Elektrikli otomobil üreticisi Tesla'nın karı, otomobil fiyatlarında yaptığı indirimlerin etkisiyle 2022 yılının üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 44 düştü. Şirketin geliri ise yüzde 9 artarak 23,4 milyar dolara yükseldi. Tesla'nın hisse başına karı da 95 sentten 53 sente geriledi. Şirket, bu dönemde küresel çapta 430 bin 488 otomobil üretti ve 435 bin 59 aracın teslimatını gerçekleştirdi.
19 Ekim 2023

Türkiye'de seçim sonrası yaşanan döviz kurlarındaki hızlı artış, otomobil markalarının birinci el araçlara uyguladığı zamların ardından ikinci el piyasasını da etkilemeye başladı. Renault, Fiat ve Seat gibi markaların yaptığı yüzde 4-5 aralığındaki zamların ardından, Oto Merkezi CEO'su Muhammed Ali Karakaş, bayrama kadar ikinci el araç fiyatlarının yüzde 4 ila yüzde 6 arasında artabileceğini öngörüyor. Ayrıca, kurlardaki artışın sürmesi halinde birçok kişinin araç satışını erteleyebileceğini belirtiyor.
10 Haziran 2023

ABD merkezli elektrikli otomobil üreticisi Tesla, Almanya'nın Grünheide bölgesindeki fabrikasında 25 bin avro değerinde yeni bir elektrikli araç üretme planları yapıyor. Tesla CEO'su Elon Musk, 2020 yılında yeni geliştirilen batarya teknolojisi ile 25 bin dolarlık bir araç üreteceklerini açıklamıştı. Şirketin 2030 yılına kadar 20 milyon araç teslim etme hedefi bulunuyor. Ancak aracın üretimine ne zaman başlanacağı henüz netlik kazanmamış.
6 Kasım 2023

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün verilerine göre, Türkiye Avrupa'da araç alımında en yüksek vergiye sahip ülke konumunda. Türkiye'de KDV oranı %20'ye yükseltilmiş ve ÖTV gibi ek vergilerle birlikte araç fiyatları oldukça artmış. Örneğin, vergisiz fiyatı 33 bin dolar olan bir araç Türkiye'de 71 bin 280 dolara satılıyor. Diğer yandan, bazı Avrupa ülkelerinde teşvikler sayesinde araçlar vergisiz fiyatlarından daha ucuza satılabiliyor.
1 Aralık 2023

Türkiye'de yüksek ÖTV oranları ve döviz kurundaki yükseliş nedeniyle otomobil fiyatları yüksek seviyelerde bulunuyor. İkinci el piyasasında fiyatlar artmaya devam ederken, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ikinci el araç fiyatlarının sıfır araç fiyatlarını geçemeyeceğini açıkladı. Online satış siteleri ile görüşmeler yapıldığını ve Temmuz-Ağustos aylarında fiyat dengelenmesi beklediklerini ifade etti. Ayrıca, sıfır otomobil alanların araçlarını ilk altı ay içinde veya altı bin kilometre dolmadan satamamaları kuralı 2024'e kadar uzatıldı ve bireysel satışlar da denetim altına alındı.
21 Haziran 2023

2023'te rekor satışlar gerçekleştiren otomotiv sektörü, yüksek enflasyon ve döviz kuru artışı nedeniyle zorluklarla karşılaşıyor. Özellikle lüks otomobil tüketicileri, fiyatların hızla artması nedeniyle siparişlerini iptal etme eğiliminde. Türkiye, otomobil vergisinin en yüksek olduğu ülkeler arasında yer alıyor ve bu durum, otomobillerin fiyatının yarıdan fazlasını oluşturuyor. Ayrıca, döviz kuru artışı ve otomobillerdeki zam furyası, otomobillerin Türkiye'de ulaşılabilir olmasını zorlaştırıyor.
26 Temmuz 2023

Türkiye'de sunulan ek bütçe teklifi ile 2023 yılında toplam 4 trilyon 350 milyar lira vergi toplanması öngörülüyor. Özel Tüketim Vergisi'nden (ÖTV) 307 milyar lira, iki katına çıkarılan Motorlu Taşıtlar Vergisi'nden (MTV) ise 32 milyar 662 milyon 87 bin lira gelir bekleniyor. AFAD'a ek bütçeden en büyük pay ayrılırken, vergi gelirlerindeki artışın yeni zamlara yol açabileceği belirtiliyor.
10 Temmuz 2023

