Merkez Bankası, 2023 enflasyon hedefinden sapma nedeniyle hükümete bir açık mektup gönderdi. Mektupta, enflasyon hedefine ulaşabilmek için asgari ücretin yılda bir kez düzenlenmesinin önemi vurgulandı ve sıkı para politikasının devam edeceği belirtildi. Hükümet, son iki yıldır yaşanan tarihi enflasyon artışları nedeniyle asgari ücreti yılda iki kez artırmıştı. Merkez Bankası, enflasyon görünümünde kalıcı bir bozulma öngörülmesi halinde para politikasının daha da sıkılaştırılacağını ifade etti.
5 Nisan 2024

2023 yılında Türkiye'de ekonomik büyüme, yüksek enflasyon oranlarına rağmen gerçekleşmiştir. Yılsonunda enflasyonun %65 civarında olduğu ve yılın ilk beş ayında %75'lere ulaşacağı tahmin edilmektedir. Merkez Bankası'nın yılsonu için %36 enflasyon hedefi, mevcut koşullarda ulaşılması zor bir hedef olarak görülmektedir. Ayrıca, kamu personeline yapılan yüksek maaş artışları ve emekli aylıklarındaki artışlara rağmen, emeğin milli gelirden aldığı pay düşük kalmış ve gelir dağılımındaki bozulma devam etmiştir.
1 Mart 2024

Alaattin Aktaş, Merkez Bankası'nın tahminlerine dayanarak, mevcut yüzde 65 olan enflasyon oranının üç yıl içinde yüzde 9'a düşeceğini ancak bu süreçte fiyatların yüzde 70 artacağını ifade ediyor. Bu durumun, enflasyon düşüşü olarak sunulsa da, fiyat artışlarının devam ettiği bir gerçekliği gizleyeceğini ve enflasyon düşüşünün propaganda malzemesi olarak kullanılabileceğini öne sürüyor. Aktaş, bu tahminlerin gerçekleşebilirliğine dair şüphelerini de dile getiriyor.
15 Şubat 2024

Bloomberg HT tarafından yapılan bir ankete göre, Mart ayında Türkiye'de yıllık enflasyonun yüzde 69'a ulaşması beklenmektedir. Ankete katılan piyasa katılımcıları aylık enflasyonun ise yüzde 3,5 olacağını öngörüyor. Yıllık enflasyon için en yüksek beklenti yüzde 70,5 iken, en düşük beklenti yüzde 67,7 olarak belirlenmiştir. 2024 yıl sonu için enflasyon beklentisi ise yüzde 44 olarak kaydedilmiştir. Bu beklentiler, Şubat ayında yıllık enflasyonun yüzde 67,07 ve aylık enflasyonun yüzde 4,53 olduğu bir dönemden sonra gelmektedir.
29 Mart 2024

2024'ün ilk beş aylık enflasyon verilerine göre memur ve emeklilerin maaşlarında yüzde 17,38'lik bir artış kesinleşti. Haziran enflasyon verilerinin eklenmesiyle bu oranın yüzde 20 ila 21 arasında olması bekleniyor. SSK ve Bağkur emeklileri için ise altı aylık enflasyon beklentisi baz alındığında yüzde 25 ila 26 arasında zam yapılması öngörülüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, emekli maaşlarının yeterli olmadığını itiraf ederek, temmuz ayında bu konuyu masaya yatırma sözü verdi.
24 Haziran 2024

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, yılın ilk enflasyon raporunu açıkladığı bir basın toplantısında, bir gazetecinin 'Geçinebiliyor musunuz?' sorusuna, toplantının amacının enflasyonu konuşmak olduğunu belirterek yanıt vermedi. Merkez Bankası, 2024 yılı için enflasyon beklentisini yüzde 36 olarak sabit tuttuğunu açıkladı. Karahan'ın selefi Hafize Gaye Erkan ise geçmişte verdiği bir röportajda, İstanbul'daki yüksek ev fiyatları nedeniyle annesiyle yaşamak zorunda kaldığını belirtmişti.
8 Şubat 2024

