu, Hazine'nin seçimler nedeniyle boşaltıldığını, kamu bankalarının kara deliğe döndüğünü ve Merkez Bankası'nın teknik olarak iflas etmiş görüntüsü verdiğini iddia etti. Ayrıca, ekonomik bir depremin yakın olduğunu ve ek vergilerin kaçınılmaz olduğunu belirtti.
18 Mayıs 2023

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, Hatay milletvekili seçilen ancak tutukluluğu devam eden Can Atalay'ın tahliyesini istedi. Gezi davasında hapis cezasına çarptırılan ve milletvekili mazbatasını alan Atalay için Yargıtay'a başvuruldu, ancak hala cezaevinde. Baş, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Atalay'ın durumunun Hatay halkının iradesinin gasp edilmesi anlamına geldiğini ve sürecin siyasi olduğunu belirtti. Ayrıca, Atalay'ın madenci ve Gezi olaylarının mağdurlarının avukatı olduğunu vurguladı.
2 Haziran 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, memur ve emeklilere yapılan yüzde 25'lik maaş zammını eleştirerek, yıllardır sarayın zenginleştiğini ve halkın fakirleştiğini ifade etti. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı yıllık enflasyon oranı yüzde 64,27 iken, memur ve emeklilere yapılması gereken zam oranı aslında yüzde 16,4 ve yüzde 15,4 olmalıydı. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu oranları yüzde 25'e çıkardı. Demirtaş, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlarda bu durumu eleştirerek, değişimin yoksulluk sınırının altında çalışan milyonlarda olduğunu belirtti.
4 Ocak 2023

Türkiye'de yaşanan büyük depremler sonrası, vatandaşlar ve depremzedeler Twitter üzerinden yardım çağrıları yaparken ve bilgi paylaşımında bulunurken, Twitter'a erişimde yavaşlama ve kısıtlamalar meydana geldi. NetBlocks, Twitter'ın Türkiye'de kısıtlandığını doğruladı. TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda hükümetin bu eylemini sert bir dille eleştirdi ve kısıtlamanın derhal kaldırılmasını talep etti.
8 Şubat 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP), deprem felaketinin yönetimindeki eksiklikleri eleştiren kişilere hakaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a istifa çağrısında bulundu. Erdoğan, eleştirilere 'terbiyesiz, ahlaksız, namussuz, adi' gibi ifadelerle karşılık vermişti. Ayrıca, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de eleştirenlere 'sahtekarlar, haşeratlar, tabansızlar, sefiller, aymazlar' şeklinde hitap etmişti. TİP, Erdoğan'a yönelik olarak 'Küfretme, istifa et!' ifadesini kullanarak tepkisini dile getirdi.
21 Şubat 2023

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, bir toplantıda Türkiye'nin ekonomi politikaları ve mevcut ekonomik durumu hakkında eleştirel bir konuşma yaptı. Akçay, fonlama maliyeti ile mevduat faizi, politika faizi ile enflasyon oranı, ve faiz-kur bağlantısının kopmuş olduğunu belirtti. Göreve geldikleri günden bu yana bu sorunları çözmeye çalıştıklarını ifade etti. Ayrıca, ekonomik modellemelerde TÜİK tarafından açıklanan yanlış enflasyon verilerinin kullanıldığını eleştirdi ve yapısal reformların, serbest piyasa düzenlemelerinin, döviz kuru özgürlüğünün, vergi yasasının yeniden yapılandırılmasının, kamu harcamalarının kontrol altına alınmasının ve yatırımcıyı çekecek düzenlemelerin eksikliğine dikkat çekti.
9 Şubat 2024

Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay, Gezi Parkı davasından dolayı bir yılı aşkın süredir tutuklu bulunuyor. Milletvekili seçilmesine rağmen serbest bırakılmadı. TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Atalay'ın serbest bırakılması talebiyle TBMM Genel Kurulu'nu terk etmeme eylemi başlattıklarını açıkladı. Ayrıca Hatay'da da milletvekillerinin özgürlüğü için oturma eylemi yapılacağını belirtti.
5 Temmuz 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, 'Özgürlük Yürüyüşü' sonrasında yaptığı konuşmada, sosyalist bir cumhuriyet kuracaklarını belirtti. Baş, bu yürüyüşün cezaevindeki Hatay milletvekili Can Atalay'ın özgürlüğü için düzenlendiğini ve haksızlığa, adaletsizliğe, baskıya ve zulme karşı olduklarını ifade etti. Ayrıca, Atalay'ın 'Saray'ın tutsağı' olduğunu ve adaletin Kaçak Saray'ın şubesine dönüştürüldüğünü iddia etti.
28 Ekim 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş ve partinin milletvekilleri, İstanbul'da gazetecilerle bir araya gelerek seçim takvimi ve ittifaklar hakkında soruları yanıtladı. Baş, Emek ve Özgürlük İttifakı'nın sadece bir seçim ittifakı olmadığını, aynı zamanda bir mücadele ittifakı olduğunu belirtti. 15 Ocak'ta Kartal'da yapılacak mitingin ittifak için önemli olduğunu ve adaylık konusunun bu mitingden sonra netleşeceğini ifade etti. Ayrıca, HDP'nin kapatılması durumunda seçimlere katılım için mevcut seçenekler ve İyi Parti'nin HDP'ye yönelik yaklaşımı hakkında görüşlerini paylaştı.
9 Ocak 2023

