İsrail ordusu, Gazze Şeridi sınırında kontrolü tamamen sağladığını ve İsrail içinde silahlı Filistinli unsurların kalmadığından neredeyse emin olduğunu açıkladı. Bu durum, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de İsrail'e 'Aksa Tufanı' adıyla başlattığı kapsamlı saldırının ardından geldi. İsrail, hava bombardımanını yoğunlaştırırken bir yandan da kara harekatına hazırlanıyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'ı IŞİD'le bir tutarak 'onlarca yıl unutamayacağı bir bedel ödeteceklerini' söyledi.
10 Ekim 2023

Biden yönetimi, Gazze'ye yönelik insani yardım ve ateşkes için çeşitli adımlar atmaya çalışıyor, ancak bu çabaların yeterli olmadığı belirtiliyor. ABD'deki siyasi görüş ayrılıkları nedeniyle, Filistinlilere yönelik destek konusunda bir tutarsızlık söz konusu. İslam ülkeleri tarafından yapılan olağanüstü bakanlar toplantısında ise Gazze'deki insani krize yönelik etkili çözümler üretilemediği ve somut adımların atılmadığı eleştiriliyor. Bu durum, Gazze'deki insani durumun iyileştirilmesi konusunda uluslararası toplumun yetersiz kaldığını gösteriyor.
7 Mart 2024

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nun Gazze'deki çatışmaların durdurulmasını talep eden ateşkes kararını 'alçakça' olarak nitelendirdi ve reddetti. Cohen, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, hedeflerinin Hamas'ı ortadan kaldırmak olduğunu belirtti. İsrail ordusu, Gazze'ye 7 Ekim'de başlattığı hava saldırılarını yoğunlaştırmış ve 'kara operasyonunun genişletileceğini' duyurmuştu.
28 Ekim 2023

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt ile Arap ülkelerinin liderlerine bir mesaj yollayarak Gazze Şeridi'ndeki halkı desteklemek için bütçe ayırmaya çağırdı. Heniyye, Hamas'ın defalarca İsrail işgalini caydırma çağrısı yaptığını belirtti ve İsrail'e karşı acil baskı yapılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, İsrail saldırılarına karşı Arap ve Müslüman ülkelerinin Filistin’in yanında olmasını istedi.
10 Ekim 2023

Eski İsrail Savunma Bakanı ve Ulusal Birlik Partisi Başkanı Benny Gantz, ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail hükümetine yönelik eleştirilerini bir uyarı olarak nitelendirdi ve Başbakan Netanyahu'yu durumu düzeltmeye çağırdı. Biden, İsrail'in mevcut politikalarına devam etmesinin mümkün olmadığını belirtti ve Netanyahu'yu yakın zamanda Washington'a davet etmeyi düşünmediğini ifade etti. İsrail'de Adalet Bakanı Yariv Levin tarafından duyurulan ve Yüksek Mahkeme'nin yetkilerini sınırlandıran yargı reformu, ülkede geniş çaplı tartışmalara ve protestolara neden oldu.
29 Mart 2023

ABD, İsrail-Filistin savaşına müdahil olacak herhangi bir örgüt veya devlete karşılık verileceğini açıkladı. Bu açıklama, İsrail'in Gazze'ye karadan girmeye hazır olduğunu duyurmasının ardından geldi. İran veya İran destekli güçlerin de İsrail'in kara harekatı başlatması durumunda savaşa müdahil olacağı iddia edilirken, ABD bölgeye iki savaş gemisi gönderdi ve hava savunma sistemleri de nakledeceğini duyurdu. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrail ile Hamas arasındaki savaşı genişletmeye kalkışacak herhangi bir örgüt veya ülkeye karşı askeri eylemde bulunmakta tereddüt etmeyeceklerini belirtti.
22 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, devam eden İsrail-Filistin savaşı hakkında endişelerini dile getirdi. Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e saldırı başlatması ve İsrail'in Gazze'yi bombalaması sonucu binlerce kişi hayatını kaybetti. Erdoğan, barış için diplomasi trafiğini hızlandırdığını ve bölgedeki tüm aktörleri barışın tesisi için sorumluluk almaya çağırdığını belirtti. Ayrıca, Gazze'ye su ve elektrik verilmediğini, bu durumun insan haklarına aykırı olduğunu ifade etti.
10 Ekim 2023