2024 yılının ikinci yarısında memur ve memur emeklilerinin maaşlarına yapılacak zam oranları açıklandı. TÜİK verilerine göre, haziran ayında TÜFE yüzde 1,64 artarken, yıllık enflasyon yüzde 71,6 olarak belirlendi. Bağımsız akademisyenlerin oluşturduğu ENAG ise aylık enflasyonu yüzde 4,27, yıllık enflasyonu ise yüzde 113,08 olarak hesapladı. TÜİK'in altı aylık enflasyon oranı yüzde 24,73 olarak belirlenirken, bu oran memur maaşlarına yapılacak zammın temelini oluşturdu.
3 Temmuz 2024

Alaattin Aktaş, enflasyonun düşmesinin yalnızca fiyat artış hızının azalması anlamına geldiğini, fiyatların kendilerinin düşmediğini vurguluyor. 2005 ile 2026 yılları arasında aylık harcamaların nasıl arttığını örneklerle açıklıyor. 2005-2021 dönemi ile 2022-2026 dönemi arasında aylık harcama ortalamalarının büyük bir fark gösterdiğini, bu durumun enflasyonla mücadeledeki politikaların etkisizliğini gösterdiğini belirtiyor.
13 Mayıs 2024

Merkez Bankası'nın Ocak ayına ilişkin 'Aylık Fiyat Gelişmeleri' raporunda, ocak ayındaki yükselişin ardından enflasyonun ana eğiliminin zayıflayacağı belirtildi. Ocak ayında tüketici fiyatları yüzde 6,70 oranında artarken, yıllık enflasyon yüzde 64,86 olarak kaydedildi. Enerji ve temel mal gruplarında fiyat artışları devam ederken, diğer ana gruplarda gerileme gözlemlendi. Üretici fiyatlarındaki aylık artış maliyet gelişmeleriyle uyumlu olup, yıllık üretici enflasyonu yatay seyretmiştir.
6 Şubat 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mart ayında yıllık enflasyonun yüzde 68,50'ye ulaştığını, aylık artışın ise yüzde 3,16 olduğunu duyurdu. Bir önceki ay, TÜİK yıllık enflasyonu yüzde 67,07 ve aylık artışı yüzde 4,53 olarak açıklamıştı. Buna karşın, Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) Mart ayı için yıllık enflasyonu yüzde 124,63 ve aylık artışı yüzde 5,68 olarak bildirdi, bu oranlar TÜİK'in açıkladığından önemli ölçüde yüksek.
3 Nisan 2024

Yalçın Karatepe, Merkez Bankası'nın enflasyon raporunu değerlendirerek, Türkiye'de yüksek enflasyonun kalıcı olacağını öne sürdü. Merkez Bankası'nın faiz oranlarını önemli ölçüde artırmasına rağmen, enflasyonun beklenen düzeylere inmemesi ve hatta artış göstermesi eleştirildi. Karatepe, enflasyonla mücadelede yeni yönetimin de sorumluluğunun olmadığını ve enflasyonun 2024 yılı sonunda yüzde 36 yerine muhtemelen yüzde 50 civarında olacağını ifade etti.
9 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Zonguldak'ta düzenlenen bir mitingde, Nisan 2023'ten bu yana uygulanan doğalgaz desteğinin Nisan 2024'e kadar devam edeceğini duyurdu. Bu destek, 25 metreküp doğalgaz tüketimine kadar olan kısmın faturalardan düşürülmesini içeriyor. Erdoğan, enerjide tam bağımsızlık hedeflerine de değinerek, Karadeniz'deki doğalgaz ve Gabar'da bulunan petrol keşiflerini örnek gösterdi ve günlük petrol üretiminin artırılması hedeflerinden bahsetti.
10 Şubat 2024

Motorin ve benzinin ardından LPG'ye de zam yapıldı. Gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere LPG'ye 1 lira 76 kuruş zam geldi. Ayrıca, 3 Temmuz'da akaryakıt fiyatlarına bir zam daha yapılacağı belirtildi. 2024 Ocak-Mayıs döneminde ÜFE yüzde 17,87 olarak gerçekleşti ve bu oran doğrultusunda akaryakıtta maktu ÖTV artış oranı belirlenecek.
2 Temmuz 2024