Kocaeli'nin Gebze ilçesinde yapılan yerel seçimlerde, AKP adayı açık ara önde giderken, Türkiye İşçi Partisi (TİP) adayı ve genel başkanı Erkan Baş üçüncü sırada yer aldı. Gebze, emekçilerin yoğun yaşadığı ve yüksek nüfusa sahip bir ilçe olmasına rağmen, TİP'in güçlü kozu olarak görülen Erkan Baş, beklenen başarıyı elde edemedi. Açılan sandıkların yüzde 81,05'ine göre, AKP yüzde 37,43 ile önde, İYİ Parti yüzde 19,81 ile ikinci, TİP ise yüzde 19,69 ile üçüncü sırada.
1 Nisan 2024

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kamuda mülakat sisteminin kaldırılacağını açıklamasına tepki göstererek, bu sistemin daha önce birçok gencin hakkının yenmesine yol açtığını belirtti. İmamoğlu, işe alımlarda liyakat ve adaleti getireceklerini ve torpil düzenine son vereceklerini ifade etti. Muhalefet liderleri de benzer şekilde Erdoğan'ın vaatlerini kopyalamakla eleştirmişti.
27 Nisan 2023

Rahmi Turan, Türkiye'den çıkış harçlarının 150 liradan 3000 liraya çıkarılmasını ve kira gelirlerinden yüzde 20 vergi alınmasını eleştiriyor. Turan, bu uygulamaların vatandaşları ekonomik olarak zor durumda bırakacağını ve adaletsiz olduğunu savunuyor. Ayrıca, 10 milyonu aşkın sığınmacının ülkeye bedava girdiğini belirterek, hükümetin vergi politikalarını ve sığınmacı sorununu ele alıyor.
23 Haziran 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, otoyol ve köprü hizmetlerinin fiyatlarında yıl boyunca herhangi bir artış yapılmayacağını belirtti. Ayrıca, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili çalışmanın yakında TBMM'ye sunulacağını, enflasyonla mücadelenin devam ettiğini ve yıl içinde 1 milyon yeni istihdam yaratmayı hedeflediklerini ifade etti. Erdoğan, Brezilya'daki şiddet olaylarını kınayarak, demokrasiye zarar veren eylemlerin kabul edilemez olduğunu vurguladı.
9 Ocak 2023

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hükümlü milletvekili Can Atalay'ın tahliye edilmesi yönündeki kararına uymayarak, Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar vermesini 'açık bir darbe girişimi' olarak değerlendirdi. AYM, Atalay'ın seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının ihlal edildiğine hükmetmiş, ancak Yargıtay bu karara karşı çıkmıştır. Erkan Baş, tüm siyasi partileri ve yurttaşları bu duruma karşı ortak tavır almaya çağırdı.
8 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimlerden sonraki ilk kabine toplantısının ardından yaptığı basın açıklamasında, enflasyon ve fahiş fiyat sorununu gündemden çıkarma konusunda kararlı olduklarını vurguladı. Anayasa değişikliği teklifini yeniden Meclis'e sunacaklarını, istikrar ve güven vurgusu yaparak 'Türkiye Yüzyılı'nı inşa edeceklerini ifade etti. Depremzedeler için konut yapımı ve emeklilere bayram öncesi ödeme yapılacağını duyurdu. Ayrıca asgari ücret tespit komisyonunun çalışmalarına başlayacağını ve vatandaşların dokuz gün bayram tatili yapabileceğini belirtti.
6 Haziran 2023

İYİ Parti tarafından, kara para aklama ve vergi kaçakçılığı suçlarının engellenmesi amacıyla verilen araştırma önergesi, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla mecliste reddedildi. Önerge, Engin ve Dilan Polat çiftinin tutuklanması olayının ardından gündeme gelmişti. İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, önerge gerekçesinde devlet kurumlarının bu tür suçlar karşısında yetersiz kaldığını ve bu durumun Türkiye'nin uluslararası itibarına zarar verdiğini belirtti. Muhalefetin desteklediği önergeye rağmen, iktidar partisi ve ortağı tarafından ret oyu kullanıldı.
7 Kasım 2023
İşaretlediklerim