Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Karar TV'de yaptığı açıklamada, muhalefetin hata yapmaması durumunda Türkiye'deki seçimlerin yüzde 60'a 40 gibi sonuçlanabileceğini belirtti. Ayrıca, Kemal Kılıçdaroğlu'nun seccadeye ayakkabısıyla basmasını eleştirenleri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD büyükelçisinin Kılıçdaroğlu ziyaretine gösterdiği tepkiyi değerlendirdi. Davutoğlu, Erdoğan'ın bu tepkisinin Türkiye'nin 20 yılda geriye gittiğini gösterdiğini ifade etti.
5 Nisan 2023

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adayını 13 Şubat'ta açıklayacakları yönündeki sözlerine ilişkin, 13 Şubat'ın bir niyet olduğunu ancak kesin bir hedef olmadığını belirtti. Babacan, adayın birkaç hafta içinde belirleneceğini ve ortak politikaların belirlenmesinin aday seçiminden önce gelmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, seçimler için aday belirleme süresinin 30 Mart'a kadar olduğunu hatırlattı.
31 Ocak 2023

CHP, DEVA Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti, Akbelen Ormanı'ndaki kömür madeni ve ağaç kesimine karşı TBMM'yi olağanüstü toplanmaya çağırdı. Köylüler, 2019'dan bu yana Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı mücadele ediyor. Muhalefet partileri, ormanlara zarar verecek hiçbir faaliyet ve eyleme izin verilmemesi gerektiğini belirtti. Meclis'in olağanüstü toplanabilmesi için 120 milletvekilinin imzası ve TBMM başkanının olumlu yanıtı gerekiyor.
2 Ağustos 2023

Altılı masa olarak bilinen CHP, İYİ Parti, Gelecek Partisi, DEVA Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti liderleri 26 Ocak'ta 11. kez toplandı ve ittifak olarak yola devam etme kararı aldı. Ayrıca, 30 Ocak'ta kamuoyuyla paylaşılacak olan ve yaklaşık 2 bin 500 eylem maddesi içerecek ortak politikalar mutabakat metni üzerinde anlaşmaya vardılar. Bu metin dokuz ana başlık altında toplanacak ve ekonomi, hukuk, eğitim gibi alanlarda vaatler içerecek. İşsizlikle mücadele ve Türkiye Varlık Fonu'nun kapatılması gibi konular da metinde yer alacak.
29 Ocak 2023

CHP, İYİ Parti, DP, Saadet, Gelecek ve DEVA Partisi liderlerinin katılımıyla gerçekleşen 'altılı masa' toplantısında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin kendisini cumhurbaşkanı adayı olarak önerdiğini açıklayacak. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise ortak aday belirleme konusunda anket yapılmasını savunuyor. Toplantıda ayrıca geçiş sürecinin yol haritası ve yönetim mekanizmaları gibi konular da ele alınacak. Ancak toplantıdan bir adayın resmi olarak açıklanması beklenmiyor.
26 Ocak 2023

Millet İttifakı'nın yarın yapılacak son toplantısında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adaylığının ilan edilmesi bekleniyor. İYİ Parti lideri Meral Akşener'in toplantıya katılımı belirsizken, Kılıçdaroğlu'nun Saadet Partisi Genel Merkezi çıkışında ve CHP Genel Merkezi'ne gelişinde partililer tarafından karşılanacağı planlanıyor. Gelecek Partisi ve Saadet Partisi de partililere cumhurbaşkanı adayı ve yardımcılarının açıklanacağı mesajını göndererek Saadet Partisi Genel Merkezi'ne davet etti.
5 Mart 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ile Demokrat Parti (DP) arasında seçim işbirliği kapsamında DP, CHP genel merkezine 14 kişilik bir aday listesi iletti. DP Genel Sekreteri Serhan Yücel, CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı ile bir görüşme gerçekleştirerek listeyi sundu. Listede Serhan Yücel, Salih Uzun ve Cemil Enginyurt'un CHP listelerinden seçilebilecek yerlerden aday gösterilmesi beklenirken, Ömer Karakeçeli ve Osman Varol'un seçilemeyecek sıralarda olduğu belirtildi. Listede kadın aday bulunmuyor.
9 Nisan 2023

