Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde sıcaklıkların mevsim normallerinin 3-6 derece üzerine çıkacağını bildirdi. İstanbul'da sıcaklık 31 dereceye ulaşacak ve poyraz serinlik sağlayacak. Ege ve Akdeniz bölgelerinde sıcaklıklar daha da yüksek olacak ve nem oranı artacak. Doğu Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde ise sağanak yağışlar bekleniyor.
18 Haziran 2024

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP28) öncesinde iklim değişikliği ve sağlık konularında acil eylem çağrısında bulundu. DSÖ, insan sağlığını küresel tartışmaların odağına almanın önemini vurgulayarak, aşırı hava olayları ve yüksek sıcaklıkların insanlar üzerindeki etkilerine dikkat çekti. Ayrıca, iklim değişikliğinin sağlık hizmetleri altyapısını zorlayacağı ve 2050'ye kadar 216 milyon insanın yerinden edilme riski olduğu belirtildi.
27 Kasım 2023

Avrupa Kardiyoloji Derneği'nin yaklaşık dokuz yıl sonra güncellediği hipertansiyon kılavuzundaki yenilikler, Prof. Dr. Meral Kayıkçıoğlu tarafından değerlendirildi. Kılavuzda, ideal kan basıncı değeri 120-70 mmHg olarak güncellenirken, 120-139 mmHg arası kan basıncı yüksek tansiyon olarak kabul ediliyor. Kayıkçıoğlu, hipertansiyonun önemsenmezse ölümcül olabileceğini vurguladı ve doğru tansiyon ölçümü ve ilaç kullanımı hakkında önerilerde bulundu. Türkiye'deki kamu hastanelerinde kılavuzun önerdiği şekilde tansiyon ölçümünün zorluklarına da dikkat çekildi.
27 Eylül 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün haftalık tahmin raporuna göre, Türkiye genelinde hava sıcaklıklarının önümüzdeki hafta 10 derece düşmesi öngörülüyor. İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde kar yağışı beklenirken, İstanbul ve İzmir'de yağmur tahmin ediliyor. Ankara'da ise hava sıcaklığının eksi 4 dereceye kadar düşmesi ve çarşamba günü kar yağışının olması bekleniyor. Ayrıca Ege Denizi için fırtına uyarısı yapıldı.
26 Mart 2023

Hacettepe Üniversitesi'nden Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz, 6 Şubat'ta meydana gelen depremler sonrasında su şebekelerinin kontrol edilmesi gerektiğini, kaynağı belirsiz suların içilmemesi ve kullanılmaması gerektiğini belirtti. Depremlerin su dağıtım sistemlerine zarar verebileceğini ve bulaşıcı hastalık riskini artırabileceğini ifade etti. Ayrıca, zarar gören borulardan kanalizasyon ve endüstriyel atıkların su sistemine karışma riskine dikkat çekti. Güvenli olmayan suların kaynatılarak kullanılması gerektiğini vurguladı.
7 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli büyük depremler sonrası, bulaşıcı hastalıkların yayılma riski arttı. DSÖ, üçüncü seviye acil durum ilan etti ve bölgede su ve kanalizasyon sistemlerindeki zararlar nedeniyle enfeksiyon riskinin arttığına dikkat çekti. Halk sağlığı uzmanları, özellikle bebek ve çocukların enfeksiyonlardan korunması için temiz su, sanitasyon ve güvenli barınma gibi temel ihtiyaçların karşılanması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, bölgede aşı oranlarının düşük olması nedeniyle kızamık gibi aşıyla önlenebilir hastalıkların yayılma riski bulunuyor. Sağlık uzmanları, cenaze ve hayvan leşlerinin hızla gömülmesi, temel çevre sağlığı hizmetlerinin sağlanması ve risk gruplarının bölgeden tahliye edilmesi gerektiğini belirtiyor.
13 Şubat 2023

Halk Sağlığı Uzmanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Kılıç, 6 Şubat'taki depremler sonrası bölgede ishalli hastalıkların ve hepatit vakalarının artabileceği konusunda uyarıda bulundu. Aile sağlığı merkezlerinde ciddi hizmet açığı olduğunu ve aile hekimliği sisteminin deprem koşullarına uygun olmadığını belirtti. Kırsal alanlarda temiz su ve kanalizasyon sorunları devam ediyor. Kadın sağlığı hizmetlerinde ciddi eksiklikler var ve afet sonrası istenmeyen gebeliklerin artabileceği ifade ediliyor. Barınma koşulları kötü, çadır ve konteynerler yağmurda su alıyor. Yaşlılar ve sağlık çalışanları ihmal ediliyor, sağlık çalışanlarının konaklama sorunları ve tükenmişlik yaşadıkları belirtiliyor.
5 Nisan 2023

