İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ayşen Yavru, mevsimsel enfeksiyonlar ve Covid-19'un etkisiyle acil servislerde ve yoğun bakımlarda ciddi bir yatak sıkıntısı yaşandığını belirtti. Acil servislerde muayene kuyruklarının uzadığı, yeterli sedye bulunamadığı ve bazı hastaların yoğun bakım yatağı beklerken günlerce sedye üzerinde bekletildiği ifade edildi. Ayrıca, poliklinik randevusu bulamayan hastaların acil servislere yönelmesinin bu yığılmaya katkıda bulunduğu ve şiddet olaylarına zemin hazırladığı vurgulandı. İTO, sağlık kuruluşlarında ve toplu taşımada maske kullanımı gibi önlemler alınması ve yoğun bakım yataklarının yanlış kullanımının önlenmesi için Sağlık Bakanlığı'nı göreve çağırdı.
5 Ocak 2024

Türkiye'de 100 bin kişiye düşen 40 yoğun bakım yatağı oranı, özellikle kış aylarında enfeksiyonların artmasıyla yetersiz kalıyor. Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Tuğhan Utku, yoğun bakım yataklarının akılcı kullanılmamasını sorunun temel nedeni olarak gösteriyor. İstanbul Tabip Odası, mevsimsel hastalıklar nedeniyle yoğun bakım doluluk oranlarının alarm verdiğini duyurdu. Uzmanlar, yoğun bakım yataklarının %20-35'inin yanlış kullanıldığını belirtiyor. Palyatif bakımın geliştirilmesi ve evde bakım hizmetlerinin niteliğinin artırılması gerektiği vurgulanıyor.
4 Ocak 2024

Ankara Tabip Odası, kentteki Covid-19 vakalarının arttığını ve hastanelerin alarm verdiğini duyurdu. Özellikle İntörnler ve sağlık çalışanları arasında Covid-19 tanısı alanların sayısının hızla arttığı belirtildi. Bazı hastanelerde test pozitiflik oranının yüzde 20'ye yükseldiği ifade edildi. Ankara İl Sağlık Müdürlüğü, vatandaşları şeffaf şekilde bilgilendirmeye davet edildi.
30 Eylül 2023

İstanbul'da acil servislerdeki hasta sayıları, eylül-kasım dönemine göre aralık-ocak aylarında %50 civarında arttı. Acil tıp uzmanı Prof. Dr. Özgür Karcıoğlu, enfeksiyon kaynaklı başvuruların yüksek olduğunu, COVID-19 ve grip gibi enfeksiyonların yaygın olduğu dönemde bulunulduğunu belirtti. Ayrıca, sağlık sistemindeki yapısal sorunlar, düzensiz göç ve ekonomik faktörlerin acil servislerdeki yükü artırdığına dikkat çekti. Yeşil alanlar (acil olmayan durumlar için ayrılan bölümler) ve acil servislerdeki yatak sıkıntısı da sorunları artırıyor. Türkiye Acil Tıp Derneği, acil servislerin aşırı yük altında olduğunu ve bu durumun hem hasta güvenliğini hem de sağlık çalışanlarının tükenmişliğini artırdığını ifade etti.
9 Ocak 2024

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kış aylarında üst solunum yolu enfeksiyonlarının artış gösterdiğini ve bu durumun mevsim şartlarına bağlı normal bir sonuç olduğunu belirtti. Acil servislere başvurularda geçen yıla göre yüzde 20'lik bir artış olduğunu ifade eden Koca, özellikle risk grupları için aşı olmanın önemini vurguladı. Hastanelerde servis yatağı doluluk oranının ortalama yüzde 65 olduğunu, yoğun bakım yataklarında ise bu oranın yüzde 72'ye ulaştığını, İstanbul'da ise yüzde 83 olduğunu söyledi. İstanbul'daki artış nedeniyle yatak sayılarının artırıldığını ve sağlık çalışanlarının yoğun çabasıyla sürecin sorunsuz atlatılmaya çalışıldığını belirtti.
17 Ocak 2024

İstanbul'da, 12 Ocak itibarıyla enfeksiyon kaynaklı ölümler, Covid-19 salgını öncesindeki üç yıllık ortalamanın yüzde 14 üzerine çıktı. Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve diğer sağlık kuruluşları, grip, Covid-19 ve diğer solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle sağlık hizmeti veren birimlerin kapasitesinin aşıldığını belirtiyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın aksine, TTB Pandemi Çalışma Grubu'ndan Güçlü Yaman, ölüm oranlarındaki artışın sıradan bir durum olmadığını ve Covid-19'un etkisinin devam ettiğini ifade ediyor. Ayrıca, yeterli tanı testi yapılmadığı için mevcut enfeksiyonların tam olarak ne olduğu bilinmiyor.
16 Ocak 2024

