Türkiye, mart ayında Rusya'dan 10 milyon varil motorin ithal ederek yedi yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Avrupa Birliği'nin Şubat ayında Rus rafine petrol ürünlerine yaptırımları genişletmesi sonucunda Türkiye'nin Rusya'dan motorin ithalatı martta şubata göre yüzde 50 arttı. Rus petrol ürünleri Batı Avrupa piyasasına göre daha iskontolu fiyatlarla satılırken, Türkiye iç piyasada perakende fiyatları Batı Akdeniz fiyatlamalarına göre belirliyor. Türkiye, Batı'nın yaptırımlarına rağmen Rusya ile ticari ve ekonomik faaliyetlerini sürdürüyor.
5 Nisan 2023

Türkiye'de otomobil ve hafif ticari araç pazarında yaşanan bulunurluk sorunu ve uluslararası tedarik zincirindeki aksaklıklar nedeniyle sıfır araç bulamayan tüketicilerin ikinci el piyasasına yönelmesiyle ikinci el araç fiyatları 2023'ün ilk altı ayında yüzde 70 oranında artış gösterdi. Bu artış, sıfır kilometre araç fiyatlarındaki yüzde 28'lik zamma kıyasla oldukça yüksek. Uzmanlar, yüksek fiyatlar ve krediye erişim sorunları nedeniyle ikinci el araç satışlarının düşük kaldığını belirtiyor. Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, ekonomik verilerde iyileşme olmadığı sürece fiyatların düşmesini beklemediklerini ifade ediyor.
19 Haziran 2023

Elektrikli araç üreticisi Tesla, CEO Elon Musk'ın pazar payını artırma hedefi doğrultusunda 2023 yılında altı defa fiyat indirimine gitti. Model 3'ün fiyatı 63 bin dolardan 40 bin doların altına düşerken, Model S ve Model X modellerinin ABD'deki fiyatları yüzde 20 oranında azaldı. Analistler, Tesla'nın bu stratejiyle kısa vadeli mali durumunu riske atabileceğini ve kar marjlarını düşürdüğünü belirtiyor. Tesla'nın karı yıllık yüzde 24 düşüşle 2,5 milyar dolara gerilerken, hisseleri de yaklaşık yüzde 10 değer kaybetti. Ayrıca, Tesla'nın Y modeli 4 Nisan itibarıyla Türkiye'de de satışa sunuldu.
24 Nisan 2023

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği'nin (ODMD) verilerine göre, Temmuz ayında otomotiv pazarında toplam 112 bin 459 adet otomobil satıldı. Bu satışlarla aylık rekor serisi devam etti. En çok satılan otomobil modeli ise 6 bin 595 adetle Fiat'ın Egea Sedan modeli oldu.
2 Ağustos 2023

Elektrikli araç üreticisi Tesla, ABD'de bazı Model 3 araçları için 1.300 dolardan fazla indirim uyguladı. Bu yıl altı kez fiyat düşüren şirket, Model Y SUV ve Model 3 sedan modellerinin fiyatlarını yılın başından bu yana düşürmeye devam ediyor. Model S ve Model X modellerinin fiyatları artmasına rağmen, bu modeller 2023 başlangıcına göre yüzde 20 daha ucuz durumda. Tesla'nın bu stratejisi, müşterileri geleneksel otomobil üreticileri ve diğer elektrikli araç firmalarından çekmek amacıyla yürütülüyor.
20 Mayıs 2023

Toyota, elektrikli araçlar için geliştirdiği yeni batarya teknolojileri sayesinde 2027 yılında 1200 kilometre menzile ulaşabilecek araçlar üreteceğini açıkladı. Şirket, lityum-iyon pillerin ömrünü artırıp daha hızlı şarj edilebilmesini sağlayacak teknolojiyi 2026'da, katı hal bataryalarını ise 2027'de piyasaya sürmeyi planlıyor. Bu gelişmeler, elektrikli araçların maliyetini düşürebilir ve benzinli araçlara kıyasla daha çevreci bir alternatif sunabilir.
10 Temmuz 2023

