Hrant Dink cinayetiyle ilgili kamu görevlileri ve Trabzon'daki sivil azmettiricilerin 'Anayasayı ihlal' ve 'FETÖ üyeliği' suçlarından yargılandığı dava başladı. İlk duruşmada altı sanığın sorgusu yapıldı ve dönemin Trabzon Terörle Mücadele Şubesi'nde komiser yardımcısı olan Adem Sağlam'ın ifadesi dikkat çekti. Mahkeme, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne ve Trabzon Emniyet Müdürlüğü'ne cinayetle ilgili bilgi ve belgelerin istihbarat tarafından diğer birimlerle paylaşılıp paylaşılmadığını sorma kararı aldı. Sanıkların bir kısmı cezaevinde, bir kısmı firari, bir kısmı ise tutuksuz yargılanıyor. Duruşma savcısı, Adem Sağlam'ın Iğdır'da 'FETÖ üyeliği' suçlamasıyla yargılandığı başka bir dava ile bu davayı birleştirme talebinde bulundu ve mahkeme, Sağlam'ın tutukluluğunun devamına karar verdi. Bir sonraki duruşma 20 Eylül 2023'te yapılacak.
14 Haziran 2023

Yaz saati uygulaması hakkında belgesel çekerken tutuklanan yönetmen Sibel Tekin, 'silahlı örgüte üye olma' suçlamasıyla gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı. 26'ncı Ağır Ceza Mahkemesi, delillerin toplandığını ve adli kontrol hükümlerinin yeterli olacağını belirterek Tekin'in tahliyesine karar verdi. Tekin, yurt dışına çıkış yasağı ve ayda iki kez imza atma yükümlülüğü ile serbest bırakıldı ve yargılanmasına 23 Şubat'ta başlanacak.
30 Ocak 2023

Cumartesi Anneleri, kayıplarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle 952'nci haftada Galatasaray Meydanı'nda basın açıklaması yapmak istedi ancak polis müdahale etti. Eyleme destek veren milletvekilleri ve gazetecilere de müdahale edildi. Twitter hesaplarından yapılan açıklamada en az 28 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Gözaltına alınanlar arasında İnsan Hakları Derneği Eş Başkanı Eren Keskin ve Hrant Dink'in oğlu Arat Dink de bulunuyordu. Daha sonra tüm gözaltındakiler serbest bırakıldı.
24 Haziran 2023

Deprem bölgesinde haber yaptığı için 'yalan bilgi yayma' suçlamasıyla Ankara Esenboğa Havalimanı'nda gözaltına alınan gazeteci Fırat Bulut, ifadesinin alınmasının ardından serbest bırakıldı. Bingöl Sulh Ceza Hakimliği, Bulut hakkında çıkardığı yakalama kararını gerekçe göstermişti. Bulut, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, deprem bölgesinde bir aydır haber yaptığını ve soruşturmanın susturma çabası olduğunu belirtti. Hukukçu Kerem Altıparmak, Bulut'un serbest bırakıldığını Twitter üzerinden duyurdu.
10 Mart 2023

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ'ın tutukluluğuna yapılan itiraz, İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi. Yanardağ, '4 Soru 4 Yanıt' programında sarf ettiği sözler nedeniyle 'suçu ve suçluyu övme' ve 'terör örgütü propagandası yapmak' suçlarından 10,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle tutuklanmıştı. Ayrıca, Yanardağ'ın BirGün gazetesinde yayınlanan yazıları nedeniyle 'cumhurbaşkanına hakaret' suçunu işlediği iddia edilerek sekiz yıl iki aya kadar hapis cezası talep edildi.
11 Ağustos 2023

Gazeteci Fatih Altaylı, bir eylemde 'Kelime-i Tevhid' yazılı bayrak taşıyan bir kişiye saldıran gence 'Eline sağlık' mesajı paylaşarak tepki çekti ve bu paylaşımı nedeniyle 'suçu ve suçluyu övme' suçundan soruşturma başlatıldı. Ayrıca, 'İsrail ve PKK'ya Lanet Mitingi'ne katılanlara yönelik kullandığı ifadeler sebebiyle 'halkın bir kesimini kin ve düşmanlığa alenen tahrik ve aşağılama' suçundan başka bir soruşturma daha açıldı. Altaylı, her iki soruşturma kapsamında ifadeye çağrıldı.
3 Ocak 2024