Millet İttifakı'nın CHP listelerinden seçime giren ittifak ortakları DEVA, Saadet, Demokrat ve Gelecek partilerinin hesaplamalarına göre, tek liste stratejisiyle en az 43 ek milletvekili kazanılması mümkün görünüyor. CHP'nin oy oranının %33'e çıkması durumunda bu sayının 79'a ulaşabileceği belirtiliyor. Partiler, 14 Mayıs seçimleri için aday listelerini Yüksek Seçim Kurulu'na teslim etmiş durumda.
11 Nisan 2023

CHP, İYİ Parti, DP, Saadet, Gelecek ve DEVA Partisi'nden oluşan altılı masa, 'millet ittifakı' adını alarak bugüne kadar gerçekleştirdiği 11 toplantının bilançosunu açıkladı. Toplantılar sonucunda altı komisyon kuruldu ve çeşitli konularda çalışmalar yapıldı. Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni ve anayasa değişiklikleri gibi önemli metinler kamuoyuyla paylaşıldı. Ayrıca, seçim güvenliği ve ortak cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi gibi konularda da komisyonlar kurularak çalışmalara başlandı.
30 Ocak 2023

Anayasa Mahkemesi'nde kapatma davası bulunan HDP, seçimlere Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi çatısı altında giriyor. Partinin seçim beyannamesi, demokratik cumhuriyet vurgusu yaparak, Kürt sorunu, çevre, ekoloji, demokrasi, kadın, işsizlik ve emek gibi konulara çözüm önerileri sunuyor. Beyanname, depremler, Kürt sorunu, parlamenter sistem, kayyumlar ve ekonomi gibi ana başlıkları içeriyor ve demokratikleşme, yerel yönetimler, emek ve barışçıl dış politika gibi konularda değişiklikler öneriyor.
30 Mart 2023

CHP, İYİ Parti, DP, Saadet, Gelecek ve DEVA Partisi'nden oluşan altılı masa, 'millet ittifakı' adı altında ortak politikalarını içeren bir metni Ankara'da açıkladı. 240 sayfalık kitapçık formatında hazırlanan metin, hukuk, adalet, yargı, kamu yönetimi, ekonomi, eğitim ve dış politika gibi birçok alanda yapılacak reformları ve uygulanacak politikaları içeriyor. Metinde, seçim barajının yüzde 3'e düşürülmesi, Varlık Fonu'nun kapatılması, enflasyonun iki yıl içinde tek haneye düşürülmesi gibi vaatler yer alıyor.
30 Ocak 2023

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun 'altılı masa' liderlerinin cumhurbaşkanı ile birlikte stratejik kararlarda imza yetkisine sahip olacağını belirtmesine tepki göstererek, bu durumu 'altılı eş başkanlık sistemi' olarak nitelendirdi. Çelik, bu modelin demokratik olmadığını ve politbüro modeline benzediğini ifade etti. Ayrıca, seçim takviminin biraz geriye çekilebileceğini ancak bunun erken seçim anlamına gelmeyeceğini belirtti. Komutanların Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı alkışlamasını savunan Çelik, CHP'nin demokrasiye bağlı bir orduyu rahatsız edici bulduğunu söyledi.
16 Ocak 2023

İYİ Parti heyeti, 'altılı masa' olarak bilinen muhalefet partileri liderlerine sürpriz ziyaretler gerçekleştirdi. Bu ziyaretlerin amacı, 'güçlendirilmiş parlamenter sistem' konusunda liderler arasında yaşanan farklı görüşler nedeniyle seçmenler arasında oluşan kafa karışıklığını gidermek ve bir formülasyon netleştirmekti. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in kurmayları, Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve CHP liderleriyle görüştü ve Demokrat Parti ile DEVA Partisi liderleriyle de görüşmeleri planlanıyor. İYİ Parti'nin bu girişimi, Ahmet Davutoğlu'nun 'Cumhurbaşkanının imza yetkisini altılı masa liderleriyle paylaşacağı' yönündeki açıklamasının yarattığı tartışmaların ardından geldi.
18 Ocak 2023