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği'nden Prof. Dr. Ayşe Tana Aslan, yeni eğitim-öğretim döneminde Covid-19, grip ve kızamık enfeksiyonlarında artış beklediklerini ifade etti. Aslan, çocukların eksik aşılarının tamamlanması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, okulların açılmasıyla birlikte kızamık vakalarında daha da artış olacağını ve bu artışın nedeninin kızamık aşısı yaptırılmayan ya da eksik aşılı çocuklar olduğunu belirtti. Aslan, okulların açılmasıyla birlikte mevsimsel grip enfeksiyonlarının da artacağını ve bu konuda dikkatli olunması gerektiğini söyledi.
9 Eylül 2023

Leeds Üniversitesi'nin hazırladığı Küresel İklim Değişikliği Göstergeleri raporuna göre, insan faaliyetlerinden kaynaklanan küresel ısınma her 10 yılda 0,26 derece artışla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. 2013-2022 döneminde sanayi öncesi döneme göre 1,14 derece olan küresel sıcaklık artışı, 2014-2023 döneminde 1,19 dereceye yükseldi. Fosil yakıt emisyonları, iklim değişikliğinin başlıca nedeni olarak gösterilirken, çimento üretimi, tarım ve ormansızlaşma gibi diğer kirlilik kaynaklarının da ısınmaya katkıda bulunduğu belirtildi. BM, küresel ısınmayı 1,5 derecede tutma kararlılığının azaldığını vurguladı.
5 Haziran 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün günlük tahmin raporuna göre, hava sıcaklığı genellikle mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor ve perşembe gününe kadar yurt genelinde artmaya devam edeceği tahmin ediliyor. Batı ve iç kesimlerde sıcaklıkların normallerinin 7-10 derece üzerine çıkacağı öngörülüyor. Perşembe günü batı bölgelerinden başlayarak sıcaklığın azalacağı tahmin ediliyor. Ayrıca, Doğu Karadeniz'de yağış bekleniyor.
25 Temmuz 2023

Meteoroloji uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, Türkiye'deki yüksek sıcaklıkların pazartesiden itibaren düşmeye başlayacağını belirtti. Şen, salı günü İstanbul'da önemli bir sıcaklık düşüşü beklediğini ve çarşamba günü yağmur olacağını söyledi. Türkiye'de birçok kentte sıcaklık, normallerin üstünde 40 dereceyi aşmış durumda.
6 Ağustos 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 18 il için sarı, 5 il için turuncu kodlu hava durumu uyarısı yaptı. Uyarılar, rüzgar, gök gürültülü sağanak yağış ve toz taşınımı beklentileri üzerine yapıldı. Sıcaklıkların batıda mevsim normallerinin altında, diğer yerlerde ise normal seviyelerde olması bekleniyor. Yağışların bazı bölgelerde kuvvetli olabileceği ve olası olumsuzluklara karşı vatandaşların dikkatli olmaları gerektiği belirtildi.
20 Mayıs 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK'ün kararıyla üniversitelerin bahar dönemi ertelenmiş, Cumhurbaşkanı Erdoğan ise üniversitelerin yaza kadar uzaktan eğitime geçeceğini duyurdu. KYK yurtları depremzedeler için kullanıma açılacak. Akademisyenler, veliler ve öğrenciler bu karara tepki göstererek, toptancı yaklaşımın yanlış olduğunu, depremzedeler için yeterli altyapının olmadığını ve pandemi tecrübesinden ders alınması gerektiğini belirtiyorlar. Ayrıca KYK yurtlarının aileler için uygun olmadığı ve alternatif çözümler sunulması gerektiği ifade ediliyor.
11 Şubat 2023