İstanbul'da 2021 yılında gerçekleşen Onur Yürüyüşü sırasında polis tarafından gözaltına alınan AFP foto muhabiri Bülent Kılıç hakkında 'görevi yaptırmamak için direnmek' ve 'kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret' suçlamalarıyla dava açıldı. MLSA'nın polisler hakkında yaptığı suç duyurusu takipsizlikle sonuçlanırken, Kılıç'ın polislere direndiği ve hakaret ettiği iddiasıyla yargılanmasına karar verildi. İstanbul 8. İdare Mahkemesi'nin polis müdahalesinin orantısız güç kullanımı olduğuna hükmettiği karar savcı tarafından dikkate alınmadı. Türkiye Gazeteciler Sendikası konuya tepki gösterdi.
24 Mart 2023

Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani'nin korumaları, gazeteci Sinan Aygül'e saldırı suçundan tutuklanmıştı. Aygül, Geylani'nin koruma polisi Engin Kaplan ve belediye çalışanı Yücel Baysali'nin saldırısına uğramıştı. Davanın ilk duruşması bugün görüldü ve sanıklar tahliye edildi. Mahkeme, tutuklulukta geçirdikleri süre ve delillerin toplanmış olması sebebiyle sanıkların tahliyesine karar vererek, davayı 14 Aralık 2023'e erteledi.
14 Eylül 2023

Boğaziçi Üniversitesi kayyım rektörü Naci İnci'nin, üniversitedeki eylemlere katılan öğrencilerin isimlerinin emniyete bildirilmesiyle ilgili haberler nedeniyle gazeteci Fırat Fıstık ve Gerçek Gündem eski genel yayın yönetmeni Ozan Buz'a açtığı dava sonuçlandı. İstanbul 46'ncı Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, Fıstık ve Buz'un suç işlemediği sabit olduğundan beraatlarına karar verildi. Haberlerde kişisel veri bulunmadığı ve kesin delil olmadığı belirtildi. Daha önce haberin yayınlandığı Gerçek Gündem internet sitesine erişim engeli getirilmişti.
17 Mart 2023

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), 2023 Basın Özgürlüğü Bilançosu raporunda Türkiye'de gazetecilerin yıldırılması amacıyla geçici tutuklamaların kullanıldığını belirtti. 2023 yılında dünya genelinde 45 gazeteci öldürüldü ve 521 gazeteci tutuklandı. Türkiye'de ise 43 gazeteci tutuklandı ve 1 Aralık itibariyle yedi gazeteci hapiste bulunuyor. RSF Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu, bu durumun hukuk devletinin aşındığını ve siyasi amaçlar için gazeteci tutuklamalarının kullanıldığını ifade etti.
14 Aralık 2023

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker'in 'basın danışmanı' olarak bilinen Emre Olur, ana davadaki tek tutuklu sanık olarak ikinci kez tahliye kararı aldı. Avukatı Ersan Barkın tarafından duyurulan bu karara savcılık itiraz etti, ancak mahkeme itirazı reddetti ve dosyayı üst mahkemeye gönderdi. Olur, daha önce Birleşik Arap Emirlikleri'nden Arnavutluk üzerinden Türkiye'ye iade edilmiş ve 'suç örgütüne üye olma' suçlamasıyla tutuklanmıştı.
28 Nisan 2023

Sedat Peker'in 'basın danışmanı' Emre Olur, Anadolu 16'ncı Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yurt dışına çıkış yasağı konularak tahliye edilmişti. Ancak Anadolu başsavcı vekilinin itirazı sonucu üst numaralı ağır ceza mahkemesi tarafından kabul edilen itiraz üzerine Olur hakkında yakalama kararı çıkarıldı ve tahliye olamadan yeniden tutuklandı. Olur, daha önce Birleşik Arap Emirlikleri'nden Arnavutluk üzerinden Türkiye'ye iade edilmiş ve 'suç örgütüne üye olma' suçlamasıyla tutuklanmıştı.
26 Ocak 2023

Karşı Mahalle muhabiri Sezgin Kartal, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü sabahında evine yapılan bir baskın sonucu gözaltına alındı. Gözaltına alınma nedeni hakkında henüz bilgi verilmedi. Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) avukatları, Kartal'ın götürüldüğü Vatan Emniyet'e hareket etti. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, AKP iktidarı döneminde gazetecilik alanında yaşanan sorunlara dikkat çekti.
10 Ocak 2023