Ekim 2023'te otomobil ve hafif ticari araç satışları 100 bini aşarak tüm yılların 'ekim rekoru'nu kırdı. Özellikle ikinci el araç fiyatları, yükselen döviz kuru ve birinci el tedarik zincirlerindeki aksaklıklar nedeniyle artmıştı. Ekim 2023'te otomobil satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 74,1 artarak 82 bin 611 adet, hafif ticari araç satışı yüzde 5,5 artarak 18 bin 756 adet oldu.
2 Kasım 2023

Türkiye, dünya genelinde elektrikli otomobil üretiminde öne çıkan Çinli firmaların Türk pazarına giriş yapmasının ardından, bu araçların ithalatına yüzde 40 ilave gümrük vergisi getirme kararı aldı. Resmi Gazete'de yayımlanan cumhurbaşkanı kararı ile sadece elektrik motorundan tahrikli Çin menşeli taşıtların ithalatında bu verginin uygulanacağı belirtildi. BYD, ALJ Türkiye, Skywell ve Chery gibi firmalar bu karardan etkilenecek.
3 Mart 2023

Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni (MTV) ödemeyen araç sahipleri, araçlarını trafikten çekemeyecek, hurdaya ayıramayacak veya yurt dışına çıkaramayacak. Bu yıl bir defaya mahsus iki katı ödenmesi gereken MTV için, araç sahipleri en az 4 bin 240 lira ödeyecek. Araç satışları da ek MTV ödemesini gerektirecek. Deprem nedeniyle ağır hasar gören veya kullanılamaz hale gelen taşıtlar ve deprem nedeniyle eşi veya birinci derece kan hısımlarından birini kaybeden mükelleflere ait taşıtlar ek MTV'den istisna tutulacak.
28 Temmuz 2023

Tesla CEO'su Elon Musk tarafından 'radikal' olarak nitelendirilen elektrikli pikap modeli Cybertruck'ın satışları perşembe günü başlayacak. 2019'da lanse edildiğinde belirtilen fiyatın neredeyse iki katı olan 60 bin 990 dolardan satışa çıkması beklenen araç, Tesla'nın yaklaşık dört yıldır piyasaya sürdüğü ilk yeni modeldir. Musk, Cybertruck'ın tasarımının kısmen 1977 yapımı James Bond filmi 'The Spy Who Loved Me'deki bir araçtan esinlendiğini belirtti. Tesla'nın web sitesine göre, 'Cyberbeast' adlı en yüksek performanslı varyantın ve bir diğer türünün fiyatları sırasıyla yaklaşık 100 bin dolar ve 80 bin dolar olacak ve bunlar önümüzdeki yıl satışa sunulacak.
1 Aralık 2023

Seçim sonrası döviz kurlarındaki rekor artışlar otomobil fiyatlarını etkiledi ve peş peşe zamlar geldi. Geçtiğimiz hafta Renault, Fiat ve Seat markaları yüzde 4-5 oranında zam yapmıştı. Dün ise yedi markadan 37 modele yüzde 5 ile 21 arasında zam yapıldığı duyuruldu. Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci, Skoda'nın dört modeline yüzde 12-13, Ford'un üç modeline yüzde 10 ve Hyundai'nin iki modeline yüzde 8-9 zam geldiğini bildirdi. Ayrıca, Toyota'nın tüm modellerine de yüzde 8,5 oranında zam yapıldığı belirtildi.
13 Haziran 2023

Zorunlu trafik sigortasında hasarsızlık indirimi yüzde 50'ye kadar çıkartılırken, hasar sonrası prim artırımı yüzde 200'e kadar yükseltildi. Elektrikli araçlar için yüzde 10'luk bir prim indirimi uygulanabilecek. Trafik sigortası tavan fiyatları 1 Mayıs'tan itibaren yüzde 5 artacak ve sonrasında aylık tavan fiyat artışı yüzde 2 olarak uygulanacak. Ayrıca, orijinale eşdeğerliği belgelendirilmiş veya yeniden kullanılabilir parçaların tercih edilmesi durumunda yüzde 20'ye kadar indirim sağlanabilecek.
4 Nisan 2023