Güney Kaliforniya Üniversitesi'nden Dr. Erika Garcia ve ekibi, 1300'den fazla kişinin çocukluk ve yetişkinlik dönemlerindeki hava kirliliği maruziyetini inceledi. Araştırma, çocuklukta partikül kirliliği ve nitrojen dioksite maruz kalan kişilerin yetişkinlikte bronşit semptomlarına yakalanma olasılığının daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Ayrıca, çocuklukta akciğer problemi yaşamamış kişilerde de hava kirliliğinin yetişkinlikte bronşit semptomlarına yol açabileceği bulundu. Bu bulgular, çocukluk döneminde hava kirliliğinin uzun vadeli sağlık etkileri olabileceğini gösteriyor.
29 Temmuz 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), İstanbullulara sağanak yağış uyarısında bulundu. Beklenen yağışlar nedeniyle yollarda göllenme ve su baskınları yaşanabileceği belirtildi. Rüzgarın kuzey yönden eserek saatte 30 ila 60 kilometre hıza ulaşması ve sıcaklıkların 8-10 derece düşmesi bekleniyor. Yağışlı hava gece yarısından sonra etkisini kaybedecek ve sıcaklıklar tekrar yükselecek.
14 Haziran 2024

Temiz Hava Hakkı Platformu'nun 'Kara Rapor 2022: Hava Kirliliği ve Sağlık Etkileri' raporuna göre, Türkiye'de 2021 yılında hava kirliliği sebebiyle en az 42 bin kişi öldü. İstanbul, Ankara, Bursa ve İzmir'de hava kirliliğine bağlı hastalıklar nedeniyle binlerce kişi yaşamını yitirdi. Raporda, Türkiye'nin hava kalitesi izleme çalışmalarının yetersiz olduğu, yasal limitlerin Dünya Sağlık Örgütü'nün önerilerinin çok üstünde olduğu ve özellikle termik santrallerin çevresinde hava izleme istasyonlarının bulunmadığı belirtildi. Hava kirliliğinin ölüm nedenleri arasında beşinci sırada olduğu ve özellikle yoksul ve yoksun nüfusu etkilediği vurgulandı.
24 Mart 2023

IQAir tarafından yayınlanan 2023 'Dünya Hava Kalitesi' raporuna göre, Türkiye'nin hava kirliliği ortalaması 20.5 ile WHO'nun belirlediği eşik değerlerin dört katı seviyesinde. Raporda, Türkiye havası en kirli 44'üncü ülke olarak sıralanırken, Iğdır şehri Avrupa'nın en kirli havasına sahip kenti olarak belirlendi. Raporda ayrıca, Türkiye'de hava kirliliğinin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine ve kirliliğe yol açan başlıca faktörlere de değiniliyor. Hava kirliliği nedeniyle dünya genelinde her yıl 7 milyon insanın öldüğü belirtiliyor.
20 Mart 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Batı ve Orta Karadeniz'in iç kesimleri, Ankara, Konya, Aksaray, Nevşehir, Niğde, Yozgat, Çankırı, Hakkari, Antalya'nın iç kesimleri, Isparta, Burdur ve Van'ın güney kesimlerinde kuvvetli yağış beklendiğini duyurdu. Ayrıca, Doğu Anadolu'nun güneydoğusunda toz taşınımı öngörülüyor. Ege bölgesinde hava sıcaklığının artacağı, Doğu Anadolu'da ise azalacağı tahmin ediliyor.
19 Mayıs 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Trakya bölgesinde kuvvetli kuzeydoğulu rüzgar ve sağanak yağışın etkili olacağını duyurdu. Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ'da yağışların çok kuvvetli olacağı tahmin ediliyor. Bölge halkının sel, su baskını, yıldırım, çatı uçması ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olması gerektiği belirtildi.
4 Eylül 2023

Earth Commission tarafından yapılan ve Nature dergisinde yayımlanan araştırmada, insan faaliyetlerinin gezegenin güvenliğini ve adaletini tehlikeye attığı belirtildi. Sekiz ekolojik göstergeden yedisinde tehlikeli sınırların aşıldığı, küresel sıcaklık artışının güvenli sınır olan 1 dereceyi geçtiği ve yüzey suyu akışında güvensiz seviyelerin görüldüğü tespit edildi. Ayrıca, gezegenin yalnızca yüzde 45 ila 50'sinin bozulmamış ekosistemlere sahip olduğu ve nitrojen ile fosfor kullanımındaki eşitsizliklerin tehlikeli boyutlara ulaştığı bulgularına ulaşıldı.
31 Mayıs 2023
İşaretlediklerim