Dünyaca ünlü İngiliz şarkıcı Dua Lipa, Instagram hesabından yaptığı paylaşımda Gazze'deki halkla dayanışma içinde olunması ve kalıcı ateşkes sağlanması çağrısında bulundu. Lipa, çocukların diri diri yakılmasına asla haklı bir sebep gösterilemeyeceğini belirtti ve İsrail'in saldırılarını durdurması gerektiğini vurguladı. Bu çağrı, Birleşmiş Milletler Uluslararası Adalet Divanı'nın İsrail'in Refah'a saldırılarını durdurma kararının ardından geldi.
29 Mayıs 2024

İsrail Ordusu Sözcüsü Daniel Hagari, ulusal güvenlik için Ortadoğu'nun neresinde olursa olsun faaliyet gösterileceğini belirtti. Bu açıklama, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları ve Lübnan sınırında yaşanan çatışmaların ardından geldi. Ayrıca İsrail, Suriye'nin Şam ve Halep havaalanlarını da bombalamıştı.
15 Ekim 2023

İran'ın Birleşmiş Milletler'deki misyonu, İsrail'in Gazze'deki eylemlerinin 'soykırım' ve 'savaş suçu' olarak nitelendirerek, eylemlerin derhal durdurulmaması durumunda durumun kontrolden çıkabileceği ve geniş kapsamlı sonuçlar doğurabileceği konusunda uyarıda bulundu. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, BM Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tor Wennesland'la görüşerek, İsrail'in Gazze'ye saldırılarının devam etmesi halinde İran'ın müdahale etmek zorunda kalacağını bildirdi. İran'ın bu mesajı, İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi başta olmak üzere İsrailli yetkililere iletildi.
15 Ekim 2023

Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden'ın Gazze sahilinde acil yardımların deniz yoluyla ulaştırılması amacıyla orduya liman kurma talimatı vereceğini duyurdu. İsrail'in Gazze'ye saldırıları ve ablukası nedeniyle bölgede ciddi bir kıtlık yaşanmakta ve yüz binlerce kişi açlıkla karşı karşıya kalmış durumda. ABD'nin bu adımı, daha önce havadan yapılan yardımların ardından gelmekte ve limanın kurulmasıyla birlikte gıda, su, ilaç ve geçici konaklama ekipmanları gibi insani yardımların daha büyük miktarlarda ulaştırılmasını sağlayacak.
7 Mart 2024

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, İsrail veya Gazze'ye asker gönderme niyetlerinin olmadığını belirtti. Harris, Filistinlilerin İsraillilerle aynı güvenliği, kararlılığı ve onuru hak ettiğini ve Filistin'e insani yardım akışının devam etmesi gerektiğini ifade etti. İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalar devam ederken, İsrail'in Gazze'ye saldırıları sonucunda binlerce kişi hayatını kaybetti ve yaralandı.
30 Ekim 2023

ABD, Gazze'deki durumu hafifletmek için Mısır aracılığıyla ateşkes anlaşması yapmaya çalışırken, BM Güvenlik Konseyi Filistin'in devlet olarak tanınması meselesini ele alıyor. Aynı zamanda, Lahey Uluslararası Adalet Divanı, Nikaragua'nın Almanya'ya karşı açtığı, Almanya'nın Soykırım Sözleşmesi'ndeki yükümlülüklerini yerine getirmediği ve soykırım suçuna yardımcı olduğu iddiasını içeren dava ile ilgileniyor. Bu dava, uluslararası hukukta devletlerin sorumlulukları ve soykırım suçlarına ilişkin daha geniş tartışmaları da beraberinde getiriyor.
10 Nisan 2024