Motorin fiyatlarına bir hafta önce yapılan 2 lira 57 kuruşluk zammın ardından, bu gece yarısından itibaren motorine 1 lira 21 kuruş indirim yapılması bekleniyor. Bu indirimle birlikte, motorinin litre fiyatı geçen hafta ulaştığı rekor seviye olan 44 lira 29 kuruştan düşecek. NTV'nin haberine göre, indirim motorin fiyatlarında bir miktar rahatlama sağlayacak.
20 Şubat 2024

Türkiye'de otomobil ve hafif ticari araç pazarında yaşanan bulunurluk sorunu ve uluslararası tedarik zincirindeki aksaklıklar nedeniyle sıfır araç bulamayan tüketicilerin ikinci el piyasasına yönelmesiyle ikinci el araç fiyatları 2023'ün ilk altı ayında yüzde 70 oranında artış gösterdi. Bu artış, sıfır kilometre araç fiyatlarındaki yüzde 28'lik zamma kıyasla oldukça yüksek. Uzmanlar, yüksek fiyatlar ve krediye erişim sorunları nedeniyle ikinci el araç satışlarının düşük kaldığını belirtiyor. Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, ekonomik verilerde iyileşme olmadığı sürece fiyatların düşmesini beklemediklerini ifade ediyor.
19 Haziran 2023

EBS Danışmanlık'ın verilerine göre, Türkiye'de 2022 yılında her bin kişiden sadece yedisi yeni bir otomobil satın alabildi. Otomobil fiyatlarındaki yükseliş, dünya genelindeki çip sıkıntısı, üretimdeki yavaşlama ve artan talebin yanı sıra Türkiye'de dövizdeki rekor artışlar ve ek vergilerle daha da arttı. Bu durum, Türkiye'yi 31 Avrupa ülkesi arasında otomobil alımında 29'uncu sıraya düşürdü.
30 Ocak 2023

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla, Türkiye pazarına online satışlarla giriş yaptı. İstanbul'daki Kanyon ve Akasya AVM'den mayıs ayında teslimatlar başlayacak. Tesla'nın Y modelinin üç farklı versiyonu satılacak ve fiyatlar 1 milyon 550 bin liradan başlıyor. İstanbul, Edirne, Bolu ve Ankara'da 30 super şarj istasyonu hizmete girdi. Tesla'nın diğer modellerinin Türkiye'ye gelip gelmeyeceği ekonomik koşullara ve ek vergilere bağlı olacak. Ayrıca, yerli elektrikli otomobil Togg ile Tesla'nın fiyat ve performans karşılaştırması yapıldı.
4 Nisan 2023

ABD'li elektrikli araç üreticisi Tesla, Çin'de satılan 1,1 milyon elektrikli otomobilini, hızlanma ve fren sistemlerini etkileyen yazılım hataları sebebiyle geri çağırma kararı aldı. Çin Devlet Piyasa Düzenleme İdaresi tarafından tespit edilen yazılım hataları, gaz pedalına uzun süre basıldığında uyarı verilmesini ve yenilemeli fren sistemine geçişi engelliyor, bu da çarpışma riski oluşturuyor. Geri çağırma işlemi 29 Mayıs'tan itibaren başlayacak ve şirket, hataları kablosuz yazılım güncellemeleriyle düzeltecek.
13 Mayıs 2023

Türkiye'de otomobil ve hafif ticari araç pazarında 2022 yılında yaşanan arz sorunu nedeniyle satışlar yalnızca yüzde 6,2 artış gösterdi ve toplam 783 bin 283 araç satıldı. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD), 2023 yılında da bulunurluk sorununun devam edeceğini öngörüyor. Türkiye'deki yüksek vergi yükü ve uluslararası tedarik zincirindeki aksaklıklar nedeniyle bu sorunun diğer ülkelere göre daha fazla hissedileceği belirtiliyor. Ayrıca, tüketicilerin finansman zorlukları yaşadığı ve araç fiyatlarının yüksek vergi yükü nedeniyle artmaya devam edeceği ifade ediliyor.
5 Ocak 2023

Ticaret Bakanlığı, ikinci el otomobil fiyatlarının sıfır fiyatından yükseğe çıkarılmasının yüzde 75 oranında azaldığını duyurdu. Bu ayın başında getirilen düzenlemeyle artık ikinci el araçlar sıfır fiyatından yükseğe satılamayacak. Düzenlemeye aykırı ilanların 300 bin liraya varan cezası bulunuyor. Bakanlık aynı açıklamasında cezaların tebliğ edilmeye başlandığını dile getirdi.
21 Temmuz 2023
İşaretlediklerim