Gezi Parkı davasında mahkum edilenler arasında Osman Kavala'ya ağırlaştırılmış müebbet, diğer altı sanığa ise 18'er yıl hapis cezası verilmişti. Yargıtay, üç sanık hakkındaki hapis cezalarını bozarken, diğerlerinin tutukluluğu devam ediyor. Meriç Kahraman, eşi Tayfun Kahraman'ın ve diğer hükümlülerin adalet arayışını ve yaşadıkları zorlukları dile getirerek, Anayasa Mahkemesi'ne adil yargılanma hakkı sağlanması çağrısında bulundu. Uluslararası Af Örgütü ise Gezi tutuklularını 'düşünce mahkumu' olarak ilan etti.
25 Nisan 2024

İstanbul'da, Mustafa Kemal Atatürk'ün fotoğrafını kasığına sürttüğü için tutuklanan 17 yaşındaki lise öğrencisi A.E.S. hakkında 'Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret' suçundan üç yıla kadar hapis cezası istendi. Sosyal medyada dolaşıma giren video sonrası tutuklanan A.E.S.'nin bu videoyu iki yıl önce çektiği belirtildi. A.E.S., 'fotoğraftaki kişinin Atatürk olduğunu bilmediğini' iddia etti. Savcılık, 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' suçundan takipsizlik kararı verdi.
28 Eylül 2023

İstanbul Bahçelievler'de, yeni doğan bebeğini dördüncü kattan atarak ölümüne neden olduğu iddia edilen Özbekistan uyruklu temizlik görevlisi kadın tutuklandı. Bebek, bir binanın bahçesinde poşet içinde ölü olarak bulundu. Kadın, hamile olduğunu bilmediğini ve bebeğin ölü doğduğunu iddia ederek suçlamaları reddetti. Emniyetteki işlemlerinin ardından Bakırköy Adalet Sarayı'na sevk edilen kadın, nöbetçi hakimlik tarafından tutuklama kararı alındı.
2 Şubat 2023

Altı yaşındaki Ewing Sarkom hastası Yusuf Kerim Sayın'ın, 'FETÖ' üyeliği gerekçesiyle hapis cezası alan annesi Gülten Sayın ile kavuşması, Meclis'ten geçen ve Resmi Gazete'de yayımlanan yasaya rağmen bürokratik engeller nedeniyle gerçekleşmedi. HDP Kocaeli milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, sosyal medya üzerinden duruma tepki göstererek bürokratların tutumunu eleştirdi. Yeni yasa, çocuğunun hastalığı nedeniyle kadın hükümlünün cezasının infazının ertelenmesine olanak tanıyor.
18 Nisan 2023

Maltepe Cezaevi'nde Türkmenistan uyruklu tutuklu Meylis Bashımov, kıyafet hakkının dolduğunu belirterek arkadaşı Babamyrat Aknazarov adına kıyafet gönderilmesini istedi. Kıyafetleri teslim alan avukat Mayagozel Hommadova, cezaevi yönetimine teslim ederken, bir gardiyan eşofman kemerinde uyuşturucu buldu. Savcılık, tutuklunun eşi ve avukatın tutuklanmasını talep etti, ancak mahkeme adli kontrol şartıyla serbest bıraktı. Daha sonra avukat Mayagozel tutuklandı ve itirazlar sonucunda adli kontrol şartıyla tahliye edildi. Olayın arkasında bir 'Adalet Borsası' olduğu iddia ediliyor.
27 Ağustos 2024

Brezilya'nın Fortaleza Havalimanı'nda 1,3 ton kokainle yakalanan Türkiye'de kurulu ACM Havayolları şirketine ait jetteki olayla ilgili yargılanan sekiz sanıktan ikisi olan Şeyhmus Özkan ve pilot Veli Demir'in tutukluluk halleri devam ediyor. Şirket sahibi Özkan, ailesini ve şirketini olumsuz etkilediğini belirterek suçsuz olduğunu ifade etti. Pilot Demir ise uçuş güvenliğinden sorumlu olduğunu ve yüklemeyi görmediğini söyledi. Mahkeme, Brezilya'dan beklenen belgeler gelmediği için tutukluluk kararını sürdürdü ve bir sonraki duruşmayı 27 Ekim'e erteledi.
7 Temmuz 2023