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na gönderdiği yazıda, grip, Covid-19, RSV ve mycoplasma pneumoniae gibi etkenlerin yol açtığı ciddi bir salgınla karşı karşıya olunduğunu belirtti. TTB, özellikle hastanelerin acil servislerinde yaşanan yoğunluğa dikkat çekerek, sağlık çalışanlarının bu durumla baş etmekte zorlandığını vurguladı. Toplu taşımada maske kullanımının teşvik edilmesi ve ücretsiz maske dağıtımı gibi önlemlerin alınmasını önerdi.
28 Aralık 2023

Türk Tabipleri Birliği, kızamık hastalığının yayılmasının önüne geçmek için bir dizi önlem sıraladı. TTB Pandemi Çalışma Grubu üyesi Dr. Esin Şenol, 2023'ün ilk dört ayında kızamık ön tanısıyla 2005 kişinin incelendiğini ve 1440 tanının doğrulandığını belirtti. Aşısız ve eksik aşılı olguların çoğunlukta olduğu vurgulandı. Basın toplantısında, aşı kampanyalarının hızlandırılması, sağlık çalışanlarının bağışıklanması, toplumun bilgilendirilmesi ve sığınmacı-göçmen nüfusa yönelik koruyucu hizmetlerin artırılması gibi önlemler önerildi.
16 Haziran 2023

Türk Tabipleri Birliği (TTB), grip, Covid-19 ve diğer mevsimsel virüslerden kaynaklanan salgının toplum ve sağlık çalışanları üzerindeki etkilerini dile getirdi. TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, salgının ölüm oranlarını artırdığını ve aşılarla ilgili ciddi sorunlar yaşandığını ifade etti. İstanbul'da günlük fazladan ölüm sayısının 58'e ulaştığı belirtildi. TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, salgının yayılmasında tedbir alınmamasının etkili olduğunu ve sağlık çalışanlarının zor koşullarda çalıştığını söyledi. Ayrıca, deprem bölgesindeki kötü yaşam koşulları ve sağlık hizmetlerinin yetersizliği nedeniyle sorunun daha da büyüdüğüne dikkat çekildi.
10 Ocak 2024

İstanbul Planlama Ajansı tarafından hazırlanan rapora göre, İstanbul'daki hastanelerin yüzde 70'i özel sektör tarafından işletiliyor. Türkiye genelinde bu oran yüzde 36,76 iken, İstanbul'da 10 hastaneden 7'si özel. Raporda, son 10 yılda Türkiye'deki hastane yatağı sayısının yüzde 35 arttığı, en fazla artışın özel sektörde olduğu belirtiliyor. Ayrıca, İstanbul'da sağlık hizmetlerine erişimde bazı zorluklar ve hekim sayısının OECD ortalamasının altında olduğu vurgulanıyor. Şişli ve Kadıköy ilçeleri en fazla özel sağlık kurumuna ve muayenehaneye sahip.
15 Aralık 2023

Resmi Gazete'de yayınlanan kararla temizlik ve hijyen ürünlerinin KDV oranları %8'den %20'ye yükseltildi. Ankara Tabip Odası (ATO), bu zammın sağlık sorunlarına yol açabileceğini ve erişimi azaltabileceğini belirterek, kararın geri alınmasını talep etti. ATO, hijyenin hastalıkların önlenmesindeki rolüne dikkat çekti ve vergi politikalarında yoksul sınıfların gözetilmesini istedi.
11 Temmuz 2023

18. Venedik Mimarlık Bienali'nde Finlandiya, 'huussi' adı verilen sifonsuz tuvalet modeliyle katılıyor. Huussi, dışkı ve idrarın doğrudan toprağa karıştığı, kanalizasyon kullanmayan bir tuvalet sistemi. Finlandiya bu eski yöntemi, su kaynaklarının korunması ve atıkların değerli bir kaynak olarak görülmesi gerektiğini vurgulamak için sergiliyor. Sergide, insanların sanitasyon ve atık konusundaki davranışlarının eleştirildiği kurgusal bir belgesel film ve Huussi'nin çözüm olarak sunulduğu bir video yer alıyor.
18 Mayıs 2023

Çin'de bulunan ve 'iPhone city' olarak adlandırılan dünyanın en büyük iPhone fabrikası olan Foxconn, Covid-19 salgınına rağmen yüzde 90 kapasite ile çalışmaya devam ettiğini açıkladı. Pandemi nedeniyle Çin'de üretimde düşüşler yaşanmış ve sıkı kısıtlamalar getirilmişti. Ancak Foxconn, işçileri mutlu etmek ve şirkete bağlamak için çeşitli teşvikler sunarak ve kısıtlamaların çoğunu kaldırarak üretimi sürdürmeyi başarmış.
3 Ocak 2023
İşaretlediklerim