Cumhuriyet gazetesinde manipülatif haber yapma iddiası ve çikolata kutusunda kayıt dışı para alındığı suçlamalarının ardından, genel yayın yönetmeni Tuncay Mollaveisoğlu görevden alındı. Mollaveisoğlu'nun yerine vekaleten Arif Kızılyalın getirilmiş, ancak geçen hafta Kızılyalın ve diğer iki yönetici hakkında suç duyurusunda bulunulmuştu. Mollaveisoğlu, gazete yönetiminin bu konuya yeterince ilgi göstermediğini belirten bir yazı yazdıktan sonra görevden alındı ve bu durum bugünkü gazetenin künyesinde yer almadığı görülerek teyit edildi.
15 Haziran 2023

Gazeteci Fatih Altaylı, 'suçu ve suçluyu övme' ve 'halkın bir kesimini kin ve düşmanlığa alenen tahrik ve aşağılama' suçlarından ifade verdikten sonra yurt dışına çıkış yasağı ve imza atma şartıyla serbest bırakıldı. Altaylı, bu durumu ilk kez yaşadığını ve mahkeme kararına şaşırmadığını belirtti. Avukatı Rezzan Aydınoğlu'nun karar sonrası gözyaşlarına hakim olamadığını, bunun sebebinin ise hukukun içinde bulunduğu durum olduğunu ifade etti. Altaylı'ya yöneltilen suçlamalar, sosyal medya paylaşımları ve bir video nedeniyle başlatılan iki ayrı soruşturma kapsamında gerçekleşti.
6 Ocak 2024

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'nin sosyal medya üzerinden yaptığı çağrı sonrası, 'provokatif paylaşımda bulunma ve dezenformasyon faaliyeti yürütme' suçlamalarıyla 13 kişi gözaltına alındı. Avrasya Araştırma kurucusu Kemal Özkiraz da gözaltına alınanlar arasında. Ankara başsavcılığı, İnce'nin iddialarının araştırılması amacıyla 'şantaj', 'tehdit', 'belgede sahtecilik', 'kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirme ve yayma' ve 'özel hayatın gizliliğini ihlal' suçlarından soruşturma başlattığını ve 17 kişi hakkında gözaltı kararı verildiğini duyurdu. Gözaltına alınanlardan dördü adliyeye sevk edildi, diğer şüphelilerin işlemleri devam ediyor.
13 Mayıs 2023

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, 'terör örgütü propagandası yapmak' suçlamasıyla tutuklandı. Tutuklama kararını veren İstanbul 7'nci Sulh Ceza Hâkimi Ramazan Çiçek'in geçmişte verdiği kararlar da gündeme geldi. Çiçek, 'kara para aklama' suçlamasıyla ABD'de soruşturulan işadamı Sezgin Baran Korkmaz'ın mal varlığına el konulması ve yurt dışına çıkış yasağını kaldıran hâkim olarak biliniyor. Ayrıca, Cumhuriyet gazetesi davasına bakan İstanbul 27'nci Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin üyesiydi ve Fethullahçı yapıya mensup hâkim ve savcıyı saklayan kişiyi tahliye eden hâkimlerden biriydi.
27 Haziran 2023

Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Ahmet Kanbal, Mardin'deki evine yapılan baskın sonucu gözaltına alındı. Kanbal'ın bilgisayarına el konuldu ve terörle mücadele şubesine götürüldü. Gözaltı gerekçesi henüz bilinmiyor.
6 Ekim 2023

Sosyal medyada lüks yaşamlarıyla tanınan ve kısa sürede zenginleşen Özlem ve Tayyar Öz çifti hakkında, Dilan ve Engin Polat çiftinin tutuklanmasının ardından soruşturma başlatıldı. Gazeteci Murat Ağırel, çift hakkında başlatılan incelemenin soruşturmaya dönüştüğünü ve dosyaya erişim engeli getirildiğini duyurdu. Ağırel, kamuoyu tarafından tanınan diğer kişilere de soruşturma başlayacağını belirtti.
28 Kasım 2023

Türkiye Barolar Birliği (TBB), Anayasa Mahkemesi (AYM) üyelerini hedef gösteren haberler yaptıkları iddiasıyla A Haber ve Yeni Şafak Gazetesi hakkında suç duyurusunda bulundu. TBB, bu haberlerin Türk Ceza Kanunu ve Terörle Mücadele Kanunu'na aykırı olduğunu belirtti. AYM'nin Gezi Parkı davasında hüküm giyen Can Atalay'ın bireysel başvurusu üzerine verdiği karar sonrası yaşanan süreçte, Yargıtay'ın AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararı alması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Yargıtay'ı desteklemesi medya tarafından da tartışma konusu olmuştu.
13 Kasım 2023
İşaretlediklerim