Gezi Parkı eylemleri sırasında öldürülen Ali İsmail Korkmaz'ın davasında, sanık polis Hüseyin Engin'e verilen yedi ay 15 günlük hapis cezasına Korkmaz'ın ailesi itiraz etti. Aile, Yargıtay'a başvurarak sanığın 'eziyet' suçundan cezalandırılmasını talep etti. Daha önceki yargılamalarda diğer sanık polislerden Mevlüt Saldoğan'a 10 yıl 10 ay, Yalçın Akbulut'a ise 10 yıl hapis cezası verilmiş, iki polis beraat etmişti.
25 Ocak 2023

Tekirdağ’ın Malkara ilçesinde, iki yaşındaki kız çocuğunu dövdüğü iddia edilen anne tutuklandı. Çocuk, beyin kanaması şüphesiyle hastaneye sevk edilip ameliyat edildi ve yoğun bakıma alındı. Anne B.Y. ve 18 yaşından küçük iki şüpheli gözaltına alındıktan sonra adliyeye sevk edildi. B.Y. tutuklanırken, diğer iki şüpheli yeniden emniyete götürüldü.
11 Eylül 2024

İstanbul'da Filistin'e destek mitinginde 'Kelime-i Tevhid' bayrağı açan İsmail Aydemir'i yumrukladığı için yargılanan Ege Akersoy hakkında beraat kararı verildi. Olay, Türkiye Gençlik Vakfı'nın öncülüğünde düzenlenen ve 308 sivil toplum kuruluşunun katıldığı bir eylem sırasında gerçekleşti. Akersoy, 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçlamasıyla tutuklanmış ancak daha sonra tahliye edilmişti. Mahkeme, bu suçlamadan beraatine karar verirken, 'kasten yaralama' suçundan 2 bin lira para cezasına çarptırıldı.
21 Şubat 2024

Alparslan Kuytul ve diğer 12 sanık, iş insanı Koray Sarısaçlı'nın kaçırılıp alıkonulması ve bir doktorun tehdit edilmesi suçlamalarıyla yargılanmaktadır. Adana 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde SEGBİS aracılığıyla yapılan duruşmada, Kuytul ve diğer sanıklar suçlamaları reddederek tahliye ve beraatlerini talep etmişlerdir. Savcının tutukluluk hallerinin devamını talep etmesine rağmen, mahkeme Kuytul ve R.T'nin tahliyesine karar vermiş ve duruşmayı ertelemiştir. Kuytul, Mart 2022'de Adana'da polisin müdahalesi sonrası gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı.
16 Haziran 2023

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde 11 yaşındaki bir kıza cinsel istismarda bulundukları iddiasıyla yargılanan üç sanık beraat etti. Sanıklar, 2016'da tutuklanmış ve sekiz ay sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Mağdur E.Y, 2017'de intihar etmişti. Mahkeme, 'çocuğun nitelikli cinsel istismarı' ve 'cebir, tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçlarından yargılanan sanıkların beraatına karar verdi.
3 Kasım 2023

Bingöl'de çevik kuvvet polisi olarak görev yapan A.E, Bursa'nın Orhangazi ilçesinde alacak verecek meselesi yüzünden husumetli olduğu annesi, iki ağabeyi ve yengesini İznik Gölü kıyısında bulunan bir çamlık alanda silahla vurarak öldürdü. A.E, olayın ardından ilçe emniyet müdürlüğüne giderek teslim oldu ve emniyetteki sorgusunun ardından çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.
28 Ocak 2023

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü (CTE), Dilruba Kayserilioglu'nun tahliyesi sırasında resmi prosedürlerin eksiksiz olarak uygulandığını belirtti. Kayserilioglu, Instagram'ın erişime engellenmesini eleştirdiği bir sokak söyleşisi nedeniyle tutuklanmıştı. Annesi, tahliye sırasında kendilerine haber verilmediği için tepki gösterdi. CTE, tahliye işlemlerinin yasalara uygun olarak yapıldığını ve Kayserilioglu'nun kişisel eşyalarının eksiksiz teslim edildiğini açıkladı.
30 Ağustos 2024