Doğuş Otomotiv İcra ve Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu, Türkiye otomotiv pazarında yüzde 30'luk bir daralma beklediklerini belirtti. Önceki ekonomi yönetimi döneminde yüksek enflasyon ortamında faizlerin düşürülmesi ve alternatif yatırım araçlarına yönelim, özellikle ikinci el otomobil fiyatlarının artmasına neden olmuştu. Yeni ekonomi yönetiminin rasyonel politikalara geçişi ve otomobil satışlarına getirilen kısıtlamalar talebin azalmasına yol açtı. Bilaloğlu, 2023'ün rekor seviyede kapandığını, ancak 2024'te pazarın yüzde 30 daralmasını beklediklerini ifade etti.
12 Şubat 2024

Seçim sonrası yaşanan kurdaki rekor artışlar nedeniyle otomobil fiyatlarına zam geldi. Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci'nin Twitter hesabından duyurduğu üzere, Volkswagen, Nissan, Isuzu ve Fiat markalarının bazı modellerine yüzde 2 ile yüzde 11 arasında değişen oranlarda zam uygulandı. Bu zamlar, Merkez Bankası'nın faiz kararının piyasalar tarafından yetersiz bulunmasının ardından gerçekleşti.
23 Haziran 2023

Birleşik Arap Emirlikleri, Dubai'nin 2026 yılına kadar uçan taksi hizmeti sunmaya başlayacağını duyurdu. Bu hizmet, pilot ve dört yolcu taşıyabilen, sıfır emisyonlu araçlar kullanacak. Uçan taksiler, Dubai Uluslararası Havaalanı, Downtown, Dubai Marina ve Palm Jumeirah olmak üzere dört istasyonda hizmet verecek. Bu yeni ulaşım şekli, bazı yolculuk sürelerini 45 dakikadan 10 dakikaya indirecek.
12 Şubat 2024

Elektrikli araç üreticisi Tesla, Hindistan hükümetiyle yıllık yaklaşık 500 bin elektrikli araç üretme kapasitesine sahip bir fabrika kurmak için görüşmeler yapıyor. Şirket, Hindistan'ı Hint-Pasifik bölgesine araç ihraç etmek için bir üs olarak kullanmayı hedefliyor. Tesla'nın Hindistan'daki araçlarının başlangıç fiyatı, ülkedeki en ucuz elektrikli araç olan MG Comet'in iki katından daha pahalı olacak. Tesla'nın daha önceki Hindistan giriş planları, hükümetin yüksek ithalat vergilerini düşürmeyi reddetmesi nedeniyle durdurulmuştu.
14 Temmuz 2023

Temmuz 2023'te 400 bin civarında olan ikinci el araç ilanı sayısı, ekim sonu itibarıyla 1 milyona ulaştı. Bu durum, Ticaret Bakanlığı'nın sıkı tedbirler alması ve finansal yatırım araçlarının çeşitlenmesi sonucu ikinci el araçların yatırım aracı olmaktan çıkmasıyla ilişkilendiriliyor. Ayrıca, sıfır araçların piyasada artması ve bayilerin stok eritmek için kampanyalar düzenlemesi de ikinci el araç satışlarını olumsuz etkiledi.
23 Ekim 2023

Türkiye'de ikinci el otomobil fiyatları Mayıs 2022 ile Mayıs 2023 arasında ortalama yüzde 83 oranında artış gösterdi. Özellikle C segmenti araçlarda fiyat artışı yüzde 89'a ulaşırken, bazı C segmenti sedan modellerinde bu oran yüzde 110'un üzerine çıktı. Otomotiv sektörü, döviz kurlarındaki dalgalanmalardan dolayı fiyat artışlarının yaşandığı sektörler arasında yer alıyor ve bu durum ithal otomobillerin fiyatlarını doğrudan etkiliyor.
27 Mayıs 2023

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi tarafından hazırlanan rapora göre, otomobil reel fiyatları 2023 Ocak ayına göre yüzde 8,5 düşüş gösterdi. Ortalama otomobil fiyatı 860 bin 443 TL olarak belirlendi. Aynı dönemde otomobil talep endeksi yüzde 5,6 artış gösterirken, satılan otomobil sayısının satılık ilan sayısına oranı yüzde 17,7'ye yükseldi. Enflasyondan arındırıldığında otomobil ortalama reel fiyatlarının yedi aydır düşüşte olduğu görülüyor.
26 Şubat 2024