AKP'nin eski üyesi Bülent Arınç'ın seçimlerin ertelenmesi yönündeki çağrısına, altılı masa olarak bilinen muhalefet partilerinin temsilcileri tepki gösterdi. DEVA Partisi, Gelecek Partisi, CHP ve İyi Parti temsilcileri, seçimlerin zamanında yapılmasının demokrasinin bir gereği olduğunu ve anayasanın sadece savaş durumunda seçimlerin ertelenebileceğini belirten maddesine atıfta bulunarak Arınç'ın önerisine karşı çıktılar. Kahramanmaraş depremleri sonrası seçimlerin ertelenmesi fikri ilk olarak bir AKP yetkilisi tarafından dile getirilmişti.
13 Şubat 2023

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, TV5 yayınında yaptığı açıklamada, cumhur ve millet ittifaklarının mevcut Meclis aritmetiği nedeniyle tek başlarına anayasa değişikliği yapamayacaklarını belirtti. Babacan, cumhur ittifakının anayasa değişikliği konusunda iş birliği teklif etmesi halinde DEVA Partisi'nin çalışmaya hazır olduğunu ifade etti. Ayrıca, millet ittifakı tarafından hazırlanan anayasa değişikliği metninin önemli bir referans olduğunu ve iktidar tarafından ciddi bir eleştiri almadığını söyledi. Babacan, yeni anayasa yapımının şu an için gerçekçi olmadığını, ancak mevcut anayasa üzerinde değişikliklerin mümkün olduğunu dile getirdi.
20 Mayıs 2023

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın AKP seçim beyannamesinde yer alan ve Millet İttifakı'nın vaatleriyle örtüşen bazı vaatleri eleştirdi. Babacan, Erdoğan'ın 'kamuda işe alımlarda mülakatı kaldıracağız' vaadine Twitter üzerinden yaptığı paylaşımla yanıt verdi. Erdoğan'ın seçim kampanyasındaki 'Doğru zaman, doğru insan' sloganına atıfta bulunarak, 'Yanlış zaman, yanlış insan' ifadesini kullandı ve Erdoğan'ın DEVA Partisi'nin eylem planını seçime kısa bir süre kala okuduğunu ima etti.
11 Nisan 2023

HDP'li Ahmet Türk, muhalefetin 'altılı masa' olarak adlandırılan ittifakının cumhurbaşkanlığı seçimleri için ortak aday tercihine ilişkin olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu desteklediklerini belirtti. Türk, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ın Kürt sorunuyla ilgili açıklamalarını olumlu bulduğunu ve bu açıklamaların 'altılı masa' için yol gösterici olabileceğini ifade etti. Ayrıca, HDP'nin kendi adayını açıklama kararı aldığı ancak ortak aday için kapıların henüz kapanmadığı belirtildi.
18 Ocak 2023

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun ev sahipliğinde gerçekleşecek olan 'altılı masa' toplantısında, ortak aday konusunun ele alınacağını ifade etti. Karamollaoğlu, adayın altılı masadan biri de olabileceğini veya dışarıdan biri olabileceğini, önemli olanın seçilme şansı yüksek bir aday olması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, çoklu aday ihtimaline sıcak bakmadığını ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylık şansını anketlere dayanarak yüksek gördüğünü belirtti.
5 Ocak 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı olarak son kez kürsüye çıktı. İttifakta yer alan liderlere teşekkür ederek, Türkiye'deki 'deliliği' bitireceklerini ifade etti. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal ile birlikte çalışacaklarını ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın da yanında olacağını söyledi.
7 Mart 2023

14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerde cumhurbaşkanı adayları belli oldu ve şimdi partiler milletvekili aday listelerini oluşturuyorlar. Cumhur İttifakı bakanları aday gösterirken, Millet İttifakı bakan adaylarını listeye dahil etmeyecek. AKP ve CHP'nin listeleri belirleme sürecinde zorlanması bekleniyor. Cumhur İttifakı'nda seçim yasası değişikliği sonrası ortak liste krizi yaşanıyor. MHP ve AKP arasında listelerin belli bölgelerde ortaklaştırılması konusunda görüşmeler sürüyor. Millet İttifakı'nda ise CHP ve İYİ Parti arasında belli bölgelerde avantajlı partinin listelerinden seçime girilmesi konusunda uzlaşı aranıyor. Diğer ittifak ortakları DEVA, Gelecek ve Saadet Partisi de kendi stratejilerini belirlemeye çalışıyor.
1 Nisan 2023
İşaretlediklerim