İstanbul Ümraniye'deki 30 Ağustos Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde, İbrahim Durmaz isimli şahıs, kız kardeşinin sınıfta kalması nedeniyle öğretmenler Vedat Kömür ve Orhan Bozkurt'a saldırdı. Olay, cep telefonuyla kaydedilip sosyal medyada yayıldıktan sonra Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, saldırganın gözaltına alındığını duyurdu. Durmaz, savcılık ifadesinin ardından tutuklanma talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi ve 'kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten yaralama' suçundan tutuklandı.
13 Haziran 2024

Ankara 32’nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ayhan Bora Kaplan davasında, 18 tutuklu sanığın tutukluluklarının devamına karar verildi. Duruşmada sanık avukatları müvekkillerinin tahliyesini talep etti ancak mahkeme bu talepleri reddetti. Ayhan Bora Kaplan ve çetesi, suç işlemek amacıyla örgüt kurma, kasten yaralama ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma gibi suçlardan yargılanıyor. Dava, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın göreve gelmesinden sonra başlatılan operasyonlar kapsamında önemli bir yer tutuyor.
16 Eylül 2024

Altı yaşındaki Ewing Sarkom hastası Yusuf Kerim Sayın, sosyal medyada yayılan görüntülerin ardından sanatçı ve siyasetçilerin çağrıları sonucu cezaevindeki annesi Gülten Sayın ile ziyaret hakkı kapsamında buluştu. Gülten Sayın, 'FETÖ'ye üye olmak suçundan altı yıl üç ay hapis cezasına çarptırılmış ve cezası Yargıtay tarafından onaylanınca Aralık ayında cezaevine girmişti. Baba Süleyman Sayın, oğlunun annesiyle son günlerini geçirebilmesi için cezanın ertelenmesini talep ediyor. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu desteklerini ifade etmişler ve change.org'da bir imza kampanyası başlatılmıştı.
28 Şubat 2023

Haziran 2010'da gözaltına alınan ve çıplak arama, işkence ve tehdit sonucu intihar eden Onur Yaser Can ile ilgili davada, dört polis memuru 'resmi belgeyi bozmak, yok etmek veya gizlemek' suçundan altı yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, işkence suçlamalarıyla ilgili olarak ise karar vermek yerine dosyayı İstanbul başsavcılığına gönderdi. Duruşmada sanık polisler mahkemede hazır bulunmadı ve savunmalarını SEGBİS aracılığıyla yaptı. Onur Yaser Can'ın kardeşi Ezgi Sevgi Can ve avukatları, mahkemeden işkence ve intihara sürükleme suçlarıyla ilgili suç duyurusunda bulunmasını talep etti. Mahkeme, sanık bilirkişi Zafer Kökdemir'in beraatına karar verdi.
5 Haziran 2023

Ordu'nun Aybastı ilçesinde bir savcı ve ailesi, gittikleri bir lokantada saldırıya uğradı. Olayın ardından gözaltına alınan üç kişiden biri tutuklandı, biri adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı, diğeri ise ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Saldırı sırasında yere düşerek yaralanan dokuz aylık bebeğin sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.
5 Ağustos 2024

İstanbul Fatih'te motokurye Yunus Emre Göçer'e çarparak ölümüne neden olan Somali Cumhurbaşkanı'nın oğlu Muhammed Hasan Şeyh Mahmud, hakkında yakalama kararı çıkarılmasına rağmen 2 Aralık'ta yurt dışına çıkmış. Mahmud, kazadan sonra gözaltına alınmış ve serbest bırakılmıştı, ancak yurt dışına çıkış yasağı konulmuştu. Bilirkişi raporunda Mahmud 'asli kusurlu' bulunmuş, ancak polislerin adresine gittiği zaman Mahmud bulunamamıştır.
8 Aralık 2023

İstanbul’un Gaziosmanpaşa ilçesinde, kira artışı nedeniyle tartıştığı kiracısını tabancayla vurarak öldüren Ertuğrul Öztunç, 15 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Öztunç, 16 yıldır evinde oturan Hüseyin Asar'ı öldürdükten üç gün sonra teslim olmuştu. İstanbul 39’uncu Ağır Ceza Mahkemesi, Öztunç'u 'haksız tahrik altında kasten öldürme' ve 'ruhsatsız silah bulundurma' suçlarından mahkum etti.
23 Eylül 2024
İşaretlediklerim