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), mart ayında mesken ve sanayi aboneleri ile elektrik üretimi için kullanılan doğalgazın satış tarifesinde bir değişiklik olmadığını duyurdu. BOTAŞ'ın internet sitesinde yayımlanan tarife tablosuna göre, konut, sanayi ve elektrik üretimi için kullanılan doğalgazın fiyatı sabit kaldı. Konut tüketicileri için 1000 metreküp doğalgazın fiyatı 4 bin 80 lira, sanayi aboneleri için kademe 1'de 8 bin 549 lira, kademe 2'de 11 bin 374 lira, elektrik üretimi için ise 12 bin lira olarak belirlendi.
29 Şubat 2024

İklim değişikliğinin enflasyon üzerindeki etkileri ve merkez bankalarının fiyat istikrarını koruma kabiliyetleri üzerindeki potansiyel etkileri giderek daha fazla önem kazanıyor. Avrupa Merkez Bankası ve bilim insanlarının yaptığı araştırma, küresel ısınmanın ve sıcak hava dalgalarının gıda fiyatlarını ve genel enflasyonu artıracağını gösteriyor. Araştırmaya göre, iklim değişikliği 2035 yılına kadar gıda maliyetini her yıl yüzde 1,49 ila 1,79 puan, genel enflasyonu ise 0,76 ile 0,91 puan arasında artıracak.
27 Mart 2024

Hollanda İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, Hollanda'da ortalama brüt saat ücreti geçen yıl yüzde 7 artarak son 45 yılın en büyük artışını kaydetti. Aynı dönemde enflasyon yüzde 2,7'ye düşerek, ücret artışlarının yüksek enflasyona yol açtığı teorilerini çürüttü. Ülkede geçen yıl 52 grev gerçekleşti ve bu, 1972'den bu yana en yüksek sayıydı. Merkez Bankası Başkanı'nın ücret-fiyat sarmalı konusundaki endişelerine rağmen, enflasyon düşüş gösterdi.
2 Mayıs 2024

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), yarından itibaren akaryakıt istasyonlarında aynı tür akaryakıt için fiyat farkı uygulanmayacağını açıkladı. Bu düzenleme ile 95 oktan benzin ve dizel gibi ürünler, farklı isimlerle farklı fiyatlarla satılamayacak. Dağıtıcı lisans sahipleri farklılaştırılmış akaryakıt satışına devam edebilecek ancak bu özellikler fiyatı etkilemeyecek. Türkiye genelinde yaklaşık 13 bin bayi bu düzenlemeye tabi olacak.
14 Mayıs 2024

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), enerji üretim maliyetlerindeki artış nedeniyle elektriğin farklı abone grupları için zam yapıldığını açıkladı. Yeni tarifeler 1 Temmuz itibarıyla geçerli olacak. Mesken abone grubu için yüzde 38, tarımsal faaliyetler abone grubu için yüzde 30, kamu ve özel hizmetler sektörü abone grubunun düşük kademesi için yüzde 38 ve yüksek kademesi için yüzde 20 oranında artış yapıldı. Bu artışla beraber 100 kilovatsaat elektrik tüketimi olan bir mesken abonesi için ödenecek tutar 207,23 lira oldu.
28 Haziran 2024

Türkiye'de 2025'te devreye girecek olan depozito iade sistemi, ambalaj başına 25 kuruşluk bir bedel belirledi. Ancak Prof. Dr. Sedat Gündoğdu, bu miktarın yetersiz olduğunu ve sistemin ölü doğmasına neden olacağını belirtti. Gündoğdu, mevcut plastik şişelerin yeniden doldurulmaya uygun olmadığını ve geri dönüşüm oranlarının düşük olduğunu vurguladı. Ayrıca, sanayicilerin baskısıyla depozito ücretinin düşük tutulduğunu ve bu durumun çevreye olan plastik salınımını azaltmayacağını ifade etti.
30 Haziran 2024

2024 yılı yaş çay alım fiyatı kilogram başına 17 lira olarak açıklandı, ancak bu fiyat çay üreticilerinin beklentilerinin altında kaldı. Özel sektör, açıklanan fiyatın da altına inerek çay alımını brüt 16 liraya kadar düşürdü. İklim değişikliği ve mevsimlik işçi bulma zorlukları da çay üreticilerini olumsuz etkiliyor. Bu durum, çay üreticilerinin piyasa karşısındaki güvencesizliğini artırırken, kuru çay fiyatlarının zamlanması ve halkın çaya erişiminin zorlaşması bekleniyor.
14 Mayıs 2024
İşaretlediklerim