Hamas, şu ana kadar 26'sı İsrailli toplam 45 rehineyi serbest bırakırken, İsrail 78 Filistinliyi serbest bıraktı. İki taraf arasında 'insani ara' adı verilen süreçte, rehine takası yapılması ve Gazze'ye insani yardım girişine izin verilmesi kararlaştırıldı. Hamas, İsrail'in bazı koşulları yerine getirmediğini iddia ederek takası erteledi, ancak Katar'ın devreye girmesiyle engeller aşıldı ve takas devam etti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, her 10 İsrailli rehineye karşılık 'insani ara'nın bir gün uzatılmasını olumlu bulduğunu belirtti.
27 Kasım 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne yakıt tedarik edilmeyeceğini açıkladı. Bu karar, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e yönelik 'Aksa Tufanı' adlı saldırısının ardından geldi. İsrail, Gazze'ye giden elektrik, su ve yakıtı kesmişti. Birleşmiş Milletler (BM), Gazze Şeridi'ne yakıt sağlanmazsa, faaliyetlerini sonlandırmak zorunda kalacaklarını ve insanların ölebileceği uyarısını yapmıştı.
24 Ekim 2023

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile telefonda görüştü. Görüşmede İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalar ele alındı. Blinken, Gazze ihtilafının bölgeye yayılmasını önlemek, rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamak ve insani yardımı seferber etmek yönündeki çabaları görüştüklerini belirtti. Ayrıca İsveç'in NATO'ya katılımının onaylanması da görüşme gündemlerindeydi. Fidan ise Gazze'deki halkın ayrım yapılmaksızın topyekun hedef alınmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.
29 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, orduya Gazze'nin güneyine saldırı düzenlenmesi ve bölgede sığınmış yaklaşık 1,4 milyon Filistinlinin yerinden edilmesi için plan hazırlama talimatı verdi. Netanyahu, Hamas'ın Gazze'nin güneyindeki dört taburunun yok edilmesinin savaşın hedeflerine ulaşılması için gerekli olduğunu belirtti. İsrail, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 27 bin 947 Filistinliyi öldürdü, 67 bin 459 Filistinliyi yaraladı. İsrail, Hamas'ın sunduğu ateşkes ve rehine takası teklifini reddetti.
9 Şubat 2024

Biden yönetimi, Kongre'yi bilgilendirmeden ve kamuoyuna duyurmadan İsrail'e 2,5 milyar dolarlık askeri sevkiyatı onayladı. Sevkiyat, 25 F-35 savaş uçağı, uçak motorları, bin 800 adet MK84 ve 500 adet MK82 güdümsüz bomba içeriyor. Bu gelişme, Gazze'de İsrail'in sürdürdüğü ağır saldırı ve abluka altında en az 32 bin kişinin yaşamını yitirdiği, yüz binlerce kişinin kıtlıkla karşı karşıya olduğu bir dönemde gerçekleşti. ABD'nin bu sevkiyatı, uluslararası hukuka uygun hareket etme güvencesi isteme kararına rağmen yapıldı.
30 Mart 2024

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Hamas'ın İsrail'e saldırısının ardından Filistinlilerin 'haklı direnişini' desteklediğini ifade etti. Davutoğlu, İsrail'in Mescid-i Aksa ve diğer kutsal mekanlara saygı göstermesi, egemen bir Filistin devletini engellememesi, işgal altındaki topraklarda yeni yerleşimler inşa etmemesi, Filistinlilerin en temel insani haklarına saygı göstermesi ve Gazze'ye dönük tüm ambargoların kaldırılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin İslam İşbirliği Teşkilatı'nı acil toplantıya çağırması ve ilgili taraflar arasında derhal ateşkesin sağlanabilmesi için diplomatik bir eylem planı ortaya koyması gerektiğini söyledi.
7 Ekim 2023

Uluslararası Ceza Mahkemesi, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant için savaş suçu iddiaları nedeniyle tutuklama emri çıkarılmasını talep etti. Bu karar, İsrail'in Filistin topraklarındaki askeri operasyonları ve sivil kayıplarına yönelik iddialar üzerine alındı. Kararın uluslararası diplomatik ilişkilerde önemli yankıları olması bekleniyor.
20 Mayıs 2024
İşaretlediklerim