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği'nin verilerine göre, 2024 Nisan ayında otomobil ve hafif ticari araç satışları, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 22,3 azalarak 75 bin 919 adet olarak gerçekleşti. Bu düşüşte, yüksek kredi faizleri, yüksek mevduat faizi, ihtiyaçların ertelenmesi ve yüksek enflasyon nedeniyle artan geçim sıkıntısı etkili oldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, enflasyonun mayıs ayında yüzde 75-76 seviyesine ulaşacağını ve yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 36'dan 38'e çıkarıldığını belirtti.
12 Mayıs 2024

Tesla, ilk çeyrek teslimatlarının dört yıl sonra ilk kez düşmesi üzerine dünya çapında otomobil fiyatlarını indirdi. Çin'de Model 3'ün başlangıç fiyatı 14 bin yuan azalarak 231 bin 900 yuan'a düşürüldü. Almanya'da ise Model 3'ün arkadan çekişli modelinin fiyatı 42 bin 990 avrodan 40 bin 990 avroya indirildi. Şirket, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika'daki birçok ülkede de benzer fiyat kesintileri uyguladığını açıkladı.
22 Nisan 2024

ABD'li elektrikli araç üreticisi Tesla, modellerinin fiyatlarını düşürmesinin ardından artan talebi karşılamak amacıyla Şanghay'daki fabrikasında üretimi artırma kararı aldı. Şirket, Şubat ve Mart aylarında fabrikada haftalık ortalama 20 bin araç üretmeyi hedefliyor. Bu üretim artışıyla fabrika, Eylül ayındaki üretim seviyelerine geri dönecek, bu dönemde fabrikada 82 bin 88 Model 3 ve Model Y aracı üretilmişti.
1 Şubat 2023

İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) hazırladığı Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2022 Araştırması'na göre, Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ (TÜPRAŞ) 418,4 milyar lira üretimden satışla en büyük sanayi kuruluşu olma unvanını korudu. 2021'de üçüncü sırada olan Star Rafineri 189,2 milyar lira ile ikinci, Ford Otomotiv ise 140,1 milyar lira ile üçüncü oldu. İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) 87,8 milyar lira ile dördüncü sırada yer aldı.
26 Eylül 2023

Dünya Altın Konseyi, Türkiye'de külçe ve sikke formundaki altın yatırımının 2023'ün ilk çeyreğinde 50 ton ile rekor seviyeye ulaştığını açıkladı. Türkiye'deki yüksek enflasyon ve Türk Lirası'ndaki değer kaybı, altına olan talebi artırdı. Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2023'ün ilk çeyreğinde üretilen altın miktarı geçen yılın aynı dönemine göre %408 artış gösterdi. Küresel altın talebinin altıda biri Türkiye tarafından karşılandı.
5 Mayıs 2023

Borsa İstanbul verilerine göre, yabancı yatırımcılar Nisan ayında toplamda 18 milyar doların üzerinde alım ve satım işlemi gerçekleştirdi. Net satışta en çok sattıkları hisse Ford Otomotiv olurken, Ereğli Demir ve Çelik ile Akfen Yenilenebilir Enerji sırasıyla ikinci ve üçüncü en çok satılan hisseler oldu. En çok alım-satım işlemi yapılan hisse ise Türk Hava Yolları olarak kaydedildi.
9 Mayıs 2023

Fransız Renault Group, Japon otomobil üreticisi Nissan'daki mevcut yüzde 43'lük hissesini yüzde 15'e düşürmeyi planlıyor. Nissan'ın Renault'daki hisse oranı da yüzde 15. İki firma hisse seviyelerini eşitlemek için müzakereler yürütüyor. Ayrıca Renault'un yeni kurmayı planladığı elektrikli araç şirketinde Nissan'ın en fazla yüzde 15 hisse alabileceği belirtiliyor. Renault, 1999'da Nissan'a yaptığı yatırımla şirketin en büyük hissedarı olmuş ve daha sonra ittifaka Mitsubishi de katılmıştı.
23 Ocak 2023
İşaretlediklerim